Was de kerk niet altijd een veilige haven? In Aalten werden kerkgangers opgepakt en gedeporteerd. De vader van Erik Nobel werd gedeporteerd naar werkkamp Sandbostel bij Bremen. In deze aflevering van de serie Oorlog op locatie op YouTube vertelt Erik Nobel hoe zijn vader in de Razzia van Aalten werd opgepakt. Verder in deze nieuwsbrief: formatie, Al Naqba, Vinex-wijken, politieke moord en meer…
 
 

Oorlog op locatie: Aalten
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Oorlog op locatie: Aalten


 
Een razzia in een kerk. Dat is wat er in het Gelderse Aalten gebeurde. De vader van Erik Nobel werd daarbij opgepakt en geïnterneerd in het werkkamp Sandbostel bij Bremen. Hij kwam getraumatiseerd terug en kon nooit meer aan het werk komen.
 
Bekijk online
 

Geformeerd en radicaal anders

Geformeerd en radicaal anders


 
De zon gaat weer schijnen, aldus Wilders. Het is ze gelukt. We hebben een rechts kabinet dat een volledig nieuwe weg wil inslaan in de Nederlandse politiek. Maakt wanhoop, lafheid en schaamte nu dan plaats voor HOOP, LEF en TROTS? In 1994 was er ook een politieke aardverschuiving. Toen moest CDA het ontgelden. Voor het eerst een kabinet zonder de confessionelen. Net als nu kwam na een lastige formatie Kabinet Paars I tot stand met de PvdA, VVD en D66. Zie in de aflevering hoe deze moeizame formatie net als nu een breuk moest zijn met het verleden.
 
Bekijk de aflevering
 

Miljonairs van de toekomst
 
Het VMBO is na 25 jaar hevig aan een opwaardering toe. Andere Tijden kijkt terug op het VMBO en de onmisbare praktisch opgeleide vakmensen.

Miljonairs van de toekomst

 

Artikelen

Al-Naqba
 

Al-Naqba

 
 
De verwoestende aanvallen op Palestina duren voort en de oplaaiende studentenprotesten worden feller. Daarnaast was deze week de herdenking van de inname van Palestina van 1948. De Al-Naqba, oftewel de catastrofe, was de kiem van het huidig conflict. Na de Eerste Wereldoorlog ontvluchtten Joden antisemitisch Europa. Ze vertrokken massaal naar Palestina om de eigen staat Israël te stichtten. Maar al snel braken er schermutselingen uit tussen de Arabieren en de Joden over Palestijns grondgebied. De tweestatenoplossing van de VN was een dolkstoot voor de Palestijnen, zij moesten 55% van hun land afstaan aan de Joden. Vervolgens brak de Arabisch-Israëlische oorlog uit met als gevolg dat ruim 700.000 Palestijnen werden verdreven en moesten vluchten. Sindsdien is steeds meer grondgebied van de Palestijnen ingenomen. Zie in de aflevering hoe de complexe oorlog van 1948 werd gezien als een onafhankelijkheidsstrijd voor de Joden en als een etnische zuivering voor de Palestijnen.
 
Bekijk de aflevering
 

Regeringsleider beschoten

Regeringsleider beschoten

Een premier is neergeschoten! De Slowaakse premier Robert Fico is afgelopen woensdag zwaargewond in een helikopter naar het ziekenhuis gesneld. Staatshoofden en regeringsleiders zijn vaker doelwit van aanslagen, en dat hebben de Amerikanen geweten. Er zijn inmiddels al vier presidenten vermoord in de Verenigde Staten. De meest recente moord was op de president John F. Kennedy in 1963. Het nieuws choqueerde de hele wereld. In Nederland probeerde de televisie het nieuws direct uit te zenden, maar dit ging niet zonder problemen. Televisie was in de jaren 60 nog niet het medium voor actualiteiten. Hakkelend werden programma’s onderbroken om de toestand rondom Kennedy te berichtten. Zie in de aflevering hoe de TV de moord op Kennedy niet kon bijbenen…

Bekijk de aflevering
Vinex-wijk

Vinex-wijk

Ypenburg, Stadshagen, Vathorst, Reeshof, Leidsche Rijn. De Vinex-wijk is ontoegankelijk en eenzijdig geworden. Tegenwoordig zijn de Vinex-wijken gevuld met grotere en duurdere huizen die onbetaalbaar zijn voor minder welgestelde gezinnen of huishoudens zonder kinderen. Vanaf het midden van de jaren 90 werden de rijtjeshuizen in grote getalen uit de grond gestampt. Deze koophuizen moesten de groeiende hoeveelheid jonge gezinnen huisvesten en het huizentekort terugdringen. De huizen waren goed verbonden met het openbaar vervoer, ze waren dicht bij de snelweg, de stad en de natuur en ze hadden een lage rente. Maar de nieuwbouwwijken ontstonden niet zonder kritiek. Zie in de aflevering de korte geschiedenis van de Vinex-wijk.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Karl Marx Universiteit

Karl Marx Universiteit

Doen al die studentenprotesten jullie ook ergens aan denken? De link met de bezetting van het Maagdenhuis is al snel gelegt, maar wie herinnert zich nog de Karl Marx Universiteit in Tilburg? In 1969 treden studenten met geweld de Katholieke Hogeschool Tilburg binnen. Hiermee willen ze de democratisering van de universiteit afdwingen. In de serie Ondersteboven. Nederland in de jaren 60 zie je hoe dit verliep.

Meer informatie
 
Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam

Dat New York ooit Nieuw Amsterdam heette, weten de meeste mensen wel. Maar weinig mensen weten wie de oorspronkelijke bewoners waren. De inheemse bevolking, de Lenape, noemde het land Manahahtáanung. Het is 400 jaar geleden dat de Nederlanders een kolonie stichtten en daarom opende het Amsterdam Museum deze week de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het inheemse verhaal achter New York.

Meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat vieren we met Pinksteren?


Dit weekend is het weer Pinksteren, dus hebben veel mensen een extra vrije dag. Toch weet lang niet iedereen wat christenen eigenlijk vieren met Pinksteren. In deze story van NPO Kennis lees je daar meer over en ontdek je wat voor tradities er rond Pinksteren zijn.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 19 mei 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Verhalen van de natuur

Dat de natuur onder druk staat, kun je nu zo ongeveer elke dag in de krant lezen. Het tempo waarmee dieren uitsterven ligt tegenwoordig veel hoger dan in de geschiedenis het geval was. Maar het besef dat het slecht gaat met de natuur en dat dieren überhaupt kunnen uitsterven is iets wat de afgelopen eeuwen in eerste instantie maar langzaam doordrong. Hans Mulder schreef een boek over deze ontwikkeling en is te gast.

Over die ontwikkeling stelde conservator Natuurlijke Historie van het Allard Pierson Museum, Hans Mulder, het boek Verhalen van de natuur samen. En hij is te gast.

Verder in OVT
• De droom van Den Haag
• De Rubik’s cube
• Boeken met Fresco Sam-Sin
• De column van John Jansen van Galen
• Een portret van tuinarchitect Mien Ruys
• En meer…

Vorige keer in OVT
• Hoe Amerika uitgroeide tot Israëls trouwste bondgenoot
• Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij
• Het korset
• De column van Micha Wertheim
• En meer…
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.