Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

6 december 2019

RaadsMail

De vergaderagenda van 10 december en een terugblik op de afgelopen week.

Waarover vergadert de raad op 10 december? Wat besloot de raad afgelopen week? U leest het in deze Raadsmail. Op zaterdag 30 november organiseerde de raad een inloopbijeenkomst voor omwonenden over de bestemming van twee kavels in park Schothorst. U vindt een link naar een kort filmpje in de mail.


De actuele agenda van 10 december met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen, vindt u hier (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De agenda kan nog wijzigen. U bent van harte welkom om één of meerdere vergaderingen bij te wonen vanaf de publieke tribunes.

 
De Ronde 10 december
Zorg (Bron: Pixabay) De raadsleden komen op dinsdagavond 10 december bijeen voor De Ronde. Vanaf 19.00 uur zijn er zeven vergaderingen over verschillende onderwerpen.

19.00-20.25 uur
- Monitor Sociaal Domein (Raadzaal)
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor Jeugdzorg, werk en inkomen en zorg en ondersteuning, het zogenaamde Sociaal domein. Eerder lag de verantwoordelijkheid bij het Rijk. De gemeente meet sinds 2015 de effecten van deze verandering met de Amersfoortse monitor Sociaal Domein. Het college informeert de raadsleden tijdens deze Ronde over de resultaten van 2019. Deze monitor besteedt speciaal aandacht aan de ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen, zie deze raadsinformatiebrief.

- Design thinking en thema’s Omgevingsvisie (Molendijkzaal)
In de Omgevingsvisie staan straks in grote lijnen de ontwikkelingen en ambities voor de fysieke leefomgeving, rekening houdend met onderwerpen als bouwwerken, infrastructuur, watersystemen, water, bodem, lucht, landschappen, natuur en Werelderfgoed. Kijk voor meer informatie op deze site.
De Omgevingsvisie komt tot stand in samenspraak met de stad. Op 20 november jl. vond een Stadsgesprek plaats over de toekomst van Amersfoort. De gemeente presenteerde toen acht thema’s voor de Omgevingsvisie met behoeften, opgaven en vraagstukken. Tijdens deze Ronde gaat de raad daarover met het college in gesprek.

- Samen werken aan schone lucht - Aanpak Luchtkwaliteit (Vermeerzaal)
Om de doelstelling voor luchtkwaliteit in 2030 te halen heeft het college de Aanpak Luchtkwaliteit opgesteld. Raadsleden geven tijdens deze ronde hun mening het raadsvoorstel en over deze aanpak. De luchtkwaliteit in Amersfoort voldoet momenteel aan de wettelijke normen, maar toch zijn de huidige concentraties luchtvervuilende stoffen schadelijk voor de gezondheid (de uitstoot van stikstofdioxide, fijnstof en roet). Het college wil de aanpak onder andere richten op huishoudens, verkeer en mobiele werktuigen. 
Voorbereiding besluit: u kunt inspreken

20.30-21.25 uur
- Mediabeleid (Raadzaal)
De raadsleden worden geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom het mediabeleid en over de samenwerking met lokale media, de ontwikkelingen met betrekking tot het opzetten van een streekomroep en de samenwerking met provinciale omroep RTV Utrecht.

- Gebiedsvisie Amersfoort Centraal (Molendijkzaal)
Het college heeft een gebiedsvisie voor de ontwikkeling van het stationsgebied opgesteld waarbij inwoners, organisaties en andere belangstellenden hebben meegedacht. Tijdens deze Ronde geven raadsleden hun mening over de gebiedsvisie en het raadsvoorstel. De gemeente gaat het gebied op en rond het Stationsplein en de route van het plein naar de binnenstad aantrekkelijker maken. Onder andere door minder rijbanen voor autoverkeer en bredere stoepen, zodat er meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers, terrassen, groen en water. Onder het Stationsplein komt een nieuwe fietskelder.

21.30-22.30 uur
- Rekenkameronderzoek vestigingsbeleid (Raadzaal)
De rekenkamer heeft een onderzoek gedaan naar het vestigingsbeleid voor bedrijven en doet een aantal aanbevelingen die gericht zijn op het verder verbeteren van het Amersfoortse vestigingsbeleid. Tijdens deze Ronde bespreken de raadsleden het rekenkamerrapport en in het bijzonder de aanbevelingen.  Zo raadt de rekenkamer bijvoorbeeld aan dat de gemeente en de gemeenteraad samen in kaart brengen wat een goed passend profiel is van Amersfoort op het vlak van vestigingsbeleid. 
Voorbereiding besluit: u kunt inspreken
 
- Kaders voor gebiedsontwikkeling Rondom de Zonnehof (Molendijkzaal)
In het gebied de Zonnehof liggen verschillende percelen waarmee de eigenaren plannen voor herontwikkeling hebben. Raadsleden gaan met het college in gesprek over het raadsvoorstel om deze ontwikkelinitiatieven op elkaar af te stemmen met behulp van thema’s en door een supervisor voor het gebied aan te stellen.
Voorbereiding besluit: u kunt inspreken
 
Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier.
Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.
Impressie inloopbijeenkomst plannen Schothorsterlaan 88 op 30 november
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op zaterdag 30 november hield de raad een inloopbijeenkomst voor de stad over de toekomst van twee kavels in het Park Schothorst.

Het college had eerder voorgesteld om te onderzoeken of bouw van circa zestig woningen op een van de kavels mogelijk is. Dit kavel is nu een betonnen opslagterrein. Twee dagen voor de bijeenkomst, op donderdagavond 28 november, liet het college weten dat de voorgestelde randvoorwaarde van zestig woningen van tafel was: 'Het belemmert het gesprek over andere ideeën en initiatieven met de buurt'.

Tijdens de inloopbijeenkomst konden Amersfoorters alvast met raadsleden in gesprek over hun ideeën en gedachten voor het gebied en deze achterlaten op posters. Ook de wethouders Ruimtelijke ontwikkeling (Astrid Janssen) en Wonen (Menno Tigelaar) waren aanwezig. Vier initiatiefnemers presenteerden hun ideeen voor het park: de kavels bij het park trekken, een stadsboerderij, een zorgboerderij en een 'knarrenhof'. Momenteel bespreekt de raad met het college wat de volgende stap gaat zijn. Actiegroep Behoud Park Schothorst heeft aangegeven met het bestuur in gesprek te willen gaan over de vier genoemde initiatieven.

U vindt hier een link naar het filmpje.


Terugblik De Ronde 3 december
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
Er waren drie vergaderingen tijdens De Ronde. De raadsleden spraken over verschillende verordeningen.

Huisvestingsverordening
In de Huisvestingsverordening staat de verdeling van sociale huurwoningen tussen reguliere woningzoekenden en urgenten en de manier waarop urgentie wordt ingezet. De raadsleden gaven hun mening over de Huisvestingsverordening 2020 en het raadsvoorstel van het college om daarin onder andere op te nemen: het percentage sociale huurwoningen voor urgenten voor 2020 te bepalen op maximaal 50% van het aanbod en ten minste 20% van het woningaanbod via loting toe te laten wijzen.
Woordvoerders van de fracties stonden overwegend positief tegenover het raadsvoorstel. Er is met name gesproken over het onderbrengen van een woonruimteverdeelsysteem voor middenhuur in de huisvestingsverordening, de hoogte van het percentage van het woningaanbod voor urgenten, urgenties inzetten voor nieuwbouw- en eengezinswoningen en de hoogte van het percentage woningen toe te wijzen door loting.
Wethouder Tigelaar informeert de raad voor Het Besluit van 17 december over de voors en tegens en de kosten voor het onder de huisvestingsverordening laten vallen van een toewijzingssysteem voor middenhuurwoningen.
Tijdens Het Besluit van 17 december debatteert en besluit de raad over deze verordening.

Ook stonden de Rondes Parkeerverordening en verordening parkeerbelastingen 2020 en Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2020 op de agenda. Beide onderwerpen worden geagendeerd in Het Besluit van 17 december. 

De volledige agenda met alle vergaderstukken terugvinden? Klik hier. Ook kunt u hier de besluitenlijsten (verslagen) vinden en de vergaderingen terugluisteren.
Terugblik Het Besluit 3 december
Auto's (Bron: Pixabay) Op 3 december besloot de raad om de Amersfoortse binnenstad autoluw te maken en om de Sportnota vast stellen. Een toelichting op deze en andere besluiten.

De Amersfoortse binnenstad autoluw

De binnenstad wordt autoluw. De raad nam dit raadsvoorstel unaniem aan. Dat betekent vooral dat de binnenstad straks alleen toegankelijk is voor bewoners en ondernemers en dat sluipverkeer wordt geweerd.
De raad nam naast het voorstel twee amendementen aan: om na een jaar de effecten van de autoluwe binnenstad te evalueren samen met bewoners en ondernemers en om alle betaald parkeren plaatsen in het autoluw gebied 'evenredig' om te zetten naar vergunningparkeren en De Kamp vergunning -en betaald parkeren-vrij te maken.

De raad nam ook vier moties aan:
- Het parkeerterrein achter Achter Davidshof wordt overdag voor betaald parkeren en voor vergunninghouders en na 18.00 uur alleen voor vergunninghouders.
- Tegelijkertijd met het invoeren van een autoluwe binnenstad gaat het college de herinrichting van De Kamp opstarten vanuit de visie Stadshart.
- Om de Varkensmarkt autoluw te maken gaat het college ook onderzoeken of het haalbaar is om de verplichte rijrichting vanuit Hellestraat/Utrechtsestraat te wijzigen, linksaf de Westsingel op.
- Tenslotte gaat het college onderzoeken of er voor de bevoorrading van de markten een apart voorstel nodig is voor de marktvoertuigen.

Meer informatie vindt u op de site van de gemeente. U vindt de moties en amendementen bij de agenda (klik op de paperclip bij het agendapunt).

Sportnota 2019-2024: 'Amersfoort in beweging'
Ook het raadsvoorstel over de sportnota werd unaniem aangenomen. U leest er meer over op de gemeentesite.

De raad nam een amendement aan dat er in het raadsvoorstel ook focus moet komen op breedtesport , waar vanuit sportverenigingen aan talentontwikkeling kunnen doen, 'via competitiesport naar topsport'.

De raad nam ook enkele moties aan:
- De raad vindt dat het bevorderen van de zwemvaardigheid van kinderen onderdeel is van het sportbeleid, het college moet een voorstel daarvoor voorleggen aan de raad.
- Het college gaat onderzoeken hoe het aanbod buitensportaccomodaties optimaal kan worden.
- Het college krijgt ook de opdracht te onderzoeken of het van toegevoegde waarde is om het aantal buurtsportcoaches zowel leefstijlcoaches te laten zijn.

U vindt alle ingediende moties en amendementen bij de agenda (klik op de paperclip bij het agendapunt).
 
Integraal veiligheidsprogramma 2020-2022 
De gemeenteraad stelt eens in de vier jaar een veiligheidsbeleid vast. De raad stelde het raadsvoorstel en daarmee het veiligheidsprogramma voor de komende vier jaar unaniem vast. In het veiligheidsprogramma staan de volgende prioriteiten: weerbaarheid en ondermijning, zorg en veiligheid, digitale weerbaarheid en bestaand beleid. 
 
Ruimtelijk ontwikkelkader herontwikkeling Zon & Schild
GGz Centraal wil delen van het terrein herontwikkelen waarbij het accent verschuift van zorg, naar zorg en wonen (500 woningen). De raad stelde het  raadsvoorstel  met het ruimtelijk ontwikkelkader vast. De BPA en SP waren tegen.
Bij dit raadsvoorstel werd één motie door de VVD ingediend: Ruimte voor Wonen. Vanwege de druk op de Amersfoortse woingmarkt vroeg de fractie het college om te onderzoeken of er meer dan 500 woningen op het terrein kunnen komen. Deze motie werd verworpen. (VVD en Lijst Sanders waren voor).
 
Moties
De drie aangekondigde moties over niet-geagendeerde onderwerpen zijn niet ingediend: Amersfoort2014 en Lijst Sanders: Sanitaire voorzieningen voor iedereen, DENK: Rookvrij OV en DENK: Rookvrij stadhuis.

Wat stond er onder andere nog meer op de agenda? 
• Benoeming presidiumlid namens fractie van PvdA: Rob Smulders als opvolger van Harun Keskin. Hij werd benoemd met 36 stemmen voor en 1 stem tegen: Smulders stemde niet voor zijn eigen benoeming.
• Benoeming voorzitter rekenkamer: de Amersfoortse rekenkamer benoemde mevrouw Overbeek als voorzitter.  (unaniem).
• Vaststelling bestemmingsplan Over de Laak - Waterrijk (Chw). Dit raadsvoorstel werd aangenomen, de BPA was tegen.
• Gewijzigd ontwerp fietsenkelder Stationsplein. Dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. 
• Statutenwijziging Stichting Meerkring Openbaar Primair Onderwijs Amersfoort. Ook dit raadsvoorstel werd unaniem aangenomen. 

Het volledige Besluit terugkijken? Dat kan via deze link. U vindt hier ook alle vergaderstukken de besluitenlijst en het verslag (klik op de paperclipjes). 
Uw invloed op de raad
Muzieknoten (bron: Pixabay)
Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging, bepaalt het gemeentelijk beleid en controleert het college op de uitvoering van het beleid. U kunt op diverse manieren meepraten met de gemeenteraad over de plannen voor de stad.

Spreekrecht tijdens vergaderingen
Tijdens De Ronde (gemiddeld twee dinsdagen in de maand) kunt u uw mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. Dat kan bij de onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan.

Het Plein
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein! Het Plein is dit jaar in principe elke laatste dinsdag van de maand van 20.00 tot 20.30 uur, op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. De eerstvolgende editie is op 28 januari. 

Contact met de gemeenteraad
U vindt de telefoonnummers en e-mailadressen hier (klik op 'Samenstelling raad'). U kunt uw e-mail ook sturen naar griffie@amersfoort.nl. De raadsgriffie stuurt uw e-mail dan door naar alle raadsleden.

Gast van de raad
Als u meer wilt weten over de gemeenteraad, dan kunt u de vergaderingen als ‘Gast van de raad’ bezoeken. U krijgt informatie over het gemeentebestuur en de agenda van de raad. Twee raadsleden vertellen over hun werk en u kunt hen prikkelende vragen stellen. Aansluitend eet u met de raadsleden en bent u vervolgens van harte welkom om (een deel van) de vergaderingen bij te wonen. De eerstvolgende edities van Gast van de raad zijn op 17 december en 14 januari. 

Meer informatie en aanmelden
Kijk hier voor meer informatie en de vergaderagenda’s of neem contact op met de raadsgriffie, telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich ook bij de griffie aanmelden voor Het Plein en Gast van de raad.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y