Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

14 juni 2024

RaadsMail

Raadsvergadering 18 juni: Jaarstukken 2023 en locatie voor nieuw zwembad Hoogland

Aankomende dinsdag is er weer een raadsvergadering Het Besluit en raadsinformatiemarkt Het Plein. De gemeenteraad besluit onder andere over de Jaarstukken 2023 en over verder onderzoek naar een locatie voor het nieuwe zwembad Hoogland. Op Het Plein presenteert de kinderraad de Kinderagenda 2024/2025.

Afgelopen dinsdag 11 juni vergaderde de commissie Omgeving over de ontwikkeling van verschillende locaties: de Schothorsterlaan 88, de Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat en de Wagenwerkplaats deelgebied Oost. De commissie Bestuur sprak over het instrument referendum, een manier van inwoners om invloed te hebben op de gemeenteraad. Ook ging het over het rekenkamerrapport over participatie. 

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 24 juni? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 
Actualiteitenraad: sluiting zorgcentrum RaYan en faillissement Sovee
Zorg (Bron: Pixabay)





Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen aan het begin van de raadsvergadering vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan.

Rachida Issaoui (PvdA) stelt tijdens de Actualiteitenraad vragen over de sluiting van zorgcentrum RaYan. Zij wil onder andere weten welke rol de gemeente heeft bij het signaleren van zorgfraude en hoe de gemeente haar zorgplicht kan nakomen. Hanske Mulder - van Maanen (ChristenUnie) stelt vragen over het faillissement van zorginstantie Sovee. De organisatie helpt kinderen en ondersteunt ouders bij de opvoeding. Sovee begeleidt onder andere thuiszitters tussen de 12 en 23 jaar. Het raadslid wil weten welke vormen van ondersteuning overgenomen kunnen worden door ambtenaren, hoe medewerkers voor de stad en de regio Amersfoort behouden kunnen blijven en of het college op de hoogte was van het aanstaande faillissement van Sovee.

Er kunnen nog meer onderwerpen voor de Actualiteitenraad ingediend worden. Zodra deze bekend zijn, worden deze vermeld op de agenda van De Raad.

Agenda raadsvergadering Het Besluit 





Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint raadsvergadering Het Besluit. Welkom op de publieke tribunes in de Raadzaal! Of volg de raadsvergadering via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Wat te doen met de plus van 31 miljoen over 2023? Raad besluit over jaarstukken

De gemeente Amersfoort boekte over 2023 een positief resultaat van 31 miljoen euro. Wat moet er met dat geld gebeuren? Onder andere over de Jaarstukken 2023 neemt de raad een besluit. In de jaarstukken legt het college aan de raad verantwoording af over het beleid van afgelopen jaar, en wat dit beleid heeft gekost. Uit de jaarstukken blijkt dat er vorig jaar meer financiële mee- dan tegenvallers waren. Onder aan de streep staat de gemeente 31 miljoen euro in de plus. Het college stelt voor om een deel van het bedrag een bestemming te geven en een deel over te hevelen naar de reserves. Als de raad hiermee akkoord gaat, dan blijft er 14,4 miljoen euro over. Lees hier het raadsvoorstel over de jaarstukken en hier het raadsvoorstel over de bestemming van het rekeningresultaat 2023.

Advies auditcommissie
Lees hier het raadsvoorstel over het advies van de auditcommissie bij de jaarstukken. De adviezen gaan onder andere over het verbeteren van de planning-en controlcyclus. Een andere tip was om meer informatie naar de raad te sturen, bijvoorbeeld over personele capaciteit en de inhuur van mensen. Bij dat alles moet beter dan nu beschreven worden of doelen gehaald zijn.

Raad beslist over verder onderzoek naar locatie sportterrein korfbalvereniging MIA voor nieuw zwembad
Voor de bouw van een nieuw zwembad heeft het college het sportterrein van christelijke korfbalvereniging (ckv) MIA aan de Schothorsterlaan op het oog. Er werd onderzoek gedaan naar verschillende locaties. Deze locatie kwam als gunstigste uit de bus. Het nieuwe zwembad moet het zwembad in Hoogland vervangen. Lees hier het raadsvoorstel. Het zwembad in Hoogland is verouderd. Er moet verder worden onderzocht of dit echt een geschikte plek is om een nieuw zwembad te bouwen. Het college verwacht dat de raad eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie kan maken.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
• Wees als water (GroenLinks en Partij voor de Dieren). De fracties willen dat het college een peiling voorlegt aan de commissie Sociaal waarmee fracties een voorkeurslocatie aan kunnen geven. 

Raad besluit over voorkeurslocaties van de provincie voor windenergie
De provincie Utrecht heeft voorkeurslocaties voor windenergie in Amersfoort aangewezen. Het gaat om een plek naast de snelweg (ter hoogte van Leusderheide), defensieterrein Vlasakkers en Poort van Amersfoort. De raad moet besluiten of een brief namens de regio Amersfoort naar de provincie wordt gestuurd, waarin de regiogemeenten aangeven zich maximaal in te zetten om de gezamenlijke doelstelling voor duurzame opwek te behalen. Lees hier het raadsvoorstel. 

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen en een motie aangekondigd:
Amendement Wie wind zaait, zal storm oogsten (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en BPA). De fracties willen dat in de brief naar de provincie duidelijk wordt wat de reactie van de gemeente Amersfoort is en wat de gemeente Amersfoort qua duurzame opwek kan realiseren. 
Amendement Windturbines, verantwoordelijkheid gemeente tot 5MW (VVD en BPA). De fracties willen dat de provincie verantwoordelijk is voor het plaatsen van windmolens aan de Vlasakkers en langs de A28 als deze minstens 5 megawatt opleveren.
Motie Bescherming van trekvogels in onze provincie (Partij voor de Dieren). De fractie van Partij voor de Dieren wil dat het belang van een provinciaal trekvogeldetectienetwerk onder de aandacht gebracht wordt bij vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en gemeentes in de provincie Utrecht. Partij voor de Dieren wil dat zo'n netwerk ook in de provincie Utrecht komt. 

Motie
Er staat een motie op de agenda die niet bij een raadsvoorstel hoort:
• Koopgarantregeling (Beter Amersfoort, DENK en BPA). De fracties willen dat het college gaat onderzoeken hoe de koopgarantregeling terug kan keren in Amersfoort en welke kosten hiermee zijn gemoeid. De koopgarantregeling is een mogelijkheid om een betaalbare woning te regelen. Bij deze regeling krijgt de koper korting op de woning, maar bij verkoop moet een gedeelte van de winst afgestaan worden en bij verlies moet een gedeelte van het verlies terugbetaald worden.  

Er staan nog meer raadsvoorstellen op de agenda, zoals:

In de RaadsMail van volgende week leest u wat de gemeenteraad allemaal heeft besloten. Voor de volledige agenda van de vergadering van 18 juni verwijzen wij u naar Politiek Portaal. 

Het Plein: de Kinderagenda 2024-2025 
Duurzaam (bron: Pixabay)



Kinderburgemeester Aiden Seijmonson overhandigt samen met de kinderraad de Kinderagenda 2024-2025 aan de gemeenteraad en het college. In de kinderagenda staan onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn. Zij vragen extra aandacht voor de droom waar ze dit jaar aan werken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort.


Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 28 mei. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl

Terugblik commissie Omgeving 





Goed werkend energiesysteem voor groeiend Amersfoort
Het college gaat een omgevingsprogramma Energie opstellen. De commissie kreeg afgelopen dinsdag een presentatie over de energiemix. Centraal daarbij stond of Amersfoort op koers ligt om een CO2-neutrale stad te worden. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

Spreekrecht over Leusderweg, Schothorsterlaan 88, Wagenwerkplaats en Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat
In het avondgedeelte van de commissie Omgeving spraken vier inwoners in over de verplaatsing van de Albert Heijn aan de Leusderweg naar de hoek Leusderweg/Van Campenstraat. Zij maken zich zorgen over de toekomstige situatie in de Van Campenstraat, omdat de in- en uitgang van de parkeerplaats direct naast de laad- en losplek voor vrachtwagens komt. In de buurt mag vijftig kilometer per uur worden gereden en er zijn fietsers. Dit leidt volgens de insprekers tot grote verkeersrisico's en heeft grote impact op de omwonenden. De insprekers hebben daarnaast het idee dat hun bezwaren niet serieus worden genomen en dat er niet geluisterd wordt naar alternatieve oplossingen. De raad en het college werden verzocht te onderzoeken en aan te tonen dat het verplaatsen van het laden en lossen naar de Van Campenstraat noodzakelijk is. Als dit uit onderzoek blijkt, willen omwonenden dat onderzoek gedaan wordt naar de parkeergarage. Het doel daarvan is om tot het meest veilige ontwerp te komen. 

Over de ontwikkeling van Schothorsterlaan 88 spraken twee mensen in. De inspreker namens burgerinitiatief Behoud Park Schothorst gaf aan dat zij drieënhalf jaar hebben gewacht op de gemeente en Amfors om te kijken hoeveel de grond waard is. In de tussentijd heeft Behoud Park Schothorst niks kunnen doen en is er geen inhoudelijk gesprek geweest. De opdracht was volgens het burgerinitiatief duidelijk: ontwikkel een plan in samenwerking met Behoud Park Schothorst. Dat is nog niet gebeurd, omdat het mogelijk niet budgetneutraal zou zijn. Budgetneutraal betekent dat het in ieder geval evenveel mag kosten als dat het oplevert. Het is volgens Behoud Park Schothorst te voorbarig om te denken dat de ontwikkeling geld gaat kosten. Het burgerinitiatief wil ook dat gekeken wordt naar het algehele plaatje van Park Schothorst, met de komst van een eventueel zwembad waar vorige week over is gesproken. De tweede inspreker over dit onderwerp gaf aan dat Park Schothorst hulp nodig heeft tegen de verstening die plaatsvindt. 

Een inwoner sprak in over het uitwerkingsvoorstel Wagenwerkplaats-Oost. Zij vroeg aandacht om de natuurcorridor te behouden. Hier wonen veel dieren. De inspreker deed een oproep het weinige groen zoveel mogelijk te behouden voor de toekomstige leefbaarheid van iedereen. 

De laatste inspreker sprak in namens een bewonerscommissie over de plannen voor nieuwe woningen in Kruiskamp. Zij vroeg aandacht voor de planning van deze woningen en dat mensen in een te korte tijd tijdelijk elders moeten wonen. Het geeft inwoners stress als zij worden gedwongen snel te moeten verhuizen. 

Doorgaan of stoppen met het ontwikkelen van Schothorsterlaan 88?
De ontwikkeling van Schothorsterlaan 88, in samenwerking met burgerinitiatief Behoud Park Schothorst blijkt niet mogelijk binnen de voorwaarden die de raad eerder heeft vastgesteld. Het college wilde van de commissieleden weten of zij de ontwikkeling wel of niet willen doorzetten.

Er werd onder andere gesproken over:

  • Of het project door moet gaan in samenwerking met Behoud Park Schothorst
  • De waarde van deze co-creatie
  • Het aankopen van grond, of niet
  • Het project bekijken in het bredere plaatje van park Schothorst
  • Werkbelasting van het project op het ambtelijk apparaat
> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Omgeving. 

De Alliantie wil ongeveer tweehonderd nieuwe woningen in Kruiskamp bouwen
Woningcorporatie de Alliantie heeft 98 woningen (bouwjaar 1955) aan de Van Ghentstraat, de Van Nesstraat en de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp in bezit. De Alliantie wil de woningen vervangen door 180 tot 210 nieuwe, betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen in een groene en leefbare buurt. 

De commissie sprak onder meer over:

  • Communicatie; hoe wordt omgegaan met mensen die nu in de wijk wonen
  • Zorg over tijdelijke huisvesting van de huidige bewoners 
  • Doorstroming binnen de wijk
  • Parkeerdruk
  • De inpassing van groen
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 9 juli.

Commissie in gesprek over bestemmingsplan voor ontwikkeling Landgoed Blom
De commissie Omgeving besprak het voorstel om de ontwikkeling op Landgoed Blom mogelijk te maken. In 2021 (13 juli 2021) heeft de gemeenteraad de Kaderstellende notitie voor de herontwikkeling van het landgoed Blom vastgesteld. De afgelopen drie jaar hebben de betrokken initiatiefnemers (van Wijnen, Omnia wonen, Beweging 3.0 en Bijzondere Plekken) gewerkt aan de plannen voor de nieuwbouw op het terrein. De Kaderstellende notitie is uitgewerkt in het Uitwerkingsvoorstel Mgr. Blom dat op 28 november 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het uitwerkingsvoorstel is vervolgens uitgewerkt in het ontwerpbestemmingsplan Landgoed Blom.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 9 juli.

Uitwerkingsvoorstel voor zeshonderd woningen plus kantoren en parkeerhubs Wagenwerkplaats
Er zijn plannen voor woningbouw, kantoren en parkeerhubs op de Wagenwerkplaats, deelgebied Oost. Om dit mogelijk te maken, moet het omgevingsplan worden gewijzigd.

De commissie sprak onder andere over:

  • De hoeveelheid sociale huur in het plan
  • De verkeersafwikkeling
  • Inzet op deelauto's
  • Zorgen over druk op de infrastructuur
  • Aandacht voor ontmoetingsplekken en groene verbindingen
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 9 juli.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bestuur
 

 


Invloed inwoners op de gemeenteraad: welke plek heeft het referendum?
Het referendum is één van de instrumenten voor inwoners om invloed te hebben op de gemeenteraad. Maar het referendum heeft zijn mogelijkheden en beperkingen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld alleen antwoorden met een 'voor' of 'tegen', terwijl het onderwerp daar misschien niet in te vangen is. De commissie Bestuur ging daarom in gesprek over welke plek het referendum moet hebben. Het ging daarbij over het al dan niet functioneren van het referendum als noodrem vanuit inwoners. 

> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Bestuur. 

Rekenkamer doet aanbevelingen voor participatie
De commissieleden kregen een presentatie te zien over het rapport ‘Betrekken, luisteren en afwegen, een onderzoek naar participatie in de gemeente Amersfoort’ van de rekenkamer Amersfoort. De gemeente Amersfoort maakt werk van participatie, maar het is onduidelijk of het beleid en de uitvoering de gewenste effecten hebben. De rekenkamer geeft onder andere aan dat dit verbeterd kan door duidelijk te maken welke rol de opbrengst van de participatie speelt in de uiteindelijke afweging. In de gegeven presentatie staan nog  aanbevelingen die door de rekenkamer zijn gedaan, zoals het standaardiseren van de aanpak van participatie en het benoemen welke input wel en niet is meegenomen in een besluit. Na het zomerreces praat de commissie verder over het rekenkamerrapport. 

> Vervolg? Het onderwerp komt na het zomerreces terug in de commissie Bestuur.  

Amersfoort eindigt 2023 met een plus van 31 miljoen euro: Wat moet ermee gebeuren?
De commissie Bestuur besprak de Jaarstukken 2023 en het voorstel van het college wat er moet gebeuren met het positieve jaarrekeningsaldo. Met de jaarstukken legt het college ieder jaar verantwoording af over het beleid dat is gevoerd. Het is daarmee een belangrijk controle-instrument van de gemeenteraad. 

Tijdens het gesprek werd het volgende besproken:

  • Duurzame inkoop
  • De voortgang van de aanpak van ondermijning
  • Opvang van Oekraïners
  • Hoe de gemeente omgaat met onderuitputting. Onderuitputting is het deel van het budget dat aan het eind van het jaar niet is uitgegeven. 
> Vervolg? Op 18 juni besluit de gemeenteraad over de Jaarstukken 2023. Ook neemt de raad besluiten over wat er moet gebeuren met het geld dat over is. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (verzoeken aan het
college) en amendementen (wijzigingen in de besluiten).


→ U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y