Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

6 maart 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 10 maart 

Op dinsdagavond 10 maart komen de raadsleden bijeen voor De Ronde. Zij praten dan onder andere over het aardgasvrij maken van Schothorst-Zuid en de plannen voor het bouwen van ongeveer 1300 woningen in stationsgebied De Hoef-West. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op de vergaderingen en een terugblik op De Ronde van 3 maart.

Klik hier voor de agenda van 10 maart met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergaderingen zijn openbaar, u bent van harte welkom om erbij te zijn. De donderdag erna zijn de vergaderingen terug te luisteren via dezelfde link.

 
De Ronde 10 maart 
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda staan vijf vergaderingen in twee vergaderzalen. Een overzicht.

Kencijfers Fietsparkeren 2020 en Autoparkeernormen 2020 (19.00 uur, Molendijkzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
>Het vaststellen van parkeernormen is een bevoegdheid van de raad. Het college berekent hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn bij nieuwbouw van bijvoorbeeld woningen en kantoren in de stad. De raadsleden geven hun mening over het raadsvoorstel met een aanpassing van de huidige parkeernormen en specifiek over een nieuwe Amersfoortste parkeernorm voor sociale woningen. De gemeente wil op korte termijn nieuwe vormen van mobiliteit stimuleren, zoals deelauto’s en deelfietsen. Dan hoeven er minder parkeerplaatsen te komen, en kan er bijvoorbeeld meer groen komen. Het college werkt aan een visie die de basis gaat vormen voor nieuwe parkeernormen voor alle woningtypen.
 
Schothorst-Zuid aardgasvrij (19.00 uur, Vermeerzaal. Peiling. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
>Het college werkt aan een plan voor een wijkwarmtenet in Schothorst-Zuid. Hiervoor is tijdelijk een warmtebron van biomassa nodig, zodat op zijn snelst na 5-7 jaar op de duurzame bron geothermie overgegaan kan worden. Om van het gas afgaan betaalbaar te houden voor inwoners, is waarschijnlijk een gemeentelijke bijdrage nodig en wil de gemeente een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van BZK. Het college wil bij raadsleden toetsen of de gekozen richting op draagvlak kan rekenen zodat de subsidieaanvraag voor 1 april 2020 kan worden ingediend, zie de peiling. De inwoners worden gepeild tijdens een informatiebijeenkomst op 7 maart. 

Investeringsplanningen onderwijshuisvesting (20.00 uur, Molendijkzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
>De raad nam in maart 2019 het besluit dat per 1 januari 2019 de samenwerkende schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor de onderwijshuisvesting. Een aantal van de te vervangen gebouwen heeft nog een resterende boekwaarde op de gemeentelijke balans. De raadsleden geven hun mening over het raadsvoorstel om in de komende vier jaar de boekwaarden van de te slopen onderwijsgebouwen op de gemeentelijke balans af te boeken. 
 
Startnotitie bestemmingsplan vier projecten stationsgebied de Hoef-West (20.00 uur, Vermeerzaal. Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.)
>De Hoef-West wordt een nieuw stadsdeel dat transformeert van een kantorenwijk naar een gebied waar gewoond en gewerkt wordt en waar onderwijs een belangrijke plek krijgt. In het deelgebied het stationsgebied willen vier ontwikkelaars circa 1.300 woningen bouwen, verdeeld over vier projecten. Zij willen 35% sociale huurwoningen en 20% middenhuurwoningen realiseren. Ook komt er ruimte voor kantoren en andere vormen van werken en voorzieningen. Om duurzame mobiliteit te stimuleren wordt anders met de parkeernormen omgegaan. De raadsleden geven hun mening over het raadsvoorstel, met onder andere de startnotitie Bestemmingsplan vier projecten stationsgebied de Hoef-West en een vermindering van parkeerplekken door de inzet van deelauto’s. 
 
Auditcommissie (21.00 uur, Vermeerzaal. Geen Ronde-vergadering)
>De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die van belang zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. Dit keer onder andere op de agenda: het controleprotocol voor de jaarrekening.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Terugblik De Ronde 3 maart
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op de agenda stonden zes vergaderingen. Een terugblik op een aantal vergaderingen.

Een veilig en prettig fietsnetwerk

Er waren twee genodigden: de heer P. Morsink (Royal Haskoning DHV) en de heer A. Walraad (Walraad Verkeersadvisering bv). De heer A. Walraad gaf deze presentatie over het verplaatsen van de brom- en snorfiets naar de rijbaan. Hij vertelde over de ervaringen in Amsterdam waar de snorfiets in aangewezen gebieden naar de rijbaan is verplaatst. Deze verplaatsing naar de rijbaan heeft geleid tot een betere verkeersveiligheid. Door de verplaatsing is het dragen van helm verplicht geworden. Ook dit zorgt voor meer veiligheid. Hij gaf onder andere aan dat een verkeersbesluit om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen, alleen te onderbouwen is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. De heer P. Morsink gaf deze presentatie over enkelvoudige fietsongevallen. Hij vertelde dat het helpt om de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. Maar dat er ook ander laaghangend fruit is, zoals fietspadinrichting. Ook daarmee kunnen enkelvoudige fietsongevallen voorkomen worden. Vervolgens kwamen er veel onderwerpen ter sprake, waaronder: tien gouden ontwerpregels voor veilige fietspaden, omslag naar 30-km tenzij, en het fietsvriendelijker maken van straten zonder fietspaden. 

Wethouder Buijtelaar gaf aan dat nieuwe fietspaden al duurzaam veilig ingericht worden. En dat de nieuwe wegcategorisering in 2013 is vastgesteld. Een eventuele aanpassing zal veel onderzoek vergen.

> Vervolg? Geen vervolg, het onderwerp is voldoende besproken. En de wethouder komt met een collegebericht over de planning van onderzoek snorfiets naar de rijbaan.


Voortgangsrapportage woningbouwopgave 2019
De raad stelde vorig jaar mei
het Deltaplan wonen vast met daarin de ambitie om duizend nieuwe woningen per jaar op te leveren. De raadsleden werden geïnformeerd over de voortgang van deze woningbouwopgave. Deze presentatie werd gehouden. Daarna gingen de woordvoerders met elkaar, wethouder Tigelaar en de ambtenaren in gesprek over het realiseren van de ambities. Het kost tijd om de ambities te realiseren. En er zijn ook ambities op andere terreinen: parkeren/duurzaamheid. 

> Vervolg? Dit onderwerp komt terug in De Ronde. En de woordvoerders willen een overleg om te bepalen welke deelonderwerpen op welke manier in De Ronde besproken kunnen worden.

Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet
Er was één inspreker, deze vroeg om duidelijkheid in vergunningverlening en welstandsregels en om proactieve benadering van (plannen van) burgers. 
De woordvoerders waren positief over het raadsvoorstel, vooral omdat het serviceniveau voor initiatiefnemers wordt verhoogd. Tegelijkertijd vroegen de woordvoerders aandacht voor de belangen van omwonenden en participatie. Ook waren er zorgen over onder andere de snelheid, ook in relatie tot de kwaliteit. Het college gaf aan dat met een pilot de processen verbeterd kunnen worden, voordat de Omgevingswet ingaat.  

> Vervolg? Het raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen)

Asfaltcollectoren Westelijke Ontsluiting
Het college wil collectoren in het asfalt van de Westelijke Rondweg aanleggen, zie dit raadsvoorstel. De meeste woordvoerders gaven aan in principe voor innovatie te zijn. Maar sommigen hadden wel zorgen over deze locatie, bijvoorbeeld over afnemers van opgewekte energie en opbrengsten. Ook waren er zorgen over de risico’s, onderbouwing van het gevraagde bedrag (1 miljoen euro) en de voorgestelde dekking uit de reserve Duurzaamheid. Gaat deze onttrekking niet ten koste van bijvoorbeeld het aardgasvrij maken van Schothorst-Zuid? Wethouders Buijtelaar en Janssen gaven onder andere aan dat in de komende maanden, de steeds verder uitgewerkte business case inzicht geeft in risico’s, en helderheid geeft over kosten en opbrengsten. En dat de kans klein is dat de reserve Duurzaamheid ten koste gaat van Schothorst-Zuid aardgasvrij. 

> Vervolg? Het raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit (zonder debat, met moties en amendementen). De wethouders zegden toe aan de raadsleden om onder geheimhouding inzage te geven in de business case en de onderbouwing van de 1 miljoen euro. En inzicht te geven in de effecten van de provinciale bijdrage in relatie tot de eerder overeengekomen afkoopsom voor beheer en onderhoud van de Westelijke ontsluiting na aanleg.

Wat stond er verder op de agenda?
- Vervoerplan 2021 Syntus;
- Meerjarenuitvoeringsprogramma openbare ruimte 2020-2023 (geen vervolg; voldoende besproken).


Klik hier voor de volledige agenda van maart. Ook staan hier de besluitenlijsten (verslagen) en de geluidsopnames. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien.

Uw invloed op de raad
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging, bepaalt het gemeentelijk beleid en controleert het college op de uitvoering van het beleid. U kunt op diverse manieren meepraten met de gemeenteraad over de plannen voor de stad.

Spreekrecht tijdens vergaderingen
Tijdens De Ronde (gemiddeld twee dinsdagen in de maand) kunt u uw mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. Dat kan bij de onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan.

Het Plein
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? U heeft bijvoorbeeld met buurtbewoners een mooi idee voor meer groen in de wijk? Of u wilt een bepaalde situatie, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, in uw wijk onder de aandacht brengen? Misschien werkt u bij een vrijwilligersorganisatie en start er een specifiek project waarvan raad, college en anderen moeten weten? Kom dan naar Het Plein! Het Plein is in principe elke laatste dinsdag van de maand op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. De eerstvolgende edities zijn op 24 maart en 21 april. Aanmelden: griffie@amersfoort.nl ovv Het Plein. 

Burgerinitiatief
Door middel van een burgerinitiatief kunnen burgers een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel aanbrengen voor bespreking in De Ronde. Het initiatief wordt schriftelijk bij het presidium (commissie die de raad adviseert over de agenda) ingediend. Als het voorstel aan de voorwaarden voldoet (het mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor vragen over gemeentelijk beleid/uitvoering) zet het presidium het onderwerp op de agenda voor De Ronde. De indiener kan het onderwerp vervolgens tijdens De Ronde kort toelichten. De raad beslist vervolgens wat er met het initiatief gebeurt. Als u van plan bent om een burgerinitiatief op te stellen, neem dan contact op met de griffie.

Referendum aanvragen
Over vrijwel alle onderwerpen waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen, kunt u een raadplegend referendum aanvragen bij de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de bouw van een nieuwe woonwijk of het parkeerbeleid van de gemeente. U moet aantonen dat meer inwoners achter dit initiatief staan. De raad stelt vervolgens zelf, als er tot een referendum wordt besloten, de vraagstelling vast. De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad en is niet bindend. Neem voor het aanvragen van een referendum contact op met de griffie voor advies.

Contact met raadsleden
Tot slot kunt u contact opnemen met de raadsleden. Hier vindt u de telefoonnummers en mailadressen van alle raadsleden (klik op 'Samenstelling gemeenteraad').

Gast van de raad
Als u meer wilt weten over de gemeenteraad, dan kunt u als ‘Gast van de raad’ de vergaderingen van de raad bezoeken. U krijgt informatie over het gemeentebestuur en de agenda van de raad. Twee raadsleden vertellen over hun werk en u kunt hen prikkelende vragen stellen. Aansluitend eet u met de raadsleden en bent u vervolgens van harte welkom om (een deel van) de vergaderingen bij te wonen. De eerstvolgende edities zijn op 24 maart en 7 april.

Meer informatie en aanmelden
Kijk hier voor meer informatie en de vergaderagenda’s of neem contact op met de raadsgriffie, telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich ook bij de griffie aanmelden voor Het Plein, Gast van de raad en hulp bij bijvoorbeeld een burgerinitiatief.

 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y