Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

28 juni 2024

RaadsMail

Agenda raadsvergadering, raadspreekuur, terugblik op commissievergaderingen en Kinderagenda 2024/2025

Op zaterdag 6 juli is er weer een inloopspreekuur van de gemeenteraad. Deze keer wordt het gehouden in De Groene Stee in Liendert. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Op dinsdag 2 juli is er weer de raadsvergadering Het Besluit. De raadsvergadering staat in het teken van de Kadernota 2025-2028. De fracties geven hun visie op de kadernota en gaan met elkaar in debat.

Afgelopen week vergaderden de commissie Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. De commissie Omgeving praatte onder andere over het aanpakken van extreem verkeerslawaai, de commissie Bedrijvigheid over het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn en het nieuwe podium in de vijver van Emiclaer. De commissie Sociaal sprak over een nieuw en eerlijk aanmeldbeleid voor basisscholen.

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 9 juli? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 

Kom zaterdag 6 juli in Liendert op de koffie bij raadsleden

Duurzaam (bron: Pixabay)

Op zaterdag 6 juli van 10.30 tot 11.30 uur houdt de gemeenteraad weer inloopspreekuur. U kunt als inwoner vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon kennismaken met raadsleden.
U kunt zonder afspraak binnenlopen. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan. We zien u graag op 6 juli! De locatie is wijkcentrum De Groene Stee, Wiekslag 92, 3815 GS in Amersfoort.

Agenda raadsvergadering Het Besluit van 2 juli

Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Raad debatteert over Kadernota 2025-2028
In de Kadernota 2025-2028 staan de ambities en prioriteiten van het college voor de komende jaren. De raadsleden gaan hierover met elkaar in gesprek om te kijken of de raad deze ambities en prioriteiten overneemt én of de gemeenteraad er geld beschikbaar voor wil stellen.

De Algemene Beschouwingen beginnen met statements. Iedere fractie geeft met een statement haar visie op de kadernota en de toekomst van de stad. Als iedere fractie aan de beurt is geweest, geeft het college een reactie. Daarna gaan de raadsleden met elkaar en het college in debat. De fracties kondigen moties (verzoeken) en amendementen (opdrachten) aan bij de kadernota. U vindt de kadernota en het raadsvoorstel van het college op Politiek Portaal. De kadernota vindt u ook op financien.amersfoort.nl.

Besluitvorming
Een week later, tijdens raadsvergadering Het Besluit van 9 juli, neemt de gemeenteraad besluiten over de amendementen en moties die bij de kadernota worden ingediend. De raad besluit vervolgens over de kadernota zelf. In de RaadsMail van 12 juli leest u een terugblik op de Algemene Beschouwingen en besluitvorming. De kadernota is de basis voor de Begroting 2025-2028. Die behandelt de gemeenteraad in het najaar.

Raad besluit over woonplaats wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh
Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh woont niet in Amersfoort, maar in Nijkerk. Volgens de Gemeentewet moet een wethouder wonen in de gemeente waar hij of zij werkzaam is. Van de regel kan worden afgeweken voor een periode van steeds een jaar. De gemeenteraad moet er toestemming voor geven. Het college vindt dat de wethouder goed haar werk kan doen en goed zichtbaar is in de gemeente Amersfoort. Op 4 juli 2023 gaf de gemeenteraad toestemming om af te wijken van de regel. Die termijn loopt af op 4 juli 2024. Voordat wethouder Aboyaakoub-Akkouh wethouder werd in Amersfoort, was zij wethouder in Nijkerk. Omdat haar kinderen in Nijkerk op school zitten, vroeg zij toestemming om met haar gezin in Nijkerk te mogen blijven wonen.

Motie
Er staat een motie op de agenda die niet bij een raadsvoorstel hoort:
• Verbetering fietsveiligheid Amersfoort
(CDA). De fractie van het CDA wil voorlichting laten geven op scholen waarin wordt gewezen op een verbod van het opvoeren van fatbikes. Verder wil het CDA dat de politie vaker gaat controleren op opgevoerde fatbikes. 

Voor de volledige agenda van de vergadering van 2 juli verwijzen wij u naar Politiek Portaal

Kinderagenda 2024-2025 en de Kindergrondwet

Foto Vermeerzaal

De kinderburgemeester en de kinderraad boden de Kinderagenda 2024-2025 aan. Zij vroegen de gemeenteraad en het college om dit jaar extra aandacht te hebben voor de onderwerpen waarmee de kinderraad en de kinderwijkraden zich bezighouden. (Op de foto staan kinderraadsleden van vorig jaar en dit jaar, samen met de kinderburgemeester.)

DE KINDERAGENDA 2024-2025

‘Dit jaar hebben de kinderen in de gemeente Amersfoort ervoor gekozen dat het belangrijk is dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort. Dat is onze droom. Wij vinden het belangrijk dat elk kind zich welkom voelt. Dan moet het dus niet uitmaken of je uit een ander land komt, een beperking hebt of gewoon even niet zo lekker in je vel zit. Ieder kind verdient een vriend.

Je kunt je niet welkom voelen als je een beperking hebt, in armoede leeft, als je uit een ander land komt of de taal niet spreekt. Omdat je gediscrimineerd wordt. Of omdat je buitengesloten en gepest wordt. En dat gebeurt nog veel te vaak.

Samen met de kinderwijkraden uit de gemeente denken wij erover na wat kinderen kan helpen die zich niet welkom voelen. Wij vragen de gemeente en stad daarom om extra aandacht voor dit thema. Bij alle plannen van de gemeente, bij activiteiten en ontmoetingen in de stad. Daarom bieden wij u deze agenda aan.

Thema’s van de kinderwijkraden
Daarnaast houden de kinderwijkraden uit de gemeente zich bezig met een bepaald thema voor hun wijk. Wij vragen ook voor deze thema’s in de wijken extra aandacht:

  • Kinderwijkraad Soesterkwartier zet zich in voor de wilde wijkdieren en meer groen in de wijk. Voor wijkdieren moeten meer aandacht krijgen, zij zijn ook belangrijk! Net als een groene wijk. Daarmee wordt het veel koeler in de zomer.
  • Kinderwijkraad Zielhorst wil dat de wijk veilig is, dat kinderen veilig kunnen buiten spelen en dat kinderen en jongeren gezonder gaan eten.
  • Kinderwijkraad Hoogland zet zich in voor leuke speelplekken en activiteiten voor tieners en jongeren. Want die zijn er te weinig!
  • Kinderwijkraad Liendert/Rustenburg zet zich in voor mensen die in armoede leven, en voor een verkeersveilige wijk. Ook willen de kinderen laten zien hoe leuk de wijk is. Elkaar ontmoeten is heel belangrijk!
  • Kinderwijkraad Amersfoort-Zuid heeft zich afgelopen jaar ingezet om zwerfafval tegen te gaan. De kinderen vinden het belangrijk dat de wijk schoon is. Dat is beter voor mensen, dieren en het milieu. Het is akelig om te spelen tussen de rommel. 
  • Kinderwijkraad Vathorst zet zich ook in voor activiteiten voor jongeren en tieners omdat er voor hen te weinig te doen is in de wijk. Ook willen de kinderen proberen om de jongeren die veel op straat hangen, beter te leren kennen, bijvoorbeeld door activiteiten samen te gaan doen, zodat zij niet bang voor hen hoeven zijn.
  • Kinderwijkraad Schuilenburg vindt het belangrijk dat de kinderen in de wijk fijn kunnen buitenspelen. Want buitenspelen is gezond!
  • Kinderwijkraad Kruiskamp-Koppel vindt het belangrijk dat mensen in de wijk naar elkaar omzien, van elkaar kunnen leren, elkaar waarderen, met alle verschillende culturen die er zijn. Ook vinden de kinderen het belangrijk dat de wijk veilig is.
  • Kinderwijkraad Schothorst heeft een vragenlijst uitgedeeld aan alle kinderen uit de wijk om zo te horen wat zij graag willen in hun wijk. Er kwamen vooral veel reacties over nieuwe speeltoestellen.'

Project kinderwijkraad
De kinderburgemeester was bij de afronding van het eindproject van kinderwijkraad Amersfoort-Zuid. De kinderwijkraad heeft prullenbakken voor op de schoolpleinen in Zuid laten aanschaffen en die werden door de kinderwijkraad en de kinderburgemeester prachtig gepimpt!

Kindergrondwet
De kinderburgemeester en kinderraadsleden waren aanwezig bij Scholen in de Kunst, in het Eemhuis, voor de presentatie van de Kindergrondwet. Een heel bijzonder boekje met tekeningen en teksten van kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Door hen bedacht omdat de Nederlandse Grondwet vorig jaar 175 jaar bestond! Daarin staat wat zij voor kinderen belangrijk vinden. Zoals: schoon drinkwater voor ieder kind. Of: lief zijn voor elkaar. Een kindergrondwet als herinnering voor volwassenen. En om onder de aandacht te brengen bij kinderen wat de grondwet is, en waarom het zo belangrijk is. Deze eerste kindergrondwet wordt ook aangeboden aan koning Willem-Alexander!

Agenda
De kinderburgemeester is zondag om 16.00 uur met de burgemeester aanwezig op Keti Koti.  

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Terugblik commissie Omgeving

Spreekrecht over Wagenwerkplaats West en Midden
Tijdens de commissie Omgeving sprak de bewonersgroep Soesterhof in over de Wagenwerkplaats West en Midden. Zij vroegen aandacht voor de bezonning van hun woningen, waarop zonnepanelen liggen. Deze woningen zijn ontworpen op gebruik van de zon. Zo wordt de zon gebruikt voor verwarmen van de huizen en warm water. Door schaduw kan de zon minder van nut zijn voor de bewoners van het Soesterhof.  

Commissie bespreekt plan van aanpak tegen hinderlijk verkeerslawaai
Het college deelde een plan van aanpak tegen overlastgevend verkeerslawaai. De fracties van CDA, GroenLinks en D66 wilden dit plan bespreken in de commissie.

Tijdens de vergadering werd gesproken over hoe ingespeeld kan worden op de bekende plekken en tijden. Ook is er gesproken over de inrichting van wegen en het nemen van snelheidsremmende maatregelen, zoals verkeersdrempels. Verder werd door de fracties opgeroepen om het gesprek met de samenleving te voeren en bewustwording te vergroten. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college. 

Masterplan Wagenwerkplaats: hoogbouw, monumenten en een mobiliteitshub
Er zijn plannen om woningen en een parkeerhub te bouwen op de Wagenwerkplaats, deelgebieden Midden, West en het spoorwegemplacement. De commissie Omgeving sprak onder andere over:
  • De ontsluiting van het Soesterhof
  • Geluidsbelasting
  • De parkeerhub en de parkeernorm
  • Bezonning en energielevering
  • Leefbaarheid langs het spoor
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 9 juli, zonder debat, met moties en amendementen. 

→ U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Terugblik commissie Bedrijvigheid
Presentatie van onderzoek naar Amersfoortse citymarketing
De commissie Bedrijvigheid werd geïnformeerd over hoe de Amersfoortse citymarketing functioneert binnen de gemeente Amersfoort. Hier is onderzoek naar gedaan. Het ging onder andere over dat er formeel gemeentebeleid nodig is en dat de financiering aangepast moet worden aan prijsontwikkelingen. Toch is er grote tevredenheid onder belanghebbenden.

> Vervolg? De vervolgstap is aan het college.

ChristenUnie wil meer weten over transport gevaarlijke stoffen rond Amersfoort 
De commissie kreeg afgelopen maandag een presentatie over de veiligheid van het spoor en de omgeving van het spoor. Het ging onder meer over de activiteiten die op het spoor plaatsvinden en wie daar verantwoordelijk voor is. Wat betreft gevaarlijke stoffen is het belangrijk om te zorgen voor een balans tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen en de veiligheid voor de omgeving. De nadruk ligt daarbij bij de beheersing van risico's in plaats van naleving van risicoplafonds.  

> Vervolg? De vervolgstap is aan de ChristenUnie omdat dit onderwerp door deze partij op de agenda was gezet. 

Amersfoort moet meer rekening houden met dieren
Het college heeft het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn opgesteld. Daarin staat dat Amersfoort ook voor dieren een prettige plek moet zijn en er meer rekening met hen moet worden gehouden. Tijdens het gesprek afgelopen maandag ging het over:

  • Het welzijn van alle dieren
  • Loslopende katten en vogels die hun prooi worden
  • Hoe wordt omgegaan met overlast van dieren
  • Belangenafweging tussen de positie van mensen en dieren
  • Schaalvergroting veehouderijen 
> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 9 juli, zonder debat, met moties en amendementen. 

Extra voorzieningen voor podium vijver Emiclaer
In de vijver van Emiclaer wordt een nieuw podium geplaatst. De fracties van Amersfoort2014 en Beter Amersfoort willen de veiligheid vergroten door een loopbrug en een veiligheidshek langs het podium te plaatsen en een overkapping die uit elkaar gehaald kan worden. 

Het gesprek ging over de financiering van de extra voorzieningen, onderhoud door de gemeente en de kosten voor het plaatsen. En die zouden volgens het college dan flink zijn. 

> Vervolg? De vervolgstap is aan de fracties van Amersfoort2014 en Beter Amersfoort. 

U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Sociaal

Inspraak over maatschappelijke opvang 

Tijdens de commissie Sociaal spraken Motiva, Kwintes en het Leger des Heils in over maatschappelijke opvang. Over dit onderwerp sprak de commissie later in de avond verder. Dit stuk is hieronder te lezen. 

- Rene Slotboom, straatadvocaat, was namens Motiva heel blij dat er in eerste instantie een nieuwe plek was gevonden voor dak- en thuislozen. En 'baalt ervan' dat dit nu niet doorgaat. Slotboom vroeg zich af wat de gevolgen zijn voor de daklozen en ziet graag dat er snel genoeg opvangplekken worden geregeld. 

- Kwintes verzorgt maatschappelijke opvang op twee locaties in Amersfoort en gaf een korte toelichting op het aanbestedingsproces. Kwintes deed mee aan dit proces, omdat er een hervorming nodig is in de maatschappelijke opvang. Die past binnen de visie van Kwintes. Tijdens het aanbestedingsproces is een aantal keer bij de gemeente aangegeven dat Kwintes een bezwaar heeft bij de procedure die is gestart. De rechter heeft aangegeven dat de gemeente niet is teruggekomen op die bezwaren. 
Vervolgens zei Kwintes veel belang te hechten aan een goede maatschappelijk opvang en dat binnen de bestaande subsidieregelingen genoeg gedaan kan worden. 

- Het Leger des Heils vindt dat er al te lang wordt gesproken over de aanbesteding en is teleurgesteld dat de rechter een streep heeft gezet door de voorlopige gunning aan het Leger des Heils en het Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort. Hierdoor moeten mensen die hulp nodig hebben, nog langer wachten op hulp. 

Commissie praat over gelijke kansen bij aanmelden kind voor basisschool
Het college wil met maatregelen komen, zodat alle ouders evenveel kans hebben op een plek voor hun kind op de basisschool van hun voorkeur. De commissie Sociaal heeft van schoolbesturen een presentatie gekregen over het proces en de afspraken die zijn gemaakt zodat er een eerlijk en transparant aanmeldbeleid is voor alle ouders in Amersfoort. Er werd een overzicht gegeven van de veranderingen in de aanmeldprocedure voor basisscholen in Amersfoort en waarom de procedure is aangepast. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.  

Hoe zit het met de aanbesteding van de nieuwe locatie voor dak- en thuislozen?
Het college gaf een toelichting op de stand van zaken rond de aanbesteding van dak- en thuislozenopvang. Op dit moment zijn er niet genoeg opvangplekken voor dak- en thuislozen in Amersfoort. De tijdelijke locatie op Zon&Schild sluit op termijn. De locatie aan het Smallepad voldoet niet meer aan de eisen die voor een opvang gelden. Daarom willen de Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis Amersfoort en het Leger des Heils een extra locatie voor dak- en thuislozen openen aan de Nieuweweg 4.

De rechter heeft gezegd dat de procedure voor de aanbesteding opnieuw gedaan moet worden. Kwintes wilde namelijk ook een extra opvangplek openen en heeft bezwaar gemaakt dat de opdracht aan de andere partij werd gegund. 

In het gesprek tijdens de commissie ging het over de tekortkomingen in de procedure, de zorgcontinuïteit en een vooruitblik op een nieuwe aanbesteding.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Meer ruimte voor ideeën van inwoners en ontmoeting in de stad
Het college wil de projectenregeling en de regeling ondersteuning wijkcentra vernieuwen, zodat het makkelijker wordt om iets te doen met ideeën van inwoners en ontmoeting mogelijk gemaakt wordt. Er werd een korte presentatie gegeven over de concepten voor de projectenregeling en de regeling ondersteuning wijkcentra. Meer informatie staat op amersfoort.nl/regelingen-activiteiten-en-ontmoetingsplekken.

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

→ U kunt de commissievergadering terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  Of bellen naar 033-469 4379 (griffie).

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y