Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

8 oktober 2021

RaadsMail

Vergaderagenda 12 oktober

Op dinsdagavond 12 oktober komt de gemeenteraad bijeen voor de Actualiteitenraad, Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Deze avond wordt sinds lange tijd weer in de Raadzaal gehouden. U bent van harte welkom om de avond in het stadhuis bij te wonen. Tijdens Het Besluit neemt de raad besluiten over onder andere: de Transitievisie Warmte en uitgangspunten voor het schetsontwerp voor de herinrichting van de Noordewierweg. In deze RaadsMail leest u een toelichting op de raadsavond. Ook blikken we terug op De Ronde van 5 oktober en leest u meer over de taken van het presidium. 

Inhoud

 
Raadsavond 12 oktober
Duurzaam (bron: Pixabay)
De raadsavond begint om 19.00 uur. Op dat tijdstip is de Actualiteitenraad waarin raadsleden vragen kunnen stellen aan het college over actuele onderwerpen die niet op de agenda staan (er zijn nog geen onderwerpen aangemeld). Daarna is om 19.15 uur Het Plein. Het Besluit staat om 19.45 uur op de agenda. Het kan zijn dat de Actualiteitenraad en/of Het Plein niet doorgaan, dan start de raadsvergadering Het Besluit eerder. Klik hier voor de actuele agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips bij de agendapunten).

Raadsavond volgen?
U kunt de raadsavond weer bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de raadsavond digitaal volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie/live en youtube.com/RaadAmersfoort

19.15-19.45 uur Het Plein
Het Plein is de plek voor inwoners, organisaties en bedrijven om ideeën, plannen en ambities voor de stad te delen met de raadsleden en collegeleden. Het Plein is weer terug op de vide voor de Raadzaal, op de eerste verdieping van het stadhuis! In principe elke maand, op een avond dat de raadsleden bijeenkomen voor Het Besluit. Op 12 oktober staat (nog onder voorbehoud) het Toekomstfonds Onderwijs-Arbeidsmarkt 2021 op Het Plein. Vijf samenwerkingsprojecten ontvangen subsidie van de gemeente Amersfoort voor het verbeteren van de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Meer informatie vindt u op de website Politiek Portaal (klik op de paperclip bij Het Plein).
Wilt u ook een keer meedoen aan Het Plein? Aanmelden hiervoor kan bij de raadsgriffie. Telefoonnummer: 469 43 79, e-mail: griffie@amersfoort.nl.

19.45 uur Raadsvergadering Het Besluit
De raad besluit over twaalf raadsvoorstellen en moties en amendementen die daarbij horen. U leest hieronder over een aantal voorstellen. Ook besluit de raad op 12 oktober over moties die niet bij een raadsvoorstel horen: tot nu toe zijn er drie moties aangekondigd. In de Raadsmail van volgende week staan alle raadsvoorstellen en moties en amendementen waarover de raad een besluit heeft genomen. 

Transitievisie warmte
Het college vraagt de gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast te stellen.
De Transitievisie Warmte beschrijft de stappen die nodig zijn om tot aardgasvrije wijken te komen. Er is nog niet besloten welk warmtesysteem of welke warmtebron in welke wijk gebruikt gaat worden. En ook niet wanneer een buurt aardgasloos wordt. Er zullen eerst per buurt/wijk gesprekken met inwoners en bedrijven plaatsvinden om zo samen tot een goed plan te komen voor een aardgasvrije toekomst. In de Transitievisie Warmte staat ook hoe dat betaalbaar en haalbaar moet worden. De Transitievisie Warmte vindt u hier, en het raadsvoorstel hier.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen en één motie aangekondigd:
- Amendement Meetbaar draagvlak (CDA): veranderingen die voor vermindering van CO2-uitstoot moeten worden doorgevoerd, kunnen ingrijpend zijn. Het CDA wil daarom dat er in het raadsbesluit komt te staan dat er 'een objectief vastgesteld draagvlak van tenminste 70 procent van de betrokken huishoudens' is.
- Amendement Verduurzamen is vooruit denken (Amersfoort2014): Amersfoort2014 wil aan het besluit toevoegen dat bij de keuze van aanbieders van verduurzamingspakketten voor koop- en huurwoningen in eerste instantie lokale ondernemers en bedrijven worden betrokken.
- Motie Met isolatie maken we meters (CDA): de fractie verwijst naar het manifest nationaal isolatieprogramma. Dit manifest geeft twaalf stappen om sneller, slimmer en socialer te isoleren. Het CDA verzoekt het college om de aanbevelingen van het manifest te bestuderen en te benoemen welke hiervan in Amersfoort op korte termijn kunnen worden doorgevoerd. 

Fase 2 Ontwikkelbeeld 2030-2040 Regio Amersfoort
Hoe gaat de regio zich tot 2040 ruimtelijk ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en landschap? Om de groei in goede banen te leiden hebben Regio Amersfoort en provincie Utrecht samen het Ontwikkelbeeld 2030-2040 gemaakt. Het college vraagt de gemeenteraad het Ontwikkelbeeld 2030- 2040 vast te stellen. Bekijk het ontwikkelbeeld en lees het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is één motie aangekondigd:
Regiokracht (CDA): de fractie verzoekt het college o.a. de samenwerking tussen de negen gemeenten van de regio verder uit te bouwen. De fractie vraagt het college een plan op te stellen hoe Amersfoort en Regio Amersfoort kunnen komen tot vormen van samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam. 

Schetsontwerp herinrichting Noordewierweg
Het college werkt samen met de buurt - vertegenwoordigd door de werkgroep Noordewierweg Verbindt - aan de herinrichting van de Noordewierweg tussen de Puntenburgerlaan en het Isseltseveld. Er ligt nu een definitief schetsontwerp met uitgangspunten waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen.
De gemeenteraad wordt gevraagd om het college de opdracht te geven een definitief ontwerp op te stellen en de financiële dekking te vinden voor de herinrichting. Volgens het college is er momenteel niet genoeg geld om de herinrichting uit te kunnen voeren. Via de volgende links leest u het raadsvoorstel en het rapport. Hier bekijkt u het schetsontwerp.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangekondigd:
Ook rekening houden met toename verkeer op Noordewierweg (VVD en CDA): de fracties verzoeken het college o.a. om bij het uitwerken van het definitieve ontwerp ook rekening te houden met een scenario waarbij de geplande verkeersafname niet wordt gerealiseerd en zelfs een toename van de verkeersintensiteit werkelijkheid wordt. Verder vragen de fracties aan het college de werkgroep Noordewierweg te blijven betrekken.
Ruimte voor deelmobiliteit bij de Noordewierweg (VVD en CDA): de fracties verzoeken het college o.a. in het definitieve ontwerp een gebied in te richten voor het parkeren van deelvoertuigen om overlast van foutief geparkeerde fietsen en scooters terug te dringen. Verder vragen zij het college om te onderzoeken waar elders in de stad veel overlast van foutief geparkeerde deelmobiliteit is en wat er voor nodig is om daar soortgelijke gebieden in te richten.

Analyse en keuzes bruidsschat Omgevingsplan
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden gemeenten, in plaats van het Rijk, verantwoordelijk voor een aantal regels over lokaal milieubelastende activiteiten, bouwen, monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Gemeenten kunnen de regels aanpassen aan hun beleid en de huidige praktijk. Het college stelt de gemeenteraad voor om ongeveer 70% van de regels ongewijzigd over te nemen, een aantal regels aan te scherpen, een aantal regels te schrappen en een aantal regels verder te onderzoeken.
De regels worden ‘de bruidsschat’ (van het Rijk) genoemd. Lees hier het raadsvoorstel en het eindrapport


Bij dit raadsvoorstel is één amendement aangekondigd:
Gezonde afstand (CDA): de fractie geeft aan dat de verschillende vormen van geluidsoverlast van windmolens een niet verstommende zorg is van veel burgers. De overheden in Beieren en Polen hebben ter bescherming van hun burgers verordonneerd dat de afstand tussen een windmolen en een woonhuis ten minste tien maal de ashoogte moet zijn. Het CDA wil aan het raadsbesluit toevoegen dat 'een windmolen binnen de gemeentegrenzen van Amersfoort op tenminste tien maal de ashoogte van de dichtstbijzijnde woning staat'.

Transitieplan omgevingsplan Amersfoort
Op 1 juli 2022 gaat de Omgevingswet in. Deze wet vervangt 26 huidige wetten die gaan over de fysieke leefomgeving. Er komt één omgevingsplan voor de hele gemeente. In 2025 wil de gemeente Amersfoort een volledig omgevingsplan voor haar hele grondgebied hebben. In het Transitieplan omgevingsplan Amersfoort staat hoe de gemeente dat stapsgewijs gaat doen. Het college vraagt de gemeenteraad om een besluit te nemen over het transitieplan. Lees hier het transitieplan en het raadsvoorstel.

Losse moties
• 
Gecombineerde laad- en lantaarnpalen (Amersfoort2014): de fractie constateert dat de vraag naar laadpalen de komende jaren sterk zal stijgen en dat elektrisch rijden gefaciliteerd en gestimuleerd moet worden. De fractie verzoekt het college in nieuwbouwwijken en bij vervanging de combinatie van laad- en lantaarnpalen strategisch in te zetten.
• Bouw je voor ouderen, dan bouw je voor iedereen! Deel 2 (Lijst Sanders, BPA en Lijst Molenkamp): de fracties verzoeken het college o.a. met projectontwikkelaars een manier te vinden om 25% levensloopgeschikte woningen voor ouderen te realiseren binnen de bestaande opgaven die er nu liggen in het Deltaplan Wonen.  Verder vragen de fracties de mogelijkheden van de landelijke regeling voor het stimuleren van geclusterd wonen voor ouderen te benutten.
• Vuurwerkverbod (GroenLinks en Lijst Sanders): de fracties verzoeken het college een plan op te stellen voor een stadsbreed vuurwerkverbod, gekoppeld aan alternatieven waar nog wel plaats is voor het afsteken van professioneel vuurwerk. Dit plan moet voor het einde van het jaar aan de raad en de stad gepresenteerd worden door bijvoorbeeld stadsgesprekken te organiseren.

Enkele andere raadsvoorstellen
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Wijziging Parkeren Locatie Sportfondsenbad:
de gemeenteraad heeft een verklaring van geen bedenkingen in juni 2021 afgegeven voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor 15 extra parkeerplaatsen op de locatie Sportfondsebad. Hierop zijn vier zienswijzen (officiële reacties) binnengekomen (zowel voor als tegen). De zienswijzen geven volgens het college geen aanleiding tot wijzigingen: het college ziet het plan nog steeds als de minst slechte oplossing. Lees hier het raadsvoorstel. 
• Verordening Individuele Inkomenstoeslag:
 op 13 juli 2021 nam de raad de motie Repareer de individuele inkomenstoeslag aan. De raad verzocht het college met een voorstel te komen om mensen te compenseren die er - met de verlaging van de individuele inkomenstoeslag - op achteruit zijn gegaan. Een compensatie voor minimaal twee jaar, tot de volgende Nibud armoedemonitor. De raad neemt een besluit over dit voorstel. Lees hier het raadsvoorstel. 

Terugblik De Ronde 5 oktober
Zorg (Bron: Pixabay)

Op dinsdagavond 5 oktober waren er zeven Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en besloten?

Sloopplannen De Alliantie voor woningen Jericho
De Alliantie heeft plannen om 124 huurhuizen in de buurt Jericho te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. De fracties van SP en Lijst Sanders wilden hierover in een Ronde met de Alliantie in gesprek gaan. De Alliantie gaf aan niet op deze uitnodiging in te gaan en nodigde in plaats daarvan de fracties uit voor een bijeenkomst op het kantoor van De Alliantie. Dat werd door verschillende partijen niet goed ontvangen. De SP wilde De Ronde toch door laten gaan om in gesprek te gaan met de inwoners van Jericho. Voor aanvang van de vergadering liepen verontruste bewoners in een protestmars van Jericho naar het stadhuis.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Bülbül (DENK), Dijksterhuis (ChristenUnie), El-Messaoudi (GroenLinks), Fousert (Amersfoort2014), Molenkamp (Lijst Molenkamp), Van Schagen (buitengewoon raadslid D66), De Smit (CDA), Smits (SP), Smulders (PvdA) en Van Wegen (BPA).

Enkele bewoners vertelden dat de wijk Jericho een fijne, saamhorige buurt is. Men wil er graag blijven wonen. Over de sloopplannen zeiden zij dat De Alliantie in gesprek is gegaan met inwoners over sloop maar dat de inwoners nu voor een voldongen feit staan. De bewonerscommissie wil weten welke overwegingen De Alliantie heeft gemaakt bij het besluit tot sloop, waarom het verbetertraject niet doorgaat en of het besluit tot sloop onvermijdelijk is. 'Als het echt onvermijdelijk is dan moeten we zorgen dat er een zo optimaal mogelijk sociaal plan komt.'

De vragen die de bewoners hadden aan de raad gingen over:

  • waarom er tot sloop overgegaan wordt terwijl er 70% instemming van de inwoners voor nodig is om te kunnen slopen.
  • Waarom de status van Jericho is gewijzigd en het geen beschermd stadsgezicht meer is.
  • Of er contact is geweest tussen de gemeente, De Alliantie en derde partijen en of dat heeft geleid tot een wijziging van renovatie naar sloop.
  • Wat de bijdrage van de raad kan zijn om de inwoners en met name hun emotionele belangen te ondersteunen.
De woordvoerders spraken hun waardering uit voor de bewoners die hun verhaal vertelden en gingen met de bewoners en de wethouder in gesprek over:
  • Het proces tussen De Alliantie en de bewonerscommissie.
  • Het proces tussen De Alliantie en de bewoners en de communicatie in dit proces. De informatieplicht van het college richting de raad.
  • Opnieuw openbaar vergaderen met de raad, De Alliantie, bewoners en bewonerscommissie.
  • De modelwoning die door De Alliantie wordt neergezet.
  • De behoefte aan een compleet dossier met tijdlijn en correspondentie.

De wethouder benadrukte geen woordvoerder te zijn van De Alliantie, maar dat hij bij De Alliantie aandrong op een goed en transparant proces. De brief die de bewoners een week daarna hebben ontvangen over de plannen met betrekking tot renovatie en verduurzamen van de woningen was een ongelukkige weergave en 'bezijden de waarheid'. Hij heeft over het proces gesproken met de bewonerscommissie en de Woonbond en gevraagd of zij het idee hadden dat De Alliantie alles transparant deelt. Richting bewonerscommissie gaf hij aan dat het goed is om nauw contact met elkaar te houden. Hij zei dat er eerst een duidelijke onderbouwing moet komen van De Alliantie waarom er geen renovatie mogelijk is voordat er verder wordt gegaan met toekomstplannen.

De wethouder deed twee toezeggingen:

  • de wethouder gaat in gesprek met De Alliantie over het gelopen proces richting bewoners tot nu toe en de zorgvuldigheid daarvan.
  • de wethouder maakt samen met De Alliantie een volledig dossier met alle correspondentie en een tijdlijn.

 -> Vervolg? Voor nu is het voldoende besproken. De SP overweegt een vervolgronde of een motie.

Autoluwe Stadsring: de (on)mogelijkheden
De kopgroep Ring naar Park  buigt zich over de mogelijkheid om de Stadsring autoluw te maken. Royal HaskoningDHV kreeg de opdracht een dynamisch verkeersmodel te bouwen. Dit model houdt rekening met capaciteitsbeperkingen in het netwerk, de afwikkeling op kruispunten en de gevolgen van het ontstaan van files op het netwerk.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bulthuis (GroenLinks), Flikkema (VVD), Gerritsjans (Amersfoort2014), Van Hamersveld (D66), Hunink (ChristenUnie), De van der Schueren (CDA) en Veenstra (buitengewoon raadslid PvdA).

Royal HaskoningDHV presenteerde de verschillende alternatieven die er zijn onderzocht voor het autoluw maken van de Stadsring. 

Na de presentatie stelden de woordvoerders vragen over o.a.:

  • Wat zit er allemaal in het model (onder andere woningtoename, ambitie in VVP en knooppunt Hoevelaken);
  • Oneigenlijk gebruik Stadsring;
  • Gevolgen van ‘niks’ doen aan de Stadsring;
  • Model gebruiken om keuzes te maken;
  • Parkeergarages rond de Stadsring en aangeven van vrije parkeerplekken;
  • Multimodale vervoersbewegingen, zoals bij MaaS;
  • Snelheid van invoering van maatregelen/veranderingen;
  • Omgang van vergelijkbare steden met de problematiek zoals die uit het model blijkt.

Jeroen Bulthuis nodigde aan het eind van De Ronde de raadsleden uit voor een bijeenkomst van Ring naar Park op 4 november. Dan worden de ruimtelijke herinrichting en het verkeersonderzoek gepresenteerd.

-> Vervolg? Het onderwerp is voldoende besproken.

Toekomst podia
Tijdens deze Ronde werden de raadsleden geïnformeerd over het onderzoek dat gedaan is naar een visie op de podiumkunsten in Amersfoort. Dit naar aanleiding van de in december 2020 aangenomen motie Ruimte voor podia!De onderzoeker heeft een presentatie gegeven. Vervolgens gaf mevrouw Weisner van Theater De Lieve Vrouw een toelichting op de visie die de verschillende podia gezamenlijk hebben opgesteld.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Bijlholt (D66), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Lorijn (buitengewoon raadslid Amersfoort2014), Noortman-Nieuwendijk (CDA), Van Tuyl (GroenLinks), Van Zon (SP). Naast de fractiewoordvoerders was er een extern adviseur van onderzoeksbureau Vreeke & Van Dalen aanwezig. Er waren ook afgevaardigden van Theater De Lieve Vrouw, KOSMIK, Flint, SeptemberMe, FLUOR en Scholen in de Kunst aanwezig.

De woordvoerders spraken met de genodigden o.a. over de situatie van de Xaveriuskerk, voorzieningen amateurkunst, onderbrengen FLUOR op nieuwe locatie, podia een plek geven in nieuwe stadhuis, beperkte groeiruimte kleinere podia, toegevoegde waarde culturele sector voor stad en over een goede samenwerking tussen podia.

-> Vervolg? Het college komt terug bij de raad met een vervolg.

Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort
Tijdens deze Ronde gaven woordvoerders hun mening over de uitgangspunten die in het beleidskader Inclusieve Stad, de regiovisie Specialistische Jeugdhulp en Beschermd Wonen en de regiovisie Maatschappelijke Opvang staan, namelijk om de inkoop van Jeugdhulp en Wmo vanaf 2023 taakgericht aan te besteden en te bekostigen, met een beperkt aantal zorgaanbieders. Zie ook de website van de gemeente. 

Aanwezige fractiewoordvoerders: Gerritsjans (Amersfoort2014), Graskamp (buitengewoon raadslid DENK), Hengeveld (VVD), Kennedy-Doornbos (ChristenUnie), Keskin (PvdA), Van Koningsveld (CDA), Leeuwenkamp (GroenLinks), Perdok (D66), Vijzelman-Waarheid (buitengewoon raadslid Lijst Sanders) en Van Zon (SP).

Tijdens De Ronde spraken vijf mensen in. Zij spraken onder andere over:
  • Hun zorgen over de snelheid waarmee de nieuwe uitgangspunten voor de inkoop worden ingevoerd. Men pleitte voor een overgangsregeling, een jaar uitstel en regievoering bij wijkteams;
  • Het ontbreken van de dialoog met (kleine) zorgaanbieders;
  • Extra administratieve lasten bij zorgaanbieders die ten koste gaat van zorgverlening. Risico en administratieve lasten worden bij de penvoerder neergelegd;
  • Hun zorgen over de regiefunctie van de wijkteams;
  • Hun vrees voor verstoring van de markt door te kiezen voor één penvoerder per perceel. Zorgprofessionals trekken hierdoor weg.
  • Generalisatie in plaats van specialisatie van zorg en ondersteuning.
De fractiewoordvoerders zeiden:
  • De uitvoering wordt op afstand gezet. Dit leidt er toe dat er beperkte ruimte is voor nieuwe initiatieven en de mogelijkheid voor de gemeente om te monitoren en bij te sturen. Tegelijkertijd geeft een enkeling aan dat de raad niet op de stoel van de zorgprofessional moet gaan zitten;
  • Een versterking van de rol van de wijkteams om een goede regie te waarborgen;
  • Monopolyposities moeten voorkomen worden. Een zorgvuldige selectie van zorgaanbieders is belangrijk, niet het wegstrepen van zorgaanbieders. De organisatie van tegenmacht is belangrijk;
  • De looptijd van de overeenkomsten kan worden verkort of opgedeeld worden;
  • Het meenemen van zorgaanbieders in het proces;
  • Zorgen over het verleggen van administratieve lasten naar zorgaanbieders, gevolgen van onderaannemerschap voor de kleinere aanbieders, gevolgen voor kwaliteit en tijdigheid van zorg.

De wethouder zei dat aanbieders zijn geïnformeerd, maar dat het college de raad niet voor een voldongen feit wil stellen door voorafgaand aan het besluit op hoofdlijnen al marktconsultaties te houden. Het college geeft aan dat het wijkteam de procesregie houdt. De zorgcontinuïteit wordt gegarandeerd: zorgverlening wordt gecontinueerd door een oude aanbieder of overgenomen door een nieuwe aanbieder.

Tijdens De Ronde deed het college een aantal toezeggingen:

  • dat in het proces zorgvuldigheid voor snelheid gaat. Dit kan zo nodig betekenen dat de ingangsdatum later wordt dan 1 januari 2023.
  • het uitgangspunt is dat continuïteit van zorg en ondersteuning bij de nieuwe inkoop van jeugdhulp en Wmo 2023 wordt gegarandeerd. Zorgverlening wordt gecontinueerd door een oude aanbieder of overgenomen door een nieuwe aanbieder. Waar mogelijk blijven begeleiders/behandelaars betrokken bij de persoon waar zij vóór de aanbesteding ook bij betrokken waren.
  • Het college gaat in het vervolgproces in dialoog met veldpartijen, ook over noodzakelijke criteria voor contractpartners.

-> Vervolg? Het college komt met  informatie over hoe de raad te informeren en mee te nemen in het aanbestedingsproces Jeugdhulp en Wmo 2023. Het onderwerp is verder voldoende besproken.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht
De heren Van de Born en Van Daal (ROM) gaven een presentatie. Hierna hebben zij vragen van de woordvoerders beantwoord. De vragen gingen over de onderhandelingspositie van ROM Utrecht Region, het aantal bedrijven dat in Amersfoort terecht is gekomen, de triple helix samenwerking en de relatie met economic board Utrecht.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Dijksterhuis (ChristenUnie), Dijkstra (D66), Engbers (CDA), Flikkema (VVD), Koet-Minis (Amersfoort2014) en Van Tuyl (GroenLinks).

-> Vervolg? Het college deed de toezegging de raad schriftelijke te informeren over:

  • het aantal bedrijven dat in Amersfoort terecht is gekomen en een overzicht van de betrokken bedrijven in de breedte;
  • de jaarrekening 2020;
  • de roadmap om te komen tot betere samenwerking.

Het onderwerp is voorlopig voldoende besproken.

Ontwikkelingen dossier Vahstal
Het college wilde de raad informeren over de lopende en mogelijk toekomstig te starten procedures in het dossier Vahstal. De raad is daarover het laatst bijgepraat in beslotenheid op 8 juli jl. Laatste bericht hierover was het collegebericht van 20 mei jl. waarin de raad is geïnformeerd over de opschorting van de onderhandelingen van de kant van Vahstal en het voorbereiden van de vernietiging van de vijfde en zesde tussenbeslissing, tegelijkertijd met de eindbeslissing.

Deze vergadering begon met een kort openbaar gedeelte waarin de aanwezige raadsleden in de raadzaal moesten besluiten over verder vergaderen in beslotenheid. De meerderheid ging hiermee akkoord. Marc Smit (SP) gaf aan tegen te zijn. Hij nam niet deel aan het besloten gedeelte.  

Zie ook het dossier Vahstal

U kunt het openbare gedeelte van de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips).

Gemengde bouw
Verschillen tussen buurten worden groter. Menging van sociale huur en middeldure huur en koopwoningen lijkt daarvoor een oplossing. Deze Ronde werd georganiseerd naar aanleiding van de motie ‘sociale huur mengen met andere appartementen, Zangvogelweg 140’. Wethouder Tigelaar zei hierover: “Vanuit het Deltaplan Wonen is de afspraak dat per project aandacht wordt besteed aan gemengd bouwen. Binnen (appartementen) complexen is dat een uitdaging.” Jeroen van der Velden van Platform31 heeft onderzocht hoe gemeenten in Nederland invulling geven aan sturing op gemengde bouw/wijken. Tijdens dit rondetafelgesprek gaf hij deze presentatie.

Aanwezige fractiewoordvoerders: Beekers (VVD), Dijksterhuis (ChristenUnie), El-Messaoudi
(GroenLinks), Fousert (Amersfoort2014), Van Schagen (buitengewoon fractielid D66), De Smit (CDA), Smulders (PvdA).

Van der Velden zei dat er in het afgelopen jaar veel onderzoek is gedaan naar gemengde bouw, maar er is weinig onderzoek gedaan naar gemengde complexen. Uit onderzoek naar gemengde wijken is gebleken dat er weinig contact ontstaat tussen oude en nieuwe bewoners. Van der Velden: “Mengingen zijn op zich goed, het zorgt wel voor minder problemen, sterkere voorzieningen, betere veiligheid en leefbaarheid. Het verbetert wel de buurt, niet zozeer de mens.”

Van der Velden sprak met de woordvoerders over hoe je segregatie tegen kunt gaan (mensen uit verschillende groepen hebben niet of nauwelijks contact met elkaar). Hij raadt menging in grote complexgebouwen af, in een kleiner complex kan het mogelijk wel maar dan moet je wel actief inzetten op ontmoeting in openbare ruimte, buurthuizen, voorzieningen, doelgroepenbeleid etc. 'Kijk niet alleen naar ruimtelijke inrichting maar ook naar sociale inrichting. Dat is vooral een opdracht aan gemeenten.' Het Deltaplan Wonen vraagt per project om 35% sociale huur en 20% middelduur. Dat is lastig bij vermenging. Woordvoerders bespraken heel kort of het Deltaplan Wonen op gemengde bouw zou moeten worden aangepast. Van der Velden ziet het uitgangspunt gemengd bouwen als een grote uitdaging voor de gemeente, corporaties en ontwikkelaars. 

-> Vervolg? Het college zal op basis van het rekenkameronderzoek naar het woonbeleid (onderzoek loopt momenteel) bekijken of het Deltaplan Wonen moet worden aangepast. 

U kunt de vergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Ook vindt u hier de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips) en de besluitenlijsten (verslagen). De twee vergaderingen 'Sloopplannen De Alliantie voor woningen Jericho' en 'Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort' kunt u ook terugkijken via YouTube.
Nieuws over raadsleden
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Elise van Plateringen, buitengewoon raadslid voor de VVD, heeft laten weten per 1 oktober te stoppen als buitengewoon raadslid. Zij schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het raadslidmaatschap naast haar andere werkzaamheden veel tijd vraagt en niet meer te combineren is met haar privéleven.

Het presidium: wat is dat eigenlijk?
Auto's (Bron: Pixabay)

Elke week staan er verschillende vergaderingen op de agenda van de gemeenteraad. Maar wie stelt deze agenda eigenlijk samen? De gemeenteraad heeft daarvoor het presidium: een commissie die de raad adviseert over de agenda. “Iemand moet bepalen welke onderwerpen op de agenda komen en dat kan je met alle 39 raadsleden doen, of je stelt een commissie samen.”

Het presidium overlegt over de onderwerpen waar de gemeenteraad het de komende twee weken over gaat hebben. Maar ook bijvoorbeeld over hoe en waar er vergaderd gaat worden en hoe vergaderingen verlopen. De griffie stelt een agenda voor aan het presidium. Het presidium bespreekt de agenda. Micheline Paffen-Zeenni (CDA), voorzitter van het presidium (zie foto): “Het presidium besluit vervolgens of de agenda akkoord is of niet. Bij Het Besluit is dit een advies richting de gemeenteraad. Dan gaat de gemeenteraad over de eigen agenda.”

Even zwaar
Het presidium van de gemeenteraad van Amersfoort bestaat uit zes gemeenteraadsleden: Micheline Paffen-Zeenni (CDA), (voorzitter presidium), Gerrit van Nieuwenhuizen (VVD), Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie), Rob Smulders (PvdA), Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) en Dirk-Joost van Hamersveld (D66). Elke fractie mag één afgevaardigde laten plaatsnemen in het presidium. De gemeenteraad van Amersfoort telt 12 fracties. Niet elke fractie zit dus in het presidium. Gerrit van Nieuwenhuizen zegt hierover: “Elke fractie is welkom. Maar als je een kleine fractie hebt, kan ik me voorstellen dat je al heel druk bent met het raadswerk.” De stem van elk presidiumlid telt even zwaar. Het is dus niet zo dat een raadslid van een grote(re) fractie een zwaarder tellende stem heeft. Burgemeester Lucas Bolsius en griffier Esther Lans adviseren het presidium. Micheline Paffen-Zeenni: “De griffier adviseert over de juridische invalshoek en de bevoegdheden van de raad. Zij adviseert op inhoud. De burgemeester is de voorzitter van de raad én van het college en vervult daarom een belangrijke adviserende rol.” Gerrit van Nieuwenhuizen vult aan: “De griffie helpt ons om de redelijkheid en efficiëntie van de vergaderplanning op de lange termijn op orde te houden. Niet dat we bijvoorbeeld net voor een reces een bomvolle agenda krijgen.”

Apolitiek
Het is belangrijk dat het presidium apolitiek vergadert. De leden van het presidium zitten er niet namens hun fractie om de mening van hun fractie te verkondigen, maar zij zitter er voor de hele raad. Micheline Paffen-Zeenni: “Er wordt alleen gekeken of een onderwerp voldoende voorbereid is en of het wel of niet op de agenda van de raad kan komen. De voorzitter houdt in de gaten dat het apolitiek blijft.”

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/amersfoortmail.
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y