Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

8 maart 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 12 maart en terugblik raadscommissie 5 maart

Op 12 maart vergaderen de commissies Omgeving en Bestuur. De commissie Omgeving bespreekt onder andere het onderzoek naar de veiligste locatie voor het bevoorraden van de nieuwe Albert Heijn aan de Leusderweg. Bij de  commissie Bestuur staat het rapport over institutioneel racisme binnen de gemeentelijke organisatie op de agenda. Ook bespreekt deze commissie de evaluatie van het referendum over het nieuwe parkeerbeleid.
Afgelopen woensdag werd bekend dat Aiden Seijmonson de nieuwe kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen wordt. U leest er meer over in deze RaadsMail. 

In deze nieuwsbrief leest u ook een terugblik van de raadscommissies Omgeving en Sociaal van 5 maart. 

 

Inhoud

 
Agenda commissie Omgeving
Foto Vermeerzaal



14.30 - 15.00 uur

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en energietransitie. Het onderwerp hoeft niet per se op de vergaderagenda te staan. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). 
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

15.00 - 17.00 uur: Twee windmolens op Isselt: groene stroom voor minstens zesduizend woningen
Er zijn plannen om twee windmolens op bedrijventerrein Isselt te plaatsen. De commissieleden worden hierover  bijgepraat. De twee windmolens moeten een vermogen van tussen de drie en zeven megawatt krijgen. Dat is genoeg om aan zesduizend woningen groene stroom te kunnen leveren en komt neer op tien procent van de vraag naar elektriciteit in Amersfoort. Dit jaar nog komt het college met een uitwerkingsvoorstel. Daarin staan voorwaarden en uitgangspunten. De commissieleden krijgen hier alvast meer over te horen. Meer informatie is te vinden op amersfoort.nl/wind-op-isselt.

17.00 - 18.00 uur: Aanpassing participatiegids door tussentijdse raadsbesluiten
De participatiegids moet worden bijgewerkt. Dat is nodig vanwege besluiten die de raad de afgelopen jaren heeft genomen. Lees hier het raadsvoorstel. In de participatiegids staan handvatten voor participatie bij ruimtelijke ontwikkelingen. Denk aan een uitbouw aan een woning maar ook het bouwen van een nieuwe woonwijk. De raad stelde de gids in 2020 vast. Lees hier de aangepaste participatiegids.

19.00 - 19.30 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.30 - 20.30 uur: Van Campenstraat meest geschikt voor laden en lossen nieuwe Albert Heijn
De Albert Heijn aan de Leusderweg wordt verplaatst naar het stuk grond ernaast, op de hoek Leusderweg/Van Campenstraat. Uit onderzoek blijkt dat voor het laden en lossen de Van Campenstraat de voorkeur heeft, en niet de Van Bemmelstraat. Op de plek waar nu de Albert Heijn zit, komen nieuwe winkels. Boven die winkels en boven de nieuwe Albert Heijn komen woningen. Daarnaast worden winkels en woningen tussen de Albert Heijn en de Verhoevenstraat ontwikkeld. In totaal komen er 130 tot 150 woningen (huur en koop). Ook zijn er plannen voor detailhandel en mogelijk horeca met parkeervoorzieningen. 
De resultaten van het onderzoek werden op 24 januari gedeeld met de klankbordgroep Albert Heijn Leusderweg, die bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners uit de omliggende straten. De leden kijken verschillend aan tegen de uitkomst: de Van Bemmelstraat is het eens met de conclusie en de Van Campenstraat niet.

20.30 - 21.30 uur: Nieuwbouwplannen locatie De Amerhorst en Eemplein: gesprek over (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen
De commissie gaat in gesprek over (ontwerp)verklaringen van geen bedenkingen die het college heeft opgesteld voor nieuwbouwplannen. Het gaat om de locatie van voormalig woonzorgcentrum De Amerhorst in het Leusderkwartier en Blok 5 aan het Eemplein.
Het verouderde en leegstaande gebouw op het terrein van De Amerhorst wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen twee gebouwen met (zorg)woningen. Het college heeft een zogenoemde ontwerpverklaring van geen bedenkingen opgesteld. Daarmee kan de raad aangeven geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Lees hier het raadsvoorstel over de nieuwbouwplannen.

Op Blok 5 aan het Eemplein wil de ontwikkelaar een 52 meter hoog complex bouwen. Daarin komen 197 appartementen. Om de plannen mogelijk te maken, moet de huidige bestemming (kantoor) worden gewijzigd naar ‘wonen’. Op 19 december 2023 gaf de raad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af. De volgende stap is de definitieve verklaring van geen bedenkingen. Belanghebbenden hadden zes weken de tijd om een zienswijze (officiële reactie) in te dienen. Er zijn twee zienswijzen ingediend. Die gaan over de relatie van de hoogbouw met het beschermd stadsgezicht. Voor het college zijn die geen aanleiding tot wijzigingen. Lees hier het raadsvoorstel over de nieuwbouwplannen Eemplein.

21.30 - 22.30 uur: Speelpolder in Vathorst wordt groen recreatiegebied met woningen
Het gebied Speelpolder – onderdeel van Over de Laak in Vathorst – gaat veranderen in een groen recreatiegebied met drie woningen. Op dit moment is het een agrarisch stuk grond met een boerderij. De commissie bespreekt het vaststellen van het bestemmingplan om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Lees hier het raadsvoorstel.

 Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Agenda commissie Bestuur

 


19.30 - 19.45 uur: 

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
19.45 - 21.15 uur: Gesprek over institutioneel racisme binnen gemeentelijke organisatie
Op verzoek van de fracties van GroenLinks en DENK gaat de commissie in gesprek over het rapport waaruit bleek dat binnen de gemeentelijke organisatie institutioneel racisme voorkomt.
Het rapport van het Kennisplatform inclusief samenleven (KIS) verscheen op 30 oktober 2023. Institutioneel racisme houdt in dat processen, het beleid en de (geschreven en ongeschreven) regels van instituten leiden tot ongelijkheid tussen mensen van verschillende afkomst, huidskleur of religie, of tot structurele discriminatie op grond van ‘ras’.

Maatregelen college
In het collegebericht dat tegelijkertijd met het verschijnen van het rapport uitkwam, schreef het college: “Wij accepteren geen discriminatie in onze organisatie en ook de processen in onze organisatie mogen dat niet in zich hebben. De signalen die in het onderzoek naar voren komen en het feit dat medewerkers zich niet altijd thuis voelen in onze organisatie, raakt ons enorm.” Het college kondigde een aantal maatregelen aan om direct mee aan de slag te gaan: het kritisch bekijken van de in- en doorstroom, het trainen van medewerkers en leidinggevenden en het zorgen voor meer diversiteit binnen de groep vertrouwenspersonen. Ook beloofde het college te werken aan een uitvoeringsagenda.

21.15 - 22.30 uur: Wat kunnen we leren voor een eventueel volgend referendum?
Naar aanleiding van het referendum over het nieuwe parkeerbeleid heeft de referendumcommissie een evaluatie opgesteld. De onafhankelijke referendumcommissie werd ingesteld door het college. Een van de taken was het evalueren (kijken wat beter kan) van het referendum. In de evaluatie van de commissie staan tien aanbevelingen. 

Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Aiden Seijmonson wordt nieuwe kinderburgemeester van Amersfoort!


De tienjarige Aiden Seijmonson uit de Amersfoortse wijk Vermeerkwartier wordt de volgende kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen! Op woensdagmiddag brachten burgemeester Lucas Bolsius en kinderburgemeester Lynn Verhoeven persoonlijk het goede nieuws bij hem thuis. Het bezoek aan Aiden Seijmonson is te zien op InstagramFacebook of YouTube. De droom van Aiden voor Amersfoort werd door de kinderen van de kinderwijkraden het meest gekozen: “Mijn droom voor Amersfoort is dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort.” 

Aiden vindt dat het niet uit moet maken waar je vandaan komt, of je er anders uitziet, of dat je een beperking hebt: ieder kind moet zich fijn voelen in Amersfoort. Hij vindt dat ieder kind een vriend moet hebben. Hij maakte er zijn dromenkunstwerk over. Zijn droom kreeg ook de meeste stemmen van de kinderen uit de kinderwijkraden die de dromententoonstelling van de 19 kandidaten-kinderburgemeester op het stadhuis bezochten. Een afvaardiging van kinderen uit de kinderwijkraden – de kinderraad – gaat het komende jaar samen met de kinderburgemeester met zijn droom aan de slag.

Op dinsdag 23 april zal Aiden Seijmonson op het stadhuis tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering op feestelijke wijze officieel als kinderburgemeester geïnstalleerd worden. Dan zal ook afscheid genomen worden van Lynn Verhoeven, de eerste kinderburgemeester van Amersfoort. De ambtstermijn van de volgende kinderburgemeester loopt van eind april 2024 tot en met april 2025.

Taken van de kinderburgemeester
De kinderburgemeester praat met kinderen en de kinderraad over onderwerpen die kinderen belangrijk vinden en zet hun ideeën en wensen op de kaart bij de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De kinderburgemeester gaat aan de slag met een droom voor Amersfoort. Ook gaat de kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld de 4 mei-herdenking of de opening van een groene speeltuin.

Terugblik commissie Omgeving
 

 

Inspraak over Hart van Soesterkwartier, Militair Hospitaal en deelname aan het warmtebedrijf
Tijdens het inspraakmoment van de commissie Omgeving spraken twee inwoners in over het Militair Hospitaal. De eerste inspreker gaf aan dat de plannen voor herontwikkeling van het Militair Hospitaal veel impact hebben op het aanzicht van het terrein en de toekomstige verkeersstromen. Om deze impact van de herontwikkeling te beperken vroeg de inspreker aandacht voor de volgende drie punten:

  1. Positie Noordoostgebouw
  2. Hoogte van nieuwe bebouwing aan zijde Zeevaarderspad 
  3. Verkeerscapaciteit Columbusweg

De tweede inwoner die insprak over het Militair Hospitaal vroeg aandacht voor de zeldzame en bedreigde dieren die daar nu leven. Deze inspreker noemde het jammer dat het winstbelang in dit project belangrijker is dan het woongenot van omwonenden. In de buurt wonen veel kwetsbare mensen. Zij wonen hier, omdat het een rustige omgeving is. Die rust verdwijnt als er veel bijgebouwd wordt. Ook vroeg deze inwoner aandacht voor het verkeer rondom het project, de hoogte van de gebouwen die er komen op het terrein en parkeren.
 
De plannen over het Militair Hospitaal werden later in de commissie verder besproken. 

Een inwoner sprak in over het Hart van Soesterkwartier. Dit is een project waarin de bestaande Emmaüskerk wordt gerenoveerd en omringd door nieuwbouw. Er worden nieuwe functies toegevoegd, zoals woningen en een kinderdagverblijf. Omwonenden zijn tegen het plan, omdat de volume van het gebouw een te grote impact heeft op het woonplezier van de wijk. Het is onduidelijk voor de bewoners wat de onderbouwing is waarom dit plan een goed idee is. Ze missen een algeheel beeld over wat er in en rondom het Soesterkwartier gaat gebeuren. De betrokken omwonenden voelen frustratie, omdat de gemeente en de ontwikkelaar de plannen doorzetten tegen de wens van haar inwoners. 

Een vierde inspreker sprak in namens het gebruikerscollectief Warmte over deelname aan het warmtebedrijf. Zij willen alle belangen behartigen van kleingebruikers van warmte in de stad. De inspreker legde uit hoe moeilijk het is om een warmtenet uit te rollen in de bestaande bouw. De huidige aanbieder van warmte is een commercieel bedrijf. De inspreker vroeg zich echter af waarom dit geen nutsvoorziening is in handen van de gemeente. Een warmtenet is een collectieve oplossing die alleen rendabel is als veel woningen binnen een wijk meedoen. Bewoners die niet willen wachten op een besluit door de overheid, zorgen voor een individuele oplossing voor hun woning. Het wordt daarmee nog moeilijker om tot een business case te komen. Hoe langer een besluit over een warmtenet duurt, hoe moeilijker het wordt om een deel van de woningen over te sluiten op een warmtenet. 

Plannen voor locatie Militair Hospitaal: woningen in bestaand monument en nieuwbouw op terrein
Het voormalig Militair Hospitaal wordt herontwikkeld. Er moeten 89 woningen komen, verdeeld over vier locaties. Er komen 28 zorgwoningen, 28 betaalbare en middeldure woningen en 33 vrijesectorwoningen. De plannen staan in het uitwerkingsvoorstel

Het gesprek in de commissie Omgeving ging onder andere over:
  • Het deltaplan Wonen
  • De publieke toegankelijkheid van het gebied
  • De verkeersontsluiting
  • Indicatoren voor biodiversiteit
  • Participatie
  • Onderzoek naar de verkeerssituatie
  • Parkeren
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 26 maart, zonder debat, met moties en amendementen.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Terugblik commissie Sociaal



Wat zijn de voordelen als de gemeente de schuldhulpverlening zelf gaat verzorgen? Dat wilde de SP weten
Stadsring wijst inwoners door naar commerciële bewindsvoerders en daarbij blijkt dat overheidsgeld bij commerciële bewindvoerders als verdienmodel wordt gebruikt. Bij het in eigen beheer nemen blijkt dat het schuldentraject bij de schuldenaars van 5 jaar naar 3 jaar terug kan worden teruggebracht. Er zijn verschillende gemeentes die dit al geruime tijd succesvol toepassen zoals Dordrecht, Groningen, Zwolle en Deventer. Stadsring kwam langs om de commissie Sociaal bij te praten over schuldhulpverlening in Amersfoort. Een raadslid uit Groningen, Jurrie Huisman, kwam langs om te vertellen hoe de schuldhulpverlening in Groningen is geregeld. 

→ U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y