Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

19 juli 2024

RaadsMail

Terugblik op De Raad van 9 juli 2024: Kadernota, dierenwelzijn en ontwikkeling Wagenwerkplaats

Op dinsdag 9 juli stelde de gemeenteraad de Kadernota 2025-2028 vast. Tijdens deze laatste vergadering voor de zomervakantie nam de raad ook andere besluiten, onder andere over beleid voor dierenwelzijn en de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats. Op raadsinformatiemarkt Het Plein werd de raad bijgepraat over de gelote burgerraad.

Wilt u alvast weten wat er op de agenda na de zomervakantie staat? Klik dan hier voor de agenda van 27 augustus en hier voor de agenda van 3 september. In de RaadsMail van 23 augustus leest u een vooruitblik op de vergaderingen van 27 augustus. 

Inhoud

 

Actualiteitenraad: Wat gaat de gemeente doen aan ‘probleemwolf’ in de buurt van Amersfoort?

Raadslid Hans Lemain (VVD) wilde van burgemeester Lucas Bolsius weten wat het college gaat doen aan de recente aanvallen van een wolf in de buurt van Amersfoort.

Tijdens de Actualiteitenraad van 9 juli vertelde hij dat er al enige tijd meldingen worden gemaakt van een “probleemwolf” in recreatiegebied Den Treek. De wolf zou fietsers en wandelaars achtervolgen en zelfs al een hond hebben doodgebeten. “U kunt zich voorstellen dat mensen doodsangsten uitstaan.”

Agressief naar honden
Lemain wees erop dat hier volgens het Interprovinciaal Wolvenplan en de Interventierichtlijnen sprake is van een probleemwolf. Hij benadert namelijk actief mensen, begeeft zich binnen een zone van dertig meter afstand tot huizen en is agressief naar honden. De rentmeester van Den Treek zou de wolf willen afschieten, zei Lemain, maar het contact hierover met de provincie zou stroef verlopen. Lemain: “Den Treek is een door Amersfoorters drukbezocht recreatiepark. Zij lopen potentieel gevaar. Wat gaat het college doen om deze aanvallen te stoppen?”

Niet afschieten
Burgemeester Lucas Bolsius gaf aan dat de wolf een beschermd dier is. Hij vroeg zich af of de gesignaleerde wolf daadwerkelijk bedreigend en dus een probleemwolf is, of dat het dier natuurlijk gedrag vertoont, doordat hij zichzelf instinctief verdedigt. En zou het inderdaad een probleemwolf zijn, zei Bolsius, wat zou dan de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn? Hij wees erop dat het college werkt aan een wolvenprotocol. Daarin komen richtlijnen voor hoe om te gaan met dit soort situaties. Vooralsnog zei hij niet van plan te zijn de wolf af te laten schieten.

Besluiten gemeenteraad tijdens Het Besluit
Bij de raadsvergadering waren 37 raadsleden aanwezig; Hans-Dieter de Smit (CDA) en Giel van der Steenhoven (GroenLinks) waren afwezig. Jeroen Bulthuis (GroenLinks), Joyce Huurman (VVD), Kees Kraanen (VVD), Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) en Wouter van Schagen (D66) konden een gedeelte van de vergadering niet bijwonen. De raad nam onder andere een besluit over de Kadernota 2025-2028, beleid over dierenwelzijn en de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats.  

Raad besluit over Kadernota 2025-2028
De raad heeft de Kadernota 2025-2028 aangenomen, met een aantal wijzigingen door twee aangenomen amendementen.

Bij dit raadsvoorstel werden drie amendementen en vier moties behandeld:
Amendement Deelmobiliteit (Amersfoort2014 en Amersfoort voor Vrijheid). De fracties wilden de reserve van 2 miljoen euro voor de mobiliteitstransitie uit de kadernota halen, omdat ze het bedrag te hoog vonden. Ook waren ze er niet zeker van dat de geplande investering genoeg effect zou hebben. Als Amersfoort het autobezit wil terugdringen, wat een van de ideeën is achter deelmobiliteit, moet ook het openbaar vervoer worden verbeterd, redeneerden zij. Daar is ook veel geld voor nodig.

Het amendement werd verworpen met 23 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA en Partij voor de Dieren) en 14 stemmen voor (VVD, Amersfoort2014, SP, Beter Amersfoort, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK).

Amendement Blijf van de fte van de wijkteams af (Amersfoort2014 en SP). Amersfoort gaat niet bezuinigen op het aantal mensen binnen wijkteams. De fracties van Amersfoort2014 en SP wezen op het belang van de mensen in de uitvoering. Zij hebben contact met inwoners en zijn belangrijk om dure hulp te voorkomen en problemen vroeg aan te pakken. Met het aangenomen amendement zorgde de raad ervoor dat het college de raad voortaan om toestemming moet vragen voor bezuinigingen op mensen in wijkteams.

Dit amendement werd unaniem aangenomen met 37 stemmen voor.

Amendement Jongerenraad die blijft (Amersfoort2014). Raadslid Maaike Varwijk (Amersfoort2014) diende het amendement ‘Jongerenraad die blijft’ in. Ze zei de jongerenraad “een warm hart” toe te dragen. Volgens haar was een bezuinigingsvoorstel niet aangepast waardoor het leek alsof de jongerenraad (nog steeds) zou worden geschrapt. Met het amendement vroeg zij dit recht te zetten. Wethouder Ben van Koningveld bevestigde dat de jongerenraad kan blijven bestaan en dat dit duidelijk in de kadernota moet worden verwoord.

Het amendement werd aangenomen met 33 stemmen voor en 4 stemmen tegen (VVD).

Motie Noodzakelijke groei van handhaving (VVD en Beter Amersfoort). Raadslid Hans Lemain (VVD) lichtte toe dat handhavers meer taken krijgen, maar dat het budget voor handhaving niet meegroeit. “De leefbaarheid in de stad staat onder druk. Het college en de stad vragen om meer handhavers, omdat dit nodig is.” De motie stelde voor om de kosten te dekken uit de reserve voor knooppunt Hoevelaken.

De motie werd verworpen met 24 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Amersfoort voor Vrijheid) en 13 stemmen voor (VVD, Amersfoort2014, SP, Beter Amersfoort, BPA en DENK).

• Motie Stop de boaflatie (VVD, Beter Amersfoort, BPA en SP). Indiener Hans Lemain (VVD) noemde het “noodzakelijk om de boa-organisatie te laten meegroeien met de stad.” Hetzelfde geldt, zo gaf hij aan, voor het susteam, dat het uitgaanspubliek begeleidt en op gedragsregels wijst. De VVD stelde voor om de kosten te dekken uit de groei van het gemeentefonds; dat is geld dat gemeenten krijgen van de Rijksoverheid.

De motie werd verworpen met 25 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD: Maarten Flikkema, PvdA, Partij voor de Dieren en Amersfoort voor Vrijheid) en 12 stemmen voor (Amersfoort2014, VVD: Joyce Huurman, Kees Kraanen en Hans Lemain, Beter Amersfoort, BPA en DENK). Flikkema (VVD) was voor, maar stemde per ongeluk tegen.

• Motie Kijk naar jezelf: minder wethouders NU (Amersfoort2014, SP en Amersfoort voor Vrijheid). Raadslid Menno Fousert (Amersfoort2014) zei het fijn te vinden dat dat het college in de kadernota aangeeft dat in een volgende collegeperiode zes wethouders voldoende zijn. Maar, zo vroeg hij zich af, waarom kan het college niet gewoon na de zomervakantie al regelen dat er zes in plaats van acht wethouders zijn?

Raadslid Giel van der Steenhoven (GroenLinks) zei dat wethouders geld kosten, maar ook iets opleveren. “Hoe meer mensen, hoe meer slagkracht.” Ook bracht hij in dat niet het college, maar de raad over het aantal wethouders gaat. “De raad heeft acht wethouders aangesteld. Als dat anders moet, moet een motie worden ingediend met een concreet voorstel om een aantal wethouders te ontslaan.”

De motie werd verworpen met 28 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 9 stemmen voor (Amersfoort2014, SP, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK).

• Motie Realistisch begroten (VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren). De fracties verzochten het college om een zogenoemde stelpost ‘onderuitputting’ in de begroting. Dit betekent dat het college rekening moet houden met geld dat niet wordt uitgegeven, bijvoorbeeld vanwege een tekort aan werknemers of juridische procedures. Andere gemeenten, zoals Eindhoven, doen dit ook. Op dit moment staat de provincie Utrecht de stelpost onderuitputting niet toe. De raad, die de motie aannam, wilde dat het college met de provincie in gesprek blijft én dat er een passende stelpost onderuitputting in de begroting van 2025 en de raming van 2026-2028 komt.

De motie werd aangenomen met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en DENK) en 6 stemmen tegen (Amersfoort2014, BPA en Amersfoort voor Vrijheid).

Het geamendeerde (aangepaste) raadsvoorstel werd aangenomen met 24 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Beter Amersfoort) en 13 stemmen tegen (VVD, Amersfoort2014, SP, BPA, Amersfoort voor Vrijheid en DENK).

Ook voor dieren wordt Amersfoort een prettige plek
De gemeente gaat er werk van maken dat Amersfoort ook voor dieren een prettige plek wordt. De raad gaf groen licht voor het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn, waarin staat hoe de gemeente omgaat met alles waarbij dieren betrokken zijn.

Bij dit agendapunt is een amendement behandeld:
De kat de bel aanbinden (CDA). De fractie van het CDA wilde dat inwoners van Amersfoort zich beter bewust worden van de nadelige gevolgen van de huiskat op vogels. Hij wees erop dat katten in Amersfoort elk jaar duizenden vogels doden.

De raadsleden Hugo Kruyt (SP) en Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) verwachtten weinig van zo’n campagne en stemden daarom tegen het amendement.

Het amendement werd aangenomen met 31 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, en DENK) en 5 stemmen tegen (SP, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid).

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 32 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort, BPA en DENK) en 5 stemmen tegen (Amersfoort2014 en Amersfoort voor Vrijheid).

Vaststellen voorwaardes woningbouw Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat
In het gebied van de Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat worden 98 verouderde woningen vervangen door ongeveer tweehonderd nieuwe woningen. Dat heeft de raad besloten.

Bij dit agendapunt zijn twee moties behandeld:
Eerst parkeerproblemen oplossen (GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie en PvdA). De fracties verzochten het college snel naar een parkeeroplossing te zoeken die van kracht kan zijn op het moment dat de omgevingsvergunning wordt aangevraagd.  

Raadslid Dillian Hos (GroenLinks) wees erop dat in het raadsvoorstel staat dat het parkeerbeleid in het gebied afhankelijk is van het moment waarop de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Dat baarde haar fractie zorgen, zei ze. “Want zou de Alliantie vandaag de vergunning aanvragen, dan komen er in het gebied, dat onder het huidig beleid al een waterbedeffect kent, nogal wat auto’s bij. In de Van Ghent- en Van Nesstraat, zijstraten van de Van Galenstraat, geldt nog geen parkeerregime, terwijl de Van Galenstraat zelf wel onder het vergunninggebied valt. Dat veroorzaakt forse overlast in de beide zijstraten. Bewoners uiten hier hun zorgen over.” 

De motie werd aangenomen met 22 stemmen voor (D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en DENK) en 14 stemmen tegen (CDA, VVD, Amersfoort2014, BPA en Amersfoort voor Vrijheid).

 Integratie van de Mevlana Moskee in de Herontwikkeling van de Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat in de Wijk Kruiskamp (DENK). Raadslid Tahsin Bülbül (DENK) wees erop dat de herontwikkeling van de buurt plaatsvindt in het gebied waar ook Mevlana-moskee staat. Om de sociale functie van deze moskee te versterken en de cohesie met de omliggende buurt te vergroten, vroeg hij of het college wilde bekijken of er een groene ontmoetingsplek bij de moskee kan komen.

De motie werd verworpen met 31 stemmen tegen (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 5 stemmen voor (PvdA, SP en DENK).

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 32 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 4 stemmen tegen (SP, BPA en DENK).

Vaststellen uitwerkingsvoorstel voor ontwikkeling Wagenwerkplaats Oost
De raad heeft groen licht gegeven voor het uitwerkingsvoorstel en stedenbouwkundig plan voor deelgebied Oost van de Wagenwerkplaats.

Bij dit agendapunt is een amendement behandeld:
35% sociaal blijft het uitgangspunt (GroenLinks en PvdA). Met dit amendement probeerden de fracties van GroenLinks en PvdA het percentage sociale huurwoningen in de plannen te verhogen van 30 naar 35 procent, mocht later blijken dat hier (financiële) ruimte voor is.

Het amendement werd verworpen met 21 stemmen tegen (D66, CDA, ChristenUnie, VVD, Partij voor de Dieren, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 14 voor (GroenLinks, Amersfoort2014, PvdA, SP, Beter Amersfoort en DENK).

Nu de raad het voorstel heeft vastgesteld, wordt het onderdeel van het omgevingsplan. Een omgevingsplan beschrijft wat in het gebied is toegestaan, zoals wonen, werken of recreëren. Het omgevingsplan voor Wagenwerkplaats Oost moet worden gewijzigd, voordat de omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Pas als daar groen licht voor is, kan de gemeente de bouwplannen gaan uitvoeren.

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen met 35 stemmen voor.

Vaststellen gewijzigd bestemmingsplan Wagenwerkplaats West en Midden
In de deelgebieden Midden en West van de Wagenwerkplaats is de weg vrij voor woningbouw en het aanleggen van een parkeerhub. De raad ging akkoord met het gewijzigde bestemmingsplan en de zienswijzennota.

Bij dit agendapunt is een motie behandeld:
Laat de Soesterhof niet in de kou staan (GroenLinks en Beter Amersfoort). Indiener Jeroen Bulthuis (GroenLinks) gaf aan dat de werkzaamheden op de Wagenwerkplaats zullen zorgen voor minder zoninval tijdens de wintermaanden bij sociale huurwoningen van de Soesterhof. Voor hun energievoorziening zijn deze huizen voor een belangrijk deel juist aangewezen op zonlicht. Met de motie vroeg hij daarom of het college, samen met grondeigenaar en ontwikkelaar NS én woningcorporatie Omnia Wonen (die de sociale huurwoningen in beheer heeft), een oplossing wilde bedenken om deze huizen toch goed te kunnen verwarmen.

De motie werd aangenomen met 29 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid) en 6 stemmen tegen (VVD, BPA en DENK).

Het goedgekeurde bestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen een beroep instellen bij de Raad van State. Na deze periode gaat het bestemmingsplan in.

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen met 35 stemmen voor

Moties
Er zijn vier moties behandeld die niet bij een raadsvoorstel hoorden:
Voorkomen complexe scheidingen (Amersfoort2014, ChristenUnie, GroenLinks, Beter Amersfoort, CDA en PvdA). Met hun gezamenlijke motie ‘Voorkomen complexe scheidingen’ drongen de raadsleden Maaike Varwijk (Amersfoort2014) en Hanske Mulder-van Maanen (ChristenUnie) bij het college aan op een plan van aanpak. Ze verzochten, ook namens de medeondertekenaars GroenLinks, Beter Amersfoort, CDA en PvdA, om inwoners te helpen bij complexe scheidingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een plek waar mensen terecht kunnen met vragen als ze er samen niet uitkomen en waar zij snel en goed geholpen kunnen worden; een plek waar alle expertises te vinden zijn. De indieners wezen op het verband tussen echtscheidingen en jeugdzorggebruik. “Van de echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, kan twintig procent een vechtscheiding worden genoemd. Een vechtscheiding kent alleen verliezers, met bovenal de kinderen die er de dupe van worden.” Ook vertelden ze dat een complexe scheiding de gemeente gemiddeld 38.000 euro kost, dit zijn vooral jeugdzorgkosten.

De motie werd aangenomen met 28 stemmen voor en 5 stemmen tegen (D66).

 Tijdelijke uitbreiding van opvangcapaciteit voor dak- en thuislozen (ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, D66 en SP). Met haar breed gesteunde motie verzocht raadslid Hanske Mulder-van Maanen (ChristenUnie) het college op korte termijn te zorgen voor extra tijdelijke opvangplekken voor dak- en thuislozen. De extra opvangplekken zijn volgens Mulder-van Maanen hard nodig. “De afgelopen weken zijn er signalen gekomen dat de opvanglocaties tegen hun grenzen aanlopen en er soms te weinig ruimte is om mensen een goede plek te bieden. Doordat de aanbesteding voor een nieuwe locatie opnieuw moet worden gedaan, is er vertraging ontstaan. Het kan niet zo zijn dat mensen op straat moeten verblijven. In het coalitieakkoord staat dat dak- en thuislozen goed moeten worden opgevangen en perspectief moeten krijgen.”

De motie werd aangenomen met 32 stemmen voor en 1 stem tegen (DENK).

Verbetering FietsVeiligheid Amersfoort (CDA en BPA). Raadslid Arie den Ouden (CDA) sprak over de zorgen over opgevoerde fatbikes die een snelheid van 50 kilometer per uur kunnen halen. “Jongeren en jongvolwassenen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren die deze hoge snelheden met zich meebrengen. Opgevoerde fatbikes vormen niet alleen een gevaar voor de berijders, maar ook voor andere weggebruikers.” De motie riep op om voorlichting te geven over het verbod op het opvoeren van fatbikes en de risico’s en gevaren van het berijden van een opgevoerde fatbike.

De motie werd aangenomen met 24 stemmen voor (GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en BPA) en 9 stemmen tegen (D66, VVD, Amersfoort voor Vrijheid en DENK).

• Lobby treinen gevaarlijke stoffen (ChristenUnie, CDA, GroenLinks, VVD, D66, Partij voor de Dieren, Amersfoort2014 en SP). Raadslid Reinier Polinder (ChristenUnie) vertelde dat er op het ogenblik meer treinen met gevaarlijke stoffen door Amersfoort rijden dan volgens de wet mag. Hij vroeg het college met de motie ‘Lobby treinen met gevaarlijke stoffen binnen de kaders’ om samen met andere gemeenten een lobby te starten richting het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De motie werd unaniem aangenomen met 33 stemmen voor.

De raad nam nog meer voorstellen aan, waaronder: 
  • Investeringskrediet beschikbaar stellen voor toegankelijk maken van 59 bushaltes voor inwoners met een beperking
  • Krediet beschikbaar stellen voor aanbouw de Observant voor professionele keuken
  • Garant staan aan coöperatie Samenfoort (voortgezet onderwijs) voor verduurzaming schoolgebouwen waarvan Stichting Meerscholen de eigenaar is
De vergadering is terug te bekijken op Politiek Portaal. Daar is ook de besluitenlijst en het verslag van de vergadering te vinden, waarin u kunt lezen waarom een fractie voor of tegen een voorstel, amendement of motie stemde. 

Het Plein: Gelote Burgerraad

Op raadsinformatiemarkt Het Plein vertelde raadsadviseur van de gemeente Amersfoort, Nadine de Roode, over de gelote burgerraad.

De gelote burgerraad is een nieuwe manier om inwoners te betrekken bij het besturen van de stad. Gelote burgers vormen een oordeel over vraagstukken die in de stad leven en nemen dan een besluit. De gemeente is, samen met mensen uit de stad, bezig deze burgerraad werkend te krijgen. De Roode liet onder andere zien hoe dat proces er de komende tijd uitziet.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 17 september. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl.

Zomerreces

Duurzaam (bron: Pixabay)
De gemeenteraad heeft zomerreces tot 26 augustus. De eerste bijeenkomst van de raadsleden is op 27 augustus. Dan vergaderen de raadscommissie Bedrijvigheid en raadscommissie Sociaal. De eerstvolgende RaadsMail ontvangt u op 23 augustus met daarin de agenda van 27 augustus. 

De gemeenteraad en de griffie wensen u een fijne zomer!
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  Of bellen naar 033-469 4379 (griffie).

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y