Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  1 | 2021

 

Deze nieuwsbrief geeft u een goed beeld van de ontwikkelingen binnen, voor en in Regio Zwolle.


Welke onderwerpen kunt u onder andere lezen in deze nieuwsbrief? 
  • Regio Zwolle in gesprek met regionale kandidaat-Kamerleden
  • Het ambassadeursnetwerk Regio Zwolle van start
  • De start van de rubriek ‘Parels van Regio Zwolle’
  • Het eerste deel van de ‘gezichten achter het Regio Zwolle Bureau’
  • In gesprek met raden en Staten over de Verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle
  • Ondernemers en overheid in gesprek over het onderzoeksrapport Toekomstbestendige bedrijventerreinen in Regio Zwolle
  • Nieuws vanuit de Regio Deal Regio Zwolle

In gesprek met regionale kandidaat-Kamerleden


Op de kandidatenlijsten van de politieke partijen in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen staat een aantal kandidaten woonachtig in regiogemeenten van Regio Zwolle. De verkiezingen zijn op 15, 16 en 7 maart en als kennismaking heeft Regio Zwolle de regionale kandidaten uitgenodigd voor een online ontmoeting met enkele vertegenwoordigers vanuit Regio Zwolle.
 
In deze bijeenkomst op maandag 1 maart gaan we me elkaar in gesprek over de netwerksamenwerking Regio Zwolle. Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle: “We zien dat regionale Kamerleden het verschil kunnen maken in Den Haag. Ze kennen de issues die hier spelen. En ze weten steeds beter de kansen die onze regio biedt landelijk op de politieke agenda te krijgen. Onze regionale mogelijkheden zijn vaak in het belang van heel Nederland onder het mom van Nederland slim benutten! In onze ontmoeting bespreken we dan ook regionale opgaven en ambities, wat daarover terug te vinden is in de verkiezingsprogramma’s en wat we voor elkaar kunnen betekenen bij de realisatie van onze gezamenlijke ambities. Ik verheug me op deze kennismaking met nieuwe en zittende kandidaat-Kamerleden.”

Lees meer

Regio Zwolle lanceert ambassadeursnetwerk 


Op feestelijke wijze is woensdag 27 januari het ambassadeursnetwerk Regio Zwolle online gelanceerd met in totaal zestien ambassadeurs uit de regio. Het ambassadeursnetwerk is opgericht om Regio Zwolle nadrukkelijk op de kaart te zetten en de toegevoegde waarde van de regio landelijk te onderstrepen. Daarnaast is het doel van het ambassadeursnetwerk het aantrekken van imagoversterkende congressen op het gebied van logistiek, e-commerce, health, agri & food en kunststoffen. Op deze wijze levert het ambassadeursnetwerk een bijdrage aan de ambitie om in 2030 de 4e economische topregio van Nederland te zijn. Regio Zwolle vormt dan samen met Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven de economische hoofdstructuur van ons land.
 
Ambassadeursnetwerk: van kunstenaar tot ondernemer
Het ambassadeursnetwerk bestaat uit een divers gezelschap. Van kunstenaar Ronald Westerhuis tot MKB Nederland voorzitter en ondernemer Jacco Vonhof, allen met een groot landelijk netwerk én een hart voor de regio. Portefeuillehouder marketing Regio Zwolle Hans Wijnants licht toe: “We zijn blij dat we nu met een prachtige groep ambassadeurs die zich aan Regio Zwolle verbindt, zijn gestart. We hebben er alle vertrouwen in dat dit ambassadeursnetwerk vanuit zijn eigen ervaring gaat helpen om Regio Zwolle binnen en buiten de regio van nog meer van betekenis te laten zijn voor inwoners , ondernemers en heel Nederland.”

Lees meer

Parels uit Regio Zwolle


Regio Zwolle biedt bedrijven volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Regio Zwolle is hard op weg om in 2030 de 4e economische topregio van Nederland te zijn. Sectoren zoals logistiek, e-commerce, health, VTE, agri & food, de maakindustrie en kunststoffen zijn de drijvende krachten achter onze snel groeiende regio. In de interviewreeks ‘Parels uit Regio Zwolle’ op www.regiozwolle.info/ondernemers delen iedere maand ondernemers uit Regio Zwolle hun verhaal over ondernemen en werken in deze prachtige regio.
 
Lees hier het eerste interview met oprichter en CEO van Hanzestrohm Martin Hemmink. CEO Martin Hemmink is trots op Regio Zwolle en hij realiseert zich hoe belangrijk de wisselwerking is tussen zijn bedrijf en het lokale ecosysteem. “Hanzestrohm wil glans geven aan de gemeenschap waarin ze is gevestigd. Dat lukt ons mede omdat deze regio een goede (digitale) infrastructuur biedt, over en aangenaam leef-, woon- en werkklimaat beschikt en diverse vormen van samenwerking initieert en faciliteert.”

Lees meer

Succesvol webinar over de toekomst van wonen en werken in Regio Zwolle


In samenwerking tussen Rijk en Regio wordt een Verstedelijkingsstrategie in combinatie met een gebiedsgericht MIRT Onderzoek bereikbaarheid uitgevoerd voor Regio Zwolle. De onderzoeken zijn gericht hoe groei van wonen en werken binnen de regio op lange termijn plaats kan vinden.
 
Op vrijdag 5 februari is het eerste webinar georganiseerd om colleges, raads- en statenleden en waterschappen uit Regio Zwolle te informeren, over het waarom van deze onderzoeken en om de resultaten te delen van de analysefase. Ook werd een doorkijk gegeven naar de volgende fase, waarin via zogenoemde ontwikkelperspectieven de mogelijkheden worden verkend. Ruim zeventig mensen waren bij deze digitale bijeenkomst aanwezig. Ambtenaren werden een dag eerder al geïnformeerd.

Lees meer

Analyse Toekomstbestendige Bedrijventerreinen Regio Zwolle nu beschikbaar


In de tweede helft van 2020 heeft Regio Zwolle in samenwerking met Bureau Buiten een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft zich gericht op de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen in Regio Zwolle. Nu het onderzoek is afgerond is het onderzoeksrapport beschikbaar. U kunt hier het rapport downloaden.
 
Het onderzoek van Bureau Buiten bouwt voort op de onderzoeken naar toekomstbestendige bedrijventerreinen die in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe zijn gedaan. Voor de drie betrokken gemeenten in Flevoland is aanvullend onderzoek verricht. Het onderzoek door Bureau Buiten heeft meerwaarde, doordat het beter aansluit op de economische basis van Regio Zwolle. Hierdoor kunnen we makkelijker de verbinding met regionale opgaven leggen.
 
Per bedrijventerrein heeft Bureau Buiten onderzocht wat de huidige situatie is en wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Auke Schipper, portefeuillehouder bedrijventerreinen binnen de tafel Leefomgeving: `Uit de resultaten blijkt dat we als regio goed op weg zijn, maar we kunnen nog veel winst behalen. Het rapport leert ons dat er kansen liggen op het gebied van fysiek-ruimtelijk, sociaaleconomisch en duurzaam en gezondheid´.
 
Op vrijdag 19 februari werd een webinar gehouden voor wethouders, besturen van ondernemersverenigingen en parkmanagers. Ruim vijftig aanwezigen kregen de resultaten gepresenteerd door Regio Zwolle, in samenwerking met VNO-NCW, MKB Nederland Regio Zwolle. Via een online tool werden met interessante vragen en stellingen de aanwezigen gevraagd naar hun inbreng met betrekking tot dit onderwerp. De bijeenkomst werd afgesloten door voorzitter van de Tafel Leefomgeving Roger de Groot: ‘Dit onderzoek is een mooie basis om het belang van toekomstbestendige bedrijventerreinen verder te brengen. We krijgen hiermee inzicht hoe onze regio op dit gebied in elkaar steekt. De ontwikkeling van bedrijventerreinen heeft ook met leefomgeving in de breedte te maken, denk aan sociaal-economische aspecten. De bedrijven op deze terreinen genereren maar liefst 120.000 banen. Dat is een derde van het totaal aantal banen in onze regio, met een omzet van 9.7 miljard. Ik kijk uit naar de volgende stap.’

Meer lezen

Dutch Circular Polymer Valley activeert de circulaire economie met bijdrage uit de Regio Deal Regio Zwolle


Door de productie van kunststoffen putten we fossiele grondstoffen uit, belasten we het milieu en dragen we bij aan klimaatverandering. Het circulair maken van de kunststoffen is daarom een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) heeft als doel om het bewustzijn rond circulair produceren en consumeren te laten toenemen bij bedrijven, overheden en inwoners, de kennispositie op het gebied van circulaire kunststoffen te versterken en meer bedrijven in de kunststofsector circulair te laten produceren. Dit moet leiden tot toename van bedrijvigheid en werkgelegenheid en afname van het gebruik van fossiele grondstoffen. Zo wil Regio Zwolle haar positie op het gebied van circulaire polymeren verder versterken. Hiervoor ontvangt DCPV uit de Regio Deal Regio Zwolle een bijdrage van het Rijk van € 550.000.
 
Regio Zwolle is een hotspot voor circulaire polymeren. Vanwege haar omvangrijke rubber- en kunststofverwerkende industrie en aanwezige onderwijs- en kennisinstellingen en innovatieplatform Polymer Science Park speelt de regio een belangrijke rol bij het sluiten van de (nationale) kunststofkringloop. De kracht van DCPV is dat er in korte tijd toegewerkt kan worden naar een productdemonstratie of pilot, iets dat voor veel bedrijven en zeker mkb en startups een voorwaarde is om te innoveren. Door de samenwerking wordt hun innovatie- en daarmee concurrentiekracht van het mkb vergroot.

Lees meer

Regio Zwolle voorop als belangrijke economische motor

De Kracht van Oost – De Nederlandse economie kantelt
 
Van ‘gedooggebied’ tot serieus te nemen speler: Oost-Nederland drukt een steeds grotere stempel op de economie. Kansen te over, vooral in de voedingsindustrie. Dit landsdeel kan zelfs dé voortrekker zijn als het gaat om het voeden van wereldwijd 10 miljard mensen in 2050. “Je moet groot durven denken”, aldus Otto Raspe van RaboResearch in De Stentor van 13 februari 2021. Hij deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar de kracht van de ruimtelijk-economische structuur van Oost-Nederland en in hoeverre deze toekomstbestendig is. Het onderzoek belicht de veerkracht van de economie op lange termijn, zonder de impact van de huidige coronacrisis te negeren. Het onderzoeken en deelrapporten kunt u hier te downloaden. In De Stentor gaf Raspe aan dat vooral regio’s rond Foodvalley (Ede-Wageningen), Veluwe en Zwolle ‘belangrijke motoren in onze economie’ zijn. Met Regio Zwolle – de stad zelf en 21 gemeenten eromheen – voorop.
 
Voorzitter Peter Snijders van Regio Zwolle is verheugd en herkent de kracht van zijn regio in het opgeleverde onderzoek: “Hierin wordt onze regio geduid als regio die het grootste vermogen in de groeispurt levert van Oost-Nederland. Dat is een compliment aan het bedrijfsleven en de mensen die zich hard maken voor onze regio.”
 
Raspe zei eerder al dat Regio Zwolle niet alleen profiteert van het overkoken van de Randstad, maar ook hoog scoort op een attractief woonklimaat. Dit bleek ook weer uit de Regio Zwolle Monitor die in december gepresenteerd werd op het Regio Zwolle Congres. Daarin bleek daarentegen ook dat Regio Zwolle net als de rest van Nederland kan rekenen op een economische krimp van minimaal 5 procent.
 

Nieuwe stappen op weg naar een rechtstreekse spoorverbinding Zwolle – Münster gezet


De Euregio, het samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek,  is in 2019 een onderzoek gestart naar het verduurzamen, versnellen en het comfortabeler maken van het spoortraject tussen Zwolle en Münster.  Voor het project EuRegiorail, dat Regio Zwolle, Regio Twente  en het Münsterland  via een directe spoorverbinding met elkaar wil verbinden, is eind 2020 een uitvoeringsagenda vastgesteld. De uitvoeringsagenda is het ‘spoorboekje’ op weg naar een directe, duurzame treinverbinding tussen Zwolle en Münster. De bedoeling is dat de trein in 2027 gaat rijden. Een voor Regio Zwolle belangrijke ontwikkeling.
 
Het project EuregioRail past in de plannen van Regio Zwolle om verder te bouwen aan een betere bereikbaarheid van de regio, ook over de grens met Duitsland, zoals benoemd in de Bereikbaarheidsambitie Regio Zwolle. Ook sluit het project aan bij de ambities op het gebied van klimaat, energie, leefomgeving en duurzaamheid. Wout Wagenmans, wethouder regiogemeente Raalte,  trekker van de Salland-corridor en lid van de bestuurlijke begeleidingsgroep EuregioRail: “Deze ontwikkeling is belangrijk voor een blijvend goed vestigingsklimaat en de economische ontwikkeling in en van Regio Zwolle. Bovendien maakt het de regio minder afhankelijk van wegvervoer.”
 
De verbetering van de spoorverbinding tussen Münster en Zwolle vergroot de capaciteit, verkort reistijden, en verbetert  de luchtkwaliteit door het vervangen van dieseltreinen door elektrische treinen. Met het optimaliseren van de spoorverbinding zijn universiteiten en hogescholen aan beide zijden van de grens straks beter verbonden en het maakt het makkelijker om over de grens te werken en verblijven. Kortom, een stimulans voor de regionale economie

Lees meer

Geslaagde landelijke kennisconferentie Regio Deals met bijdragen Regio Zwolle


Tijdens de laatste week van januari hield het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de landelijke kennisconferentie ’Samen voor krachtige regio’s’. Centraal stonden de oogst van resultaten en het geleerde uit de 30 Regio Deals tot nu toe, waaronder de Regio Deal Regio Zwolle. Regio Zwolle leverde twee bijdragen. Een in de vorm van een webinar over human capital en de andere bijdrage werd geleverd door Liesbeth Cremers, Ronald Visser en regiovoorzitter Peter Snijders die in gesprek gingen met demissionair minister Carola Schouten van LNV tijdens een live-uitzending op donderdag 28 januari.
 
Webinar Upgrade Jezelf in Regio Zwolle
Regio Zwolle werkt, net als veel andere regio’s, hard aan het behouden, aantrekken en opleiden van voldoende gekwalificeerde mensen. Dit onder de vlag van de Human Capital Agenda Programmamanager Human Capital Agenda en Regio Deal Manon Koldewijn en Lisa Heethaar, expert van de Sectortafel Creatieve Industrie, deelden de regionale human capital aanpak in een goed bezocht webinar. Het webinar bood veel ruimte voor uitwisseling van ervaringen en het delen van kennis over het bouwen aan een sterke en vitale arbeidsmarkt. Een inspirerende bijeenkomst, die zeker een vervolg krijgt.

Meer lezen

Het belang van samenuitdecrisis in de schijnwerpers in ZON’


Ondernemers krijgen in deze economisch bijzondere tijden advies en ondersteuning van de Regio Zwolle Brigade, opgericht in opdracht van Economic Board Regio Zwolle (EBRZ). Kennispoort Regio Zwolle en Werkgevers Servicepunt Regio Zwolle zetten hun kennis en ervaring in om ondernemers in de crisis op weg te helpen in de 22 gemeenten. Op www.samenuitdecrisisregiozwolle.nl leest u er alles over. Ook het magazine ZON’ besteedt in de eerste editie van 2021 aandacht aan.
 
Regio Zwolle Brigade
De Regio Zwolle Brigade informeert ondernemers, beantwoordt vragen en ondersteunt met raad en daad. Het doel is: samen uit de crisis komen in Regio Zwolle. Er zijn specialisten met kennis van liquiditeitsvraagstukken, problemen op het gebied van productieverlies en continuïteit, overcapaciteit of onderbezetting en veiligheidsvraagstukken.

Lees meer

De gezichten achter het Regio Zwolle Bureau


Het reilen en zeilen van Regio Zwolle wordt grotendeel geregeld vanuit het Regio Zwolle Bureau met twaalf medewerkers. Wie zijn die medewerkers, wat doen ze en waarom werken ze voor deze regionale samenwerking? In twee delen stellen de medewerker zich voor. In deze nieuwsbrief en in de volgende nieuwsbrief.

In het eerste deel geven we het aan woord aan Carla Dijkstra, office-assistent; Matthijs Duenk, trainee; Annet Horstman lobbyregisseur; Kees Praamstra, secretaris Regio Zwolle; en twee van onze programmamanagers: Dick Molenaar van Energie en Sjako Ruster van Bereikbaarheid.
 
In de volgende editie leest u de bijdragen van Janneke Greveling van Leefomgeving; Manon Koldewijn van de Human Capital Agenda; Matthijs Triou van Economie en Meisje Meijer, projectsecretaris van de Regio Deal en  Harmieke Paters, communicatieadviseur en Daphne Wielink, student Communicatie, licht toe wat afstudeeropdracht bij Regio Zwolle inhoudt.

Lees meer

Wie is wie Regio Zwolle


Kijk op onze contactpagina. 

 

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp