Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

7 juni 2024

RaadsMail

Commissies dinsdag 11 juni: Bouwplannen, rekenkamerrapport participatie en Jaarrekening 2023

Op 11 juni vergaderen de commissies Omgeving en Bestuur. Bij de commissie Omgeving staat de ontwikkeling van verschillende locaties op de agenda: de Schothorsterlaan 88, de Van Ghent-, Van Nes- en Van Galenstraat en de Wagenwerkplaats deelgebied Oost. De commissie Bestuur spreekt over het referendum als instrument om invloed te hebben op de gemeenteraad. Ook bespreekt ze het rekenkamerrapport over participatie en de Jaarrekening 2023. Bij de commissie Bestuur bent u van harte welkom om in te spreken over de Kadernota 2025-2027. De kadernota zelf wordt niet als agendapunt behandeld.

Op 4 juni vergaderden de commissies Omgeving, Bedrijvigheid en Sociaal. In de commissie Omgeving ging het over de ontwikkeling van de nieuwe wijk Vathorst-Bovenduist. De commissie Bedrijvigheid sprak opnieuw over belangrijke thema’s voor toezicht en handhaving. De commissie Sociaal besprak onder andere het verbeteren van de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs voor kinderen. 

Wilt u alvast weten wat er op de agenda staat van 18 juni? Klik dan hier. In de RaadsMail van volgende week leest u daar meer over. 

Inhoud

 

Agenda commissie Omgeving 11 juni





15.30 - 15.45 uur

  • Spreekrecht inwoners. U kunt inspreken over een onderwerp dat gaat over mobiliteit en energietransitie. Het onderwerp hoeft niet per se op de vergaderagenda te staan. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). 
  • Termijnagenda commissie en uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

15.45 - 18.00 uur: Goed werkend energiesysteem voor groeiend Amersfoort
Het college gaat een omgevingsprogramma Energie opstellen en informeert de commissie over de aanpak.

In het omgevingsprogramma Energie werkt het college het energiesysteem van de toekomst uit. Om Amersfoort te kunnen laten groeien en verduurzamen, is een goed werkend energiesysteem belangrijk. De huidige problemen met netcongestie (file op het elektriciteitsnet) laten dat zien. Het college wil per buurt of wijk uitwerken welke soorten energieoplossingen nodig zijn om netcongestie te voorkomen. Tijdens de vergadering worden ook de uitkomsten van een onderzoek, de ‘energiemix’ gepresenteerd.

19.00 - 19.30 uur: Spreekrecht inwoners
U kunt in de avond inspreken over een onderwerp dat gaat over ruimtelijke ontwikkeling, de Omgevingswet en wonen. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen.

19.30 - 20.30 uur: Doorgaan of stoppen met het ontwikkelen van de Schothorsterlaan 88?
De ontwikkeling van de Schothorsterlaan 88 in samenwerking met burgerinitiatief Behoud Park Schothorst blijkt niet mogelijk binnen de voorwaarden die de raad eerder heeft vastgesteld. Het college wil van de commissieleden weten of zij de ontwikkeling wel of niet willen doorzetten.

20.30 - 21.30 uur: De Alliantie wil ongeveer tweehonderd nieuwe woningen in Kruiskamp bouwen
Woningcorporatie de Alliantie wil 98 woningen aan de Van Ghentstraat, de Van Nesstraat en de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp slopen en vervangen door ongeveer tweehonderd nieuwe woningen. Voor de ontwikkeling zijn voorwaarden opgesteld.

De woningen zijn van bouwjaar 1955 en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De Alliantie wil ze vervangen door nieuwe, betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen in een groene en leefbare buurt. De bedoeling is dat er 180 tot 210 nieuwe woningen komen. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal. Om dit allemaal mogelijk te maken, is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Een van de voorwaarden nu is dat een percentage van 65 tot 80 procent sociale huur wordt en 20 tot 35 procent middeldure huur. Het worden vooral twee-, drie- en vierkamerappartementen. De woningen zijn ook geschikt voor ouderen. De meeste gebouwen zullen bestaan uit drie tot vier bouwlagen en enkele uit maximaal vijf bouwlagen.

21.30 - 21.45 uur: Commissie in gesprek over bestemmingplan voor ontwikkeling Landgoed Blom
Om de ontwikkeling van Landgoed Blom mogelijk te maken, is een bestemmingsplan opgesteld. Het plan beschrijft de bouw van tweehonderd (huur)woningen en 900 vierkante meter aan voorzieningen. De commissie gaat nu in gesprek over het vaststellen van het bestemmingsplan.

21.45 - 22.30 uur: Uitwerkingsvoorstel voor zeshonderd woningen plus kantoren en parkeerhubs Wagenwerkplaats
Voor de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats, deelgebied Oost, is een uitwerkingsvoorstel opgesteld. Er zijn plannen voor woningbouw, kantoren en parkeerhubs. Om dit mogelijk te maken, moet het omgevingsplan worden gewijzigd. 

Het gaat om de bouw van zeshonderd woningen. Daarvan wordt 30 procent sociale huur, 20 procent middensegment en 50 procent vrije sector, zo is het voorstel. Het plan bevat ongeveer 22.500 vierkante meter kantoorruimte, een congresruimte en drie parkeer- en mobiliteitshubs. Ook staat in het plan de wens voor een verbinding tussen Langs Eem en Spoor en het Soester- en Bergkwartier.

Nieuw stadsgebied
Langs Eem en Spoor bestaat uit de gebieden de Wagenwerkplaats, Kop van Isselt, De Nieuwe Stad, Eemplein en Trapezium. Deze gebieden moeten een nieuw stadsgebied worden rondom het Soesterkwartier. Er komen duizenden woningen en ruimte voor werken, groen en cultuur. De Wagenwerkplaats is opgedeeld in drie deelgebieden: West, Midden en Oost. West en Midden zitten in een andere fase dan Oost; daarvoor wordt op dit moment het bestemmingsplan uitgewerkt.

Meer informatie:

Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de Raadzaal. Van harte welkom! Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Agenda commissie Bestuur
 

 


19.30 - 19.45 uur: 

  • Spreekrecht inwoners. U kunt tijdens de openbare vergadering inspreken over een onderwerp dat gaat over financiën, bestuur, dienstverlening en vastgoed. Het onderwerp hoeft niet per se op de vergaderagenda te staan. Aanmelden: gemeenteraad@amersfoort.nl of: 033 469 4379 (griffie). Neem ook contact op met de griffie als u niet zeker weet of uw onderwerp geschikt is voor inspraak of als u een andere manier zoekt om in contact met raadsleden te komen. 
  • Termijnagenda, uitnodigingen, hamerstukken en actualiteiten.

19.45 - 20.45 uur: Invloed inwoners op de gemeenteraad: welke plek heeft het referendum?
Er zijn verschillende instrumenten voor inwoners om invloed te hebben op de gemeenteraad. Het referendum is er daar één van. De commissie gaat in gesprek over de vraag welke plek het referendum moet hebben.

Wat is de waarde van het instrument? Moet de referendumverordening gewijzigd worden? Welke verwachtingen zijn er? En welke rol is er weggelegd voor het college, de raad en initiatiefnemers? Na het referendum over het nieuwe parkeerbeleid (gehouden op 22 november 2023) adviseerde de referendumcommissie in gesprek te gaan over deze vragen, en over de vraag welke plek het referendum heeft binnen het palet van samenspraak, invloed en participatie. Een referendum heeft namelijk mogelijkheden en beperkingen. Onder andere doordat inwoners alleen kunnen antwoorden met een ‘voor’ of ‘tegen’, terwijl de opgave misschien niet in een ‘voor’ of ‘tegen’ te vangen is.

Begeleidingsgroep
Dit gesprek wordt nu gevoerd op verzoek van de begeleidingsgroep referendumverordening. Deze bestaat uit vier raads- en commissieleden. De groep begeleidt het proces om te komen tot een aangepaste referendumverordening.

20.45 - 21.30 uur: Rekenkamer doet aanbevelingen voor participatie
De gemeente Amersfoort maakt werk van participatie. Tegelijk is onduidelijk of het beleid en de uitvoering het gewenste effect hebben. Dat komt onder andere doordat het participatiebeleid geen duidelijke doelen heeft.

Dit zijn enkele conclusies van de rekenkamer Amersfoort. De rekenkamer onderzocht hoe de gemeente haar inwoners probeert te betrekken bij het maken van keuzes.

De rekenkamer heeft het rapport ‘Betrekken, luisteren en afwegen, een onderzoek naar participatie in de gemeente Amersfoort’ aangeboden aan de raad en presenteert het nu aan de commissie. Uit het onderzoek blijkt ook dat de besluiten wel verbeteren door participatie, maar dat dit niet voor iedereen duidelijk is. En: er is veel participatie, maar toch zijn deelnemers niet tevreden.

Aanbevelingen
De rekenkamer doet een aantal aanbevelingen aan de raad en het college. Een van de aanbevelingen aan de raad is om aan inwoners duidelijk te maken wat er met hun inbreng gebeurt. Ook stelt de rekenkamer voor dat het college en de raad de spelregels tijdens een traject niet veranderen. Het college heeft ook gereageerd op de aanbevelingen van de rekenkamer.

Rekenkamer Amersfoort
De rekenkamer Amersfoort is een onafhankelijk orgaan dat het bestuur van de gemeente toetst. De rekenkamer voert onderzoeken uit en doet aanbevelingen aan de gemeenteraad. Kijk voor meer informatie over de rekenkamer Amersfoort op amersfoort.nl/rekenkamer.

21.30 - 22.30 uur: Amersfoort eindigt 2023 met een plus van 31 miljoen euro: Wat moet ermee gebeuren?
Met de Jaarstukken 2023 legt het college aan de gemeenteraad verantwoording af over het beleid van het afgelopen jaar en wat dit heeft gekost. Ook doet het college een voorstel voor wat er moet gebeuren met het positieve jaarrekeningsaldo.

De jaarstukken zijn een belangrijk controle-instrument van de gemeenteraad. Uit de jaarstukken 2023 blijkt dat er meer financiële mee- dan tegenvallers waren: onder aan de streep staat de gemeente 31 miljoen euro in de plus. Het college stelt voor om een deel van het bedrag een bestemming te geven en een deel over te hevelen. De Jaarstukken 2023 zijn te vinden op financien.amersfoort.nl.

Besluitvorming
Op 18 juni besluit de gemeenteraad tijdens raadsvergadering Het Besluit over de Jaarstukken 2023. Ook neemt hij besluiten over wat er moet gebeuren met het geld dat over is. De raadsleden stemmen over de ingediende moties (verzoeken aan het
college) en amendementen (wijzigingen in de besluiten).

Vragen over de vergaderplanning? Neem contact op met de griffie. 

→ U kunt de commissievergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de Molendijkzaal. Van harte welkom! Ook kunt u de vergadering online volgen via Politiek Portaal. Op deze website staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Kinderburgemeester Aiden Seijmonson 

Foto Vermeerzaal





Van 28 tot en met 31 mei liep Aiden mee met de Avondvierdaagse Hoogland. Op deze foto een aantal deelnemers met wie hij liep, van zijn eigen basisschool Talentum.

Agenda
• 10 juni: Leden van de kinderwijkraden en kinderburgemeester Aiden komen samen voor de kinderraad. Ze praten dan met elkaar over dingen die belangrijk zijn voor Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van aankomend jaar te verwezenlijken: dat ieder kind zich welkom voelt in Amersfoort? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Volg de kinderburgemeester ook via Instagram: kinderburgemeesteramersfoort. 

Meer informatie over de kinderburgemeester staat op amersfoort.nl/kinderburgemeester.

Terugblik commissie Omgeving 4 juni
Zorg (Bron: Pixabay)




 

Gesprek over verdere uitwerking voorwaarden Vathorst-Bovenduist
Op 10 oktober vorig jaar stelde de gemeenteraad de voorwaarden vast voor de ontwikkeling van de wijk Vathorst-Bovenduist. In deze nieuw te bouwen wijk komen ongeveer 3.300 woningen. De helft van de woningen zal uit huizen bestaan en de andere helft uit appartementen. Bovendien moet duurzaam vervoer een belangrijke plek krijgen. 

Tijdens de bespreking van het onderwerp stelde het bureau Zones Urbaines Sensibles (ZUS) zich voor aan de commissie Omgeving en deelde het zijn eerste analyse over Vathorst-Bovenduist.

Verder is de gemeente bezig geweest met een verkenning om te kijken wat belangrijk moet worden in de nieuwe wijk. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over wonen, werken, de maatschappelijke functie van Bovenduist, mobiliteit en duurzaamheid en groen. Hierover gingen commissieleden met elkaar in gesprek. 

> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende behandeld. Het college komt op een later moment terug bij de commissie Omgeving voor het stellen van kaders voor Vathorst-Bovenduist. 


→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bedrijvigheid





College peilde mening raad over toezicht en handhaving
Het college stelt elk jaar een uitvoeringsprogramma vast voor vergunningen, toezicht en handhaving binnen de gemeente. Op 14 mei sprak de commissie Bedrijvigheid al over welke thema's volgens de commissie belangrijk zijn voor de inzet van toezicht en handhaving in het publieke domein, bouwen en ruimtelijke ordening. Dit zijn onder meer handhaving op vuurwerk, geluidshinder, ondermijning, de capaciteit van boa's en brandveiligheid.

Afgelopen dinsdag sprak de commissie verder over het onderwerp. Het ging onder andere over:

  • de aanpak van jeugdoverlast;
  • de inzet van boa's;
  • overlast in de binnenstad;
  • excessief verkeerslawaai en andere soorten van geluidsoverlast;
  • overlast van fatbikes.
> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken. Het college stelt binnenkort het uitvoeringsprogramma vast.


→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Sociaal
Duurzaam (bron: Pixabay)


 

Inspraak over de Inclusieve arbeidsmarkt en zwembad Hoogland
Tijdens de commissie Sociaal spraken zeven mensen in. De eerste inspreker sprak namens Impact033 in over de inclusieve arbeidsmarkt. Impact033 vroeg aandacht voor de coalitie inclusieve arbeidsmarkt. Deze is met hulp van de gemeente ingesteld. Impact033 vindt het belangrijk dat iedereen bijdraagt aan een inclusieve samenleving.

Verder spraken zes mensen in over de nieuwbouwlocatie voor het zwembad Hoogland. De locatie van korfbalvereniging MIA aan de Schothorsterlaan wordt gezien als de meest geschikte locatie. Hier werd later op de avond verder over gesproken door de commissie Sociaal.
De eerste drie insprekers over dit onderwerp gaven aan voorstander te zijn van een zwembad op de locatie van korfbalvereniging MIA. De korfbalvereniging gaf aan mee te willen werken, maar dat zij hiervoor waarschijnlijk wel iets moeten inleveren. MTS FysioAmersfoort ziet mogelijkheden om het zwembad te combineren met andere functies, met name in relatie tot bewegen en gezondheid. Ook de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland is voorstander van een zwembad op deze locatie. 
Vervolgens spraken drie tegenstanders van het zwembad op deze locatie in. Dit waren twee inwoners en Behoud Park Schothorst. Zij willen het park namelijk groen houden en de cultureel natuurlijke waarden behouden. De bezwaren gingen over de verstening van het gebied, de aantasting van de zichtlijnen door de komst van het zwembad en dat er niet nagedacht is vanuit het oogpunt van Park Schothorst. 

Kansrijke overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs
Amersfoort wil dat de overstap voor leerlingen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk verloopt. Op verzoek van de fractie van D66 ging de commissie over dit onderwerp in gesprek. 

Tijdens het gesprek kwamen de volgende onderwerpen ter sprake:

  • het advies dat kinderen krijgen voor de middelbare school;
  • de impact van over- en onderadvisering op ouders en kinderen;
  • de betrokkenheid van praktijkonderwijs;
  • de samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en andere partijen;
  • het creëren van bewustwording;
  • betrokkenheid van kinderen zelf bij het gesprek over hun advies.
> Vervolg? Het onderwerp is voor nu voldoende besproken.

Reactie op meerjarenbegroting en jaarrekening van Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort
De aanwezige commissieleden werden geïnformeerd over de Meerjarenbegroting 2025-2028 en de Jaarrekening 2023 van het Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort (RWA). Het RWA is de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg. Deze werkvoorzienig zorgt ervoor dat mensen kunnen werken op een manier die voor hen haalbaar is. Inwoners die moeite hebben met werken, krijgen van het RWA een werkplek bij Amfors. Amfors is de sociale werkvoorziening in de regio Amersfoort.

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 18 juni, zonder debat.

Principekeuze nieuwbouwlocatie zwembad Hoogland
De gemeenteraad heeft in 2023 een principebesluit genomen om een nieuw zwembad Hoogland te bouwen ter vervanging van het huidige zwembad. Uit een locatieonderzoek blijkt dat de locatie sportterrein christelijke korfbalvereniging MIA aan de Schothorsterlaan voorlopig de meest gunstige keuze is.

Tijdens de bespreking bleek dat alle fracties de nut en noodzaak van een nieuw zwembad zien. Er werd echter nog wel gesproken over de volgende onderwerpen:

  • de verkeersafwikkeling;
  • hoe het zwembad in te passen in de omgeving;
  • de ecologische versterking;
  • de samenstelling van de klankbordgroep;
  • de betrokkenheid van inwoners;
  • de omgang met punten die door andere belanghebbenden naar voren worden gebracht.

Na het openbare deel sprak de commissie achter gesloten deuren verder over de voorkeurslocatie. 

> Vervolg? Het raadsvoorstel gaat naar Het Besluit van 18 juni, zonder debat, met moties en amendementen. 

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y