Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

17 mei 2024

RaadsMail

Commissies dinsdag 21 mei: uitbreiden laadpunten elektrische voertuigen, gezondheid bewoners flats Vreeland en oprichting Burgerkamer

Aankomende dinsdag 21 mei vergaderen de commissies Omgeving en Bestuur. Bij de commissie Omgeving gaat het onder andere over meer laadpunten voor elektrische voertuigen. En over de gezondheid van bewoners van de flats in Vreeland (Soesterkwartier), omdat er gevaarlijke schimmels zijn aangetroffen. De commissie Bestuur gaat in gesprek over een burgerinitiatief voor het oprichten van een Burgerkamer.

In deze RaadsMail leest u ook een terugblik op de commissies van afgelopen dinsdag. Zestien inwoners spraken de commissie Omgeving toe, over het uitwerkingsvoorstel voor twee windmolens op Isselt en een nieuwe ambulancepost. De commissie sprak er die dag over. In de commissie Bedrijvigheid ging het over toezicht en handhaving in de gemeente, waaronder uitbreiding van het aantal boa's. De commissie Sociaal ging in gesprek over armoedebestrijding. 

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 28 mei? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 
Agenda commissie Omgeving 
Zorg (Bron: Pixabay)




 

14.30 - 15.00 uur

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en energietransitie. Het onderwerp hoeft niet per se op de vergaderagenda te staan. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). 
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
15.00 - 16.00 uur: College peilt mening commissieleden over laadpalen voor elektrische voertuigen
Steeds meer inwoners en bedrijven maken gebruik van elektrische voertuigen. Daardoor zijn er meer laadpunten nodig. Vorig jaar kreeg het college (door een motie) het verzoek van de raad om te kijken wat mogelijk is om oplaadmogelijkheden voor thuis uit te breiden, en daar regels voor op te stellen. Om versneld laadmogelijkheden aan te kunnen leggen, zijn keuzes nodig. Het college legt er in dit document een aantal aan de commissie voor. 

16.00 - 17.00 uur: Gesprek over voorkeurslocaties die provincie voor windenergie aanwijst
De provincie Utrecht heeft voorkeurslocaties voor windenergie in Amersfoort aangewezen. Het gaat om een plek naast de snelweg (ter hoogte van Leusderheide), defensieterrein Vlasakkers en Poort van Amersfoort.

De provincie vraagt de gemeente nu om een reactie: wat vindt Amersfoort van de voorkeurslocaties? Het college stelt met dit raadsvoorstel de commissie voor om in een brief aan de provincie te zetten dat de gemeente al kijkt of windenergie op deze locaties mogelijk is, dat er plannen zijn voor twee windmolens op Isselt en dat de bijdrage van de gemeente Amersfoort ook is gericht op het realiseren van zonnepanelen op daken, langs de snelweg A1 en een solar carport op openbare grond. Als de commissie met dit voorstel akkoord gaat, neemt de raad er binnenkort een besluit over. 

17.00 - 18.00 uur: Experts praten commissie bij over oprichting publieke warmtebedrijven
Het college onderzoekt hoe de gemeente kan deelnemen in een warmtebedrijf. De gemeente zou bij deelname meer invloed kunnen uitoefenen. Experts komen vertellen over hun ervaringen met het oprichten van een publiek warmtebedrijf. Zie ook deze raadsinformatiebrief van oktober 2023 aan de raad. 

19.00 - 19.15 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.15 - 19.30 uur: Termijnagenda onderwerpen ruimtelijke ontwikkeling

19.30 - 20.30 uur: SP en Amersfoort2014 bezorgd over gezondheid bewoners flats Vreeland
De fracties van SP en Amersfoort2014 maken zich zorgen om de gezondheid van bewoners van flats in Vreeland (Soesterkwartier). AD Amersfoortse Courant berichtte op 29 maart over gevaarlijke schimmels in deze flats. De fracties willen hierover in gesprek.  Verhuurder van de appartementen is woningcorporatie de Alliantie.

Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de Raadzaal. Van harte welkom! Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Agenda commissie Bestuur





19.30 - 19.45 uur: 

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.
19.45 - 21.15 uur: Commissie krijgt informatie over enquêterecht vanwege Vahstal-dossier
Op verzoek van de fracties van Amersfoort2014 en D66 worden commissieleden bijgepraat over het lokale enquêterecht. Expert Ilse de Haan zal onder andere vertellen of en hoe dit instrument gebruikt kan worden met betrekking tot het Vahstaldossier.

Deze vorm van onderzoek is het zwaarste instrument dat de raad kan inzetten om het bestuur van de gemeente te controleren. De fracties van Amersfoort2014 en D66 denken erover na om de raad voor te stellen de enquête in te gaan zetten.

Het Vahstal-dossier gaat over een geschil tussen de gemeente en projectontwikkelaar Vahstal. Het conflict ging over toezeggingen die de gemeente niet nakwam over de bouw van 244 woningen. De gemeente moest daarvoor een schadevergoeding betalen.

21.15 - 22.15 uur: Met Burgerkamer willen initiatiefnemers rechtstreeks invloed op beleid
Sociaal & Groen en Keihart voor Amersfoort willen dat er een Burgerkamer in Amersfoort komt. Met een Burgerkamer krijgen inwoners rechtstreeks invloed op het beleid van de gemeente.

Een Burgerkamer bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners en wordt ondersteund door ambtenaren en de politiek. Bij elke zaak waarbij een inwoner en de gemeente betrokken zijn, zou een inwoner naar een Burgerkamer moeten kunnen stappen. Deze Burgerkamer neemt vervolgens een standpunt in.

Burgerinitiatief
Sociaal & Groen en Keihart voor Amersfoort hebben het idee voor een Burgerkamer bij de gemeenteraad ingediend als zogenoemd burgerinitiatief. Dat is een nieuw idee of initiatief voor de stad dat door dertig medestanders ondertekend moet zijn. De initiatiefnemers vertellen tijdens de vergadering over hun voorstel.
Zie ook: amersfoort.nl/burgerinitiatief-indienen

Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de Molendijkzaal. Van harte welkom! Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson 

Foto Vermeerzaal





Agenda

• 17 mei: Aiden opent samen met wethouder Van Lammeren het nieuwe skatepark aan de Caraïben in Vathorst.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Terugblik commissie Omgeving 

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





Inspraak over de ambulancepost aan de Middelhoefseweg en Wind op Isselt
Tijdens de commissie Omgeving spraken twee mensen in over de ambulancepost aan de Middelhoefseweg. Zij vroegen aandacht voor natuur, geluid en parkeren. In het ecologisch onderzoek wordt vastgesteld dat er geen broedvogels zijn waargenomen. Dit is volgens een van de insprekers verbazingwekkend. Het veldonderzoek heeft namelijk plaatsgevonden op het moment dat er geen vogels aan het broeden zijn. Verder is er niet genoeg aandacht voor geluidshinder, door bijvoorbeeld sirenes in de nacht. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de parkeerdruk, terwijl er minder parkeerplekken komen dan er nu zijn. Er zijn volgens de insprekers alternatieve locaties die voor de ambulancepost in aanmerking komen, zoals de bocht bij Nijverheidsweg-Noord naar Heliumweg.

Veertien mensen spraken in over het uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt. Dit waren onder meer omwonenden, ondernemers, Stichting Stop Windplan Isselt, leden van de omgevingsadviesraad, Vereniging Vrij Polderland en Soesterwijkwiek. Tegenstanders van het voorstel zeiden erg bezorgd te zijn over de normen die gehanteerd worden voor de veiligheid, gezondheid en geluid. Deze worden volgens de insprekers overtreden in het uitwerkingsvoorstel. Ook hebben de molens een negatief effect op de omringende natuur en dieren. 

De Soesterwijkwiek begon twaalf jaar geleden met het plan voor windmolens op De Isselt. En zei tegen de commissie dat de zorgen over gezondheid, veiligheid en woonbeleving ook door hen gedeeld worden. Toch blijft de Soesterwijkwiek een voorstander van de molens. Dit moet wel veilig en verantwoord gebeuren. En met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. 

Nieuwe ambulancepost aan Middelhoefseweg
Aan de Middelhoefseweg 10 wil de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht een ambulancepost bouwen. Met stalling van de zeventien voertuigen, kantoorruimte, verblijfsruimte en parkeergelegenheid voor het personeel. De uitrit van de ambulancepost komt direct aan de Middelhoefseweg, ongeveer halverwege Superfun en de kruising met de Amsterdamseweg. 

De commissie sprak onder andere over het geluid van sirenes in de nacht, Into the Woods, de toepassing van de afstandsnorm van de post ten opzichte van andere al bestaande gebouwen en alternatieve locaties. 

Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 28 meizonder debat, met moties en amendementen. 

Verplaatsbare woningen Bovenduist
De gemeente wil samen met woningcorporatie de Alliantie snel driehonderd verplaatsbare woningen bouwen in de nieuw te bouwen wijk Bovenduist in Vathorst. De bestemming voor dit terrein is 'agrarisch'. Dat betekent dat het plan nu niet bij de bestemming past. Daarom is een tijdelijke afwijking van het omgevingsplan nodig. Hiervoor is een bindend advies van de raad over de ontwerpvergunning nodig. De commissie kreeg een korte presentatie over het bindend adviesrecht van de raad. 

Voor het project is ook extra geld nodig, om het plan goed uit te voeren. Zo moet de locatie voor de verplaatsbare woningen klaar gemaakt worden om te bouwen en er daarna te wonen. De ontvangen rijkssubsidie is onvoldoende om alle kosten te dekken. De kosten zijn hoger, onder andere omdat het hier gaat om de start van een gebiedsontwikkeling en vanwege de tijdelijke maatregelen die nodig zijn om deze locatie aan te kunnen sluiten op nutsvoorzieningen en infrastructuur. 

Vervolg? Beide raadsvoorstellen gaan naar Het Besluit van 28 mei, zonder debat, met moties en amendementen. 

Uitwerkingsvoorstel voor twee windmolens op Isselt 'rijp' voor besluit door raad
In het uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt staan de plannen voor de twee molens. En onderwerpen als milieu en gezondheid, veiligheid, natuur en de manier waarop de windmolens in het landschap passen. Het uitwerkingsvoorstel wordt gebruikt voor de verdere uitwerking van het project. De volgende stap is dat er een vergunning wordt verleend. Eén van de windmolens komt op grond van de gemeente. De andere op grond van het waterschap. De windmolens kunnen aan zeker zesduizend woningen groene stroom leveren.
De commissie 


Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 28 mei, met debat. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Bedrijvigheid 
 

 


Inspraak over wijkspeelplek Zielhorst 
Bij de commissie Bedrijvigheid spraken drie inwoners in over de wijkspeelplek Zielhorst. Zij vroegen aandacht voor het verwijderen van het speeltoestel 'de piratenboot' en onduidelijkheid over wanneer de speelplek vervangen gaat worden. De communicatie en de manier waarop de gemeente Amersfoort initiatieven faciliteert laat volgens de insprekers ook te wensen over. Meerdere beleidsstukken worden door de gemeente niet gevolgd, zoals het uitvoeringsplan Speelplekken Zielhorst en het plan van aanpak Schothorst, Zielhorst en Hoefkwartier. Omdat de gemeente in 2026 minder geld krijgt van het Rijk, zijn de inwoners bang dat er geen budget meer zal zijn voor speeltoestellen en dat de wijkspeelplaats Zielhorst ophoudt te bestaan.

Nieuw puntensysteem voor groencompensatie
Het college wil beplanting die in de stad verdwijnt compenseren. Daarvoor gebruikt het college een puntensysteem dat waarde toekent aan het groen. Dit systeem is veranderd door nieuwe inzichten en ervaringen. Ook is er een lijst met maatregelen aan toegevoegd, waarin staat wat er kan of moet gebeuren als er groen in de stad verdwijnt.

Tijdens de commissie werd het vernieuwde puntensysteem besproken. Het ging daarbij onder meer over:

  • Het ontbreken van een groencompensatiefonds
  • Een evaluatiemoment van het nieuwe puntensysteem
  • De verhouding tussen het groencompensatiebeleid en het werken met gidssoorten. Gidssoorten zijn kenmerkende diersoorten: hun aanwezigheid of afwezigheid in een gebied geeft inzicht in de kwaliteit van het leefgebied, het type leefgebied en andere meer algemene diersoorten die daarin voorkomen. Iedere gidssoort reageert anders op negatieve effecten op hun leefgebied, de zogenaamde stressfactoren (zoals lichtintensiteit, geluidsintensiteit, gevoelheid voor beweging (optiek), bodemdroogte en versnippering van leefgebied). 
  • Het voorkomen van stapelen van beleid
  • Inrichtings- en beheerplannen 

De wethouder heeft toegezegd:
- de raad te informeren waarom niet gekozen is om een groencompensatiefonds op te nemen in het beleid;
- de opgehaalde ervaringen van het huidige groencompensatiebeleid met de raad te delen;
- uit te zoeken of er een lijst met ruimtelijke ontwikkelingsprojecten en contactgegevens aangeleverd kan worden aan de stichting Struikrover.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 28 mei, zonder debat, met moties en amendementen. 

Raad geeft thema's mee voor uitvoeren van toezicht en handhaving
Het college stelt elk jaar een uitvoeringsprogramma vast voor vergunningen, toezicht en handhaving binnen de gemeente. Het college vroeg de raad aan te geven welke thema's belangrijk zijn voor de inzet van toezicht en handhaving in het publieke domein, bouwen en ruimtelijke ordening. 

Thema's die door de commissie zijn aangegeven om uit te werken in het uitvoeringsprogramma:

  • Handhaving op vuurwerk
  • Geluidshinder
  • Toename bijtincidenten van honden
  • De rol van festivalorganisaties bij drugshandhaving
  • Ondermijning
  • Capaciteit boa's en de mogelijke verhoging hiervan
  • Brandveiligheid
> Vervolg? De vervolgstap is aan het college, om de aangedragen onderwerpen te verwerken in een nieuw uitvoeringsprogramma. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Terugblik commissie Sociaal





College wil project hoofdzaak } Werk wegens succes opnemen in reguliere uitvoering
De gemeente wil elk jaar honderd begeleidingstrajecten realiseren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid met het project Hoofdzaak } Werk. Het project is inmiddels zo succesvol dat het een vaste aanpak wordt. De commissie werd geïnformeerd door het college en de samenwerkingspartners over de tot nu toe behaalde resultaten van Hoofdzaak } Werk voor de arbeidsmarktregio Amersfoort. Verder deelden twee inwoners hun ervaringen over het hebben van psychische klachten en een werkwens. 

> Vervolg? Het onderwerp is nu voor nu voldoende besproken.

Verbeteren armoedebestrijding 
Het college werkt aan een voorstel om het Amersfoortse armoedebeleid verder te ontwikkelen. De commissie kreeg een presentatie te zien over de voorbereidingen voor een voorstel om het Amersfoortse Armoedebeleid 'Rondkomen en meedoen' verder te ontwikkelen. 

Vervolg? Het onderwerp komt na het zomerreces terug in de commissie. Er wordt dan verder gesproken over de koers voor de verdere ontwikkeling van armoedebeleid.

Aangepaste verordeningen maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp
De teksten van de Verordening maatschappelijke ondersteuning en de Verordening jeugdhulp zijn aangepast: de teksten zijn nu leesbaarder en duidelijker geworden en sluiten beter aan bij zaken waar op het moment behoefte aan is. Het beleid zelf is niet gewijzigd. De verordeningen bestaan uit algemene regels die de wijkteams en de gemeente in Amersfoort gebruiken bij het bepalen van de ondersteuning van inwoners of jeugd met een hulpvraag. 

Vervolg? De raadsvoorstellen Verordening Maatschappelijke ondersteuning Amersfoort en Verordening Jeugdhulp Amersfoort gaan naar Het Besluit van 28 mei, zonder debat.  

Inkoop Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2025
De fracties van GroenLinks en de ChristenUnie vroegen meer inzicht in het proces van de inkoop Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2025. Dit naar aanleiding van een bericht op de website van de gemeente Amersfoort en de raadsinformatiebrief die daarna verscheen. Tijdens de commissie gaf wethouder Micheline Paffen-Zeenni een toelichting op de raadsinformatiebrief. 

> Vervolg? Het onderwerp is nu voor nu voldoende besproken.

Onderhoud en vervanging sportvoorzieningen
Het college praatte de raad bij over de ontwikkeling van het meerjareninvesteringsprogramma (MJIP) voor de sportvoorzieningen. In het MJIP staat wat er nodig is aan onderhoud en vervanging van sportvoorzieningen. Ook vertelde het college hoeveel geld er nodig is. De presentatie van het college is hier in te zien.

> Vervolg? Het onderwerp is nu voor nu voldoende besproken.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. 

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y