Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

8 januari 2021

RaadsMail

Vergaderagenda's De Ronde 12 en 14 januari en terugblik De Ronde 5 januari

Aankomende week hebben de raadsleden twee digitale vergaderavonden. Op dinsdag 12 januari is De Ronde met zes vergaderingen. De raadsleden vergaderen onder andere over de jeugdbescherming in Amersfoort en over het Bosbad en zwembad Hoogland. Op donderdag 14 januari is er een extra De Ronde over corona. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze vergaderavonden. Ook blikken we terug op de eerste vergaderavond van 2021.

 
Agenda De Ronde 12 januari
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 12 januari zijn er vanaf 19.00 uur zes digitale Ronde-vergaderingen. U kunt alle vergaderingen volgen via de website amersfoort.raadsinformatie.nl. Twee vergaderingen kunt u ook volgen via YouTube.

19.00 uur Kadernota Veiligheidsregio Utrecht
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. Met de kadernota informeert de VRU de gemeenten over de financiële en beleidsmatige kaders voor de programmabegroting 2022. Die begroting wordt in het voorjaar van 2021 opgesteld. Daarin staat een verhoging van de gemeentelijke bijdragen van structureel € 2,2 miljoen. Dit betekent voor Amersfoort een verhoging van € 14.000 in de structurele bijdrage ten opzichte van 2021. En voor de kosten aan beheer en onderhoud van de brandweerkazernes gaat het om een stijging van € 10.000, als gevolg van loon- en prijsaanpassing. Tijdens deze vergadering praten de raadsleden over de kadernota en het geven van een zienswijze daarop (een officiële reactie), zie het raadsvoorstel

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur Pilot themagericht omgevingsplan Energietransitie
Onder de Omgevingswet moet straks iedere gemeente één omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. De raad heeft op 1 oktober 2019 ter voorbereiding daarop de startnotitie voor het ‘Omgevingsplan Amersfoort’ vastgesteld. Het college werkt met een groeimodel om te komen tot dat omgevingsplan. Aan de hand van thema’s en pilots voor deelgebieden, wordt ervaring opgedaan met de nieuwe regelgeving, nieuwe systemen en plansoftware. Een van deze pilots is het Omgevingsplan Energietransitie Amersfoort. In deze pilot ligt de focus op energie als thema (de verandering naar een aardgasvrije gemeente). De pilot laat zien hoe de gemeente regels kan opstellen in het toekomstige omgevingsplan, gelet op de ambities voor de energietransitie. Hierbij wordt ook gekeken naar de rol en instrumentkeuze van de gemeente in het overgaan naar aardgasvrij. In de Nota van Uitgangspunten staan nationale, regionale en lokale nota's die als kader dienen voor het themagerichte omgevingsplan. Zie ook het bijhorende raadsvoorstel

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

19.00 uur Toekomst Bosbad en zwembad Hoogland
Het college is met SRO in gesprek over de staat, het onderhoud en de veiligheid van het Bosbad en de toekomst van het zwembad Hoogland. Daarom heeft het college een onderzoek laten uitvoeren naar de beide zwembaden. Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden een presentatie van het onderzoeksrapport. Op welke manier kan de gemeente Amersfoort effi ciënt en duurzaam investeren in de bestaande voorzieningen Bosbad en zwembad Hoogland, waarbij rekening wordt gehouden met de toekomstige vraag naar zwemwater? 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Samen voor een betere jeugdbescherming
Het gaat eerder slechter dan beter met onze jeugd, schrijft de Inspectie Jeugd en Gezondheid in haar laatste rapport. De gemeenteraad heeft klachten en signalen ontvangen van ouders en kinderen uit Amersfoort en omstreken over jeugdbescherming. Deze gaan over de kwaliteit van de uitvoering. De fracties CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Lijst Sanders maken zich zorgen over hoe het gaat met de jeugdbescherming in Amersfoort, in het bijzonder als het gaat om ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen van kinderen en jongeren. Tijdens deze vergadering willen de fracties met andere raadsleden, het college en betrokken instanties, zoals SAVE, in gesprek over die zorgen en over verbetervoorstellen voor de jeugdbeschermingsketen. 

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

20.15 uur Milieueffectrapport De Hoef-West en bouwplan voor Lichtpenweg 6
De raad heeft in 2019 het Ontwikkelkader De Hoef-West vastgesteld. In verband met de transformatie van het gebied naar een nieuwe stadswijk moet een Milieueffectrapport (MER) worden gemaakt. Ook is er een aanvraag voor een vergunning voor de bouw van 98 appartementen en 200 m2 horeca aan de Lichtpenweg 6. De raad heeft de bevoegdheid om een besluit nemen over het MER en het verlenen van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan voor de appartementen. Klik hier voor het raadsvoorstel.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening over dit onderwerp?

20.15 uur Governance- en aansturingsmodel zwembad Amerena
De samenwerking en het exploitatiemodel van Amerena zijn eind 2019 geëvalueerd. Daaruit bleek dat de betrokken partijen - zoals SRO en sportverenigingen Keistad, Wilhelmina en ZPC - de samenwerkingsovereenkomst, gemaakte afspraken en geldstromen onduidelijk vonden. Het college heeft vervolgens laten onderzoeken of een beter passend governance- en aansturingsmodel voor Amerena mogelijk is. De onderzoekers komen tot de conclusie dat er op het niveau van bestuurlijke samenwerking en aansturing verbetering noodzakelijk is. Het advies is om een  eenvoudig samenwerkingsmodel te hanteren, waarbij de gemeente de regie heeft. Op verzoek van de fractie Amersfoort2014 krijgen de raadsleden een presentatie van het onderzoeksrapport

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 12 januari. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).

Agenda De Ronde 14 januari

Op donderdagavond 14 januari is een extra De Ronde met één vergadering over corona.

19.00 uur Corona
Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen brengt het college de gemeenteraad op de hoogte over de ontwikkelingen en stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona. Coronamaatregelen worden onder regie van de Veiligheidsregio Utrecht uitgevoerd. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen aan het college stellen en dilemma’s bespreken die spelen.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 14 januari. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 5 januari 
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 5 januari was er één Ronde-vergadering. De raadsleden kregen een tussentijdse evaluatie van de uitvoering van het Deelakkoord Duurzaamheid. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Tussentijdse evaluatie Deelakkoord Duurzaamheid
In het Klimaatakkoord, het coalitieakkoord ‘Samen aan de slag voor duurzame groei’ en het ‘Samen Duurzaam Deelakkoord Duurzaamheid 2019-2022’ staan stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Het streven om in 2030 CO2-neutraal te zijn, blijkt volgens het college als ambitie nuttig maar als doel niet realistisch. Wat is de stand van zaken en welke dilemma’s spelen er? Een eerste Ronde. 

De conclusie uit deze Ronde was dat er een kloof bestaat tussen doelen en afspraken enerzijds en beschikbare middelen anderzijds. Dit betekent ook dat andere ambities, 
zoals een prettig woonklimaat, groeien en bereikbaar houden van de stad, in gevaar komen. Dit vraagt om heldere keuzes en het aanbrengen van focus.
Wethouder Janssen gaf aan dat op 2 februari in De Ronde verder zal worden gesproken over ambities, financiën, keuzes en eventuele herijking. Er is een aantal toezeggingen gedaan:
- Wethouder Kraanen zal de raad informeren over de criteria voor de vernieuwde subsidieregeling voor groene daken.
- Wethouder Janssen zal de raad op korte termijn informeren over het initiatief voor een zonneveld in de geluidswal aan de Zielhorsterweg.
- Wethouder Janssen zal de woningcorporaties vragen naar informatie over aantallen woningen in de sociale woningvoorraad die nog enkel glas hebben op de eerste verdieping en naar hun plannen voor verdere verduurzaming van de sociale woningvoorraad.
- De raad zal worden geinformeerd over het totale budget dat nodig is voor de opgaven in het Deelakkoord Duurzaamheid.
- Wethouder Koşer Kaya zal de raad informeren over de juridische en planologische voorwaarden waaronder de bestaande (particuliere) kringloop- en vintage winkels op de Isselt kunnen blijven.  

U kunt de vergadering hier terugkijken. Via dezelfde link vindt u de agenda met de vergaderstukken en de besluitenlijst. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube

Gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)

De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende edities zijn op dinsdag 19 januari en dinsdag 9 februari.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y