Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

8 april 2022

RaadsMail

Extra raadsvergadering Het Besluit 11 april en De Ronde 12 april

Aankomende week hebben hebben de raadsleden twee vergaderavonden. Maandagavond 11 april is er om 21.00 uur een extra raadsvergadering Het Besluit. Informateur Kiki Hagen licht haar eindadvies toe over het vormen van een coalitie. Op dinsdagavond 12 april start om 19.00 uur de eerste vergaderavond De Ronde van de nieuwe gemeenteraad. Er zijn vier vergaderingen over verschillende onderwerpen. De raadsleden praten onder andere over het ontwerpbestemmingsplan voor de herontwikkeling van sport- en woongebied Liendert West en over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Amersfoort. Ook zijn er twee vergaderingen in het kader van het inwerkprogramma van de nieuwe raad. In deze RaadsMail leest u een toelichting op deze vergaderavonden. Verder in deze RaadsMail: maak kennis met leden van de nieuwe gemeenteraad tijdens Amersfoort Aangenaam op zaterdag 9 april. 

 Inhoud

 
Extra raadsvergadering Het Besluit 11 april
Duurzaam (bron: Pixabay)

De extra raadsvergadering Het Besluit van maandag 11 april begint om 21.00 uur. Deze vergadering wordt in de raadzaal gehouden. Informateur Kiki Hagen neemt digitaal deel. U kunt de vergadering bijwonen vanaf de publieke tribunes. Maar u kunt de vergadering ook nog steeds online volgen via ons YouTube-kanaal en Politiek Portaal. De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda met vergaderstukken (zie paperclip).

Op verzoek van de grootste partij D66 heeft informateur Kiki Hagen (Tweede Kamerlid D66) gesprekken gevoerd met alle dertien politieke partijen. In haar eindadvies adviseert de informateur dat D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren verder met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een meerderheidscoalitie. Om tot dit advies te komen zijn er twee gespreksronden geweest. De eerste met alle politieke partijen. In de tweede ronde is verder gesproken met D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren. In deze gesprekken herbevestigden alle partijen de uitkomst van de brief dat een brede meerderheidscoalitie gewenst is die groen, duurzaam, vooruitstrevend en sociaal is.

Informateur Kiki Hagen: “Geredeneerd vanuit de voorkeuren van de partijen en de inhoudelijke standpunten om met elkaar samen te werken, zijn er twee mogelijkheden voor een coalitie. Op basis van de verkiezingsprogramma’s en de inhoudelijke gesprekken liggen D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort 2014 en Partij voor de Dieren het dichtst bij elkaar als het gaat om een groen, duurzaam, sociaal en vooruitstrevend stadsbestuur. De andere mogelijkheid is een samenwerking tussen D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren; de ChristenUnie is na Amersfoort2014 het meest genoemd en daarom is ook dit een realistische optie.”

Op deze site staat actuele informatie over de vorming van een coalitie.

De Ronde 12 april
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)

Op dinsdag 12 april zijn er vanaf 19.00 uur verschillende vergaderingen. Sommige deelnemers zijn aanwezig in de vergaderzalen en andere nemen digitaal deel. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Maar u kunt de vergaderingen ook nog steeds online volgen, via Politiek Portaal. Bijna alle vergaderingen kunt u ook online volgen via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Bij één vergadering - over het ontwerpbestemmingsplan sport- en woongebied Liendert-West - kunt u inspreken. Klik hier voor de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

19.00 uur: Ontwerpbestemmingsplan sport- en woongebied Liendert-West
Het college heeft op 8 maart deze raadsinformatiebrief over het ontwerpbestemmingsplan sport- en woongebied Liendert-West naar de raad gestuurd. Hierin schrijft het college dat het de procedure voor dit ontwerpbestemmingsplan wil starten en het stuk ter inzage wil leggen. Raadsleden kunnen binnen twee weken na het verschijnen van de raadsinformatiebrief verzoeken om het onderwerp op de agenda te zetten voor De Ronde. Op initiatief van de fractie Amersfoort2014 wordt deze Ronde-vergadering gehouden. Amersfoort2014 wil bespreken in hoeverre dit ontwerpbestemmingsplan invulling geeft aan de in 2020 aangenomen motie Ondersteunende maatregelen Liendert en aan de aanbevelingen uit het vastgestelde Wijkperspectief Liendert. In het ontwerpbestemmingsplan voor het sport- en woongebied Liendert-West gaat het om de herontwikkeling van het gebied dat wordt begrensd door het Jan van Riebeeckpad (langs de spoorlijn Amersfoort - Deventer), de Parelhoenstraat en het Meerkoetpad/ Valleikanaal.

Het plan omvat:
- de verplaatsing van de tennis- en handbalvereniging naar het noordelijk deel van het gebied, waar zij samen met de jeu-de-boulesvereniging één gezamenlijk sportpark zullen vormen;
- een woongebouw van zes bouwlagen met 120 appartementen (60 sociale huur en 60 middenhuur) langs het Valleikanaal;
- zes woningen op het parkeerterrein van het voormalige zwembad;
- de herinrichting van het omliggende openbare gebied.

Tijdens deze Ronde wil Amersfoort2014 met andere raadsleden met name in gesprek over de verkeersafwikkeling, groenvoorziening, omgevingsbeïnvloeding, geluid, trillingen en het doorlopen participatieproces. Het is afhankelijk van de uitkomst van deze Ronde of het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd en hiermee de procedure een vervolg krijgt.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/ raadamersfoort. Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken en zo uw mening meegeven.

19.00 uur: Opvang vluchtelingen Oekraïne
Het college informeert de raad over lokale ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de komst van vluchtelingen naar Amersfoort. Tot nu toe gebeurde dit via collegeberichten, zie het dossier. Vanaf 12 april worden raadsleden daarnaast regelmatig bijgepraat tijdens De Ronde. De regering heeft de veiligheidsregio’s opgedragen om te zorgen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Amersfoort valt onder de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Ook Amersfoort stelt zich gastvrij op en biedt hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Er is een projectgroep die de komst van vluchtelingen uit Oekraïne naar onze stad begeleidt en zorgt voor opvang. Ook beantwoordt de projectgroep vragen van vluchtelingen en inwoners. Sinds 28 maart is de noodopvanglocatie op Zonnehof 19-20 in gebruik. Hier kunnen maximaal 200 personen opgevangen worden. Sinds 5 april is er ook een noodopvanglocatie aan de Plotterweg 26-28. Hier is ruimte om maximaal 250 personen op te vangen. Er verblijven ook Oekraïense vluchtelingen bij familie, vrienden en gastgezinnen. Tijdens deze Ronde beantwoordt het college vragen van raadsleden en kunnen eventuele dilemma’s besproken worden. Op de website amersfoort.nl/vluchtelingen kunt u informatie vinden over hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.15 uur: Inwerkprogramma: informatieveiligheid en privacy
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen de raadsleden informatie over informatieveiligheid en privacy. Ongeveer 90 procent van digitale incidenten komt door menselijk handelen. Ook raadsleden kunnen te maken krijgen met zaken als datalekken, phishing en privacyvraagstukken. Daarom is bewustwording ook voor raadsleden belangrijk. Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden een handelingsperspectief aangereikt.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/ raadamersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

21.30 uur: Inwerkprogramma: planning en control
Als onderdeel van het inwerkprogramma van de nieuwe gemeenteraad krijgen de raadsleden informatie over de planning-en-controlcyclus van de gemeente. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over wat het heeft gedaan en wat dat heeft gekost. Op basis van de jaarstukken van vorig jaar (die van dit jaar zijn nog niet beschikbaar), krijgen de raadsleden uitleg over dit document en hoe dit het beste gelezen kan worden. Waar moet je als raadslid op letten, welke onderdelen van de jaarstukken zijn belangrijk en welke zijn belangrijker? Ook wordt een toelichting gegeven op de plek van de jaarstukken in de hele cyclus van financiële documenten (jaarstukken, kadernota, zomerrapportage en begroting). Eind april ontvangt de raad de jaarstukken 2021. Vóór 15 juli moet de raad deze jaarstukken vaststellen.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en youtube.com/raadamersfoort. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

Inspreken
De raadsleden vinden uw mening belangrijk, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen en besluiten over een onderwerp. Neem voor meer informatie over (digitaal) inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl of telefoonnummer: 033 469 43 79). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem rechtstreeks contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de website van de gemeenteraad bij 'Samenstelling gemeenteraad') of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl.

Maak kennis met de nieuwe gemeenteraad tijdens Amersfoort Aangenaam
Wilt u kennismaken met de nieuwe gemeenteraad? Kom dan op zaterdag 9 april om 15.00 uur naar de St. Joriskerk, Hof 1. Dan is het Amersfoort Aangenaam waarbij nieuwe (en al een tijdje) inwoners van Amersfoort tijdens een informatiemarkt met culturele, maatschappelijke organisaties uit Amersfoort en met de nieuwe raad kennis kunnen maken. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje. Welkom!
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

U kunt rechtstreeks opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y