Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 

9 oktober 2020

RaadsMail

Vergaderagenda 13 en 15 oktober en terugblik 6 oktober

Volgende week zijn er twee vergaderavonden De Ronde voor de raadsleden. Op dinsdag 13 oktober praten de raadsleden over participatie bij de verkeersaanpassingen in het gebied Langs Eem en Spoor en rotonde De Nieuwe Poort. Ook praten zij over jongerenoverlast in Nieuwland en over de musea in Amersfoort. Op donderdag 15 oktober is er één Ronde-vergadering over corona. In deze nieuwsbrief leest u een vooruitblik op alle vergaderingen. Ook leest u een terugblik op de vergaderingen van 6 oktober.

 
Vooruitblik De Ronde 13 oktober
Auto's (Bron: Pixabay)
Op de agenda van De Ronde van 13 oktober staan vanaf 19.00 uur zes vergaderingen. Het is niet mogelijk om vergaderingen fysiek bij te wonen. U kunt alle vergaderingen alleen via internet volgen, via de website amersfoort.raadsinformatie.nl of YouTube (Raad Amersfoort).

19.00 uur Langs Eem en Spoor en De Nieuwe Poort, een nieuwe start
In De Ronde van 1 september 2020 spraken de raadsleden over de - door het college voorgestelde - aanpassingen van de verkeersinfrastructuur in het gebied Langs Eem en Spoor en rotonde De Nieuwe Poort. Zie deze raadsinformatiebrief. De fracties GroenLinks, D66, Amersfoort2014, SP en PvdA gaan tijdens deze vergadering met andere raadsleden in gesprek over een beter participatieproces met duidelijke kaders.

De fracties willen een participatieproces waarin alle mogelijke opties van verkeersaanpassingen worden besproken, ook de opties die al zijn uitgezocht en waarvoor het college niet heeft gekozen.  De fracties vinden dat de volgende kaders voor het participatieproces van het begin af aan duidelijk moeten zijn:
1. De te kiezen oplossing moet met participatie tot stand komen.
2. Het moet duidelijk zijn welk gebied precies bij de participatie wordt betrokken en waarom.
3. Een externe procesbegeleider, waar iedereen vertrouwen in kan hebben, helpt bij een participatieproces.
De uiteindelijk te kiezen oplossing moet onder andere (verkeers-) veilig zijn en zorgen voor goede bereikbaarheid en ontsluiting van het gebied. Ook moet er voldoende gebouwd kunnen worden.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Peiling’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. wat is uw mening?

19.00 uur Zendmachtiging lokale omroep
Per gemeente mag slechts één lokale omroep actief zijn. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) is de instantie die voor een periode van vijf jaar zendtijd toewijst aan een lokale omroep. Dat doet het CvdM na advies van de gemeenteraad. Het college houdt rekening met meerdere aanvragen voor de nieuwe zendmachtigingsperiode. Daarom heeft het college, op advies van het CvdM, aanvullende criteria opgesteld waaraan aanvragers, naast de wettelijke procedure, moeten voldoen.  De raadsleden geven tijdens deze Ronde hun mening over de aanvullende criteria, zie het raadsvoorstel

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening?

19.00 uur Jongerenoverlast Nieuwland
De wijk Nieuwland heeft volgens de fracties Lijst Sanders en VVD al jaren te maken met jongerenoverlast. In deze vergadering willen deze fracties in gesprek met bewoners, jongeren, de wijkagent, jongerenwerkers en de gebiedsregisseur over hun ervaringen en samen zoeken naar mogelijke oplossingen. Tijdens de Ronde-vergadering is er specifiek aandacht voor het ‘groene huiskamerproject’ een project waarmee eerder in Kattenbroek jongerenoverlast succesvol afnam.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Provinciale Omgevingsvisie en –verordening
In de omgevingsvisie en –verordening beschrijft de provincie hoe de provincie Utrecht er in 2050 uit moet zien en hoe ze dat wil realiseren. Groei is een duidelijke opgave in relatie tot prettig en gezond kunnen leven. Met deze zienswijze (officiele reactie) wil het college de kijk van Amersfoort geven op de visie en verordening en aandacht vragen voor bepaalde thema’s in de uitwerking naar programma’s. De raadsleden geven hun mening over de zienswijze.

U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live. Ronde ‘Voorbereiding besluit’. U kunt tijdens deze vergadering inspreken. Wat is uw mening?

20.45 uur Toekomst Musea Amersfoort
Tijdens deze Ronde krijgen de raadsleden informatie over de musea in Amersfoort. Hoe staat het ervoor, wat zijn de ontwikkelingen, hoe kan het musea-aanbod versterkt worden en wat zijn ambities en het toekomstbeeld? Voor de versterking van het aanbod van musea zijn er drie ontwikkelingen:
1. Een passende en duurzame kunstinhoudelijke invulling van het Rietveldpaviljoen.
2. De ontwikkeling van museum Flehite tot hedendaags stadsmuseum (Museum Amersfoort.NL).
3. De kansen die de komst van het Collectie Centrum Nederland (CCNL) biedt.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

20.45 uur Zoektocht locatie tennishal ALTA
Tennisvereniging ALTA wil al een aantal jaar een tennishal, zodat in de wintermaanden niet uitgeweken hoeft te worden naar andere locaties. De VVD heeft voor deze
Ronde ALTA uitgenodigd om toe te lichten hoe de zoektocht verloopt. Wat zijn hun wensen en eisen voor een nieuwe tennishal? Wat is er voor nodig om te zorgen dat ALTA kan beginnen met de realisatie van een tennishal? En wat kan de gemeente hierin betekenen?

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt niet inspreken.

Inspreken?
De raadsleden horen graag uw mening, zodat zij die kunnen betrekken bij hun afwegingen over dit onderwerp. Neem voor meer informatie over digitaal of schriftelijk inspreken en aanmelden contact op met de raadsgriffie (e-mail: griffie@amersfoort.nl). Niet inspreken maar toch uw mening geven? Neem direct contact op met raadsleden (zie contactgegevens op de site) of stuur een brief aan de gemeenteraad via griffie@amersfoort.nl).

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 13 oktober. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Vooruitblik De Ronde 15 oktober
Duurzaam (bron: Pixabay)
Op donderdagavond 15 oktober is er een extra digitale De Ronde. De raadsleden vergaderen dan over corona.

19.00 uur Corona
Via collegeberichten en diverse Ronde-vergaderingen brengt het college de gemeenteraad op de hoogte van ontwikkelingen en de stand van zaken in Amersfoort als het gaat om corona.

Landelijk zijn er op 29 september nieuwe coronamaatregelen afgekondigd, zie dit collegebericht. De maatregelen worden onder regie van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) uitgevoerd. Tijdens deze Ronde kunnen raadsleden vragen aan het college stellen en dilemma’s bespreken die spelen.

Digitale vergadering. U kunt deze vergadering live volgen (en later terugkijken) via amersfoort.raadsinformatie.nl/live en YouTube (Raad Amersfoort). Ronde ‘Informatie’. U kunt niet inspreken.

De agenda kan nog wijzigen. Klik hier voor de actuele agenda van 15 oktober. Ook vindt u via deze link alle vergaderstukken (zie paperclips).
Terugblik De Ronde 6 oktober
Muzieknoten (bron: Pixabay)

Op de agenda van 6 oktober stonden zeven Ronde-vergaderingen. Wat is er besproken en wat zijn de vervolgstappen?

Presentatie Meerjarenbegroting 2021-2024
Tijdens de vergadering heeft wethouder Stegeman de meerjarenbegroting toegelicht aan de hand van een presentatie, waarna de woordvoerders de gelegenheid kregen om vragen te stellen.

Op 27 oktober bespreekt de raad de begroting in een voorbereidende Ronde-vergadering. Inwoners en organisaties kunnen hierop inspreken. Vervolgens debatteert de raad op 3 november over de begroting en ingediende moties en amendementen. Op 10 november volgt het besluit.

Bouwen in Vathorst-Bovenduist: nut en noodzaak
Op verzoek van D66 en GroenLinks hebben de raadsleden hun mening gegeven over de peilpunten:
1. Voor het opvangen van het woningtekort is bouwen in Vathorst-Bovenduist noodzakelijk.
2. Er is in Amersfoort een groot tekort aan eengezinswoningen. Dit moet door middel van nieuwbouw worden opgelost.
3. Nadat de raad zich heeft uitgesproken over de noodzaak van woningbouw in Bovenduist is het van belang dat de raad keuzes maakt over de verdere invulling van het gebied.
4. De raad moet actief worden meegenomen in het traject dat zal leiden tot deze keuzes. Te denken valt aan werkbezoeken aan uitbreidingslocaties in andere steden, gesprekken met inwoners en andere experts.

In de 1-minuutronde hebben alle woordvoerders, met uitzondering van die van CDA, SP, BPA en Lijst Molenkamp, aangegeven dat de noodzaak van bouwen in Vathorst-Bovenduist voldoende is aangetoond.

N.a.v. peilpunt 2 werd opgemerkt dat gevreesd wordt voor relatief dure woningen. Er moet meer worden ingezet op doorstroming en de bouw van andere typen woningen. Bovendien hoeven eengezinswoningen niet perse grondgebonden te zijn.
V.w.b. peilpunt 3 is bevestigd dat nadere invulling binnen de al geldende kaders moet plaatsvinden. Bovenduist moet een duurzame wijk worden. Peilpunt 4 werd unaniem gesteund.

Transitievisie warmte
In het Nederlands Klimaatakkoord staat dat alle gemeenten uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. Daarin staat stap voor stap de aanpak richting een aardgasvrije gemeente. Het college gaat voor 2030 aan de slag met enkele wijken, zoals Schothorst-Zuid. Door de wethouder zijn de verschillende onderdelen van de Transitievisie Warmte toegelicht aan de hand van een presentatie, waaronder de verschillen tussen de Warmtevisie en de Transitievisie Warmte. Na deze toelichting kwamen via vragen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Innovaties en kansen in de warmtetransitie
- Mogelijkheid voor meedoen door minder draagkrachtige mensen
- Wegingscriteria
- Informatievoorziening aan bewoners
- Draagvlak/vertegenwoordiging onder bewoners van wijken
- Twijfel bij huurders
- Enquête biomassa
De presentatie (pdf) kunt u terugvinden als bijlage bij de agenda van de Ronde van 6 oktober.
Vervolg? Ronde-vergadering Peiling over het afwegingskader.

Startfoto Beleidskader Inclusieve Stad
Omdat gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (het Sociaal Domein), werkt de gemeente Amersfoort momenteel aan het Beleidskader Inclusieve Stad. De raadsleden kregen informatie over de Startfoto en het op te stellen beleidskader aan de hand van een presentatie van de wethouder. Naast een aantal door de woordvoerders genoemde specifieke aandachtspunten op het gebied van jeugd- en ouderenzorg, onderwijs, financien, sport en huisvesting, gaf de wethouder voor het vervolg aan dat het college het initiatief neemt tot een peiling in De Ronde over antidiscriminatiebeleid. Ook zullen partijen in de sociale basisinfrastructuur zoveel mogelijk worden betrokken bij de totstandkoming van het beleid. Doel is om het beleidskader dit jaar te agenderen voor de raad en in november wellicht een deel van de inhoud ervan te peilen.

Projectsubsidieregelingen Sport en Bewegen 2021
De gemeenteraad stelde in december 2019 de Sportnota vast. De subsidieregeling Sport en Bewegen moet worden aangepast aan de doelen in de nieuwe beleidsnota. Het college heeft voorgesteld de regeling eenvoudiger te maken: flexibeler voor de aanvrager (een aanvraag is nu nog maar één keer per jaar mogelijk) en met een snellere afhandeling. De raadsleden gaven hun mening over enkele peilpunten van het college, zie de peiling.
De raadsleden vragen zich af of de splitsing van de subsisieregeling in twee delen niet te ingewikkeld wordt. De wethouder heeft toegezegd verduidelijking te laten aanbrengen.
Peilpunt 2 stelt voor de beoordeling van de aanvragen ambtelijk te laten plaatsvinden. Verduidelijking over het proces is door de ambtenaar gegeven.
T.a.v. het uitschrijven van een 4 jaarlijkse subsidietender (aanbesteding) voor de uitvoering van de Marathon (peilpunt 3) zijn kritische vragen gesteld over de noodzaak. De wethouder heeft uitleg gegeven maar heeft tevens kenbaar gemaakt open te staan voor andere suggesties.
Peilpunt 4: Subsidieaanvragen van 40.000 opnemen als onderdeel van de kadernota: naar aanleiding van vragen over peilpunt 4 ( Subsidieaanvragen voor investeringen met een subsidiebedrag vanaf incidenteel € 40.000) geeft de wethouder aan dat het budget hiervoor € 615.000,- per jaar is. Grote investeringen zijn steeds incidenteel opgelost (Hemus, GymXL). Voor verenigingen was onduidelijk wanneer zij op een bijdrage kunnen rekenen. Dit voorstel is ervoor bedoeld om (analoog aan onderwijshuisvesting) inzichtelijk te maken welke investeringen er aan zitten te komen.

Bestrijding eikenprocessierups
De raadsleden werden door de wethouder geinformeerd over de bestrijdingsaanpak van de eikenprocessierups in 2020 en 2021. Naar aanleiding hiervan werden vooral vragen gesteld over de aard van de bestrijdingsmiddelen en hun (mogelijke) effect op de volksgezondheid, het gebruik van de bestrijdingsmiddelen door particulieren, de kosten van de bestrijding maar ook de betrokkenheid van de raad bij de aanbesteding. De volgende toezeggingen zijn gedaan:
- Overzicht van kosten van 2020 en de cijfers van de bestrijding komen begin 2021 met een collegebericht beschikbaar;
- De raad kan meekijken met de selectiecriteria bij aanbesteding;
- De wethouder neemt de kwestie van bestrijdingsmiddelengebruik door particulieren mee naar de staf om te bezien wat ermee gedaan kan worden;
- De raad wordt geinformeerd over de uitkomsten onderzoek Wageningen Universiteit (eind 2021 beschikbaar).
­De presentatie (pdf) kunt u terugvinden als bijlage bij de agenda van de Ronde van 6 oktober.

Aanpak dak- en thuisloosheid
De wethouder gaf een presentatie over de aanpak van dak-en thuisloosheid, mede met het oog op de instroom als gevolg van de coronacrisis. De woordvoerders en genodigden brachten o.a. naar voren, dat niet alle dak- en thuislozen in beeld zijn bij de dag- en nachtopvang. Wellicht dat het wijkteam ingeschakeld kan worden om registratie mogelijk te maken. Het is zaak om snel een pilot te starten v.w.b. de woningverdeling, aangezien er op dit gebied grote uitdagingen zijn als gevolg van de Covid-19-uitbraak. Ook het feit dat er geen concrete locaties zijn voor opvang in de regio kwam ter sprake. Tevens kwam aan de orde dat de projecten voor een belangrijk deel uit reguliere middelen gefinancierd worden en deels incidenteel met de € 2,8 miljoen beschikbaar gestelde middelen van het Ministerie van VWS. Ook zal verbouwing van het Smallepad de nodige investeringen vergen en de vraag is of de huidige woonconcepten in volgende rustige woonomgevingen kunnen voorzien. Gemeld werd dat sinds augustus 11 mensen vanuit de locatie Bombardonstraat en Mercurehotel doorgestroomd zijn naar een eigen woning. De raad wordt via een raadsinformatiebrief geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het plan van aanpak dakloosheid, waarbij ook inzet van financiële middelen inzichtelijk wordt gemaakt.

U kunt alle vergaderingen terugkijken via deze website. De vergaderingen over de begroting en de eikenprocessierups kunt u ook terugkijken via YouTube. Via de eerste link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken en de besluitenlijsten (zie paperclips).

 
Digitale gast van de raad
Zorg (Bron: Pixabay)
De gemeenteraad ontvangt normaal gesproken bijna wekelijks gasten van de raad op het stadhuis die voor en tijdens een maaltijd kennis maken met raadsleden en vergaderingen bijwonen. Door het coronavirus is dat helaas tijdelijk niet mogelijk. Omdat de gemeenteraad ook in deze tijd graag kennis met u maakt, kunt u digitaal Gast van de raad zijn!

Het programma start om 18.00 uur. Dat zal digitaal plaatsvinden via Microsoft Teams. Twee raadsleden en een medewerker van de griffie leggen uit wat de gemeenteraad doet en waarover die avond vergaderd wordt. U heeft alle gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Daarna woont u digitaal een vergadering bij. Bij het programma Gast van de raad hoort ook altijd een (vegetarische) maaltijd. U kunt helaas niet samen met de raadsleden eten op het stadhuis maar daar hebben we wat anders op bedacht: u krijgt deze maaltijd thuisbezorgd!

Wilt u een keer ‘Gast van de raad’ zijn? Meldt u zich dan aan bij de raadsgriffie, e-mailadres: griffie@amersfoort.nl. De eerstvolgende editie is op 27 oktober!
Contact opnemen met raadsleden
Duurzaamheid (Bron: Pixabay)
U kunt direct contact opnemen met raadsleden. Kijk voor hun contactgegevens op de site van de gemeenteraad (onder 'Samenstelling gemeenteraad').

U kunt ook altijd een mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze link: https://amersfoort.nl/mail
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y