Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

24 mei 2024

RaadsMail

Raadspreekuur op 1 juni, agenda raadsvergadering 28 mei en terugblik op commissievergaderingen 21 mei

Op zaterdag 1 juni is er weer een inloopspreekuur van de gemeenteraad. Deze keer in de wijk Kattenbroek/Zielhorst. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

De gemeenteraad komt aanstaande dinsdag bijeen voor de presentatie van de Kadernota 2025-2028, raadsvergadering Het Besluit en raadsinformatiemarkt Het Plein. De raad neemt onder andere een besluit over het uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt, de verplaatsbare woningen in Vathorst-Bovenduist en een nieuwe ambulancepost aan de Middelhoefseweg.


Afgelopen dinsdag vergaderden de commissies Omgeving en Bestuur. Bij de commissie Omgeving ging het onder andere over meer laadpunten voor elektrische voertuigen. Bewoners van de flats in Vreeland (Soesterkwartier) spraken in de commissie over de gevaarlijke schimmels die in hun flats zijn aangetroffen en vroegen de gemeente om hier iets aan te doen. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Burgerkamer Amersfoort vertelden in de commissie Bestuur waarom zij het belangrijk vinden dat er in Amersfoort een Burgerkamer komt. 

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 4 juni? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 

Kom zaterdag 1 juni in Kattenbroek/Zielhorst op de koffie bij raadsleden

Muzieknoten (bron: Pixabay)





Op zaterdag 1 juni van 10.30 tot 11.30 uur is het weer inloopspreekuur. Dat is een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden. Een kop koffie met een goed gesprek. U kunt als inwoner vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon kennismaken met raadsleden. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Enkele raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan.

We zien u graag op 1 juni! De locatie is De Ontmoeting - Huiskamer in de wijk, De Bekroning 2, 3823 EA in Amersfoort.

Wethouder Financiën presenteert plannen voor komende jaren





Wethouder Willem-Jan Stegeman van Financiën presenteert om 15.00 uur de Kadernota 2025-2028 aan de gemeenteraad. In dit document staan de plannen die het college voorstelt voor Amersfoort voor de komende vier jaar, en hoeveel deze gaan kosten.

De Kadernota wordt op 28 mei toegevoegd aan de vergaderstukken. Het document is vanaf dan in te zien op de website financien.amersfoort.nl. Op 2 juli zijn in de raadsvergadering de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Op 9 juli is de besluitvorming. De raad besluit dan over ingediende moties (verzoeken) en amendementen (opdrachten). Ook besluit de raad dan over de kadernota zelf. De kadernota is de basis voor de Begroting 2025-2028. De begroting behandelt de raad in het najaar.

Actualiteitenraad (15.30 uur)
 

 


Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan. Let op: als er geen onderwerpen worden aangemeld, gaat de Actualiteitenraad niet door. Informatie over de Actualiteitenraad staat op amersfoort.raadsinformatie.nl (Politiek Portaal). Er zijn tot nu toe nog geen onderwerpen aangemeld. 

Agenda raadsvergadering Het Besluit van 28 mei





Na de Actualiteitenraad, rond 15.45 uur, begint raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Benoeming buitengewoon fractielid en lid auditcommissie
De fractie van GroenLinks draagt Jasper Fastl voor als buitengewoon fractielid en de fractie van PvdA Jan-Herman Koller als lid van de auditcommissie. De gemeenteraad stemt over beide benoemingen.

Iedere fractie kan maximaal twee buitengewoon fractieleden hebben. Zij kunnen onder andere namens de fractie meedoen aan commissievergaderingen en schriftelijke vragen stellen. Op dit moment heeft GroenLinks geen buitengewoon fractieleden.

Benoeming lid auditcommissie 
De raad heeft een auditcommissie. Die adviseert de raad over alle activiteiten die belangrijk zijn voor een goede financiële beheersing van de gemeente. Zo adviseert de auditcommissie over de begroting, kadernota en jaarstukken. Elke fractie kan één raadslid of buitengewoon fractielid laten benoemen in de auditcommissie. De PvdA heeft nog geen vertegenwoordiger en draagt nu Jan-Herman Koller (buitengewoon fractielid) voor.

Raad besluit over voorstel windmolens op Isselt
Het college wil dat er twee windmolens komen op bedrijventerrein Isselt. Er ligt een uitwerkingsvoorstel. Daarin staan uitgangspunten voor de plannen. De raad wordt nu gevraagd dit voorstel vast te stellen. De volgende stap is het proces voor de vergunningverlening.

Meer informatie is te vinden op amersfoort.nl/wind-op-isselt.

Bij dit raadsvoorstel zijn drie amendementen en een motie aangekondigd:
Amendement ZEZAM beoordeling door OAR (VVD). Binnen de landelijke normen kan worden afgeweken van de normen voor geluid, afstand en slagschaduw. Dit zijn de ZEZAM-normen. Als een vergunningaanvrager gebruik wil maken van de afwijking van de normen, dan wil de fractie van VVD dat de vergunningaanvrager aan de omgevingsadviesraad motiveert waarom de vergunningaanvrager dat wil doen. Het advies van de omgevingsadviesraad kan dan meegenomen worden in het omgevingsconvenant. 

• Amendement Stap uit de papieren werkelijkheid (Amersfoort voor Vrijheid). De fractie van Amersfoort voor Vrijheid wil de gezondheid van inwoners zo goed mogelijk waarborgen door geen gebruik te maken van uitzonderingsmogelijkheden op de nieuwe landelijke normen. De afstand van windmolens tot gebouwen moet ten minste op een afstand van twee keer de tiphoogte. Ook als deze op het bedrijventerrein staan. 

• Amendement Voor groene en diervriendelijke energie (Partij voor de Dieren). De fractie van de Partij voor de Dieren wil dat bij plaatsing van windmolens onder andere rekening gehouden wordt met vleermuizen en vogels. Er moeten ook afspraken gemaakt worden over monitoring en evaluatie van het aantal slachtoffers onder vleermuizen en vogels. 

Motie Alle windenergie gebruiken (ChristenUnie en GroenLinks). De fracties van ChristenUnie en GroenLinks roepen het college op om te onderzoeken of inwoners met zonnepanelen ook lid kunnen worden van de coöperatie  en op deze manier leveranciers van elektriciteit aan de coöperatie kunnen worden. Verder willen de fracties dat elektriciteit opgeslagen wordt in batterijtechnologie en waterstof. 

Verplaatsbare woningen Vathorst-Bovenduist: extra geld en bindend advies over ontwerpvergunning
Er is een tekort aan woningen. Daarom wil het college, samen met woningcorporatie de Alliantie, snel driehonderd verplaatsbare woningen bouwen. Die moeten komen op de plek waar de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist wordt gebouwd.
Het geld dat beschikbaar is gesteld, is niet genoeg om het plan uit te voeren. Daarom wordt aan de gemeenteraad gevraagd om extra geld vrij te maken, zodat het plan toch door kan gaan. De gemeente kan geld besparen als een deel van de straten en de huizen na 8 jaar niet verplaatst hoeven te worden naar een andere plek in de wijk. Daarom gaat de gemeente er nu vanuit dat een deel van de huizen en het openbaar gebied kan blijven staan/liggen (onder andere 100 woningen van de 300). 
Het college vraagt de raad nu met dit voorstel om hiervoor investeringskrediet beschikbaar te stellen van € 5.413.000 voor het bouw- en woonrijp maken van de locatie (deels uit rijkssubsidie en deels terug te verdienen door huuropbrengst grond).

Het plan past niet in de huidige bestemming ‘agrarisch’. Daarom is een tijdelijke afwijking van het omgevingsplan nodig. De Alliantie heeft een vergunning voor 8 jaar aangevraagd voor dit plan en een tijdelijke opslagplaats voor grond/zand. Als onderdeel van de procedure heeft de gemeente de ontwerp-omgevingsvergunning 6 weken ter inzage gelegd en kan iedereen erop reageren met een zienswijze (een officiële reactie). Ook de gemeenteraad krijgt de tijd om (bindend) advies uit te brengen. Dat is het tweede voorstel.  
Op een later moment wordt de vergunning voor het bouwen van de woningen aangevraagd.

Meer informatie is te vinden op amersfoort.nl/verplaatsbare-woningen-bovenduist.

Plannen voor nieuwe ambulancepost RAVU aan Middelhoefseweg
De Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht (RAVU) wil een ambulancepost bouwen aan de Middelhoefseweg 10, naast het indooractiviteitencentrum van Superfun. Het college vraagt de gemeenteraad een zogenoemde verklaring van geen  bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de raad aan geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Lees hier het raadsvoorstel. De commissie Bestuur sprak er twee weken geleden over. Enkele omwonenden spraken de commissie toen toe, zo zeiden zij zich zorgen te maken over geluidsoverlast door sirenes.

Vervolg
Als de gemeenteraad de verklaring afgeeft, wordt deze samen met de omgevingsvergunning vanaf begin juni zes weken ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen dan eventueel een beroep indienen bij de rechtbank.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
• In stilte verleiden (CDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en D66). De fracties willen dat het college met de RAVU afspraken maakt over het gebruik van sirenes tijdens het vertrek richting Birkstraat, Barchman Wuytier-laan en/of de Amsterdamseweg, om geluidsoverlast te beperken. Verder roepen de fracties het college op om de stoplichten ook in de nacht werkzaam te laten, waarbij ambulances voorrang kunnen krijgen en geen sirenes hoeven te gebruiken. 

Aangepast puntensysteem voor groencompensatie
Als bij ontwikkelingen in de stad beplanting verdwijnt, moet dat gecompenseerd worden. Zie deze voorbeelden. Met een puntensysteem wordt waarde toegekend aan dit groen en bomen. Op basis van ervaringen is het puntensysteem aangepast en een maatregelencatalogus toegevoegd. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen en een motie aangekondigd:
Amendement Tijdig evalueren om passend te compenseren (VVD en D66). De fracties willen dat het nieuwe puntensysteem niet in 2028, maar in 2026 wordt geëvalueerd in samenspraak met projectontwikkelaars en andere belanghebbenden.

• Amendement Geen kroning, geen woning? (VVD en Amersfoort voor Vrijheid). De fracties van VVD en Amersfoort voor Vrijheid willen dat bij projecten met een grote kans van slagen, bijvoorbeeld woningbouw, het groen gecompenseerd kan worden door ander groen, zoals bosschages, hagen of een wadi. 

Motie Financiële compensatie in de evaluatie (ChristenUnie). Tot aan de evaluatie van het groencompensatiebeleid in 2028 wordt financiële compensatie niet mogelijk gemaakt. De fractie van de ChristenUnie wil dat bij de eerstvolgende evaluatie van het groencompensatiebeleid de raad geïnformeerd wordt over het aantal initiatieven dat hierdoor niet door kon gaan.  

Motie
Er staan twee moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel horen:
• Kom op tegen discriminatie en racisme
(DENK). De fractie vraagt met deze motie aan het college om een campagne tegen discriminatie. De motie is geïnspireerd op ‘Kom op Amsterdam’. Bij die aanpak staat de omstander centraal.
• Geveltuinen: Ja, graag! (D66 en GroenLinks). De fracties van D66 en GroenLinks willen dat inwoners zelf een geveltuin moeten kunnen aanleggen, zonder tussenkomst van de gemeente.  

Er staan nog meer raadsvoorstellen op de agenda:

In de RaadsMail van volgende week leest u wat de gemeenteraad allemaal heeft besloten. Voor de volledige agenda van de vergadering van 28 mei verwijzen wij u naar Politiek Portaal.

Het Plein: Warmtebedrijf Amersfoort over ontwikkeling nieuw warmtenet

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





Het Plein is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Zij kunnen hun plan, idee, organisatie of project presenteren aan de raad en het college. Tijdens deze editie staat Warmtebedrijf Amersfoort op de markt.

Warmtebedrijf Amersfoort informeert de raad en het college over de ontwikkeling van een nieuw warmtenet in Amersfoort. Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daarnaast wil het warmtebedrijf informatie delen over ontwikkelingen binnen het bedrijf en over kansen en ambities. Meer informatie over Warmtebedrijf Amersfoort staat op warmtebedrijfamersfoort.nl.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 18 juni. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl. Op amersfoort.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie.

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson 

Foto Vermeerzaal





Samen met locoburgemeester Micheline Paffen-Zeenni nam Aiden donderdagavond 16 mei het defilé van de avondvierdaagse af. Dat betekende vooral: heel veel high fives met voorbijlopende kinderen.

Verder opende Aiden samen met wethouder Johnas van Lammeren het vernieuwde Skatepark Vathorst. Met de wethouder en iemand van de skatestichting knipte hij een lint door. Daarna deelde hij bonnen uit aan kinderen die een mooie trick lieten zien. In zijn speech zei Aiden: “Als kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen is mijn droom dat ieder kind zich welkom voelt. Dit mooiere, inclusievere en groenere skatepark is een plek waar je nieuwe vrienden kunt maken, samen buiten kunt spelen en elkaar kunt helpen. Ik ben trots op deze plek en wens iedereen veel plezier en succes en ik hoop dat iedereen zich welkom voelt!”

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Terugblik commissie Omgeving 
Zorg (Bron: Pixabay)




 

Inspraak over reactie op plan MER windenergie van de provincie Utrecht
In het middagdeel van de commissie sprak een raadslid uit Soest in over de voorkeurslocaties die de provincie voor windenergie aanwijst. Later werd daarover verder gesproken door de commissieleden. Het raadslid vroeg aandacht voor het plaatsen van windturbines langs de A28 tussen Amersfoort en Soesterberg. Hij sprak zijn zorg uit dat Soesterberg het slachtoffer wordt van de ambities van de provincie, de RES-regio en de gemeenten rond Soesterberg. 

College peilt mening commissieleden over laadpalen voor elektrische voertuigen
Er zijn steeds meer laadpunten nodig, omdat meer inwoners en bedrijven gebruik maken van elektrische voertuigen. Het college kreeg van de raad de opdracht om te kijken wat mogelijk is om oplaadmogelijkheden voor thuis uit te breiden en daar regels voor op te stellen. Hiervoor zijn keuzes nodig die het college met de commissie wilde bespreken.

Tijdens de bespreking ging het onder andere over:
  • Elektrisch laden van zwaar vervoer
  • Hoe worden inwoners meegenomen in de plannen
  • Netcongestie
  • Regie en sturing door de gemeente
  • Claims op parkeerplaatsen in de openbare ruimte als mensen eigen aansluitingen gebruiken
> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

Gesprek over voorkeurslocaties die provincie voor windenergie aanwijst
De provincie Utrecht heeft voorkeurslocaties voor windenergie in Amersfoort aangewezen. Het gaat om een plek naast de snelweg (ter hoogte van Leusderheide), defensieterrein Vlasakkers en Poort van Amersfoort. De provincie wil graag weten wat de gemeente Amersfoort vindt van de voorkeurslocatie.  

Tijdens het gesprek ging het voornamelijk over de rol van de provincie en de rol van de gemeente bij de voorkeurslocaties. Verder kwam het plan van windturbines op de Isselt ter sprake en de bescherming van natuur.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit, zonder debat.

Experts praten commissie bij over oprichting publieke warmtebedrijven
Het college onderzoekt hoe de gemeente kan deelnemen in een warmtebedrijf. De gemeente zou bij deelname meer invloed kunnen uitoefenen. Experts kwamen vertellen over hun ervaringen met het oprichten van een publiek warmtebedrijf. De eerste expert vertelde over het ondersteunen en financieren van gemeentelijke warmtebedrijven. Zijn presentatie is hier te zien. Een tweede expert werkt voor de gemeente Deventer en vertelde waarom en hoe de gemeente Deventer een lokaal warmtebedrijf heeft opgericht. Zijn presentatie is hier te zien. 

Vragen van raadsleden gingen over:
  • Kostenbesparingen
  • Het opstellen van een businesscase
  • De omgang met schommelende energietarieven
  • Het aantal en type aangesloten woningen in Deventer
  • De mogelijkheden om warmtenetten efficiënter en goedkoper aan te leggen
  • Het verleiden van potentiële afnemers van warmtenetten
> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Omgeving.

Inspraak over plannen voor de voormalige rechtbank die de grenzen van het ontwikkelkader overschrijven
In het avondgedeelte van de commissie Omgeving sprak de Stichting Omgeving Johan van Oldenbarneveltlaan en Berkenweg en de Stichting 4 lanen gezamenlijk in over het ontwikkelkader van de voormalige rechtbank. Er is een ontwerp uitgekozen voor een nieuw gebouw dat volgens de twee stichtingen niet past in de omgeving en niet past in het ontwikkelkader dat door de raad is vastgesteld. Het gaat daarbij om de hoogte en de grootte van het gebouw, het verkeer rondom het gebouw en dat het gebied Bergkwartier een beschermd stadsgezicht is. Later dit jaar wordt een voorlopig ontwerp ingediend. De inspreker vroeg de commissie om dit ontwerp op dat moment te behandelen en te toetsen aan de beleidskaders die door de raad zijn aangenomen. 

SP en Amersfoort2014 bezorgd over gezondheid bewoners flats Vreeland
De fracties van SP en Amersfoort2014 maken zich zorgen om de gezondheid van bewoners van flats in Vreeland (Soesterkwartier). AD Amersfoortse Courant berichtte op 29 maart over gevaarlijke schimmels in deze flats. De fracties gingen samen met bewoners en het college hierover in gesprek. De wethouder Volksgezondheid zegde toe zo snel mogelijk met de woningcorporatie in gesprek te gaan. De bewoners voelen zich namelijk niet gehoord door woningcorporatie de Alliantie, waarmee het contact in het verleden bij andere problemen in de flats ook niet goed liep. De Alliantie was tijdens de vergadering niet aanwezig. Enkele fracties vonden het daarom wat ongemakkelijk het gesprek hierover te voeren. Onder andere Amersfoort2014 en de SP zouden graag een keer met de raad verder praten over de 'toekomst van de Vreelandflats'. 

> Vervolg? Het onderwerp komt op een later moment terug in de commissie Omgeving.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bestuur





Commissie krijgt informatie over enquêterecht vanwege Vahstal-dossier
Op verzoek van de fracties van Amersfoort2014 en D66 werden commissieleden bijgepraat over het lokale enquêterecht. Dit wilden zij vanwege het geschil dat de gemeente heeft met projectontwikkelaar Vahstal. Het conflict ging over toezeggingen die de gemeente niet nakwam over de bouw van 244 woningen. De gemeente moest daarvoor een schadevergoeding betalen.

Het enquêterecht is het zwaarste instrument dat de raad kan inzetten om het bestuur van de gemeente te controleren. 

De commissie werd geïnformeerd door Ilse de Haan. Zij is expert in het lokale enquêterecht. Verder werd er gesproken over het vaststellen van een onderzoeksverordening. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Met Burgerkamer willen initiatiefnemers rechtstreeks invloed op beleid
Sociaal & Groen en Keihart voor Amersfoort willen dat er een Burgerkamer in Amersfoort komt. Met een Burgerkamer krijgen inwoners rechtstreeks invloed op het beleid van de gemeente. Een Burgerkamer bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners en wordt ondersteund door ambtenaren en de politiek. Bij elke zaak waarbij een inwoner en de gemeente betrokken zijn, zou een inwoner naar een Burgerkamer moeten kunnen stappen. Deze Burgerkamer neemt vervolgens een standpunt in. 

De commissie Bestuur kreeg meer informatie over wat een burgerkamer is. De commissie werd uitgenodigd voor een informatieavond van de initiatiefnemers. 

Burgerinitiatief
Sociaal & Groen en Keihart voor Amersfoort hebben het idee voor een Burgerkamer bij de gemeenteraad ingediend als zogenoemd burgerinitiatief. Dat is een nieuw idee of initiatief voor de stad dat door dertig medestanders ondertekend moet zijn. De initiatiefnemers vertelden tijdens de vergadering over hun voorstel. 
Zie ook: amersfoort.nl/burgerinitiatief-indienen

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y