‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
19. JUNI 2024
 
Rose Marie Ulveman
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om, at regeringen brød en politisk aftale for at spare millioner, og at Putin besøger Nordkorea for første gang i 24 år. Vi skal også runde Dansk Erhvervs kritik af regeringens beredskabsplan, og til sidst skal det handle om børne- og undervisningsministeren, der bekymrer sig om, at flere folkeskoler er afhængige af private donorer.  
  Rigtig god dag.  
null
null
  Regering brød politisk aftale med åbne øjne for at spare millioner på integration  
  Det var ikke en misforståelse internt i regeringen, da Udlændinge- og Integrationsministeriet i starten af året standsede bevillingerne til en række organisationer, efter at der ellers var indgået politiske aftaler om at tilføre dem millioner for at løse integrationsopgaver.  
  Nu viser en aktindsigt, som Politiken har fået, at man i regeringens top var informeret om, at besparelserne ville betyde, at klokkeklare politiske aftaler på området ville blive brudt.  
  Det fremgår af et såkaldt cover, en sagsfremstilling fra Udlændinge- og Integrationsministeriet og andre ministerier. Dokumentet blev forelagt for regeringens økonomiudvalg, der har finansminister Nicolai Wammen (S) som formand, i januar. Og her står der, at de bevillinger, der var udpeget som besparelser, var »aftalebelagte, herunder i tidligere finanslovsaftaler, satspuljeaftaler, SSA-aftaler m.v.«.  
  Det vil sige, at millionbesparelserne skulle findes ved at bryde indgåede politiske aftaler med en række partier, som allerede fremgik af finansloven. Det får nu Alternativet, Enhedslisten og Liberal Alliance til at rette en skarp kritik af regeringen.  
  Per Nikolaj Bukh, der er professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder det »opsigtsvækkende«, at regeringstoppen har været informeret om, at Udlændinge- og Integrationsministeriet planlagde at sløjfe bevillinger, der var omfattet af politiske aftaler og nedfældet i finansloven:  
  »Det bekræfter sort på hvidt, at regeringen med fuldstændig åbne øjne går ind i den situation, som man bagefter fortryder. Det destabiliserer Folketingets samarbejde med regeringen, så jeg kan godt forstå de politikere, der har brug for at få afklaret, hvordan de fremadrettet skal samarbejde med regeringen. Hvis det her skal være den nye norm, gælder der helt nye principper for, hvordan man skal arbejde politisk«.  
 
Liste ikon   Læs også:Efter et rodet forløb blev Kaare Dybvad spurgt, om han gav en undskyldning og en kompensation. Han afviste
Liste ikon   Medarbejdere er opsagt og projekter sat i bero:Nu annullerer regeringen kontroversielle besparelser på integration
 
null
null
  Putin besøger Nordkorea for første gang i 24 år  
  Den russiske præsident Vladimir Putin landede tirsdag nat til Nordkoreas hovedstad Pyongyang. Sidste gang, Putin var i Nordkorea for 24 år siden, mødte han den nu afdøde diktator Kim Jong-il.  
  Inden besøget har Putin sagt, at man sigter efter at underskrive en »omfattende strategisk partnerskabsaftale« med Nordkorea. Det skriver Reuters.  
  To et halvt år inde i Ukrainekrigen er Rusland underlagt skrappe sanktioner. Putin er blevet for afhængig af Kina for at opretholde den russiske økonomi og krigsmaskine, og det er i det lys, tilnærmelserne til Nordkorea skal ses. For diktator Kim Jong Un er Putin vejen ud af 18 års ekstrem isolation. Rusland har meget at byde på – fra rumteknologi til råstoffer og kolde kontanter. Men vigtigere endnu, så kan Putin hjælpe med at smadre FNs vakkelvorne sanktionssystem.  
  De første skridt er taget. Politiken beskrev i april, hvordan Rusland har aflivet det FN-panel, som i 15 år har ført kontrol med sanktionerne mod Nordkorea. Det skete netop, som panelet skulle til at undersøge, hvorvidt Rusland ulovligt importerer våben fra Pyongyang. Det er endnu et dolkestød til FNs Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina siden 2008 har blokeret for resolutioner om alt fra Myanmar til Syrien og Ukraine.  
  I går kommenterede flere vestlige ledere på besøget, blandt andre Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, der mener, at besøget er et tegn på, »at Rusland retter sig mere og mere mod autoritære ledere - Iran, Beijing, men også Nordkorea«. John Kirkby, der er talsmand for USA’s nationale sikkerhedsråd sagde i går, at USA ikke er bekymret for selve turen, men for »den dybere forbindelse mellem de to lande«. Det skriver DR.  
 
Liste ikon   Han boede i Nordkorea i tre år: Nu advarer han om, hvad russerne har gang i
Liste ikon   Eksperterne er enige: Noget er i gære i Nordkorea
 
null
null
  DI kritiserer regeringen for nøl med beredskabet  
  Dansk Erhvervs topchef Lars Sandahl Sørensen mener, at regeringen skal tage den sikkerhedspolitiske situation langt mere alvorligt og styrke det danske beredskab. Det skriver Jyllands-Posten i dag.  
  »Det er i værste fald et spørgsmål om liv og død. Hvis vi ikke hurtigt får styr på det samlede danske beredskab, kan det have uoverskuelige konsekvenser. Vi risikerer at stå med en kæmpemæssig rodebutik, hvor den ene arm ikke ved, hvad den anden arm laver. Der er brug for, at regeringen handler nu og ikke om tre måneder,« siger Lars Sandahl Sørensen til Jyllands-Posten.  
  Dansk Erhverv mener, at den sikkerhedspolitiske situation kræver større »årvågenhed« hos offentlige myndigheder og virksomhederne. Lars Sandhahl fremhæver i sit interview med Berlingske Sverige, Norge og Finland, hvor der er én myndighed, der har det overordnede ansvar for det samlede beredskab. Sådan står det ikke til i Danmark, hvor de forskellige sektorer, der hører under ministerierne, laver sin egen beredskabsplan.  
  Det får nu Lars Sandahl til at efterlyse overblik og koordination over den danske indsats i tilfælde af en krisesituation.  
  Forsvarsminister Troels Lund Poulsen anerkender overfor Jyllands-Posten, at det danske beredskab har været underprioriteret »i en årrække«, og at »det næste, vi skal kigge på, er en aftale om beredskabet«.  
 
Liste ikon   Eksperter lufter bekymringer om beredskabs største svaghed: »Borgerne ringer ind hver uge og spørger, hvad de skal gøre«
Liste ikon   Overblik: Det skal du have i huset ifølge Beredskabsstyrelsen
 
null
null
  Det bekymrer børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, at folkeskoler er afhængige af private donationer  
  I går kunne DR fortælle, at flere folkeskolebestyrelser ikke vil tage ansvar for, at landets folkeskoler bliver drevet for »så få penge«, og at flere folkeskoler er nødsaget til at ringe rundt til lokale virksomheder for at skaffe penge til skolebøger, samle penge ind til lejrture og renovere legepladser. Det får nu børne- og undervisningsminister til at reagere i et interview med DR.  
  »Jeg er ikke tilfreds. Det danske velfærdssamfund skal være finansieret af skatter«, siger Mattias Tesfaye (S) til DR.  
  »På den ene side er jeg da taknemlig over, at der er virksomheder og fonde, der bidrager til undervisningssystemet - selvfølgelig - men det skal ikke være sådan, at når vi har betalt skat, at så skal det afhænge af private virksomheder, om vores børn får en ordentlig bog, som er nogenlunde opdateret, når de starter i skole«.  
  Mattias Tesfaye understreger overfor DR, at kommunerne landet over burde kunne løfte folkeskolen i højere grad, da regeringen har »sendt historisk mange penge ud til kommunerne«. Derfor mener ministeren, at kommunerne bør sætte ekstra penge af til de trængende skoler og sender en opfordring til de lokalpolitikere, der skal kigge på økonomien i kommunerne.  
 
Liste ikon   Læs også:Nyt skoleskema, nyt fag og mesterlære: Regeringen indgår ny aftale om ændring af folkeskolen
Liste ikon   Læs også: Ideen er god, men risikoen stor: »Man skal tænke folkeskolen fuldstændig om«
 
   
  Det bedste fra Politiken  
null
null
  En kæmpebank har lagt sig i skjul midt i København  
  God arkitektur kan også være en velfortalt løgn. Det viser Danske Banks nye hovedsæde, der er en generøs og forholdsvis diskret tilføjelse til sit byrum – med et helt overvældende indre, skriver arkitekturredaktøren.  
  Hvordan pokker får man lige 6.000 medarbejdere passet ind i 70.000 m2 lige midt i byen, uden at det bliver endog meget påfaldende? Arkitekterne har taget mangfoldige værktøjer i brug for at få det til at lykkes. Læs arkitekturredaktørens anmeldelse her.  
null
null
  Der gik 15 år, før han kunne leve af at være skuespiller  
  I en alder af 65 er dansk-amerikanske Viggo Mortensen for længst optaget i Hollywoods aristokrati af A-liste-spillere. Men vejen dertil var lang og belagt med mange skuffelser. Indtil ’Ringenes herre’ ændrede alting – for altid.  
  Viggo Mortensen spiller selv hovedrollen i sin nye film, en western, som han også selv har skrevet, instrueret og komponeret musikken til. Den handler om danske Holger, 1800-tals indvandrer i Det Vilde Vesten. Og måske handler den også om Trump? Det spurgte Politiken ham om, da Viggo Mortensen for nylig besøgte København.  
null
null
  Det Frankrig du ikke kender: Uden for de store byer hader de eliten  
  Ved valget til europaparlamentet den 9. juni led præsident Emmanuel Macrons parti et gevaldigt nederlag til det radikale højrefløjsparti Marine Le Pens Rassemblement National. Straks efter udskrev præsidenten nyvalg til det franske parlament.  
  Men elsker den mand bare nederlag? Eller satser han nu hele butikken i et udspekuleret forsøg på at spænde ben for Le Pen og hendes venner på den yderste højrefløj? Og hvad er det egentlig, der sker i Frankrig i disse år?  
  Politikens korrespondent i Frankrig Tine Kirkensgaard Hansen har besøgt byen Nevers. For hovedgaden i Nevers er et rigtig godt sted at begynde, hvis man vil forstå, hvordan Frankrig har forandret sig så meget, at selv socialistiske højborge nu stemmer på det yderste højre. Det fortæller hun om i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Den danske rockfestival Copenhell finder sted på Refashaleøen fra 19. til 22. juni
Liste ikon   Tre ministre, der tæller social- og boligminister Pernille Rosenkrantz Theil (S), justitsminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er indkaldt i samråd om indefrosne midler til integrationsprojekter
Liste ikon   Der bliver trukket lod til anden runde af Champions League-kvalifikationen for 2024/2025 sæsonen, hvor det bliver afgjort, hvem de danske mestre FC Midtjylland skal møde.
 
   
  Dagens tegning  
null
null
  Stegt flæsk  
  Dødelig varme på de populære feriedestinationer påvirker ikke danskernes lyst til at tage sydpå, melder rejseselskaberne.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Her er bud på en krisekasse, der giver dig forsyninger til tre dage
 
 
 
2 Ung kvinde: Vi er to unge kvinder og 15 mænd i den partybus. Lige så langsomt går det op for os, hvad det er, der skal til at ske
 
 
 
3 Giorgia Meloni havde været usædvanlig tavs i dagene op til topmødet. Nu fandt vi ud af hvorfor
 
 
 
4 Danske forlag advarer mod Nota, der er blevet en akut trussel
 
 
 
5 Introvert skolelærer: Vi er ikke interesserede i fællesskabet. Det er ikke et problem. Lad os nu bare være i fred
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Engineering
 
Frist:­ 19/08/2024   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Ambitiøs jurist søges til central rolle med fokus på forsyning af lægemidler
 
Frist:­ 20/06/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Netværksskabende leder til Danish Data Science Academy
 
Frist:­ 21/06/2024   DTU - Danmarks Tekniske universitet Læs mere
 
  PUBLIKUMSCHEF
 
Frist:­ 28/06/2024   Vikingeskibsmuseet Læs mere