Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

21 juni 2024

RaadsMail

Raadscommissies maandag 24 juni en besluiten gemeenteraad 18 juni

De commissievergaderingen zijn volgende week op maandag 24 juni, in plaats van op dinsdag. De commissie Omgeving praat over het aanpakken van extreem verkeerslawaai en het bestemmingsplan voor de Wagenwerkplaats West en Midden. Op de agenda van de commissie Bedrijvigheid staan: vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn en het nieuwe podium in de vijver van Emiclaer. De commissie Sociaal spreekt over een nieuw en eerlijk aanmeldbeleid voor basisscholen.

De gemeenteraad stelde afgelopen week de Jaarstukken 2023 vast en besloot dat er meer locaties moeten worden onderzocht voor de bouw van het nieuwe zwembad Hoogland. Op raadsinformatiemarkt Het Plein presenteerde de kinderraad de Kinderagenda 2024/2025 en boden kinderen van Scholen in de Kunst de Kindergrondwet aan. 

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 2 juli? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 

Agenda commissie Omgeving: hinderlijk verkeerslawaai en masterplan Wagenwerkplaats





 14.30 - 15.00 uur:

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit, energietransitie, ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl. Of bel naar: 033 469 4379 (griffie). 
15.00 - 15.45 uur: Commissie bespreekt plan van aanpak tegen hinderlijk verkeerslawaai
Op verzoek van de fracties van CDA, GroenLinks en D66 bespreekt de commissie het plan van aanpak tegen overlastgevend verkeerslawaai.

Op 31 mei deelde het college een plan van aanpak. Zo komen er schermen waarop een waarschuwingstekst staat voor te hard rijden en onnodig verkeerslawaai. De politie van het team Amersfoort kan ook snelheidsacties houden. De regionale politie kan minimaal twee keer per jaar controles houden tegen hinderlijk verkeerslawaai. Omdat de politie niet altijd tijd heeft om op te treden stelt het college voor om 4 acties per jaar te houden (de politie heeft toegezegd om vier dagdelen per jaar een koppel motoragenten te leveren), boa's 100 uur in te gaan zetten, een geluidsmeter aan te schaffen en twee medewerkers op te leiden om geluidsmetingen te doen.  

15:45 - 17.00 uur: Masterplan Wagenwerkplaats: hoogbouw, monumenten en een mobiliteitshub
Over het gewijzigde bestemmingsplan voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats, deelgebieden Midden, West en het spoorwegemplacement gaat de commissie in gesprek. Er zijn op deze plek plannen voor woningbouw en een parkeerhub. Het deelgebied Midden bestaat uit monumenten en blijft zo. Wel is daar ruimte gereserveerd voor een nieuw gebouw van de Samenwerkplaats 2.0 en voor een mobiliteitshub voor (deel)auto’s.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er zijn veertien zienswijzen (officiële reacties) ingediend. Het college heeft vervolgens wat aanpassingen gedaan. 

Meer informatie over de ontwikkeling van de Wagenwerplaats staat op amersfoort.nl/gebiedsontwikkeling-wagenwerkplaats.

17.00 - 18.00 uur: ONDER VOORBEHOUD Besloten deel: Onderzoek locaties TenneT en Stedin

→ U bent van harte welkom bij de commissievergaderingen! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie
Agenda commissie Bedrijvigheid: dierenwelzijn, podium Emiclaer en vervoer gevaarlijke stoffen per spoor
 

 


19.00 - 19.15 uur: 

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, sport, veiligheid en (circulaire) economie. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033-469 4379 (griffie). 
19.15 - 20.00 uur: Presentatie van onderzoek naar Amersfoortse citymarketing
Hoe functioneert Stichting Citymarketing binnen de gemeente Amersfoort? Op verzoek van de raad werd hier onderzoek naar gedaan. De onderzoekers presenteren tijdens de vergadering de resultaten en adviezen.

20.00 - 20.45 uur: ChristenUnie wil meer weten over transport gevaarlijke stoffen rond Amersfoort 
Omdat in Duitsland een nieuw spoor wordt aangelegd, maken treinen een tijd minder gebruik van de Betuwelijn. Daarom moeten goederentreinen omrijden. En worden er meer gevaarlijke stoffen over het spoor door Amersfoort vervoerd dan is toegestaan. De aanleg van het nieuwe spoor in Duitsland duurt langer dan verwacht. De fractie van de ChristenUnie wil hier meer over weten.

20.45 - 21.45 uur: Amersfoort moet meer rekening houden met dieren
Amersfoort moet ook voor dieren een prettige plek zijn. Er moet meer rekening met hen worden gehouden. Dat staat in het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn dat het college opstelde. Het gaat ervan uit dat de dieren een eigen waarde hebben, die losstaat van de gebruikswaarde voor de mens. Op deze manier staat het ook in de landelijke Wet Dieren beschreven. Het college mag zelf het omgevingsprogramma vaststellen. De raad kan wel wensen en bedenkingen meegeven.

21.45 - 22.30 uur: Extra voorzieningen voor podium vijver Emiclaer
Er wordt een nieuw podium geplaatst in de vijver van Emiclaer. De fracties van Amersfoort2014 en Beter Amersfoort willen dat er extra voorzieningen komen, waaronder een loopbrug en veiligheidshek langs het podium en overkapping die uit elkaar gehaald kan worden. Deze vergroten de veiligheid van de artiesten en hun apparatuur. Hoe denken andere commissieleden erover? 

→ U bent van harte welkom bij de commissievergaderingen! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

Agenda commissie Sociaal: gelijke kansen bij aanmelden kind en aanbesteding nieuwe opvanglocatie dak- en thuislozen





19.00 - 19.15 uur:

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033 469 4379 (griffie). 
19.15 - 20.00 uur: Gelijke kansen bij aanmelden kind voor school
In Amersfoort moeten alle ouders evenveel kans hebben op een plek voor hun kind op de basisschool van hun voorkeur. Het college komt met maatregelen om dit voor elkaar te krijgen.

Een van de maatregelen is dat scholen nieuwe aanmeldingen pas accepteren wanneer de in te schrijven kinderen drie jaar of ouder zijn. Een andere maatregel is duidelijke informatievoorziening voor ouders. Amersfoortse schoolbesturen maakten daarvoor de website amersfoortvoorkinderen.nl. Bij basisscholen met meer aanmeldingen dan plekken wordt er geloot. Bij loting krijgen broertjes en zusjes voorrang; dat is de enige regel die voor alle basisscholen in Amersfoort geldt. Verder moeten scholen zich houden aan de wet- en regelgeving rond aanmelden. Hier moet ook op gecontroleerd worden. Het niet accepteren van voorinschrijvingen hoort daarbij.

20.00 - 21.00 uur: Hoe zit het met de aanbesteding van de nieuwe locatie voor dak- en thuislozen?
Op verzoek van de raad geeft het college toelichting op de stand van zaken rond de aanbesteding van een dak- en thuislozenopvang.

De opdracht voor een extra locatie voor dak- en thuislozen was voorlopig toegewezen aan de combinatie Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort/Leger des Heils. Zij willen een opvang beginnen in het centrum, aan de Nieuweweg 4. Maar van de rechter moet de procedure voor de aanbesteding (inkoopopdracht) opnieuw gedaan worden.Er was een tweede partij die zich had ingeschreven voor de opdracht voor een nieuwe locatie: Kwintes. Deze partij wil een opvang beginnen aan de Bredesteeg. Kwintes heeft bezwaar gemaakt nadat de opdracht voorlopig werd toegewezen aan de andere partij. De rechter heeft geoordeeld dat de voorlopige toewijzing moet worden ingetrokken.

Er zijn op dit moment niet genoeg geschikte opvangplekken voor dak- en thuislozen in Amersfoort. De tijdelijke locatie op Zon&Schild sluit op termijn. De locatie aan het Smallepad voldoet niet meer aan de eisen die voor een opvang gelden. Meer informatie over de aanbesteding staat op amersfoort.nl/aanbesteding-maatschappelijke-opvang-regio-amersfoort.

21.00 - 21.45 uur: Meer ruimte voor ideeën van inwoners en ontmoeting in de stad
Het college werkt aan vernieuwing van de projectenregeling en de regeling ondersteuning wijkcentra. Het moet daarmee eenvoudiger worden om iets te doen met ideeën van inwoners en ontmoeting mogelijk te maken. Tijdens de vergadering vertelt het college aan de commissie meer over de subsidieregelingen en de hoofdlijnen van de nieuwe regelingen. Meer informatie staat op amersfoort.nl/regelingen-activiteiten-en-ontmoetingsplekken.

→ U bent van harte welkom bij de commissievergaderingen! Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson 

Foto Vermeerzaal





De droom van Aiden is dat alle kinderen zich welkom voelen in Amersfoort. Dat wordt op deze foto uitgebeeld: het is een beetje als de circusdirecteur, die iedereen altijd welkom heet. (Het hondje heet trouwens Billie). Aiden staat hier bij het open hek van Park Randenbroek, omdat hij daar zelf vlakbij woont. En het open hek spreekt natuurlijk voor zichzelf (foto: Annemoon van Hemel).

Agenda

  • 24 juni: De kinderraad komt bij elkaar. Met elkaar praten ze over dingen die zij belangrijk vinden voor Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.
  • 26 juni: De kinderburgemeester en kinderraad zijn bij de onthulling van het boekje de Kindergrondwet, in het Eemhuis. Een bijzonder project van de kinderen van de ateliers van Scholen in de Kunst. 

Kinderen delen tiensprongenspel uit op scholen en buitenkasten
De afgelopen weken zijn de eerste tiensprongenspellen uitgedeeld op Amersfoortse basisscholen. 

Met het spel leren kinderen wat je kunt doen om eenzaamheid tegen te gaan. Het was een idee van de vorige kinderburgemeester, Lynn Verhoeven, en de kinderrraad. Hun droom was dat niemand zich meer eenzaam voelt. Ze bedachten een ontwerpwedstrijd voor een hinkelbaan: tien sprongen tegen eenzaamheid. De hinkelbaan ligt inmiddels op verschillende schoolpleinen. Het spel hoort bij deze hinkelbaan. Leden van kinderwijkraden en ontwerpers van de hinkelbaan deelden het spel op de basisscholen en Buitenkasten uit. De komende tijd gaan ze daar nog even mee verder.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Actualiteitenraad 18 juni: sluiting zorgcentrum RaYan en faillissement Sovee
Zorg (Bron: Pixabay)





Hanske Mulder - van Maanen (ChristenUnie) stelde vragen aan het college over het faillissement van zorginstantie Sovee. De organisatie hielp kinderen en ondersteunde ouders bij de opvoeding. Sovee begeleidde onder andere thuiszitters tussen de 12 en 23 jaar. Het raadslid wilde weten welke vormen van ondersteuning overgenomen kunnen worden door ambtenaren, hoe medewerkers voor de stad en de regio Amersfoort behouden kunnen blijven en of het college op de hoogte was van het aanstaande faillissement van Sovee. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) wilde daarnaast ook weten of het mogelijk is om met de curator in gesprek te gaan over onderwerpen die extra gevoelig liggen en die apart aan te besteden. Hans van Wegen (BPA) wilde weten of het faillissement ligt aan de tarieven die zijn afgesproken.

De gemeente heeft nauw contact over de situatie. Veel van de activiteiten van Sovee wil de gemeente doorzetten en eventueel door andere organisaties uitgevoerd kunnen worden. Hierover wil de curator op korte termijn gesprekken gaan voeren, om te zien hoe de doelen bereikt kunnen worden voor een kansrijke jeugd, goede opvangmogelijkheden en ontwikkeling van kinderen. Het college was op de hoogte van de problemen van Sovee. Zij konden een tijd lang met externe financiering door. De financiële situatie verbeterde daarmee echter niet. De tariefstelling voor Sovee was marktconform en lag niet ten grondslag aan het faillissement. 

Rachida Issaoui (PvdA) stelde tijdens de Actualiteitenraad vragen over de sluiting van zorgcentrum RaYan. Deze zorginstelling sloot per direct omdat er door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd misstanden waren gesignaleerd, waardoor mensen binnen een dag dit centrum moesten verlaten. Zij wil onder andere weten welke rol de gemeente heeft bij het signaleren van zorgfraude en hoe de gemeente haar zorgplicht kan nakomen. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) wilde ook nog weten of het mogelijk is om een vergunningsplicht op te stellen, zodat zorginstellingen gecontroleerd kunnen worden en gekeken kan worden welke zorgondernemers achter een instelling zitten.

Het college betreurt het dat de bewoners van het centrum dit hebben meegemaakt. De gemeente is niet geïnformeerd door het zorgcentrum of de Inspectie dat dit ging gebeuren. Officieel heeft de gemeente geen rol, maar de gemeente heeft wel een morele verantwoordelijkheid voor alle inwoners. Als het gaat om zorgfraude, dan heeft de gemeente een rol bij de jeugdzorgwet, de WMO (Wet maarschappelijke ondersteuning) en de WLZ (Wet langdurige zorg). De wethouder gaf aan in gesprek te gaan met het zorgkantoor en met zorgverzekeraars, om te kijken hoe de kwaliteit van de zorg gegarandeerd kan worden. 

Besluiten gemeenteraad 18 juni: locatie nieuw zwembad Hoogland en debat over door provincie voorgestelde locaties windenergie





Bij de raadsvergadering waren 33 van 39 raadsleden aanwezig. Tahsin Bülbül (DENK), Arie den Ouden (CDA), Menno Fousert (Amersfoort2014), Kees Kraanen (VVD), Hans Lemain (VVD) en Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) waren afwezig. Ook de voorzitter, burgemeester Lucas Bolsius, was afwezig. Hij werd vervangen door plaatsvervangend voorzitter Dirk-Joost van Hamersveld (D66). Klik hier voor de agenda en de stukken. Via dezelfde link kunt u de vergadering ook terugkijken.

Wat te doen met de plus van 31 miljoen over 2023?
De raad stelde de Jaarstukken 2023 vast. Hierin legt het college aan de raad verantwoording af over het beleid van afgelopen jaar, en wat dit beleid heeft gekost. Het raadsvoorstel over de jaarstukken staat hier

Onderaan de streep staat de gemeente 31 miljoen euro in de plus. De raad besloot een deel van dit geld een bestemming te geven en een deel over te hevelen naar de algemene reserves (zo'n 14 miljoen euro). Het raadsvoorstel wat er met het overgebleven geld gedaan wordt staat hier
Beide raadsvoorstellen zijn unaniem aangenomen. 

Verder onderzoek naar locatie sportterrein korfbalvereniging MIA voor nieuw zwembad
Uit een onderzoek bleek dat het sportterrein van christelijke korfbalvereniging MIA aan de Schothorsterlaan de gunstigste locatie is voor een nieuw zwembad voor Hoogland. Er moet verder worden onderzocht of dit echt een geschikte plek is om een nieuw zwembad te bouwen. Het college verwacht dat de raad eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie kan maken.

Bij dit raadsvoorstel is een amendement aangenomen:
• Wees als water (GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, Beter Amersfoort en SP). De fracties wilden dat het college niet alleen onderzoek gaat doen naar de locatie van MIA, maar de mogelijkheden voor andere locaties verder laat onderzoeken. Hierdoor kan de raad later besluiten welke locatie het beste is voor een nieuw zwembad.  

Indiener Bram Leeuwenkamp (GroenLinks): "Er is breed draagvlak voor het bouwen van een nieuw zwembad voor Hoogland. De discussie gaat niet over of er een nieuw zwembad moet komen maar over de locatie ervan. GroenLinks heeft moeite met de voorkeurslocatie op het terrein van MIA. De ruimtelijke impact en de toename van het aantal verkeersbewegingen baren GroenLinks zorgen. In de commissie zijn alternatieve locaties besproken, waarvan duidelijk werd dat het bouwen van een zwembad daar ingewikkelder is maar niet onmogelijk."

De VVD was tegen het amendement. Maarten Flikkema: "Er ligt een weloverwogen besluit voor. Over de verschillende alternatieven is goed en zorgvuldig gesproken. Het besluit voor deze locatie kan worden genomen."

Het amendement is aangenomen met 29 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Beter Amersfoort) en 4 stemmen tegen (VVD, BPA en Amersfoort voor Vrijheid).

Het raadsvoorstel is aangenomen met 32 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 1 stem tegen (Beter Amersfoort). 

Voorkeurslocaties van de provincie voor windenergie
De provincie Utrecht heeft een plek naast de snelweg (ter hoogte van Leusderheide), defensieterrein Vlasakkers en Poort van Amersfoort aangewezen als voorkeurslocaties voor windenergie in Amersfoort. De raad besloot of een brief namens de regio Amersfoort naar de provincie wordt gestuurd, waarin de regiogemeenten aangeven zich maximaal in te zetten om de gezamenlijke doelstelling voor duurzame opwek te behalen. 

Bij dit raadsvoorstel werden vijf amendementen verworpen en een motie aangenomen:
Amendement Wie wind zaait, zal storm oogsten (VVD, Amersfoort voor Vrijheid en BPA). De fracties wilden dat in de brief naar de provincie duidelijk wordt wat de reactie van de gemeente Amersfoort is en wat de gemeente Amersfoort qua duurzame opwek kan realiseren. 

Joyce Huurman (VVD): "Onder de Regionale Energie Strategie vallen de gemeenten Leusden, Soest, Baarn, Woudenberg, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes en Amersfoort. De regio heeft een bod gedaan voor de opwek van duurzame energie tot 0,5 TWh. De gemeente mag de invulling bepalen: zon, wind of een combinatie daarvan. Toch heeft de provincie bij alle gemeenten aangedrongen de plannen te concretiseren om het RES-doel te behalen en als één bieding te reageren. Als één gemeente het bod niet wil bekrachtigen bepaalt de provincie via een projectbesluit waar en wat er gebeurt voor alle gemeenten: meer of minder windturbines, zonnevelden of een combinatie. De RES is een 'afsprakenclub', een samenwerking met ongeveer net zo veel juridische waarde als de lokale sjoelvereniging. Feitelijk zou de provincie met iedere gemeente afspraken moeten maken over het plaatsen van windturbines en zonnevelden. Dat werk wordt nu uitgevoerd vanuit de RES en als men het niet eens wordt, neemt de provincie het over. Dat is een bijzondere ontwikkeling die de samenwerking tussen de gemeenten onderling vervelend maakt. 

Het amendement is verworpen met 22 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 10 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, SP en VVD). 

Amendement
Windturbines, verantwoordelijkheid gemeente tot 5MW (VVD en BPA). De fracties wilden dat de provincie verantwoordelijk is voor het plaatsen van windmolens aan de Vlasakkers en langs de A28 als deze minstens 5 megawatt opleveren.

Joyce Huurman (VVD): "Conform de huidige Elektriciteitswet gaat de bevoegdheid van de gemeente juridisch tot 5 MW maar in de nieuwe Elektriciteitswet ligt de ondergrens waarop de gemeente mag acteren op 15 MW. Alles daarboven is voor de provincie of het Rijk. De bevoegdheid moet bij de gemeente blijven. Het is nog niet bekend of en hoeveel windturbines er waar komen. We willen met het amendement bepalen dat alles tot 5 MW de verantwoordelijkheid van de gemeente is als het op gemeentelijk grondgebied is."

Het amendement is verworpen met 22 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 10 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, SP en VVD). 

• Amendement Betere specificering zoekgebied beoogde windlocaties Vlasakkers en Langs de A28 (Amersfoort2014 en BPA). De fracties wilden de windlocaties aan de Vlasakkeers en Langs de A28 specificeren en het bevoegd gezag bij de provincie laten.

Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014): "De beoogde windparken Vlasakkers en Langs de A28 bevinden zich op het grondgebied van Amersfoort, Soest en Leusden. Nog niet duidelijk is in welke gemeenten windturbines komen en wat de omvang van de gezamenlijke windparken zal zijn. Omdat het bevoegd gezag wordt overgedragen aan de provincie is het verzoek van de bewoners van Amersfoort-Buiten om de begrenzing van het zoekgebied beter af te bakenen."

Het amendement is verworpen met 24 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 8 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort en VVD). 

• Amendement Belangen bewoners inzake cumulatief geluid windlocaties Vlasakkers en Langs de A28
(Amersfoort2014, BPA en Amersfoort voor Vrijheid). De fracties wilden dat op gebieden waar op dit moment de geluidsbelasting door wegverkeer al overschreden wordt, er geen toename komt van extra geluid door windturbines.

Sieta Koet-Minis (Amersfoort2014): "Toename van geluid door windturbines in Amersfoort-Buiten is niet toelaatbaar aangezien de huidige maximum heffingswaarde van 53 dB door het wegverkeer al ruimschoots wordt overschreden met 55 dB tot 63 dB Lden."

Het amendement is verworpen met 24 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 8 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort en VVD). 

• Amendement Verantwoordelijkheid binnen gemeentegrenzen
(CDA). De fractie van CDA wilde dat in de brief naar de provincie genoemd werd dat de inhoud alleen geldt voor de gemeente Amersfoort. 

Indiener Angeliek Noortman-Nieuwendijk (CDA) had geen moeite met de inhoud van de brief naar de provincie, maar wel met de vorm. Zij zei daar verder over: "De gemeente kan alleen iets zeggen over haar eigen grondgebied. Het amendement wil dat toevoegen aan het voorstel."

Het amendement is verworpen met 19 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP) en 13 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, Partij voor de Dieren en VVD).

Motie Bescherming van trekvogels in onze provincie (Partij voor de Dieren). De fractie van Partij voor de Dieren wilde dat het belang van een provinciaal trekvogeldetectienetwerk onder de aandacht gebracht wordt bij vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en gemeentes in de provincie Utrecht. Partij voor de Dieren wil dat zo'n netwerk ook in de provincie Utrecht komt. 

Christian van Barneveld (Partij voor de Dieren): "Volgens Wageningen University & Research wordt de impact van windturbines op vogelsterfte vaak onderschat. Er zijn vogelsoorten waarmee het zo slecht gaat dat er geen aanvaardbare extra sterfte bestaat. Bij kwetsbare soorten leidt zelfs een kleine toename van de sterfte tot eerder uitsterven van de soort."

De motie is aangenomen met 29 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 3 tegen (BPA en VVD).

Het raadsvoorstel is aangenomen met 21 stemmen voor (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren) en 11 tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, PvdA, SP en VVD).

Motie
Er is een motie aangenomen die niet bij een raadsvoorstel hoort:
• Koopgarantregeling (Beter Amersfoort, DENK en BPA). De fracties wilden dat het college gaat onderzoeken hoe de koopgarantregeling terug kan keren in Amersfoort en welke kosten hiermee zijn gemoeid. De koopgarantregeling is een mogelijkheid om een betaalbare woning te regelen. Bij deze regeling krijgt de koper korting op de woning, maar bij verkoop moet een gedeelte van de winst afgestaan worden en bij verlies moet een gedeelte van het verlies terugbetaald worden.  

Indiener Noëlle Sanders (Beter Amersfoort) is in het dagelijks leven makelaar. Tijdens de raadsvergadering gaf zij aan geen aankoopopdrachten meer te ontvangen van jonge mensen: "De meesten zijn ouder dan 35 jaar. Ook ouderen hebben moeite op de woningmarkt. Woningen zijn niet meer te betalen. Men moet minimaal € 100.000,00 per jaar verdienen om een woning te kunnen kopen. Ook sociale koopwoningen zijn niet meer te betalen. Een koopgarantregeling zou een vervolg hierop kunnen zijn. Daarmee blijven betaalbare woningen in de voorraad."

De motie werd aangenomen met 30 stemmen voor (Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD) en 1 tegen (Amersfoort voor Vrijheid).

Er werden nog meer besluiten aangenomen door de raad, zoals:

De vergadering is terug te bekijken op Politiek Portaal. Daar is ook de besluitenlijst en het verslag van de vergadering te vinden, waarin u kunt lezen waarom een fractie voor of tegen een voorstel, amendement of motie stemde. 

Het Plein: Kinderagenda, Kindergrondwet en volleyballen in Hooglanderveen
Duurzaam (bron: Pixabay)





Het Plein is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Zij kunnen hun plan, idee, organisatie of project presenteren aan de raad en het college. Met afgelopen dinsdag drie onderwerpen: de kinderagenda Amersfoort, Kindergrondwetboek en Switch Hooglanderveen.

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson overhandigde samen met de kinderraad de Kinderagenda 2024-2025 aan de gemeenteraad en het college. In de kinderagenda staan onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn. Zij vragen extra aandacht voor de droom waar ze dit jaar aan werken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort.

Verder boden kinderen van Scholen in de Kunst de Kindergrondwet aan. Hierin staan grondrechten die de kinderen belangrijk vinden en zelf getekend en opgeschreven hebben, zoals respect hebben voor elkaar en elkaar gelijk behandelen.
Volleybalvereniging Switch Hooglanderveen vroeg aandacht voor de mogelijkheden om meer mensen te laten sporten bij deze vereniging. De club groeit en er staan veel kinderen op de wachtlijst. Er is meer sportfaciliteit nodig. De club vroeg de gemeenteraad dit mee te nemen in het besluit over het meerjareninvesteringsprogramma Sport.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 9 juli. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  Of bellen naar 033-469 4379 (griffie).

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y