View in browser

'1%' bezit nu bijna evenveel als de volledige middenklasse samen -  Amerikaanse robots verliezen hun job aan Aziatische robots - Apple snel weg uit Rusland?

⏰Deze nieuwsbrief telt 1.590 woorden - leestijd: 5 minuten

1. “Miljardairs zijn geen helden, maar ze verdienen op zijn minst erkenning”

Aandelen van zo’n 600 door miljardairs geleide beursgenoteerde bedrijven stegen tussen 2003 en 2018 met gemiddeld 17,8 % per jaar. Dat is bijna dubbel zo veel als de 9,1 % gemiddelde winst op de globale aandelenmarkten. Een en ander blijkt uit onderzoek van UBS, in samenwerking met accountantskantoor PwC. Deze meerwaarde wordt vooral gegenereerd door grote technologiebedrijven, die eigendom zijn van miljardairs, waaronder Facebook en Alphabet. Uit de studie blijkt ook dat vooral Amerikaanse miljardairs succesvol zijn, gevolgd door Chinezen.

2. CdH en DéFI rollen mee de rode loper uit: informateur Magnette (PS) stoomt richting regenboogcoalitie

Wat gebeurt er precies? Paul Magnette (PS) stroomt door. Het is wel duidelijk dat hij als informateur z’n rol zeer stevig invult, en eerder een coalitie is aan het maken dan aan het ‘aftasten’. De kaarten liggen daarbij bijzonder gunstig: want zowel het cdH als DéFI laten verstaan wat iedereen in de Wetstraat al lang had gezien.

De details: Plots staat de deur wagenwijd open bij allebei de minipartijtjes om toch maar mee “deel van de oplossing” te zijn. Beiden willen graag in de regenboogcoalitie van Magnette stappen. Dat is, zeker na vijf maanden van ‘veto’ vanuit het cdH een eerste grote doorbraak, die vorige week al gerealiseerd werd, maar zich nu verder manifesteert. Het was zelfs drummen bij zowel cdH als DéFI om te ontkennen wat Magnette op z’n persconferentie stelde: “Dat één van de partijen bereid was om een regering te steunen vanuit oppositie”. 

Karel Van Eetvelt

3. Race om uw smartphone te vervangen door een slimme bril is aan de gang

In september lanceerde Amazon de Echo Frames, een doodgewone bril voorzien van een speaker en Alexa-software. De bril geeft antwoord op alle vragen die je’m stelt. Hij kan met andere woorden alles wat de Amazon Echo spraakgestuurde assistent kan doen.

Ook Microsoft, Snap, Facebook, Google, Apple en Magic Leap hebben al slimme brillen op de markt gebracht. Of zijn van plan dat te doen. De meeste exemplaren richten zich voornamelijk op gaming. Ze zijn van die aard dat je er liever niet mee op straat loopt.

Het is nu nog een kwestie van tijd vooraleer men deze computers klein genoeg kan maken. Die dag zullen we onze smartphone thuis kunnen laten omdat onze bril al zijn functies gewoon zal overnemen.

4. '1%' bezit nu bijna evenveel als de volledige middenklasse samen

De nu al tien jaar durende economische expansie in de VS heeft de ‘one percent’ in die mate verrijkt dat ze nu bijna evenveel rijkdom bezit als de volledige middenklasse gecombineerd.

De 1% rijkste Amerikanen bezat op het einde van het tweede kwartaal zo’, 35.400 miljard dollar, iets minder dan het gecombineerd bezit van de tientallen miljoenen Amerikanen die tot de middenklasse worden gerekend en die samen 36.900 miljard dollar bezitten.

Tussen die beide groepen zitten de 10% rijkste Amerikanen. Zij hebben samen 42.600 miljard euro in hun bezit en overklassen daarmee zowel de middenklasse als de 'one percent'.

Omdat deze trend zich voortzet bestaat de kans dat de 1% nog dit jaar meer rijkdom verzamelt dan de volledige middenklasse.

Om tot de 1% te worden gerekend moet een Amerikaan minimum 515.000 dollar per jaar verdienen. Ook leeftijd speelt een rol. Babyboomers bezitten vandaag gemiddeld 11 keer meer dan millennials.

Tesla Model 3

5. AKK meets Macron: Duitsland wil grotere rol in Navo

Met een speech die ze donderdag aan de Universität der Bundeswehr in München gaf, zet Annegret Kramp-Karrenbauer (in eigen land vooral bekend onder de afkorting AKK) zich op dezelfde lijn als de Franse president. Ze wil vooral doen blijken dat de Duitse politiek omtrent defensie aan herziening toe is. AKK is naast voorzitter van de CDU ook Duits minister van Defensie.

Duitsland heeft zich sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vooral in de marge van de Navo bewogen. Maar AKK wil de Duitse Defensie dus duidelijk op de voorgrond duwen. Zo wil ze een nationale veiligheidsraad oprichten. 

Ook vindt ze dat haar land tussen dit en 10 jaar 2% van zijn bbp aan Defensie moet gaan besteden. Een eis die al ettelijke keren is geformuleerd door de Amerikaanse president Donald Trump. Vandaag is dat amper 1,37%. 

6. Telex

Boeing: ✈️✈️De Amerikaanse vliegtuigbouwer hoopt  mogelijk al in januari commerciële vluchten met zijn 737 MAX-toestellen te hervatten. De Boeings van dat type staan sedert maart aan de grond nadat op korte tijd twee vliegtuigen gecrasht waren. Vraag is nu enkel wie nog bereid is in zo'n toestel te stappen?

Singles Day:  🇨🇳De Chinese tegenhanger van Valentijnsdag heeft nieuwe verkooprecords laten optekenen. De Chinese webwinkelreus Alibaba mocht in totaal voor 38 miljard dolar aan bestellingen noteren. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua werden tot wel 544.000 bestellingen per seconde gedaan. 

$ 50.000: 🏨Het Park Hyatt New York hotel in West 57th street in Manhattan biedt een suite met drie slaapkamers aan tegen 50.000 dollar per nacht. De suite is 390 m2 groot en biedt naast een butler en een chef-kok ook helikoptervluchten aan van en naar de luchthaven. De suite kan enkel geboekt worden voor een verblijf van minimum 7 dagen.

Deel deze e-mail met een vriend

Deel

Kreeg je deze e-mail van een vriend?

Schrijf je hier in

7. Amerikaanse robots verliezen hun job aan Aziatische robots

Adidas gaat 2 “high-tech-robotfabrieken" in Duitsland (Ansbach) en de Verenigde Staten (Atlanta) sluiten en naar Azië verplaatsen. Het gaat om 2 zogenaamde ‘Speedfactories’, waar voornamelijk schoenen worden geproduceerd. 

Volgens de Duitse sportartikelenproducent staat de technologie nu op punt en zal ze beter tot haar recht komen bij 2 Aziatische leveranciers, waar het gebruik van de technologie “goedkoper en gebruiksvriendelijker’ is, aldus een woordvoerder.

De Adidasfabrieken werden oorspronkelijk gebouwd om aan de vraag in de belangrijkste markten te voldoen, een snellere levering mogelijk te maken, de stijgende loonkost in Azië te counteren en de hogere logistieke kosten tegen te gaan.

Maar Adidas kondigde maandag aan dat de productie in beide fabrieken uiterlijk tegen april 2020 zou worden stopgezet en dat de technologie zou worden overgeheveld naar Azië.

Simon Mignolet Club Brugge

8. Apple snel weg uit Rusland?

Volgens ingewijden noemt men de nieuwe wet in Rusland informeel de ‘wet tegen Apple’. De iPhonemaker installeert nergens ter wereld non-Apple apps op zijn smartphones, China inbegrepen. Verondersteld wordt dat Apple Rusland gewoon zal verlaten: het is een kleine markt naar Apple-normen en het inkomstenverlies voor de Amerikanen zou miniem zijn.

Opmerkelijk genoeg had het Russische ministerie van Communicatie zich tegen de ‘wet tegen Apple’ uitgesproken. Omdat men op die manier de consumentenrechten schendt. Maar de parlementsleden negeerden dat advies.

De Russen willen naar eigen zeggen met de wet de trafiek naar Russische zoekmachines aanzwengelen. Ook willen ze verhinderen dat buitenlandse apps in het geheim Russische onderdanen bespioneren.

9. Sociale media: het bereik van de meeste profvoetballers is ongekend

"Het bereik van de meeste profvoetballers is ongekend. Doorgaans hebben ze meer volgers dan de clubs die hun een miljoensalaris betalen. Dat geldt niet alleen voor wereldsterren als Messi en Ronaldo, maar ook voor de categorie daaronder." [...]

Hoe groter het bereik van voetballers is, hoe interessanter ze zijn voor grote merken als Nike en Adidas. De gemiddelde {Nederlandse] eredivisiespeler heeft te weinig volgers om via allerlei sponsordeals een commercieel model aan zijn social media-accounts te hangen, maar Messi en Ronaldo harken online miljoenen binnen.

‘Nike maakt bijna geen reclame meer via traditionele media’, zegt Van der Knaap. [...] [Dankzij deze voetballers] komen ze in één klap bij miljoenen mensen binnen, die ook nog eens precies in het profiel van het merk passen. Daar kan geen reclamespot of krantenadvertentie tegenop.

[...] Nadat Ronaldo in 2016 in 347 posts het logo van zijn sponsor Nike toonde of het merk bij naam had genoemd, sloot de Amerikaanse sportkledingfabrikant een levenslang contract met hem af ter waarde van 1 miljard dollar. Deze 347 posts leverden volgens de website Hookit.com 477 miljoen interacties op in de vorm van likes, comments en shares, die bij elkaar opgeteld al een mediawaarde van 500 miljoen voor Nike zouden vertegenwoordigen."

Meer in Playboy.nl

10. Video du Jour

Het voetpad oversteken terwijl het nog rood is, is iets wat velen onder ons al wel eens doen. Maar wie dat kunstje in China flikt, wordt met gezichtherkenningssoftware gefotografeerd en ziet zijn gezicht daarna op een groot billboard verschijnen.

In verschillende grote Chinese steden, waaronder Shanghai en Shenzhen, wordt al gezichtsherkenningssoftware gebruikt. 

Op onderstaand videofilmpje is te zien hoe dit systeem wordt toegepast, al is niet duidelijk waar het filmpje gemaakt is.

De Chinese hopen op die manier kleine verkeersovertredingen tegen te gaan. Wie betrapt wordt ziet naast zijn foto en zijn naam ook een kopie van zijn identiteitskaart op het grote scherm verschijnen.

Express.be [NL]

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
Belgium

You received this email because you signed up on our website or made a purchase from us.

Unsubscribe