Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

5 juli 2024

RaadsMail

Raadspreekuur 6 juli, agenda raadsvergadering van 9 juli en terugblik op raadsvergadering van 2 juli

Op zaterdag 6 juli is er weer een inloopspreekuur van de gemeenteraad. Deze keer wordt het gehouden in De Groene Stee in Liendert. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

De gemeenteraad komt op dinsdag 9 juli bijeen voor raadsvergadering Het Besluit. Dit is de laatste vergadering voor het zomerreces. De raad neemt besluiten over onder andere de Kadernota 2025-2028, het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn en plannen voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats. Ook is er raadsinformatiemarkt Het Plein. De gemeenteraad krijgt informatie over de gelote burgerraad.

Op dinsdag 2 juli stond de raadsvergadering Het Besluit in het teken van de Kadernota 2025-2028. De fracties gaven hun visie op de kadernota en gingen met elkaar in debat.

Inhoud

 

Kom zaterdag 6 juli in Liendert op de koffie bij raadsleden

Duurzaam (bron: Pixabay)

Op zaterdag 6 juli van 10.30 tot 11.30 uur houdt de gemeenteraad weer inloopspreekuur. U kunt als inwoner vertellen wat u belangrijk vindt voor uw buurt of wijk, of voor heel Amersfoort.

Het spreekuur is er om uw mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Ook kunt u zorgen uiten over wat er speelt in uw buurt, vragen stellen, een goed idee inbrengen, of gewoon kennismaken met raadsleden.
U kunt zonder afspraak binnenlopen. Verschillende raadsleden zijn aanwezig om met u in gesprek te gaan. We zien u graag op 6 juli! De locatie is wijkcentrum De Groene Stee, Wiekslag 92, 3815 GS in Amersfoort.

Actualiteitenraad 9 juli 2024

Raadsleden en buitengewoon fractieleden kunnen om 15.00 uur vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders over actuele onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan. Let op: als er geen onderwerpen worden aangemeld, gaat de Actualiteitenraad niet door. Informatie over de Actualiteitenraad staat op amersfoort.raadsinformatie.nl (Politiek Portaal). Er zijn tot nu toe nog geen onderwerpen aangemeld.
Raadsvergadering Het Besluit 9 juli
Na de Actualiteitenraad, rond 15.15 uur, begint raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Raad besluit over Kadernota 2025-2028
De gemeenteraad neemt besluiten over de amendementen en moties bij de Kadernota 2025-2028 en over de kadernota zelf. In de kadernota 2025-2028 staan de ambities en prioriteiten van het college voor de komende jaren. U leest hier het advies van het college over de moties en amendementen. Lees hier het raadsvoorstel.

Wensen en bedenkingen bij deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn
Amersfoort moet voor mensen én dieren een prettige plek zijn. Met dieren moet meer rekening worden gehouden. Dat staat in het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn dat het college heeft opgesteld. Het college mag dit programma zelf vaststellen. Maar vraagt de gemeenteraad eerst om hiervoor wensen en bedenkingen mee te geven. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit agendapunt is een amendement aangekondigd:
• De kat de bel aanbinden (CDA). De fractie van het CDA wil inzetten op bewustwording van de nadelige invloed van de huiskat op vogels.  

Vaststellen voorwaardes woningbouw Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat
Woningcorporatie de Alliantie wil 98 woningen aan de Van Ghentstraat, de Van Nesstraat en de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp slopen en vervangen door ongeveer tweehonderd nieuwe woningen. Voor de plannen zijn voorwaarden opgesteld, waar de gemeenteraad nu een besluit over neemt. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit agendapunt is een motie aangekondigd:
• Eerst parkeerproblemen oplossen (GroenLinks). De fractie van GroenLinks wil dat het college het nieuwe parkeerbeleid gaat invoeren in de wijk Kruiskamp. 

Vaststellen uitwerkingsvoorstel voor ontwikkeling Wagenwerkplaats Oost
Voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats, deelgebied Oost, is een uitwerkingsvoorstel opgesteld. Daarin staat hoe het gebied ingericht kan worden met woningen, kantoren, groen en parkeerhubs. Het college vraagt de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit agendapunt is een amendement aangekondigd:
• 35% sociaal blijft het uitgangspunt (GroenLinks en PvdA). De fracties van GroenLinks en PvdA willen dat er minimaal 35% sociale huurwoningen gerealiseerd worden bij de ontwikkeling van Wagenwerkplaats Oost. 

Vaststellen gewijzigd bestemmingsplan Wagenwerkplaats West en Midden
De ontwikkeling van de Wagenwerkplaats, deelgebieden Midden en West, zit in een andere fase. Er ligt een gewijzigd bestemmingsplan dat de plannen voor onder andere woningbouw en een parkeerhub mogelijk moet maken. Het college stelt de gemeenteraad voor het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit agendapunt is een motie aangekondigd:
• Laat de Soesterhof niet in de kou staan (GroenLinks en Beter Amersfoort). De fracties van GroenLinks en Beter Amersfoort willen dat het college samen met de NS en Omnia voor een duurzame oplossing komt voor de energievoorziening van met name de sociale huurwoningen van de Soesterhof. 

Moties
Er staan vijf moties op de agenda die niet bij een raadsvoorstel horen:
• Voorkomen complexe scheidingen (Amersfoort2014, ChristenUnie, GroenLinks, Beter Amersfoort en CDA). De fracties willen dat het college met een plan komt om complexe echtscheidingen tegen te gaan. 
• Zicht op huiselijk geweld (PvdA). De fractie wil dat de rekenkamer onderzoek gaat doen naar huiselijk geweld in Amersfoort en met aanbevelingen komt voor het verbeteren van het beleid tegen huiselijk geweld.
• Tijdelijke uitbreiding van opvangcapaciteit voor dak- en thuislozen (ChristenUnie, CDA, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, D66 en SP). De fracties vragen het college om extra opvang van dak- en thuislozen te verzorgen.
• Verbetering FietsVeiligheid Amersfoort
(CDA en BPA). De fracties willen dat het college een voorlichtingscampagne opzet over de gevaren van het opvoeren van fatbikes. Verder willen de fracties dat de politie vaker gaat controleren op opgevoerde fatbikes.
• Lobby treinen gevaarlijke stoffen (ChristenUnie, CDA en GroenLinks). De fracties willen dat het college een lobby opzet om verantwoordelijke partijen zich te laten houden aan de geldende wettelijke kaders voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. 

Er staan nog meer raadsvoorstellen op de agenda, zoals:
  • Vaststellen bestemmingsplan en beeldkwaliteitseisen voor ontwikkeling Landgoed Blom
  • Investeringskrediet beschikbaar stellen voor toegankelijk maken van 59 bushaltes voor inwoners met een beperking
  • Krediet beschikbaar stellen voor aanbouw de Observant voor professionele keuken
  • Garant staan aan coöperatie Samenfoort (voortgezet onderwijs) voor verduurzaming schoolgebouwen waarvan Stichting Meerscholen de eigenaar is
In de RaadsMail van volgende week leest u wat de gemeenteraad allemaal heeft besloten. Voor de volledige agenda van de vergadering van 9 juli verwijzen wij u naar Politiek Portaal. 

Gelote Burgerraad op Het Plein 9 juli 2024

Het Plein is van 17.30-18.00 uur. Het is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Zij kunnen hun plan, idee, organisatie of project presenteren aan de raad en het college. Tijdens deze editie wil de gelote burgerraad een animatie en een korte schets laten zien over de gelote burgerraad.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 28 mei. U kunt zich aanmelden op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl.

Kinderburgemeester

Foto Vermeerzaal

Kindergrondwetboekje 
Wist je dat kinderen van de tekenateliers van Scholen in de Kunst een heus Kindergrondwetboekje gemaakt hebben? Daarin staat wat zij belangrijke rechten vinden voor kinderen. Zoals: schoon drinkwater voor ieder kind. Of: recht op ouders of verzorgers. En: niet buitensluiten. Op woensdag 26 juni werd het boekje in het Eemhuis officieel onthuld. Kinderburgemeester Aiden en de kinderraadsleden Sofie en Nova waren daarbij en kregen een exemplaar overhandigd. En een boekje gaat naar de koning en koningin!

Keti Koti
De kinderburgemeester was afgelopen zondag bij Keti Koti Amersfoort: de herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij. Aiden - zelf gedeeltelijk van Surinaamse afkomst - vond het belangrijk om daarbij te zijn.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Terugblik raadsvergadering Het Besluit van 2 juli

De raadsvergadering Het Besluit stond in het teken van de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Tijdens deze raadsvergadering waren Kees Kraanen (VVD) en Reinier Polinder (ChristenUnie) afwezig. Hugo Kruyt (SP), Wytse Dassen (D66), Tahsin Bülbül (DENK) en Giel van der Steenhoven (GroenLinks) kwamen later in de vergadering.

Raad debatteerde over Kadernota 2025-2028
Afgelopen dinsdag waren de Algemene Beschouwingen op de kadernota. Iedere fractie gaf een statement met haar visie op de kadernota en de toekomst van de stad. Daarna gaf het college een reactie en volgde een debat. Ook kondigden fracties moties (verzoeken) en amendementen (opdrachten) aan bij de kadernota. Hier vindt u de special over de kadernota met statements van alle fracties. U leest hier het advies van het college over de moties en amendementen. 

Besluitvorming
Aanstaande dinsdag neemt de gemeenteraad besluiten over de moties en de amendementen. De raad besluit vervolgens over de kadernota zelf. In de RaadsMail van 12 juli leest u een terugblik op de Algemene Beschouwingen en besluitvorming. De kadernota is de basis voor de Begroting 2025-2028. Die behandelt de gemeenteraad in het najaar.

Raad besloot over woonplaats wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh
Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh woont niet in Amersfoort, maar in Nijkerk. Volgens de Gemeentewet moet een wethouder wonen in de gemeente waar hij of zij werkzaam is. Van de regel kan worden afgeweken voor een periode van steeds een jaar. De gemeenteraad gaf wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh toestemming om in Nijkerk te blijven wonen, terwijl ze wethouder is in Amersfoort.

Het raadsvoorstel werd aangenomen met 30 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 1 ongeldige stem. 

De vergadering is terug te bekijken op Politiek Portaal. Daar worden de besluitenlijst en het verslag gepubliceerd. 
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  Of bellen naar 033-469 4379 (griffie).

Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y