Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

31 mei 2024

RaadsMail

Raadspreekuur op 1 juni, agenda raadscommissie 4 juni en besluiten raadsvergadering 28 mei

Morgen, zaterdag 1 juni, is er weer een inloopspreekuur van de gemeenteraad. Deze keer in de wijk Kattenbroek/Zielhorst, in huiskamer De Ontmoeting. Een verborgen parel in de wijk, naast winkelcentrum Emiclaer. Komt u ook een kop koffie drinken? 

Op 4 juni vergaderen de commissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. In de commissie Omgeving gaat het over de ontwikkeling van de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist. De commissie Bedrijvigheid spreekt opnieuw over belangrijke thema’s voor toezicht en handhaving. De commissie Sociaal bespreekt onder andere het verbeteren van de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs voor kinderen. 

De gemeenteraad nam afgelopen week een besluit over het uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt, de verplaatsbare woningen in Vathorst-Bovenduist en een nieuwe ambulancepost aan de Middelhoefseweg.

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 11 juni? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 

Kom zaterdag 1 juni in Kattenbroek op de koffie bij raadsleden

Muzieknoten (bron: Pixabay)





Op zaterdag 1 juni van 10.30 tot 11.30 uur is het weer inloopspreekuur. Dat is een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden. Bij een kop koffie is er volop ruimte voor een goed gesprek. U kunt als inwoner vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon kennismaken met raadsleden. U kunt zonder afspraak binnenlopen. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan. We zien u graag op 1 juni! De locatie is De Ontmoeting - Huiskamer in de wijk, De Bekroning 2, 3823 EA in Amersfoort.

Agenda commissie Omgeving
Zorg (Bron: Pixabay)




 

14.30 - 15.00 uur:

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit, energietransitie, ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl. Of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u op een andere manier in contact met raadsleden wil komen. 

15.00 – 18.00 uur: Gesprek over verdere uitwerking voorwaarden Vathorst-Bovenduist
Voor welke doelgroepen gaat de gemeente Amersfoort bouwen in Vathorst-Bovenduist? Welke voorzieningen zijn er nodig? En hoeveel parkeerplekken moeten er komen? Hoe zit het met de bereikbaarheid van Vathorst als er zoveel meer woningen bijkomen? Over deze en andere vragen gaat de commissie dinsdag in gesprek.

In Vathorst-Bovenduist komen ongeveer 3.300 woningen. Op 10 oktober vorig jaar stelde de gemeenteraad de voorwaarden vast voor de ontwikkeling van de wijk. De ene helft van de woningen zal uit huizen bestaan, de andere helft uit appartementen. Duurzaam vervoer moet een belangrijke plek krijgen. 

→ U bent van harte welkom bij de commissievergadering. Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie.

Agenda commissie Bedrijvigheid





19.00 - 19.15 uur: 

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over stedelijk beheer en milieu, kunst en cultuur, veiligheid en (circulaire) economie. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033-469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 

19.15 – 19.45 uur: College peilt mening raad over toezicht en handhaving
Wat vindt de commissie belangrijke thema’s als het gaat om toezicht en handhaving?

Elk jaar stelt het college een uitvoeringsprogramma vast voor vergunningen, toezicht en handhaving binnen de gemeente. Daarin staan acties die de gemeente op deze terreinen gaat uitvoeren. Ook stelt het college elke vier jaar een strategisch beleidskader vast. Daarin staan onder andere de voorwaarden van het beleid. De gemeente is wettelijk verplicht beide op vaste momenten vast te stellen. Het college wil van de commissie horen welke tien thema’s voorrang moeten krijgen. Voorbeelden zijn toezicht op overlast, parkeren en het bouwen van woningen.

→ U bent van harte welkom bij de commissievergadering Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie.

Agenda commissie Sociaal
Duurzaam (bron: Pixabay)


 

19.00 - 19.15 uur:

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over elk onderwerp dat gaat over een maatschappelijk onderwerp. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of bel naar: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 

19.15 – 20.15 uur: Kansrijke overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs
Amersfoort wil dat de overstap voor leerlingen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk verloopt. Op verzoek van de fractie van D66 gaat de commissie over dit onderwerp in gesprek.

Een goede of 'kansrijke' overstap betekent dat leerlingen niet een te laag of hoog schooladvies krijgen, maar een advies dat past bij wat een kind kan en wil.

Uit onderzoek naar de schoolovergang in de regio Amersfoort blijkt dat scholen in grote lijnen 'kansrijk' adviseren. Maar ook blijkt dat bepaalde leerlingen een grotere kans hebben op een te laag schooladvies. Het gaat om leerlingen van ouders met een praktische of middelbare opleiding en een laag inkomen. Ook leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond vallen in deze categorie. 

20.15 – 21:15 uur: Reactie op meerjarenbegroting en jaarrekening van Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort
Het Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort (RWA) heeft de Meerjarenbegroting 2025-2028 en de Jaarrekening 2023 opgesteld. De commissie gaat in gesprek over een reactie op deze stukken.

Het RWA is de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg. Een sociale werkvoorziening zorgt ervoor dat mensen kunnen werken op een manier die voor hen haalbaar is. Inwoners die moeite hebben met werken, krijgen van het RWA een werkplek bij Amfors. Amfors is de sociale werkvoorziening in de regio Amersfoort.

Het college stelt voor om in te stemmen met de begroting en een aantal punten mee te geven. Een van de punten is de cliëntenraad beter te betrekken bij de voorbereiding van de begroting. Over de jaarrekening heeft het college geen opmerkingen.

21.15 – 22:30 uur: Principekeuze nieuwbouwlocatie zwembad Hoogland
In 2023 heeft de gemeenteraad een principebesluit genomen om een nieuw zwembad Hoogland te bouwen ter vervanging van het huidige zwembad. Hiervoor is een voorbereidingskrediet ter beschikking gesteld. Er is een locatieonderzoek uitgevoerd naar vijf locaties. In het onderzoek staat een overzicht van kansen en beperkingen van elke locatie. Daaruit blijkt dat de locatie sportterrein christelijke korfbalvereniging MIA aan de Schothorsterlaan voorlopig de meest gunstige keuze is.

Dit is een deels besloten vergadering. 
De vergadering start openbaar, alleen dit openbare deel kunt u bijwonen.

→ U bent van harte welkom bij de commissievergadering. Of kijk online mee via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken. Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie.

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson 

Foto Vermeerzaal





Afgelopen maandagmiddag kwamen de kinderraad en de nieuwe kinderburgemeester voor het eerst bij elkaar. Ze gingen met elkaar in gesprek over dingen die zij voor Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen belangrijk vinden. Het thema was: ‘Iedereen is welkom’.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Wethouder Financiën presenteert kadernota met besparingsvoorstellen van 24 miljoen per jaar





Het college presenteerde afgelopen dinsdag de Kadernota 2025-2028 aan de gemeenteraad. In dit document staan de plannen die het college voorstelt voor Amersfoort voor de komende vier jaar, en hoeveel deze gaan kosten. Vanaf 2026 komt minder geld beschikbaar vanuit het Rijk, waardoor maatregelen genomen moeten worden om de komende twee jaren een sluitende begroting te houden. Na afstemming met de raad en inwoners doet het college nu een aantal voorstellen om geld te besparen: jaarlijks 24 miljoen euro. 

Willem-Jan Stegeman, wethouder Financiën: “Daarbij hebben we gezocht naar oplossingen om enerzijds de doelstelling van ons coalitieakkoord ‘goed leven binnen de grenzen van de aarde, een thuis voor iedereen, welzijn en sociale rechtvaardigheid en goed samenspel en in gesprek’ recht te doen. Dan doen we door te blijven investeren in een gezonde en duurzame groei van de stad met gerichte fondsen voor ecologische, ruimtelijke en vervoersontwikkelingen in de stad en buitengebied. En door vast te houden aan het principe van ongelijk investeren voor gelijke kansen, onder andere in de wijk Liendert. Anderzijds willen we Amersfoort nu en in de toekomst financieel gezond houden. We zijn er trots op dat we dit bereiken door hoofdzakelijk zelf de broekriem aan te trekken en de inwoners van Amersfoort te ontzien. Met name de meest kwetsbare groep.”

De kadernota is te vinden op financien.amersfoort.nl. Op 2 juli zijn in de raadsvergadering de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Op 9 juli is de besluitvorming. De raad besluit dan over ingediende moties (verzoeken) en amendementen (opdrachten) bij de kadernota. Ook besluit de raad dan over de kadernota zelf. De kadernota is de basis voor de Begroting 2025-2028. De begroting behandelt de raad in het najaar.

Actualiteitenraad: tijdelijke woningen Nijkerkerstraat en aanpak excessief verkeerslawaai
 

 


Tijdens de Actualiteitenraad stelde Jeroen Bulthuis (GroenLinks) vragen over de terugtrekking van Omnia Wonen uit de tijdelijke woningen in de Nijkerkerstraat. Vorige week vrijdag werd de raad hierover geïnformeerd. Jeroen Bulthuis gaf aan dat zijn fractie verbaasd en teleurgesteld is over deze stap van Omnia, omdat de woningen hard nodig zijn, de omgevingsvergunning is verleend en er goede afspraken leken te zijn gemaakt over de verdeling van de financiële risico's. 

Jeroen Bulthuis (GroenLinks) wilde daarom van het college weten door welke nieuwe inzichten Omnia Wonen nu besluit om zich terug te trekken, welke alternatieve ontwikkelende partijen kansrijk zijn de rol van Omnia over te nemen en of het college bereid is om desnoods zelf de ontwikkeling van deze woningen op zich te nemen. In aanvulling hierop wilden Hans van Wegen (BPA) en Joyce Huurman (VVD) een financieel inzicht krijgen over het project.  

Wethouder Rutger Dijksterhuis zei dat er op dit moment enkele juridische procedures lopen. Dit zorgt ervoor dat de risico's voor Omnia Wonen te groot zijn. Het college vindt het jammer dat Omnia Wonen zich zo laat in het proces terugtrekt, omdat het college heeft geprobeerd de risico's zo klein mogelijk te maken. Gesprekken met De Alliantie en Portaal hebben nog niet geleid tot een overeenstemming. Het college is nog altijd bezig om scenario's te verkennen om de tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat van de grond te krijgen. Daarbij wordt ook het alternatief onderzocht om het eventueel door de gemeente zelf te laten uitvoeren. De financiën worden daar ook bij betrokken. Op een later moment wordt de raad hierover geïnformeerd. 

Aanpak verkeerslawaai
Een tweede onderwerp dat tijdens de Actualiteitenraad aan bod kwam was excessief verkeerslawaai. Het onderwerp is voor het eerst besproken met veel mensen uit Amersfoort die zich grote zorgen maakten over geluidsoverlast in Amersfoort tijdens de commissie Omgeving van 19 september 2023. Er werd geconcludeerd dat er een plan van aanpak nodig is om excessief verkeerslawaai aan te pakken. Op 9 januari 2024 is in de commissie Omgeving een notitie over excessief verkeerslawaai besproken. Dit werd als een mooi begin gezien. Er moest een plan van aanpak gemaakt worden, zodat gekeken zou kunnen worden naar wat haalbaar is. Het college was gemotiveerd om dit op te pakken. Er is nu een hele tijd overheen gegaan. Alex Engbers (CDA) wilde van het college weten of het college nog steeds gemotiveerd is om excessief verkeerslawaai een halt te roepen en wanneer het college met een plan van aanpak komt om excessief verkeerslawaai tegen te gaan. 


Burgemeester Lucas Bolsius zei dat het een uitdaging is om uit te zoeken wat wel en wat niet kan. Politie-inzet moet een belangrijk onderdeel zijn, om motoren die rijden aan te kunnen houden. Dat kunnen boa's niet. De politiecapaciteit wordt echter voor meerdere zaken gebruikt, zoals bij demonstraties of tijdens uitgaansnachten. Het plan van aanpak over wat wel en niet mogelijk is op de korte termijn, middellange termijn en lange termijn is op vrijdag 31 mei naar de raad gestuurd. Deze wordt komende dinsdag betrokken bij de commissie Bedrijvigheid bij de bespreking over toezicht en handhaving.

Raadsbesluiten 28 mei: raad stemt in met uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt en met locatie nieuwe ambulancepost naast Superfun. 





Bij de raadsvergadering waren 37 van de 39 raadsleden aanwezig. Afwezig waren de raadsleden Tahsin Bülbül (DENK) en Maaike Varwijk (Amersfoort2014). Raadslid Kees Kraanen verliet de vergadering na het debat over Wind op Isselt. Dat verklaart het verschil in deelnemers aan de stemmingen. Klik hier voor de agenda en de stukken. Via dezelfde link kunt u de vergadering ook terugkijken.

Groen licht voor uitwerkingsvoorstel twee windturbines op bedrijventerrein Isselt 
De raad heeft ingestemd met het uitwerkingsvoorstel voor Wind op Isselt. Het voornemen is twee windturbines te plaatsen op bedrijventerrein Isselt met een maximale hoogte van 242,5 meter. Ze worden uitgerust met een systeem dat onder andere vogels en vleermuizen moet beschermen. De volgende stap is het proces voor de vergunningverlening. Meer informatie is te vinden op amersfoort.nl/wind-op-isselt.

Bij dit raadsvoorstel zijn vier amendementen en een motie behandeld.
Twee amendementen werden aangenomen. Het - door de aangenomen amendementen - gewijzigde raadsvoorstel werd uiteindelijk aangenomen met 25 stemmen voor (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 12 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, SP en VVD).

Aangenomen amendementen
• Amendement Voor groene en diervriendelijke energie (Partij voor de Dieren). Indiener Natanja Vreugdenhil (Partij voor de Dieren) gaf aan dat schone energie nodig is, maar dat anderzijds ook de natuur beschermd moet worden. Bekend is bijvoorbeeld dat vogels en vleermuizen door actieve windturbines gedood worden. Daarom stelde Vreugdenhil voor een systeem te gebruiken dat windmolens kan stopzetten zodra het vogels of vleermuizen detecteert. Op die manier zou de sterfte onder deze dieren tot een minimum kunnen worden beperkt. Ook wilde ze “een zeer frequente monitoring” zolang de turbines er staan. Als de situatie voor dieren negatiever uitpakt dan door ecologen nu wordt voorzien, moeten er wat haar betreft extra maatregelen ter bescherming worden genomen. 

Het amendement werd aangenomen met 30 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 7 stemmen tegen (BPA, SP en VVD). 

• Amendement Geen gebruik van ZEZAM (ChristenUnie, Partij voor de Dieren en CDA). Met het amendement wilden de indieners bereiken dat de zorgen van omwonenden serieus worden genomen. De landelijke overheid heeft regels opgesteld voor de afstand van windmolens tot woningen, namelijk twee keer de hoogte van de windmolen. Er zijn uitzonderingen mogelijk op deze afstandsregels als er belangrijke economische of maatschappelijke redenen zijn, lichtte Hans Bol van de ChristenUnie toe. Veel mensen die in de buurt wonen, maken zich zorgen over de komst van de windmolens. Met het amendement, zei Bol, moet voorkomen worden dat de groep die de windmolens wil plaatsen voorlopig gebruik mag maken van de uitzonderingsregels om de afstandsregels te omzeilen. Eerst moeten er goede afspraken gemaakt worden die de belangen van de direct betrokken bewoners respecteren. Die dienen te worden vastgelegd in het omgevingsconvenant van de omgevingsadviesraad (OAR). Als deze afspraken niet gemaakt kunnen worden, zal de gemeenteraad beslissen over de meningsverschillen tijdens de vergunningsprocedure.

Het amendement werd aangenomen met 35 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 2 stemmen tegen (SP).

Verworpen amendementen
Amendement ZEZAM beoordeling door OAR (VVD). Indiener Joyce Huurman (VVD) pleitte met dit amendement ervoor dat als de vergunningaanvrager voor de windturbines gebruik wil maken van een uitzondering op de nieuwe landelijke afstandsnormen: 'vanwege zwaarwegende economische belangen of zwaarwegende andere maatschappelijke belangen' (ZEZAM), dat de motivering hiervan in de Omgevingsadviesraad (OAR) moet worden besproken en dat de OAR hierover een advies kan geven. 

Het amendement werd verworpen met 20 stemmen tegen (ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 17 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, SP en VVD). 

• Amendement Stap uit de papieren werkelijkheid (Amersfoort voor Vrijheid). Volgens indiener Tom van Lamoen (Amersfoort voor Vrijheid) gaat het in de berekeningen over gezondheidsrisico's van windturbines “alleen maar om modellen en gemiddelden en bureaucratie.” Zijn verzoek: “Waarborg de gezondheid en het vertegenwoordigen van onze eigen inwoners.” Hij pleitte ervoor “geen gebruik te maken van uitzonderingsmogelijkheden op de nieuwe landelijke normen, en daarmee ten minste een afstand van twee keer de tiphoogte aan te houden tot windturbinegevoelige objecten (zoals woningen), ook als deze op het bedrijventerrein gelegen zijn.”

Het amendement werd verworpen met 25 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 12 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, SP en VVD).

Motie over adviezen uit onderzoek naar gezondheidseffecten meenemen, aangenomen
Motie Gezondheid gaat voor (ChristenUnie en CDA). Indiener Hans Bol (ChristenUnie) verwees in deze motie naar de mogelijke aanwezigheid van de chemische stof Bisphenol A in windmolens, die schadelijk voor de gezondheid van inwoners kan zijn. Hij wees erop de gezondheidseffecten momenteel worden onderzocht. Met de motie vroeg hij of het college belangrijke adviezen uit het onderzoek wil meenemen wanneer het de verdere voorwaarden voor de plaatsing van de windmolens formuleert.

De motie werd aangenomen met 35 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 2 stemmen tegen (SP).

RAVU krijgt nieuwe ambulancepost aan Middelhoefseweg
Aan de Middelhoefseweg 10 komt een nieuwe ambulancepost van de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht (RAVU). Dat heeft de raad besloten. De nieuwe post krijgt een stalling voor de zeventien voertuigen, kantoorruimte, verblijfsruimte en parkeergelegenheid voor het personeel. De uitrit van de ambulancepost komt direct aan de Middelhoefseweg, ongeveer halverwege Superfun en de kruising met de Amsterdamseweg. De nieuwbouw van de ambulancepost is nodig omdat de post aan de Zonnehof weg is.

Bij dit raadsvoorstel is een motie behandeld:
• In stilte verleiden (CDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, D66 en GroenLinks). Indiener Alex Engbers (CDA) verzocht met deze motie om met de RAVU af te spreken het gebruik van sirenes tijdens het vertrek richting de Birkstraat, BW-laan of Amsterdamseweg “te allen tijde tot een noodzakelijk minimum te beperken”. Ook wilde hij dat de verkeerslichten er ’s nachts actief blijven, zodat ambulances door “slim verkeerslichtbeleid” voorrang kunnen krijgen. Ook daarmee kan het gebruik van de sirene ’s nachts worden beperkt. 

De motie werd aangenomen met 33 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD) en 2 stemmen tegen (SP).

Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

Raad stemt in met vernieuwd compensatiebeleid voor groen
De raad heeft ingestemd met een vernieuwd compensatiebeleid voor groen. Bij dit raadsvoorstel zijn twee amendementen verworpen en een motie aangenomen:

Amendement Tijdig evalueren om passend te compenseren (VVD en D66). Raadslid Hans Lemain (VVD): “Er ligt een behoorlijk ambitieus plan dat de wethouder heeft toegelicht aan de commissie. Er worden behoorlijke stappen gezet in het actualiseren en verzwaren van het groencompensatiebeleid. Ook worden er nieuwe maatregelen toegevoegd, zoals het werken met gidssoorten. De wethouder heeft onderkend dat het huidige beleid niet voldeed aan de eisen en wensen van de coalitie. Het effect van dit nieuwe beleid is onduidelijk.” Lemain stelde met het amendement daarom voor de evaluatie ervan te vervroegen, naar eind 2026.

Het amendement werd verworpen met 20 stemmen tegen (Amersfoort voor Vrijheid, Beter Amersfoort, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 16 stemmen voor (BPA, CDA, D66 en VVD). De fractie van Amersfoort2014 stemde verdeeld.

• Amendement Geen kroning, geen woning? (VVD en Amersfoort voor Vrijheid). Het amendement wees erop dat het nieuwe compensatiebeleid kan leiden tot vertragingen in de woningbouw. Het stelde daarom een toevoeging aan het raadsvoorstel voor die ervoor zou zorgen dat, mocht de woningbouwopgave stagneren, er een escape is, waardoor er toch gebouwd kan blijven worden. Raadslid Hans Lemain (VVD): “Bouwen gaat boven bomen.”

Het amendement werd verworpen met 31 stemmen tegen (Amersfoort2014, BPA, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 5 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Beter Amersfoort en VVD).

Motie Financiële compensatie in de evaluatie (ChristenUnie). De fractie van ChristenUnie steunde het beleid om Amersfoort groen te houden, bijvoorbeeld door weggehaald groen te compenseren. Maar, zei Polinder, in het beleid is geen mogelijkheid van een financiële compensatie opgenomen. “We zijn benieuwd in hoeverre ontwikkelingen daarop afketsen.” Hij vroeg het college bij de eerstvolgende evaluatie van het beleid de raad te informeren in welke mate projecten niet door konden gaan doordat er niet financieel kon worden gecompenseerd.

De motie werd aangenomen met 30 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA) en 6 stemmen tegen (BPA, SP en VVD).

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 33 stemmen voor (Amersfoort voor Vrijheid, Amersfoort2014, BPA, Beter Amersfoort, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) en 3 stemmen tegen (VVD).

Moties over geveltuinen en windenergie aangenomen
Er werden twee moties aangenomen die niet bij een raadsvoorstel hoorden:
• Geveltuinen: Ja, graag! (D66 en GroenLinks). Volgens indiener Kirsten Mik (D66) is het nu lastig om een geveltuin te realiseren. “Er moet toestemming worden aangevraagd bij de wijkmanager en een overeenkomst worden getekend. Dat is onnodig. Natuurlijk moet de stoep toegankelijk blijven, maar geveltuintjes kunnen op veel meer plekken. Het is een eenvoudige manier om meer groen toe te voegen aan de straten en te helpen bij het afvoeren van regenwater. Geveltuintjes zorgen voor koelte bij hitte en zien er gezellig uit.” Met de motie vroeg Mik het college randvoorwaarden en regels op te stellen en deze te delen met inwoners. Wethouder Johnas van Lammeren zei de motie 'graag te omarmen'. Op de vraag van raadslid Hans Lemain (VVD) hoe het college omgaat met verwaarloosde geveltuinen, antwoordde Van Lammeren dat hier ook regels voor komen.

De motie werd unaniem aangenomen.

• Alle windenergie gebruiken (ChristenUnie, GroenLinks en PvdA). Met deze motie vroegen de indieners het college beter te kijken naar lokale maatregelen en mogelijkheden voor investeren in duurzame energie. Eén van de redenen om de motie in te dienen, zei raadslid Hans Bol (ChristenUnie), is dat “negatieve prijsprikkels het draagvlak voor duurzame elektriciteit kunnen doen afnemen. Het stoppen van de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt door velen gezien als een maatregel van een onbetrouwbare overheid.” 

De motie werd unaniem aangenomen.

De raad besloot ook over onderstaande raadsvoorstellen:

  • Investeringskrediet t.b.v. bouw- en woonrijp maken Verplaatsbare woningen Bovenduist
Het raadsvoorstel is aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 2 tegen (SP).
  • Bindend advies ontwerp omgevingsvergunning voor uitgebreide buitenplanse omgevingsplanactiviteit, ‘Verplaatsbare woningen en tijdelijk gronddepot Bovenduist’
Het raadsvoorstel is aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 2 tegen (SP).
  • Handelingsperspectief Buitengebied Regio Amersfoort
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Afgeven ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor (woningbouw)plannen Kamer 2 De Nieuwe Stad
Het raadsvoorstel is aangenomen met 34 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, Beter Amersfoort, BPA en Amersfoort voor Vrijheid) en 2 tegen (SP).
  • Vaststellen Meerjarenprogramma Grondexploitaties 2023
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Beschikbaar stellen investeringskrediet aanleggen twee bushalteparen Outputweg
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Onderzoek NVRR (Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies) over klachtbehandeling gemeente
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Amersfoort
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Verordening jeugdhulp gemeente Amersfoort
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Monitoring uitvoering aanbevelingen rekenkamer
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Jaarstukken 2023, geactualiseerde begroting 2024 en ontwerpbegroting 2025 VRU (Veiligheidsregio Utrecht)
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.
  • Wijzigingsbesluit van de Verordening van de gemeenteraad Amersfoor over regels rond rechtspositie
Het raadsvoorstel is aangenomen met 35 stemmen voor (D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, VVD, Amersfoort2014, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Beter Amersfoort en BPA) en 1 tegen (Amersfoort voor Vrijheid).
  • Raadsvoorstel (gedeeltelijk) opheffen geheimhouding (over locatie islamitische begraafplaats). 
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen.

De vergadering is terug te bekijken op Politiek Portaal. Daar is ook de besluitenlijst en het verslag van de vergadering te vinden, waarin u kunt lezen waarom een fractie voor of tegen een voorstel, amendement of motie stemde. 

Het Plein: Warmtebedrijf Amersfoort over ontwikkeling nieuw warmtenet

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





Het Plein is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Zij kunnen hun plan, idee, organisatie of project presenteren aan de raad en het college. Tijdens de editie van afgelopen dinsdag presenteerde Warmtebedrijf Amersfoort zich op de markt. 

De aanwezigen werden bijgepraat over de ontwikkelingen binnen het warmtebedrijf, de kansen voor Amersfoort en de ambities van het warmtebedrijf. Het ging daarbij onder andere over de warmtebronnen van het Warmtebedrijf, zoals biogrondstoffen, aquathermie, aardwarmte, zonne-energie en restwarmte. Verder werden raadsleden geïnformeerd over warmtenetten. De presentatie die gegeven is staat hier. Meer informatie is te vinden op de website van het Warmtebedrijf, www.warmtebedrijfamersfoort.nl.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt - en de laatste voor de zomervakantie -  is op 18 juni. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl. Op amersfoort.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y