Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

7 februari 2020

RaadsMail

De vergaderagenda van 11 februari

Op dinsdagavond 11 februari praten de raadsleden tijdens De Ronde over onder andere de haalbaarheid van tijdelijk wonen op een aantal locaties en over een vuurwerkvrij Amersfoort. In deze nieuwsbrief een vooruitblik op deze vergaderingen en een terugblik op de Ronde-vergaderingen van 4 februari.

Klik hier voor de agenda van 11 februari met alle vergaderstukken, zoals de raadsvoorstellen (klik op de paperclipjes bij de onderwerpen). De vergaderingen zijn openbaar, u bent van harte welkom om erbij te zijn. De donderdag erna zijn de vergaderingen terug te luisteren via dezelfde link.

 
De Ronde 11 februari
Duurzaam (bron: Pixabay) Op de agenda staan vanaf 19.00 uur vijf vergaderingen. Een overzicht.

Regionale Energie Strategie Regio Amersfoort (19.00 uur Raadzaal)
Rondetafelgesprek. Het is niet mogelijk om in te spreken. 
In het landelijke klimaatakkoord (2019) staat dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% (t.o.v. 1990) moet worden verminderd. Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen een regio samen met maatschappelijke partners, netbeheerders, het bedrijfsleven en inwoners aan een Regionale Energie Strategie (RES). Hierin staan welke maatregelen er nodig zijn om de uitstoot te verminderen. De RES gaat vooral over duurzame elektriciteit (opwekking en inrastructuur) en de gebouwde omgeving (energiebesparing en warmtevoorziening). In de RES staan lopende projecten, plannen en strategische keuzes voor de korte en lange termijn. Voor 1 juni 2020 moet elke regio een eerste voorstel doen aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg (van 12 provincies) en de Unie van Waterschappen.
Tijdens deze vergadering praten raadsleden met het college en deskundigen over de stand van zaken en de voortgang van de RES. En over wat de RES betekent voor Amersfoort.

Resultaten haalbaarheid tijdelijk wonen (19.00 uur Molendijkzaal)
Voorbereiding besluit. U kunt inspreken en zo uw mening geven.
Er is een tekort aan sociale huurwoningen in Amersfoort. De gemiddelde wachttijd voor een woning was in 2018 9,7 jaar. Het college heeft op verzoek van de raad onderzoek gedaan naar locaties voor tijdelijke sociale huurwoningen. Er zijn drie locaties onderzocht: verzorgingshuis De Liendert, Kop van Schothorst en Smeeing. Nu blijkt dat op locatie De Liendert en Smeeing tijdelijke sociale huurwoningen mogelijk zijn. De Kop van Schothorst blijkt geen optie te zijn. De raadsleden praten onder andere over het voorstel van het college om de Kop van Schothorst af te laten vallen en om de locatie Smeeing beschikbaar te stellen voor tijdelijke woningen.

Vuurwerkvrije gemeente (20.30 uur Raadzaal)
Rondetafelgesprek. Het is niet mogelijk om in te spreken.
GroenLinks en BPA willen van Amersfoort vanaf 2020/2021 een vuurwerkvrije gemeente maken. De gemeenteraden van Rotterdam en Apeldoorn stemden al voor een algeheel vuurwerkverbod. Is dat ook in Amersfoort mogelijk? De initiatiefnemers (GroenLinks en BPA) gaan in gesprek met andere raadsleden, hulpverleners en genodigden (waaronder een vuurwerkverkoper en een initiatiefnemer van een vrijwillig vuurwerkvrije zone). 
 
Over de Laak (20.30 uur Molendijkzaal)
Rondetafelgesprek. Het is niet mogelijk om in te spreken.
De gemeenteraad besloot in 2016 om het gebied Over de Laak een groen-recreatieve bestemming te geven. Lijst Molenkamp en Amersfoort2014 willen met het college in gesprek over de uitvoering van dit besluit. Ook praten zij met betrokken omwonenden en andere raadsleden. Het gebied is 146 hectare groot, de gemeente bezit daar 36 hectare van. De grondbezitters van de andere percelen hebben destijds aangegeven dat ze willen meewerken aan een groen-recreatieve invulling van het gebied. Tijdens een bijeenkomst met bewoners uit Vathorst bleek toen dat er veel ideeën waren over recreatie in het gebied. Maar ook veel ideeën op het gebied van openheid en natuurwaarden van het landschap.
 
Auditcommissie (19.00 uur Vermeerzaal)
Geen Ronde-vergadering
De auditcommissie adviseert de raad en houdt overleg namens de raad over alle activiteiten die van belang zijn voor het goed vervullen van de controlerende taak van de raad. De auditcommissie bespreekt de volgende onderwerpen:
1. Toezicht provincie (brief en gesprek met provincie): de provincie houdt financieel toezicht op de gemeente Amersfoort. De auditcommissie bespreekt de brief van de provincie met bevindingen en de beoordeling over Amersfoort.
2. Planning en onderwerpen Dag van de jaarstukken.
 
Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over inspraak en aanmelden contact op met de raadsgriffie (telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl) of kijk hier. Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).
Terugblik De Ronde 4 februari
Auto's (Bron: Pixabay) Op de agenda stonden zes vergaderingen. Een terugblik op de vergadering over het burgerinitiatief en  over de Amersfoortse Heuvelrugzone.

Burgerinitiatief: Opstellen Beeldkwaliteitschets Eemgebied
Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE) en Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) willen dat er een samenhangend plan voor het Eemgebied komt. En zij willen een voorzet voor dit plan maken. Zij vroegen door middel van een burgerinitiatief onder andere om samen met de gemeente een subsidieaanvraag bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in te dienen. En als deze aanvraag wordt afgewezen of het college 1500 euro beschikbaar stelt. Initiatiefnemers de heer R. Luchtenveld (Vrienden van de Eemhaven) en mevrouw E. van Veggel (Siesta) waren aanwezig. Zie deze presentatie. Zij vertelden onder andere dat ze vooraan in het participatieproces een bijdrage kunnen leveren en dat ze bij veel mensen ideeën willen ophalen. De heer Th. van der Tak van Eemland300 was inspreker. Eemland300 behartigt belangen van het landschap van Eemland. Hij is voor meer biodiversiteit en tegen veel bebouwing en pleit voor meer betrokkenheid tussen boeren en burgers. Hij wil graag een bijdrage leveren aan de beeldkwaliteitsschets. 

Het college gaf aan open te staan voor het in ontvangst nemen van de schets; maar plaatste vraagtekens bij de gevolgde route van ‘burgerinitiatief’ en exclusiviteit voor deze groep. De schets kan worden meegenomen in de totale participatie. Het college deed geen toezegging op de gevraagde cofinanciering vanuit de gemeente. Hier gaat de raad namelijk over. Een kleine meerderheid van de aanwezige tien fracties lijkt het burgerinitiatief te steunen. De fracties van SP, Lijst Molenkamp, Lijst Sanders, ChristenUnie, Amersfoort2014 en PvdA kunnen zich vinden in het eerste peilpunt: om dit burgerinitiatief deel uit te laten maken van de ontwikkeling van het Eemgebied en om gezamenlijk de subsidieaanvraag in te dienen. De fractie van D66 vindt het idee op zich goed, maar vraagt zich af of het gaat lukken. En de fracties van de VVD, CDA en GroenLinks hebben moeite met de gevolgde route. Kan deze inbreng niet ook goed in een regulier participatieproces passen?


Vervolg: het college komt met een raadsvoorstel over de gevraagde cofinanciering.

Vertrekpunten voor opstellen visie Amersfoortse Heuvelrugzone 
Voorbereiding besluit. 
Het college ging met de raadsleden in gesprek over het raadsvoorstel om een visie op de toekomst van de Amersfoortse Heuvelrugzone op te gaan stellen. In deze visie komen onder andere de plannen voor ontwikkelingen, en ook een visie op gebruik, beheer, bescherming en behoud van het gebied. Inspreker de heer D. Hehenkamp stelde vragen aan het college over onder andere wie de stakeholders van dit gebied zijn en over het proces. Wethouder Janssen gaf een korte reactie en zegde toe dat hij schriftelijk beantwoord krijgt.

De woordvoerders van de fracties waren over het algemeen positief over het voorstel. Deze aandachtspunten noemden zij onder andere:
- Neem in de visie mee wat de consequenties zouden kunnen zijn van de plannen van het Rijk om de Uithoflijn eventueel door te trekken.
- Bekijk de voor- en nadelen van het laten aansluiten van dit gebied bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
- Overweeg om regionale visie op Heuvelrugzone te maken, en in ieder geval om zoveel mogelijk van te voren te overleggen met buurgemeenten.

Wethouder Kraanen gaf aan dat hij voor optimaal beschermen van groen is. Met deze visie wordt voorkomen dat er nu vergunningen worden verleend waarbij het groengebied ongewenst afneemt. Wethouder Janssen gaf aan het praktisch te willen houden: het is een toetsingskader voor mogelijke ontwikkelingen op het Amersfoorts grondgebied en geen regionale visie. Uiteraard is er wel overleg met de buurgemeenten. De woonopgave wordt integraal meegenomen bij het opstellen van de visie, maar het vertrekpunt is het versterken van groen en cultuurhistorische waarden. De consequenties van het doortrekken van Uithoflijn worden meegenomen in visie. En zij is in gesprek met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.


Vervolg: Dit raadsvoorstel wordt geagendeerd in Het Besluit.
 
Welke vergaderingen stonden verder op de agenda?
-Resultaten onderzoek gemeentelijke aanpak mensenhandel (voldoende besproken)
-Strategische Agenda Regio Amersfoort  
-Stand van zaken ontwikkeling Langs Eem en Spoor (voldoende besproken, in mei vervolg)
-Stimulering duurzaamheid via lokale belastingen, over verduurzamen van bedrijfsgebouwen en woningen
-Auditcommissie (geen Ronde)

Klik hier voor de volledige agenda van 4 februari. Ook staan hier de besluitenlijsten (verslagen) en de geluidsopnames. Klik op de paperclipjes om alle stukken te zien. 

Uw invloed op de raad

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging, bepaalt het gemeentelijk beleid en controleert het college op de uitvoering van het beleid. U kunt op diverse manieren meepraten met de gemeenteraad over de plannen voor de stad.

Spreekrecht tijdens vergaderingen
Tijdens De Ronde (gemiddeld twee dinsdagen in de maand) kunt u uw mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. Dat kan bij de onderwerpen die als ‘peiling’ of ‘voorbereiding besluit’ op de agenda staan.

Het Plein
Wilt u uw ideeën, plannen en ambities voor de stad delen met de raadsleden? Dat kan op Het Plein! Het Plein is  in principe elke laatste dinsdag van de maand op de avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. De eerstvolgende edities zijn op 18 februari en 24 maart.

Burgerinitiatief
Door middel van een burgerinitiatief kunnen burgers een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel aanbrengen voor bespreking in De Ronde. Het initiatief wordt schriftelijk bij het presidium (commissie die de raad adviseert over de agenda) ingediend. Als het voorstel aan de voorwaarden voldoet (het mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor vragen over gemeentelijk beleid/uitvoering) zet het presidium het onderwerp op de agenda voor De Ronde. De indiener kan het onderwerp vervolgens tijdens De Ronde kort toelichten. De raad beslist vervolgens wat er met het initiatief gebeurt.
 
Als u van plan bent om een burgerinitiatief op te stellen, neem dan contact op met de griffie voor advies.

Referendum aanvragen
Over vrijwel alle onderwerpen waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen, kunt u een raadplegend referendum aanvragen bij de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de bouw van een nieuwe woonwijk of het parkeerbeleid van de gemeente. U moet aantonen dat meer inwoners achter dit initiatief staan. De raad stelt vervolgens zelf, als er tot een referendum wordt besloten, de vraagstelling vast. De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad en is niet bindend. Neem voor het aanvragen van een referendum contact op met de griffie voor advies.

Contact met raadsleden
Tot slot kunt u contact opnemen met de raadsleden. Hier vindt u de telefoonnummers en mailadressen van alle raadsleden (klik op 'Samenstelling gemeenteraad').

Gast van de raad
Als u meer wilt weten over de gemeenteraad, dan kunt u de vergaderingen als ‘Gast van de raad’ bezoeken. U krijgt informatie over het gemeentebestuur en de agenda van de raad. Twee raadsleden vertellen over hun werk en u kunt hen prikkelende vragen stellen. Aansluitend eet u met de raadsleden en bent u vervolgens van harte welkom om (een deel van) de vergaderingen bij te wonen. De eerstvolgende edities zijn op 3 maart en 24 maart.
Op de foto: gasten van de raad in gesprek met Harun Keskin (PvdA) op 4 februari 2020.

Meer informatie en aanmelden
Kijk hier voor meer informatie en de vergaderagenda’s of neem contact op met de raadsgriffie, telefoon: 469 4379, e-mail: griffie@amersfoort.nl. U kunt zich ook bij de griffie aanmelden voor Het Plein, Gast van de raad en hulp bij bijvoorbeeld een burgerinitiatief.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y