De (h)eerlijke jaren 50: de Zaanstreek

De (h)eerlijke jaren 50: de Zaanstreek


 
Donderdag 23 mei, 20:25 uur, NPO 2.
Iedereen moet begin jaren '50 de broekriem aanhalen om de wederopbouw van de economie ruim baan te geven. En dat lukt wonderwel. In de Zaanstreek opent Albert Heijn naar Amerikaans voorbeeld supermarkten en draait de munitiefabriek op volle toeren met dank aan de Koude Oorlog. Langzaam profiteren de Zaanse arbeiders én de huisvrouwen mee. Wasmachines en koelkasten winnen terrein, terwijl de communisten - na de oorlog sterk vertegenwoordigd in de Zaanstreek - steeds meer in de verdrukking komen.

De (h)eerlijke jaren 50 over communisme en consumenten in de Zaanstreek.
 
Bekijk online
 

De (h)eerlijke jaren 50: Den Haag
 
Bekijk de laatste uitzending

De (h)eerlijke jaren 50: Den Haag

 

Focus
 

Focus

 
 
Vrijdag 10 mei 2019, 03:02 uur, NPO Radio 1

De theorie van een platte aarde
Een lange tijd geloofden mensen dat de aarde plat was. Er waren een aantal hardnekkige wetenschappelijke discussies voor nodig om dit idee te veranderen. Maar het idee dat de wereld plat is, is nog lang niet van de aardbodem verdwenen. Tegenwoordig is er zelfs een herleving van de 'platte aarde theorie'.

Hens Zimmerman is bij Radio Focus en vraagt zich af of deze theorie pure lariekoek is en hoe het idee eigenlijk de wereld in kwam.

Verder in Radio Focus
- Lezen in het Donker: Zo, ben jij er ook nog?
- De geschiedenis van het Nederlandse vakantiepark
- Atlantische Geschiedenis nog in de kinderschoenen
 
Luister de uitzending terug
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 19 mei, 10:00 uur, NPO Radio 1

Het Spoor Terug: De Duiven
Het was ‘een kleine wereld in een grote’: het nieuwe burgerweeshuis dat in 1960 in Amsterdam aan het IJsbaanpad in gebruik genomen werd. Architect Aldo van Eyck creëerde een complex dat oogde als een kashba of een labyrint. Wezen, maar ook uit huis geplaatste kinderen werden er onderverdeeld in verschillende groepen: de meeuwen, de merels, de duiven en de eagles. Hoe hebben zij hun verblijf ervaren? En wat waren de idealen achter het complex?

Verder in OVT
- Commotie rond Das Deutschlandlied
- De ballen van de koopman
- Game of Thrones
 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
Een eeuw burgerluchtvaart

Een eeuw burgerluchtvaart

Terwijl de grote mogendheden op wereldtoneel druk bezig zijn met het uitvechten van de Eerste Wereldoorlog, landt het eerste vliegtuig op Schiphol. In de kranten uit die tijd vind je er geen bericht over. Pas wanneer de oorlog voorbij is, vertrekt op 17 mei 1920 het allereerste passagierstoestel van Schiphol. Deze datum markeert het begin van Schiphol als burgerluchtvaarthaven. In het eerste jaar maken 440 passagiers gebruik van de luchtvaartdienst. Vorig jaar vertrokken er op 30 juli maar liefst 233.000 passagiers op één dag. Hoe is Schiphol uitgegroeid tot een vliegveld van wereldwijde betekenis?
 
Lees meer
 

Pinkpop

Pinkpop

Pinkpop viert haar verjaardag. Op 18 mei 1970 vindt de allereerste editie van het festival plaats. Voor maar fl. 3,50 kun je optredens van onder andere Livin’ Blues, Golden Earring en de George Baker Selection bijwonen. Waar ligt de oorsprong van het inmiddels vijftigjarige festival?

Kijk meer
Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida, ze is één van de bekendste Nederlandse kinderboekenschrijfster van ons land. Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, Abeltje, wie groeide er niet mee op? Ze werd geboren op 20 mei 1911 en stierf 84 jaar later op 21 mei. Wie was Annie M.G. Schmidt?

Lees meer
 

De zaak 'Brown vs. Board of Education'

De zaak 'Brown vs. Board of Education'

Op 17 mei 1954 spreekt het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten zich uit over de zaak ‘Brown vs. The Board of Education’. Alle negen rechters besluiten dat rassenscheiding op openbare scholen in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Waar komt rassenscheiding vandaan en hoe wordt deze uiteindelijk afgeschaft?

Lees meer
Wubbo Ockels

Wubbo Ockels

Morgen is het vijf jaar geleden dat Wubbo Ockels stierf. Wubbo Johannes Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte. Wanneer er in 1978 de advertentie verschijnt: ‘Bemanning gevraagd voor spacelab’, reageren naast Ockels nog 199 anderen. Maar na verschillende proeven en een testronde blijft alleen hij nog over. Hoe is het om ruimtevaarder te zijn?

Lees meer
 

Andere Tijden tipt


De zomer van 1945

De zomer van 1945

De zomer staat weer voor de deur. De dagen worden warmer en de avonden langer: het is aftellen tot de vakantie begint. Maar hoe was dat in de zomer van 1945, zo vlak na de bevrijding? NPO Radio 1 maakte er een podcast over.

Luister terug
 

Voorvertoning De (h)eerlijke jaren 50

Voorvertoning De (h)eerlijke jaren 50

Op 24 mei vindt, in de Openbare Bibliotheek van Stadskanaal, de voorvertoning van de nieuwe aflevering van de jaren ’50 serie plaats. Andere Tijden maakte opnames over Philips Stadskanaal. Daarvoor reisden zij onder andere af naar het voormalige Philips terrein, het Philips museum en het Ubbo.

Voor meer informatie
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.