Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

9 september 2022

RaadsMail

Agenda De Ronde 13 september en terugblik De Raad 6 september

Op dinsdagavond 13 september is de vergaderavond De Ronde. De raadsleden vergaderen over het burgerinitiatief Toekomst Bunschoterstraat, het gezondheidsbeleid en de ontwikkelingen in het dossier Vahstal. In deze nieuwsbrief blikken we terug op raadsinformatiemarkt Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit van 6 september.

Inhoud

 
De Ronde 13 september
Foto Vermeerzaal
Op dinsdag 13 september is vanaf 19.00 uur De Ronde met drie vergaderingen. U kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune in de vergaderzalen. Of online volgen via Politiek Portaal. Ook staan hier de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

19.00 uur: Burgerinitiatief Toekomst Bunschoterstraat
Via de aangenomen motie 'Met 60 over de Bunschoterstraat op weg naar een veilig en groen verkeersplan' vroeg de gemeente Amersfoort aan de provincie om de snelheid op de Bunschoterstraat van 80 kilometer per uur te verlagen naar 60 kilometer per uur. Omwonenden zijn met eenzelfde doel het burgerinitiatief 'Bunschoterstraat Leefbaar' gestart.

Ondanks de motie en de brief van het burgerinitiatief, hield Gedeputeerde Staten vast aan 80 kilometer per uur.  Provinciale Staten heeft nu echter het college van de gemeente Amersfoort door de motie 'Op zoek naar de juiste snelheid voor de Bunschoterstraat' verzocht om een stakeholdersonderzoek te doen, onder andere onder omwonenden en andere 'gebruikers' van de weg. Met deze uitkomsten vervolgens nogmaals de gewenste snelheid te overwegen. 
Tijdens De Ronde praten raadsleden met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief over het gezamenlijk doel: bereiken van een lagere snelheid op de Bunschoterstraat.

Molendijkzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Rondetafelgesprek’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.


19.00 uur: Inwerkprogramma: Gezondheidsbeleid
Tijdens deze Ronde schetst het opgaveteam Gezondheid, sport en bewegen het gezondheidsbeleid. Op 30 augustus kregen de raadsleden tijdens De Ronde informatie over sport en bewegen in Amersfoort, de bouwstenen van het sportbeleid en de rollen van de verschillende partners. Na deze bijeenkomst gaan de raadsleden op werkbezoek. En zal de raad worden geïnformeerd over gezondheidsprojecten waarbij dit beleid wordt uitgevoerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan het project Amersfoort Rookvrij.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken.

20.45 uur: Ontwikkelingen dossier Vahstal (deels besloten) 
Tijdens deze Ronde praat het college de raadsleden bij over de laatste stand van zaken in de lopende procedures en in het bijzonder de schadestaatprocedure in het conflict tussen de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Vahstal. De gemeente en de projectontwikkelaar voeren ter vaststelling van schade (aan de kant van Vahstal) een schadestaatprocedure. De eerste proceshandeling daarin was het indienen van een memorie van eis door Vahstal. Deze werd op 1 juli 2022 door de gemeente ontvangen. De gemeente zal daar binnenkort een memorie van antwoord op indienen. Naast deze procedure lopen ook de vernietigingsprocedures van het bindend advies 2019 (en 2012) waarin Vahstal de eisende partij is. Deze vernietigingsprocedures wil Vahstal intrekken.

Bindend adviesprocedure
In het conflict tussen projectontwikkelaar Vahstal en de gemeente is een zogenaamde bindend adviesprocedure gevolgd. Het conflict gaat over de bouw van woningen. In 2015 startte Vahstal een bindend adviesprocedure om het conflict te beëindigen.

Bij een bindend adviesprocedure vragen partijen die een geschil (conflict) hebben, niet aan een rechter, maar aan een deskundige of een commissie om een advies (oordeel) te geven over dat geschil. Partijen zijn na hun keuze voor bindend advies ook gebonden aan deze procedure. Het advies is bindend, maar ook aanvechtbaar. Bindend advies kan worden vernietigd.

Besloten
Deze Ronde start openbaar. In de Ronde moet vervolgens eerst een besluit genomen worden over geheimhouding (volgens artikel 86 Gemeentewet) van wat wordt besproken. Als de raadsleden daar in meerderheid mee instemmen, wordt de rest van de vergadering besloten gehouden. Bij deze Ronde zijn ook twee advocaten (van Benthem Gratama) aanwezig. De raad wil van dit dossier een goed beeld krijgen om een goed oordeel te kunnen vormen, en krijgt daarom juridische ondersteuning.

Vermeerzaal. Ook live te volgen via Politiek Portaal. Ronde ‘Informatie’. U kunt tijdens deze vergadering niet inspreken. Tijdens het besloten deel is publiek niet toegestaan. Ook wordt de livestream dan gestopt. 

Op de koffie bij raadsleden: het raadspreekuur!
Duurzaam (bron: Pixabay)

Op 20 september houdt de gemeenteraad weer spreekuur. Een laagdrempelige en toegankelijke manier voor mensen uit de stad om contact te hebben met raadsleden. Want soms is de drempel best hoog om een brief te schrijven aan de raad of in te spreken bij een vergadering.

Het raadspreekuur is gewoon een kop koffie of thee met een goed gesprek. Vertellen wat u op uw hart hebt. Wat u belangrijk vindt. Een gesprek waarin u vragen kunt stellen, uw zorgen uiten. Een goed idee inbrengen. Of gewoon eens kennismaken. Tijdens het raadspreekuur zitten enkele raadsleden van verschillende partijen voor u klaar.

Wilt u op raadspreekuur komen? Mail of bel dan: griffie@amersfoort.nl / 033 - 469 4379

De Raad 6 september: terugblik

Op dinsdag 6 september was er Het Plein en de raadsvergadering Het Besluit. Bij de raadsvergadering waren in eerste instantie alle 39 raadsleden aanwezig. Na de benoeming van een lid van het presidium ging Ida Bromberg (GroenLinks) wegens ziekte naar huis en vergaderde de raad verder met 38 leden.  Hans-Dieter de Smit (CDA) werd geïnstalleerd als raadslid en Hans Lemain (VVD) werd opnieuw geïnstalleerd tot tijdelijk raadslid. Ook benoemde de raad Dirk-Joost van Hamersveld (D66) tot plaatsvervangend voorzitter en Alex Engbers (CDA) tot lid van het presidium. U leest een overzicht van de besluiten die zijn genomen.

Voor een volledige weergave van de behandeling van de onderwerpen, stemverklaringen en de reactie van het college, verwijzen wij u naar de uitzending van de vergadering en het schriftelijk verslag. U kunt de vergadering terugkijken via Politiek Portaal. Via deze link vindt u ook de agenda met alle vergaderstukken (zie paperclips). De besluitenlijst en het verslag staan onderaan de agenda. U kunt de vergadering ook terugkijken via YouTube.

Het Plein
Op Het Plein dit keer Amersfoort Festivalstad en activiteiten voor inwoners van 70+.

Riekje Hoffman heeft het boek Amersfoort Festivalstad geschreven, over het ontstaan van Amersfoort festivalstad. Tijdens Het Plein presenteerde zij dit boek. 

De samenwerkingspartners gemeente Amersfoort, Indebuurt033 en de SRO bezorgde deze week een brochure bij 12.934 huisadressen waar iemand van 70+ woont. Deze brochure bevat het activiteitenaanbod per wijk, van sportieve en creatieve activiteiten tot samen spelletjes te doen. Hiermee willen zij oudere inwoners stimuleren om er weer op uit te gaan, elkaar te ontmoeten en fit te blijven.

De raadsinformatiemarkt Het Plein is een leuke en informele manier om uw idee, project of plan met de raadsleden, collegeleden en andere bezoekers van een raadsavond te delen. Wiilt u ook een keer op Het Plein staan? Mail dan de griffie: griffie@amersfoort.nl. De volgende editie is 4 oktober. 

Het Besluit

Benoemingen
• Toelating en beëdiging nieuw benoemd raadslid Hans-Dieter de Smit
Hans-Dieter de Smit werd toegelaten tot raadslid, omdat Ben van Koningsveld op 5 juli wethouder is geworden. Zie het raadsbesluit. Hij zou in Het Besluit van juli beëdigd worden maar kon toen wegens ziekte niet aanwezig zijn. Daardoor moest Ben van Koningsveld nog even een paar maanden raadslid blijven. 

• Toelating en beëdiging nieuw benoemd raadslid Hans Lemain
Raadslid Kees Kraanen (VVD) heeft vanwege gezondheidsredenen vanaf 27 mei tijdelijk ontslag genomen als raadslid. Tijdens Het Besluit van 31 mei werd Hans Lemain als tijdelijk raadslid beëdigd. Tijdens Het Besluit afgelopen dinsdag is zijn tijdelijk raadslidmaatschap verlengd. Zie het raadsbesluit.

 Benoeming plaatsvervangend voorzitter raad
Ben van Koningsveld was als raadslid ook plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dat voorzitterschap hield op vanaf het moment dat Hans-Dieter de Smit werd beëdigd. Raadsleden Dirk-Joost van Hamersveld (D66) en Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) meldden zich voor deze positie en motiveerden tijdens de vergadering een voor een waarom zij plaatsvervangend voorzitter zouden moeten zijn. Daarna stemde de raad over de twee kandidaten. De raad benoemde vervolgens Dirk-Joost van Hamersveld (D66) met 24 stemmen voor (en 15 tegen) tot plaatsvervangend voorzitter van de raad. Zie het raadsbesluit. 

• Benoeming lid presidium namens CDA:
Micheline Paffen-Zeenni is op 5 juli benoemd tot wethouder. Dit betekent dat zij geen zitting meer kan nemen in het presidium. De raad benoemde Alex Engbers (CDA) unaniem als haar opvolger in het presidium. Zie het raadsbesluit.


• Invoering raadscommissies
Het vergadersysteem van de gemeenteraad gaat veranderen. In plaats van De Ronde-vergaderingen komen commissievergaderingen. Tijdens Het Besluit nam de raad een besluit over de verdere uitwerking van de kaders voor dit commissiestelsel. Daaraan ging een interne werksessie en vergaderavonden De Ronde aan vooraf. 
Gezien de duur van de behandeling van dit agendapunt en de wijzigingen tijdens de behandeling van het raadsvoorstel en alle reacties van woordvoerders geven wij hieronder slechts summier weer wat besproken is. En verwijzen wij u naar het schriftelijk verslag of de uitzending voor een volledige weergave. 

Bij dit raadsvoorstel werden 18 amendementen behandeld. Enkele amendementen werden tijdens de vergadering veranderd of opgesplitst in delen. 
- Amendement Geef nieuw commissietalent een kans (BPA): de fractie vindt dat kleine fracties met een nieuw vergadersysteem straks enorme werkdruk gaan ervaren door grote aantallen vergaderingen, tegelijkertijd, en in verschillende zalen. De BPA wilde daarom dat uit het raadsvoorstel geschrapt zou worden dat een commissielid (dat geen raadslid is) verkiesbaar moet zijn geweest bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hans van Wegen: "Het wel of niet op een kieslijst staan is niet relevant om actief te zijn voor de lokale politiek." Het amendement werd verworpen met 32 stemmen tegen (Amersfoort2014, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD) en 6 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, BPA, Beter Amersfoort, DENK en Partij voor de Dieren).  
- Amendement Aantal commissieleden (ChristenUnie, GroenLinks en Beter Amersfoort). Hans Bol (ChristenUnie): "Commissievergaderingen worden zowel in de middag als de avond gehouden. Daardoor is er meer tijd om te vergaderen en kunnen meer onderwerpen worden besproken. Dat betekent meer werk. Wij pleiten voor een uitbreiding van twee naar drie commissieleden per fractie. De commissie Leefbare Stad is extra groot. Wij pleiten voor die commissie voor vier commissieleden per fractie."
Het amendement werd aangenomen met 36 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 2 stemmen tegen (SP). De SP stemde tegen, onder andere omdat het de fractie onwerkbaar lijkt, en commissies zo te groot worden.
- Amendement Startdatum vergaderen met raadscommissies (ChristenUnie, Beter Amersfoort en CDA). Hans Bol (ChristenUnie): "In De Ronde van 28 juni jl. bleek dat nog niet alle fractieleden - als de startdatum 1 november is - 's middags aanwezig kunnen zijn. Wij stellen voor de startdatum te verleggen naar 1 januari 2023 zodat zij dit met o.a. hun werk of thuis kunnen regelen." Het amendement werd unaniem aangenomen (38 stemmen). 
- Amendement Van twee naar drie buitengewoon fractieleden (Beter Amersfoort en Amersfoort 2014)De fracties willen dat een fractie drie in plaats van twee buitengewoon fractieleden per fractie mag hebben. Noëlle Sanders (Beter Amersfoort): "Ik pleit ervoor dat een fractie drie buitengewone raadsleden mag hebben, zodat de commissies straks kunnen worden bemenst. Ik begrijp dat sommige fracties bezwaar hebben tegen een grote groep, maar fracties hoeven het niet te doen. Ik zou willen dat het vooral wordt toegestaan voor eenmansfracties." Het amendement werd verworpen met 25 stemmen tegen (CDA, D66, GroenLinks, SP en VVD) en 13 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren en PvdA). De ChristenUnie stemde verdeeld. 
- Amendement Time Management Raadscommissies-1 (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) (dit was eerst 1 amendement maar werd opgeslitst in 3 amendementen) ging over het aangeven van een tijdsindicatie per agendapunt van een commissie. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "De vergadering moet op tijd beginnen en men moet zich aan de agenda houden om efficiënt te vergaderen." Het amendement werd aangenomen met 33 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 5 stemmen tegen (BPA en VVD).
Amendement Time Management Raadscommissies-2 (Amersfoort2014, BPA en Beter
Amersfoort)
 gaat erover dat minimaal 12 dagen voor een commissievergadering de commissieleden de voorlopige agenda en vergaderstukken moeten krijgen. Het amendement werd aangenomen met 36 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en VVD) en 2 stemmen tegen (PvdA).
- Amendement Time Management Raadscommissies-3 (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) ging onder andere over het aantal commissieleden dat als woordvoerder bij commissies aanwezig is, namelijk dat te wijzigen in: 1 woordvoerder per fractie per agendapunt. Het amendement werd aangenomen met 28 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, ChristenUnie, D66, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 10 stemmen tegen (CDA en GroenLinks).
- Amendement Projecten toewijzen aan raadscommissie (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) ging over het toewijzen van projecten aan raadscommissies. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Gesproken wordt over de verschillende programma's die aan de raadscommissies zijn toegewezen. De lopende projecten zijn niet toegewezen. Wij stellen voor lopende en toekomstige projecten aan de commissies toe te wijzen." Het amendement werd aangenomen met 25 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, DENK, Partij voor de Dieren, SP en VVD) en 13 stemmen tegen (D66, GroenLinks en PvdA). 
- Amendement Onderwerpen per raadscommissie-1 (Amersfoort2014 en BPA, ook dit amendement werd opgesplitst) ging over het toevoegen van de onderwerpen Luchtkwaliteit en Dierenwelzijn aan een  raadscommissie. Deze onderwerpen waren nog niet toegewezen. Het amendement werd aangenomen met 30 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 6 stemmen tegen (Beter Amersfoort en CDA). De SP onthield zich van stemming.
Amendement Onderwerpen per raadscommissie-2 (Amersfoort2014 en BPA) ging over het verplaatsen van Sport naar een andere commissie. Het amendement werd aangenomen met met 32 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, CDA, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 5 stemmen tegen (Beter Amersfoort en ChristenUnie). De SP stemde verdeeld.
- Amendement Luchtkwaliteit naar Bruisende Stad (Partij voor de Dieren) ging over het toevoegen van het onderwerp Luchtkwaliteit aan de raadscommissie Bruisende Stad. Het amendement werd aangenomen met 21 stemmen voor (BPA, Beter Amersfoort, ChristenUnie, D66, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 15 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, CDA en GroenLinks). De SP onthield zich van stemming.
- Amendement Borgen betrekken Bewoners (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) ging over wanneer spreekrecht voor inwoners mogelijk is (o.a. alleen tussen 19.00 en 22.30 uur, aan het begin van een agendapunt of aan het begin van een vergadering over onderwerpen die niet op de agenda staan). Het amendement werd verworpen met 24 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD) en 14 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA en SP).
- Amendement Bewaken stemverhoudingen Presidium (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort) gaat over de rol van voorzitters van de raadscommissies binnen het presidium. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Elke partij kan een lid voor het presidium aandragen. In het raadsvoorstel staat dat  voorzitters van de raadscommissies ook in het presidium zitten. Als een partij dus vier raadscommissievoorzitters aanlevert, heeft die partij misschien vijf stemmen in het presidium. Dat kan leiden tot scheve verhoudingen. We stellen voor dat de raadscommissievoorzitters wel aan het presidium kunnen deelnemen maar geen stemrecht hebben. Een raadscommissielid dat ook presidiumlid is, heeft twee rollen maar één stem."
Het amendement werd aangenomen met 20 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, DENK, Partij voor de Dieren en SP) en 18 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA). De VVD stemde verdeeld.
- Amendement Besloten vergaderingen (Amersfoort2014, BPA en Beter Amersfoort): de commissie bepaalt wie aanwezig mag zijn bij het behandelen van agendapunten in besloten vergaderingen in plaats van de commissievoorzitter. Het amendement werd aangenomen met 22 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, ChristenUnie, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 16 stemmen tegen (CDA, D66 en GroenLinks). 
- Amendement Keep it simple (GroenLinks, Beter Amersfoort en PvdA) ging over de namen en de werkzaamheden van de verschillende commissies die worden ingesteld. Bram Leeuwenkamp (GroenLinks): "        Nagegaan moet of de bedachte commissienamen recht doen aan het werk dat wordt gedaan en of ze de lading dekken van wat in de commissies wordt besproken. Als bijvoorbeeld serieuze veiligheidszaken in de commissie Bruisende Stad worden besproken, waarbij eventueel bewoners aanwezig zijn, kan dat voor pijnlijke situaties zorgen." Voorstel was o.a. commissie 'Leefbare stad' te wijzigen in: commissie 'Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Wonen, Duurzaamheid, Energietransitie & Grondzaken'. Dit amendement werd aangenomen met 26 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, ChristenUnie, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 12 stemmen tegen (BPA, CDA en D66). 
- Amendement Evaluatie raadscommissies (Amersfoort2014) ging erover dat de evaluatie van het commissiestelsel moet plaatsvinden uiterlijk 6 maanden na invoering van raadscommissies, en niet 'in de loop van het eerste jaar'. Het amendement werd verworpen met 20 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks) en 18 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD). 
- Amendement Starttijd Het Besluit (Amersfoort2014) ging over de starttijd van Het Besluit. Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Er zijn verschillende voorkeuren uitgesproken over de starttijd van de raadsvergadering Het Besluit. De efficiency van vergaderen zit meer in het vroegtijdig beschikbaar hebben van de stukken, een goede voorbereiding en goed voorzitterschap. 17.30 uur is voor veel mensen een haalbaarder tijdstip dan 15.00 uur."
Het amendement werd verworpen met 25 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en VVD) en 13 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren en SP). D66 stemde verdeeld. 
- Amendement Aanvangstijd raadscommissies (Amersfoort2014) ging over de starttijd van de raadscommissies, namelijk die te plannen binnen het tijdsblok 19.00 tot 22.30 uur en niet van 14.30 tot 18.00 uur en 19.00 tot 22.30 uur. Het amendement werd verworpen met 21 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA) en 17 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren, SP en VVD). D66 stemde verdeeld: Dirk-Joost van Hamersveld stemde per abuis voor).

De raad nam het raadsvoorstel aan met 20 stemmen voor (CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks). Fracties zeiden onder andere:
Hans Bol (ChristenUnie): "Wij zijn blij dat na een zeer lange periode van voorbereiden nu een besluit kan worden genomen. (..) Wat is voor de partijen die nu tegen zijn nodig om de pijn weg te nemen? Het lijkt erop dat ze straks de menskracht niet hebben. Het is niet bekend hoe groot dat probleem zal zijn. Ik pleit ervoor dat zo snel mogelijk (binnen een of twee maanden) wordt gekeken of dat probleem zich daadwerkelijk voordoet en het dan bij de kop pakken."
Marjolein Perdok (D66): "Ik heb het idee dat partijen koudwatervrees hebben. D66 stelt voor hiermee te beginnen en te kijken welke onderdelen verbetering behoeven."
Jan de van der Schueren (CDA): "Het CDA wil beginnen door de zure appel heen bijten en kijken hoe het gaat lopen. Gaandeweg kunnen verbeteringen worden doorgevoerd waar sprake is van omissies of weeffoutjes. Wat beter kan, moet worden benoemd. Partijen moet elkaar daarin helpen."

18 raadsleden stemden tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, DENK, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD). Fracties zeiden onder andere:

Ivo Beekers (VVD): "Dit voorstel was gemaakt om efficiënter te vergaderen. Het geamendeerde voorstel is vooral geschikt om meer te vergaderen."
Noëlle Sanders (Beter Amersfoort): "Ik verwacht dat de werkdruk voor kleine partijen erg groot wordt. Dat komt het raadswerk niet ten goede. Het is lastig voor buitengewone fractieleden om 's middags beschikbaar te zijn." Hans van Wegen (BPA): "Dit voorstel is geen verbetering. (..) Het is een een-tweetje tussen de twee grootste partijen. Dat is totaal tegenstrijdig met de nieuwe bestuurscultuur: een enorm college en een magere raad die geen enkele kans krijgt."
Tahsin Bülbül (DENK): "Ik ben teleurgesteld in de coalitiepartijen die elkaar wel zo veel wethouders hebben gegund, maar als het erom gaat het elkaar makkelijker te maken om te vergaderen wordt met drogredenen tegengestemd. Bijvoorbeeld tegen het aannemen van drie buitengewone fractieleden. Ik baal ervan dat partijen elkaar dat niet gunnen." 
Hugo Kruyt (SP): " De SP ziet er geen verbetering in. Er komt meer vergadercultuur. Ik zal alle partijen die hun buitenparlementaire taken verkwanselen omdat ze alleen maar in deze zaal zitten stevig en vol blijven aanspreken."
Thomas van der Eerden (Amersfoort2014): "Amersfoort2014 stemt tegen, ondanks dat diverse amendementen zijn aangenomen. Een aantal belangrijke amendementen is verworpen, waardoor het betrekken van burgers minder wordt. Buitengewone fractieleden worden buitenspel gezet. Ik vrees dat het gat tussen de raad en bewoners wordt vergroot."
Christian van Barneveld (Partij voor de Dieren): " PvdD Staat positief tegenover raadscommissies, maar het wordt kleinere partijen moeilijker gemaakt en er wordt niet geëvalueerd na een halfjaar. Partij voor de Dieren stemt tegen."
Rob Smulders (PvdA): "PvdA is zeker niet tegen de commissievergaderingen. Wij zien wat praktische problemen.    Kleinere partijen trekken aan het korte eind omdat ze om 15.00 uur met minder mensen aan boord kunnen komen. Het is voor kleine partijen bijna onmogelijk om de commissievergaderingen goed invulling te geven en de benodigde informatie op te doen om te kunnen controleren."

De gemeenteraad heeft ook besloten over: 
• Vervolg corona-agenda: 
In december 2021 stelde de raad de agenda voor herstel en perspectief na corona vast, om de negatieve gevolgen van corona in Amersfoort te dempen en mogelijke kansen die in de coronaperiode zijn ontstaan te verzilveren. Daarnaast stonden er activiteiten tussen die later verder uitgewerkt konden worden. De raad werd gevraagd hiervoor financiële middelen beschikbaar te stellen. 

De raad nam het raadsvoorstel aan met 37 stemmen voor (Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 1 stem tegen (Amersfoort voor Vrijheid). 

• Verordening nadeelcompensatie Amersfoort:
Het college stelde de gemeenteraad voor de verordening nadeelcompensatie vast te stellen, omdat per 1 januari 2023 nieuwe wettelijke regels over nadeelcompensatie in werking zullen treden. In de verordening is opgenomen hoe inwoners en ondernemers in Amersfoort voor compensatie in aanmerking komen. 

De raad nam het raadsvoorstel unaniem aan (38 stemmen). 

Moties
Er werden drie moties aangenomen die niet bij een raadsvoorstel horen. Een motie werd uiteindelijk niet ingediend. 
• Motie Creëren van extra noodopvang om mensonterende situatie in Ter Apel te doorbreken (ChristenUnie, GroenLinks, CDA, D66, Amersfoort2014, DENK, PvdA, BPA, SP en Beter Amersfoort) ging over het creëren van extra tijdelijke noodopvang voor asielzoekers om de situatie in Ter Apel te ontlasten. De werd uiteindelijk niet ingediend, omdat het college zich hiervoor al heeft ingespand met de tijdelijke opvangplek voor veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers

 Motie Kwikstart: Op weg naar zelfstandigheid! (Amersfoort2014, VVD, BPA, ChristenUnie, Amersfoort voor Vrijheid, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Beter Amersfoort)
gaat over aansluiten bij de Kwikstartapp door de gemeente Amersfoort. In deze app vinden jongeren alle informatie die zij moeten regelen als zij 18 worden, zoals welke verzekeringen afgesloten moeten worden en informatie over hoe overzicht te houden over je eigen inkomsten en uitgaven. Indiener Maaik Varwijk (Amersfoort2014) stelde dat 18-jarigen ineens verantwoordelijk worden voor veel zaken en veel moet regelen, maar dat het lastig is om overzicht te houden van wat men allemaal moet regelen. De Kwikstart biedt dit overzicht aan. 

De raad nam de motie unaniem aan (38 stemmen).


 Motie Aanpak overlast Eemplein (VVD, CDA en Amersfoort voor Vrijheid) 
gaat over aanpakken van overlast op het Eemplein. Daarnaast werd opgeroepen om een gerichte aanpak te ontwikkelen op het gebied van handhaving en preventie door aangewezen zorginstanties in samenspraak met bewoners, winkeliers en ondernemers. 
Burgemeester Bolsius, portefeuillehouder, zei onder andere: "Het college heeft direct prioriteit gegeven aan de openbare orde en veiligheid op het Eemplein. Ik neem de handschoen op om ervoor te zorgen dat het gedrag weer beheersbaar wordt zodat bezoekers en medewerkers weer hun veiligheidsgevoel terug krijgen. Dat is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Ik weet niet of het lukt alles binnen drie maanden aan te leveren, maar allen zullen er de schouders onder zetten om het Eemplein weer tot het plein te maken waar men trots op kan zijn."

De raad nam de motie aan met 22 stemmen voor (Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, DENK, PvdA en VVD) en 16 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP). Tegen waren fracties onder andere omdat er in de motie de mogelijkheid van cameratoezicht wordt genoemd. Fracties willen het graag eerst bespreken in De Ronde. 

 Motie Minder geheimhouding, meer openheid (Partij voor de Dieren, Amersfoort2014, BPA, PvdA, Beter Amersfoort, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA) ging over onderzoeken bij welke stukken uit het geheimhoudingsregister de geheimhouding opgeheven kan worden.

De raad nam de motie unaniem aan (38 stemmen).
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook altijd een e-mail sturen naar griffie@amersfoort.nl.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Heeft u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y