Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

9 februari 2024

RaadsMail

Agenda raadscommissie 13 februari en terugblik raadscommissie 6 februari

Op 13 februari vergaderen de commissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. De commissie Omgeving bespreekt het bestemmingsplan voor woongebouw ‘Sam’ aan de Utrechtseweg 2-4. Bij de commissie Bedrijvigheid staat het toestaan van religieuze uitingen voor boa’s (bijvoorbeeld een hoofddoek of keppel). Ook het verloop van afgelopen jaarwisseling wordt besproken. De commissie Sociaal spreekt over verschillende onderwerpen, waaronder - voor de tweede keer - het voorkomen van vechtscheidingen. Wat vindt de commissie van het voorstel om te starten met een pilot van een relatie- en scheidingsteam?

Inhoud

 
Agenda commissie Omgeving
Foto Vermeerzaal




14.30 - 15.00 uur:

  • Vaststellen agenda.
  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ordening, mobiliteit, wonen, duurzaamheid, energietransitie en grondzaken. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
15.00 - 16.00 uur: Aanpassing bestemmingsplan voor vijftien verdiepingen tellend woongebouw Sam aan Utrechtseweg
De eigenaar van het braakliggend terrein aan de Utrechtseweg 2-4 wil op deze plaats woongebouw Sam realiseren. Het moet een gebouw van vijftien verdiepingen worden met honderd appartementen (koop en sociale huur) en op de begane grond horeca en bedrijfsruimte. Om dit mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. De commissieleden gaan in gesprek over het vaststellen van het bestemmingsplan. Lees hier het raadsvoorstel.

Let op: het kan gebeuren dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U bent van harte welkom bij de commissievergaderingen! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Agenda commissie Bedrijvigheid

 


19.00 - 19.15 uur: 

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, sport, veiligheid en (circulaire) economie. Het hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.
  • Vaststellen besluitenlijst 23 januari 2023, termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
19.15 - 20.30 uur: Hoe krijgt Amersfoort een bruisend cultureel nachtleven?
Het huidige culturele aanbod in de nacht kent nauwelijks variatie en sluit niet aan bij de behoefte van inwoners. Aanbieders vinden dat zij onvoldoende ruimte hebben om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Dat blijkt uit een eerste verkenning die het college deed om het nachtleven bruisend te maken. Een “bruisend nachtleven” is een ambitie uit het coalitieakkoord. Uit de verkenning die het college deed, is een advies en plan van aanpak voortgekomen. Hierover wordt nu gesproken. 

20.30 - 21.30 uur: DENK, PvdA en GroenLinks willen boa’s toestaan hoofddoek, keppel of tulband te dragen
Op dit moment is het voor boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente Amersfoort niet toegestaan om een hoofddoek, keppel of tulband te dragen. Zij mogen zich niet zichtbaar religieus of levensbeschouwelijk uiten vanwege hun neutrale positie. De fracties van DENK, PvdA en GroenLinks willen dit verbod opheffen. Zij hebben de conceptmotie ‘Gemeente inclusieve werkgever voor alle ambtenaren, ook voor toezicht en handhaving’ opgesteld. Met deze motie vragen zij het college de kledingvoorschriften voor boa’s zo snel mogelijk te wijzigen. Tijdens deze vergadering willen de fracties de mening horen van de andere fracties. Mogelijk wordt de motie vervolgens ingediend tijdens raadsvergadering Het Besluit. Dit zou betekenen dat de gemeenteraad er een besluit over neemt.

21.30 - 22.30 uur: CDA: Jaarwisseling zo feestelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen
Op verzoek van de fractie van het CDA wordt het verloop van de afgelopen jaarwisseling besproken. Het college informeerde de gemeenteraad over het verloop met een raadsinformatiebrief. Daar wil het CDA tijdens een gesprek dieper op ingaan. Voor het CDA zijn onder andere de pilot Countdown033 (het centraal aftelmoment op het Lieve Vrouwekerkhof) afgelopen jaarwisseling en het lokale afsteekverbod redenen om dit gesprek te voeren. De fractie wil kijken wat nodig is om de komende jaarwisseling voor een zo groot mogelijke groep inwoners zo feestelijk mogelijk te maken. Hulpverleners moeten daarbij onbezorgd hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Let op: de agenda geeft richttijden. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Agenda commissie Sociaal
 

 

19.00 - 19.15 uur:

  • Vaststellen agenda
  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Dat hoeft niet per se een onderwerp te zijn dat op de vergaderagenda staat. Aanmelden kan door te mailen naar gemeenteraad@amersfoort.nl of te bellen naar 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Vaststellen besluitenlijsten 23 januari.
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

19.15 - 20.00 uur: Initiatiefvoorstel ChristenUnie en Amersfoort2014 om te starten met pilot relatie- en scheidingsteam
De fracties van ChristenUnie en Amersfoort2014 willen starten met een proef van een relatie- en scheidingsteam in Amersfoort. Zij hebben hiervoor een initiatiefvoorstel opgesteld. Dat is een eigen voorstel van een raadslid of fractie aan de raad en het college. Op 23 januari sprak de commissie Sociaal al op verzoek van ChristenUnie en Amersfoort2014 over dit onderwerp. De organiserende fracties merkten toen dat het onderwerp breed leefde. Het doel van het initiatiefvoorstel is om preventief relaties te versterken en complexe scheidingen (in de volksmond ‘vechtscheidingen’) tegen te gaan. Dit is, zeggen de fracties, in het belang van kinderen, ouders en andere belanghebbenden, kortom de hele maatschappij.

20.00 - 20.45 uur: Behandeling zienswijze kaderbrief GGDrU
De GGD Regio Utrecht (GGDrU) is de gemeentelijke gezondheidsdienst van de 26 gemeenten in de regio Utrecht. De GGD houdt zich bezig met gezondheid en preventie. De gemeenteraad mag zijn mening geven op de Kaderbrief 2025De kaderbrief is het startpunt van het proces van begroting en verantwoording. De begroting voor 2025 van de GGDrU is daar een onderdeel van. Lees hier het raadsvoorstel.

20.45 - 21.30 uur: Monitor: Met de meeste Amersfoorters gaat het goed, maar inwoners Liendert en Kruiskamp-Koppel ervaren relatief veel problemen
In vergelijking met andere wijken kampen veel inwoners van Liendert en Kruiskamp-Koppel met een opeenstapeling van gezondheids- en sociale problemen. Dat blijkt uit de monitor inclusieve stad 2023. De problemen hebben te maken met de kwetsbare situaties waarin de inwoners zich bevinden. In het beleidskader inclusieve stad staan de doelen voor een inclusieve stad. Zo wil de gemeente zorgen voor gelijke kansen voor alle inwoners. Het college bekijkt elk jaar wat de effecten van dit beleid zijn. Het rapport dat hieruit rolt, heet de monitor inclusieve stad. Uit de monitor 2023 blijkt dat het met de meeste inwoners goed gaat, vergeleken met andere grote gemeenten. Maar er blijken tussen inwoners ook verschillen te zijn, zoals de genoemde problemen op het vlak van gezondheid en het sociale leven. Het college informeert de commissie over de effecten van het beleid over de inclusieve stad. 

Let op: de agenda geeft richttijden. Hoe laat een agendapunt start, hangt af van het verloop van de vergadering. Het kan dus zijn dat een onderwerp wat eerder of later wordt besproken. Of helemaal niet. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribunes in de vergaderzalen. Van harte welkom! Ook kunt u de vergaderingen online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

 Nieuws over kinderburgemeester Lynn Verhoeven



Agenda
• 12 februari: De kinderraad en kinderburgemeester Lynn komen bij elkaar om te praten over onderwerpen die belangrijk zijn voor de stad.
• 14 februari: Lynn is van 15.00 tot 17.00 uur in Het Groene Huis. Er is dan een dromenworkshop, waaraan kinderen meedoen die hebben gereageerd op de oproep voor een nieuwe kinderburgemeester.
• 14 februari: Om 18.00 uur is Lynn bij de Rotary Club Amersfoort-Stad. Ze gaat daar vertellen over haar taak als kinderburgemeester, en over de droom die ze heeft

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Agenda commissie Omgeving





Inspraak over Hamseweg-Zuid en Nieuwbouw Soesterweg
Tijdens het inspraakmoment van de commissie Omgeving sprak een inwoner in over de verkeersveiligheid op de Hamseweg. Deze meneer vroeg aandacht voor de weginrichting op het zuidelijke deel van de Hamseweg. Er ligt een voorstel om de invoegstrook naar de Hamseweg bij de zorggroep Nieuwe Wede te verlengen. De inspreker vindt het echter geen doordacht plan, omdat fietsers niet veilig de weg op en af kunnen. De nieuwe bushaltes dragen eveneens niet bij aan de veiligheid door de hoge stoepranden. Hierdoor zijn er voor fietsers geen ontsnappingsroutes beschikbaar. Het gevolg is dat mensen niet op de juiste weg gaan fietsen, waardoor bijvoorbeeld het voetpad onveiliger wordt. Verder is de weg voor automobilisten niet breed genoeg en kunnen ambulances vsatlopen doordat het verkeer geen ruimte kan maken.     

Een tweede inspreker sprak in namens Het Groene Spoor over de nieuwbouw aan de Soesterweg 342. Volgens Het Groene Spoor wordt dit een van de lelijkste plekken van het Soesterkwartier. Het hele terrein wordt namelijk volgepropt. Er wordt alleen aan winstmaximalisatie gedacht. Publieke voorzieningen worden buiten het plangebied neergelegd. In de publieke ruimte is volgens deze inspreker te weinig plek voor bijvoorbeeld parkeren en afvalinzameling. 

Meer ruimte voor voetgangers 
Het college wil dat voetgangers in Amersfoort meer ruimte krijgen. Daar wordt een aanpak voor gemaakt, het zogenoemde 'loopbeleid'. Hierover kreeg de commissie Omgeving informatie. In de presentatie werd toegelicht wat er voor nodig is om de voetganger meer prioriteit te geven. De gemeente werkt aan een loopnetwerk voor de gehele stad. Daarnaast moet er op veel plekken meer ruimte voor de voetganger worden gecreëerd. Tijdens de vergadering werd onder meer gesproken over:

  • Het STOMP-principe (De afkoring STOMP staat voor stappen, trappen, openbaar vervoer, Mobility as a Service (MaaS) en privéauto's. Het STOMP-principe geeft een volgorde van duurzame vormen van mobiliteit weer).  
  • Toegankelijkheid
  • Inclusiviteit
  • Rolstoelen en kinderwagens
  • Deelmobiliteit

> Vervolg? Het onderwerp komt later terug in de commissie Omgeving.

Commissie praat over voorwaarden voor woningbouwplannen Soesterweg 342
Aan de Soesterweg 342 ligt het terrein van de firma Van Rijnsoever. Ontwikkelaar Jongerius Invest heeft een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein. Jongerius wil hier woningen en een werkfunctie realiseren. Deze gronden hebben nu een bedrijfsbestemming en dus is een wijziging nodig van het omgevingsplan. De commissie ging in gesprek de kaderstellende notitie. Het gesprek ging onder meer over:

  • Parkeren en een parkeerhub
  • Het groen (onder andere voor het behoud van de bomen)
  • Het wachtershuisje
  • De bestaande woningen
  • Ontsluiting van de Soesterweg
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit, zonder debat, met moties en amendementen.

VVD en CDA willen in gesprek over woningbouwopgave Amersfoort
De commissie Omgeving ging op verzoek van de VVD en het CDA in gesprek over de woningbouwopgave voor Amersfoort. De hoge bouwkosten, als gevolg van inflatie, en alle wet- en regelgeving binnen Amersfoort leiden tot een stagnatie in de bouwopgave. Specifiek het middensegment verdient extra aandacht, voor de doorstroming van starters en ouderen. Tijdens het gesprek met het college, Latei Woningbouw en Portaal ging over het effect van regels en voorwaarden voor nieuwbouw, doorstroming, het middensegment, optoppen van woningen en gebouwen en seniorenwoningen. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y