NT e-mail
 
de gratis weekly
 
 
 
 
 
    LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Reders hekelen plan voor CO2-quota en willen overleg met EU
 
Als het aan de kersverse Europese klimaatchef Frans Timmermans ligt, worden voor de scheepvaart in Europa CO2-quota ingevoerd. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) zit daar niet op te wachten en roept op tot overleg.
 
 
 
#
 
Noodplan havens nu harde Brexit voor de deur staat
 
Er is nog geen enkel uitzicht op dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand op ordelijke wijze de Europese Unie verlaat. Nu, ruim één week voor een cruciale EU-top, staat het land in Brussel nog altijd met lege handen.
 
 
 
#
 
DSV richt vizier nu op ‘grote’ overnames in het wegvervoer
 
De Deense expeditiereus DSV Panalpina kijkt enkele maanden na de formele afronding van de acquisitie van Panalpina al naar de volgende grote overname. Dit keer gaat het niet om de koop van een grote opponent in de logistieke markt, maar allereerst om strategische aankopen in het internationale wegvervoer.
 
 
 
(advertentie)
#
 
Export naar Zuid-Europa blijft toenemen
 
Zuid-Europese landen zijn voor Nederlandse bedrijven interessante handelsgebieden. Toch blijft wegtransport met de variërende landschappen, smalle wegen en verre uithoeken een grote uitdaging. Voor meer info, klik hier.
 
 
 
    MODALITEITEN
 
#
 
Superwinst voor scheepsmagnaat op ‘geheim elftal’ containerschepen
 
De Singaporese rederij Eastern Pacific Shipping (EPS) van de Israëlische scheepstycoon Idan Ofer blijkt 22 dual fuel-containerschepen van 15.000 teu te hebben besteld bij Hyundai Heavy Industries en niet elf, zoals oorspronkelijk gemeld.
 
 
 
#
 
‘Rampschip ‘MSC Zoe’ had defecte zwarte doos en rompschade’
 
Containerschip ‘MSC Zoe’, dat begin dit jaar boven de Waddeneilanden 342 containers verloor, had een defect aan de zwarte doos en rompschade, die van invloed was op de zeewaardigheid.
 
 
 
#
 
VDL AEC Maritime: ‘Scrubbermanie barst los in 2020’
 
In aanloop naar de nieuwe zwavelrichtlijn van de IMO die 1 januari 2020 van kracht wordt, zijn al meer dan 3700 schepen uitgerust met een rookgasreiniger. En dat worden er nog veel meer, verwacht scrubberproducent VDL AEC Maritime. ‘De telefoon staat hier straks roodgloeiend.’
 
 
 
#
 
ING: ‘Een diesel vervang je niet zomaar door een e-truck’
 
In de ritplanning kun je een dieseltruck niet zomaar vervangen door een elektrische vrachtwagen. Daar komt veel meer bij kijken. Dat zei sector banker Machiel Bode van ING op de SectorTOP Transport & Logistiek die door de bank was georganiseerd en waar de overstap naar elektrisch vrachtvervoer centraal stond.
 
 
 
#
 
Column – Gelijke kansen zzp’ers in het wegtransport
 
Deze week viel mijn oog op wederom een artikel over het personeelstekort in de transportsector. Deze keer gepubliceerd in de Sectormonitor transport en logistiek.
 
 
 
#
 
Bakker Barendrecht kiest voor bananenboot
 
Groenten- en fruitimporteur Bakker Barendrecht heeft het transport van Chiquita-bananen van Vlissingen naar Ridderkerk van de weg naar de binnenvaart overgeheveld.
 
 
 
#
 
Hapag-Lloyd: ook wij gaan Arctische route niet gebruiken
 
Hapag-Lloyd heeft geen plannen om nu of in de toekomst te varen via de Arctische route. De rederij wijst op de negatieve milieu-aspecten en twijfelt over de haalbaarheid van een reguliere dienst via het noordpoolgebied. Daarmee sluiten de Duitsers aan bij CMA CGM, dat eerder al meedeelde niet via de noordelijke route te gaan varen.
 
 
 
#
 
OM legt trucks van Rotterdamse transporteur aan de ketting
 
Het Openbaar Ministerie heeft op dinsdag 2 oktober tientallen trucks van een Rotterdamse transporteur aan de ketting gelegd. Dit vanwege vermoedelijk gesjoemel met tachografen. De vrachtwagens mogen pas weer de weg op als het bedrijf bij het OM kan aantonen dat ieder voertuig aan de wettelijke vereisten voldoet.
 
 
 
 
    ECONOMIE
 
#
 
Evergreen verslaat MSC-record met neuslengte
 
Het Koreaanse Samsung Heavy Industries (SHI) heeft een opdracht geboekt van het Taiwanese Evergreen voor de bouw van zes schepen, die met een capaciteit van 23.764 teu welgeteld acht twintigvoets containers meer mee kunnen nemen dan de 23.756 teu van de jongste MSC-klasse.
 
 
 
#
 
Incoterms 2020: Ex Works mag blijven
 
De nieuwe Incoterms zijn vastgesteld. De editie van 2020 wijkt niet heel sterk af van die uit 2010. De commissie uit de internationale Kamer van Koophandel (ICC) die deze internationale handelsvoorwaarden elke tien jaar herziet, heeft ermee volstaan enkele condities die koper en verkoper in hun contracten opnemen, wat beter toe te snijden op de...
 
 
 
#
 
Neele-Vat opent eigen meng- en vulbedrijf op Maasvlakte
 
Rotterdam Blending & Filling (RBF) opende vorige week officieel zijn deuren op de Maasvlakte. Het opslag- en distributiecentrum voor chemische producten smaakt volgens eigenaren Neele-Vat Logistics en Arkem Chemicals nu al naar meer.
 
 
 
#
 
Havenwerkers: ‘Hier met die 2,4 miljard euro’
 
Een groep, deels gepensioneerde, heeft dinsdag een protestactie gehouden bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Daar diende een hoorzitting in de al jaren slepende zaak over een pot pensioengeld ter waarde van 2,4 miljard euro.
 
 
 
#
 
CB bouwt 30 meter hoog magazijn in Culemborg
 
Logistiek dienstverlener CB breidt uit met een nieuw magazijn. Het komt aan de Erasmusweg in Culemborg en moet 1 april 2021 gereed zijn. Het betreft een zogenaamd bakkenmagazijn, waarmee het bedrijf wil aansluiten bij ontwikkelingen in de markt.
 
 
 
#
 
Alders Transport lijft Haesaerts Intermodal in
 
De Belgische transportgroep Alders heeft chemievervoerder Haesaerts Intermodal ingelijfd voor een onbekende overnamesom. De acquisitie werd medio september gesloten, maar pas deze week bekendgemaakt door de twee transportbedrijven.
 
 
 
#
 
Daghuur supertanker boven grens van 100.000 dollar
 
De chartertarieven voor supertankers zijn maandag voor het eerst sinds begin 2016 op een aantal routes boven de 100.000 dollar per dag uitgekomen. Dat melden internationale tankerbrokers, zoals Clarksons Platou.
 
 
 
 
    TRANSPORTPOLITIEK
 
#
 
Olietankers Cosco duiken onder
 
Veel olietankers van Cosco Dalian blijken hun transponders uit te zetten, sinds de afkondiging van de Amerikaanse boycot tegen het bedrijf. Ze zijn daardoor niet meer zichtbaar op het wereldwijde online Automatic Identification System (AIS).
 
 
 
#
 
Dijkstra (VVD): ‘Vrachtsector Schiphol vraagt met pool echt niet de wereld’
 
De Tweede Kamer moet zich sterk maken voor een vrachtpool op Schiphol. Dat vindt Kamerlid Remco Dijkstra, luchtvaartspecialist van de VVD. ‘Bij de behandeling van de nieuwe luchtvaartnota volgend jaar moeten wij daarover besluiten nemen, zodat Schiphol en de vrachtsector niet alleen behouden blijven voor de BV Nederland, maar ook weer kunnen groeien.’
 
 
 
#
 
CTGG: ‘Meer realiteitszin nodig bij nieuwe regels gevaarlijke stoffen’
 
Nieuwe regelgeving voor het transport van gevaarlijke stoffen verdient een realistischere benadering. Dat vindt de CTGG, de branchevereniging voor verladers, vervoerders en opslag­bedrijven van gevaarlijke stoffen. Tevens zien ze dat de omgang met gevaarlijke stoffen steeds verder in de verdrukking komt. De belangenorganisatie schetst enkele knelpunten.
 
 
 
#
 
Subsidiekraan voor Nieuwe Zijderoute verder dicht
 
Beijing had al de intentie om de vaak royale Chinese staatssteun voor het railvervoer tussen China en Europa drastisch te reduceren. Maar nu ligt er blijkens een mededeling op de Chinese blog Panda Paw Dragon Claw, ook een concreet percentage voor volgend jaar op tafel. Dan wordt de toegestane staatssteun van de regionale overheden gereduceerd...
 
 
 
 
  CONTACT
 
    www.nieuwsbladtransport.nl  
 
    redactie@nieuwsbladtransport.nl  
 
    010-280 10 00  
 
 
 
  Adverteren
Informatie
  Colofon
Afmelden
© 2019 NT Publishers BV Alle rechten voorbehouden.  
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam