NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Rederijen overtreden massaal regels bij beladen containerschepen
 
Een overgrote meerderheid van de rederijen houdt zich niet aan de regels bij het sjorren van containers. Dat blijkt uit een grote controle van containerschepen in de haven van Rotterdam door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspecties werden uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar aanleiding van de ramp met de ‘MSC...
 
 
#
 
Waberer’s kroop uit dal, corona duwt ze er terug in
 
Waberer’s boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een kleine winst voor belastingen (ebit) van 0,1 miljoen euro. Het was voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2018 dat deze indicator positief was. Door de corona-uitbraak lijkt deze opleving echter van korte duur.
 
 
#
 
Maersk voorziet volumedaling tot 25% in tweede kwartaal
 
‘s Werelds grootste containervervoerder Maersk houdt rekening met een volumeverlies tot 25% in het tweede kwartaal als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt topman Søren Skou in het woensdag gepubliceerde kwartaalbericht.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Heropleving van de Zijderoute of bergafwaarts vanaf nu?
 
Waar sommige analisten beweren dat de Nieuwe Zijderoute voor de zwaarste uitdaging staat sinds het begin, spreken anderen van gouden tijden voor het treinverkeer tussen China en Europa. De volumes nemen dan weer af, en de volgende week weer drastisch toe.
 
 
 
#
 
GTS: ‘Je koopt niet de tent zonder de vent’
 
Het Nederlandse Global Transport Solutions (GTS), moederbedrijf van Marinetrans en Best Global Logistics, zet ook in de huidige coronacrisis zijn expansiestrategie in de logistiek van scheepsonderdelen voort. Vorige week werd de derde acquisitie van dit jaar, de koop van het Rotterdamse Hera Global Forwarding, afgerond. ‘We gaan gewoon door’, stelt directeur Michel Loots van GTS.
 
 
 
#
 
Boskalis lijkt een beetje immuun voor corona
 
Boskalis lijkt voorlopig te ontsnappen aan de corona-malaise. De aannemer meldt in een ‘trading update’ dat het eerste kwartaal financieel boven verwachting is verlopen, overigens zonder concrete resultaten te noemen.
 
 
 
#
 
NT webinar: Personeelsbeleid voor transport en logistiek, nu en in de toekomst
 
Personeelsbeleid is een van de grote uitdagingen voor ondernemers in transport en logistiek. Hoe zorg je ervoor dat je altijd over voldoende, goed geschoolde medewerkers beschikt, zowel nu in coronatijd, als in de toekomst? Daarover organiseert Nieuwsblad Transport op vrijdag 15 mei om 11.00 uur een webinar.
 
 
 
#
 
Werkgevers willen verlenging huidige cao wegtransport
 
Werkgeversorganisaties TLN en VVT willen graag dat de huidige Cao Beroepsgoederenvervoer wordt verlengd tot eind dit jaar. Vakbonden CNV en FNV willen dit eerst voorleggen aan hun leden.
 
 
#
 
Wisselend beeld bij gevolgen corona in havengebied Zwolle
 
De invloed van corona is ook merkbaar bij de binnenhavens, zoals die van Zwolle. Toch vallen de gevolgen voor de ladingstromen daar vooralsnog mee, vertelt Port of Zwolle-directeur Jeroen van den Ende. Al is er wel sprake van een wisselend beeld per sector.
 
 
 
#
 
Tekentafelterminals Bleiswijk en Valburg willen Venlo achterna
 
Nu de Railterminal Greenport Venlo werkelijk gebouwd wordt, blijven er op de tekentafel nog twee grote plannen voor nieuwe Nederlandse railterminals over. Die van Bleiswijk en die van Valburg. Beide hebben nog wel flinke hobbels te nemen voordat de initiatiefnemers ook daar de schop in de grond kunnen steken.
 
 
 
#
 
Topman Maersk haalt fel uit naar staatssteun HMM en Yang Ming
 
Maersk-topman Søren Skou heeft tijdens de toelichting op de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers ongemeen fel uitgehaald naar wat hij beschouwt als concurrentievervalsende steun voor het Zuid-Koreaanse HMM en Yang Ming uit Taiwan.
 
 
 
#
 
Flinke deuk in winst DHL
 
Deutsche Post-DHL (DP-DHL) zag over het eerste kwartaal van dit jaar het nettoresultaat met maar liefst 60% afnemen naar 301 miljoen euro, op een licht gestegen omzet (+1%) van 15,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat halveerde over de eerste drie maanden van dit jaar naar 592 miljoen euro.
 
 
 
#
 
Ministerie handelt extra vrachtvluchten af alsof we zijn getroffen door aardbeving
 
Het ministerie van Infrastructuur handelt de tijdelijke versoepeling van het vergunningstelsel voor vrachtvluchten op Schiphol af alsof ons land recent is getroffen door een watersnoodramp of aardbeving en niet door het coronavirus.
 
 
 
#
 
‘Coronacrisis versterkt modal shift naar spoor’
 
Minder treinen en minder lading. Logistieke dienstverleners zagen de volumes direct na het uitbreken van het coronavirus in Europa dalen, maar daar staat tegenover dat het spoorgoederenvervoer redelijk probleemloos doorgang kon vinden. De vervoerders sluiten dan ook niet uit dat sommige klanten in de nieuwe werkelijkheid vaker zullen kiezen voor rail- in plaats van wegvervoer.
 
 
 
#
 
DSV zet bloemenlogistiek van Panalpina buiten de deur
 
DSV is bezig om de bloemen- en perishable-activiteiten van het vorig jaar overgenomen Panalpina van de hand te doen. De Denen zien volgens marktkenners weinig brood in deze laag renderende niche-activiteiten, die Panalpina de afgelopen jaren bijeen heeft gesprokkeld voor veel Zwitserse franken.
 
 
 
#
 
Omzetverlies door corona stabiliseert in wegtransport
 
Zo’n 70% van de transporteurs heeft last van de coronacrisis. Het omzetverlies komt uit op een gemiddelde van 30% in vergelijking met de omzet in dezelfde periode van 2019. Dat blijkt uit het derde corona-onderzoek van TLN. De resultaten komen overeen met die van eerdere peilingen.
 
 
 
#
 
HMM: recordschip ‘Algeciras’ vervoert grootste containerlading ooit
 
Het regent records bij HMM. De Zuid-Koreaanse rederij beschikt al over het grootste containerschip ter wereld, de ‘HMM Algeciras’. De Koreanen claimen nu ook dat het schip grootste de containerlading ooit vervoerd. Volgende bestemming: Rotterdam.
 
 
 
#
 
Kabinet schrapt ‘ontslagboete’ in tweede steunpakket bedrijven
 
Bedrijven die bij de overheid aankloppen om steun omdat hun omzet wegvalt door de coronacrisis, kunnen straks wel gewoon mensen ontslaan. Ontslag om bedrijfseconomische redenen wordt in het huidige pakket nog beboet, maar die ontslagboete wordt geschrapt.
 
 
 
#
 
Onderzoek werpt licht op oorzaak ongeluk containerschip ONE
 
De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben de oorzaak van het ongeval waarbij begin april een containerschip van de Japanse rederij ONE in de haven van Busan een kraan aan gort voer, weten te achterhalen. Bij de aanvaring stortte een terminalkraan in elkaar en kwam deels op het schip terecht.
 
 
 
#
 
Oldenzaals bedrijf ontwierp afgebroken kraanhaak ‘Orion’
 
De afgebroken haak van de ineengestorte kraan aan boord van het installatieschip ‘Orion’ in Rostock was ontworpen door het Nederlandse bedrijf Ropeblock. Dat meldt het bedrijf in een verklaring.
 
 
 
 
POLL
 
  De huidige Cao Beroepsgoederenvervoer moet ongewijzigd verlengd worden.  
 
 
stem Eens. Dit is niet de tijd voor veranderingen.
stem Eens. Het is een prima cao.
stem Oneens. Het is tijd voor een flinke loonsverhoging.
stem Oneens. De regels voor vakantiegeld moeten eindelijk goed geregeld worden.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam