Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  2 | 10 juni 2022

 

Er is veel gebeurd de afgelopen tijd in Regio Zwolle. Het belangrijkste speelde zich af binnen de 22 gemeenten, waar verkiezingen zijn geweest, raden zijn veranderd en colleges (bijna) gevormd. Dat betekent dat we veel nieuwe gezichten verwachten bij de overlegorganen van Regio Zwolle. Nieuwe energie, nieuwe plannen. We hebben er zin in. Tegelijkertijd is de governance van Regio Zwolle op punten strakker getrokken. Zo is de benaming van een aantal gremia aangepast en is er een nieuw orgaan in het leven geroepen: Een Rijk-regio-overleg. Dit overleg heeft als doel te werken aan een duurzame relatie met het Rijk. Ook komen er stuurgroepen als bij een vraagstuk snelle besluitvorming nodig is. In deze nieuwsbrief leest u er meer over. Verder hebben we een nieuwe collega: Wietze van der Ploeg, die de functie van Janneke Greveling invult. Fijn dat deze functie zo snel is ingevuld! 

Veel leesplezier!

Nieuwe Programmamanager Leefomgeving stelt zich voor

Wietze van der Ploeg, voorheen werkzaam bij de gemeente Dalfsen, volgt Janneke Greveling op als Programmanager Leefomgeving na Jannekes vertrek naar de gemeente Kampen, waar ze aan de slag gaat als directeur fysiek domein. Wietze stelt zichzelf graag aan u voor.

“Ik ben Wietze van der Ploeg, 42 jaar oud en woon met mijn gezin in Diepenveen, vlakbij Deventer. Voorheen was ik werkzaam in diverse rollen binnen de gemeente Dalfsen. Onder andere als planoloog en projectleider van de gemeentelijke Omgevingsvisie en de transformatie van het centrumgebied. Ik ben al lang actief in de regio, onder andere via de netwerksamenwerking van Ruimte voor de Vecht, de Regio Deal en het gebiedsgerichte MIRT-onderzoek naar de Verstedelijkingsstrategie van Regio Zwolle. Ik krijg door mijn nieuwe functie bij Regio Zwolle de kans om mij volledig te richten op de regionale ontwikkeling, samen met alle partners waar Regio Zwolle uit bestaat en mee samenwerkt.

Concreet ga ik mij binnen Regio Zwolle bezighouden met de Tafel Leefomgeving, de doorontwikkeling van het Toekomstbeeld Wonen 2.0, de Verstedelijkingsstrategie en het NOVI-gebied.
Ik kijk uit naar de samenwerking met alle partners en binnen het regiobureau om samen te bouwen aan Regio Zwolle als dé klimaatbestendige groeiregio van Nederland. Samen de regio nog aantrekkelijker en toekomstbestendiger maken voor onze eigen brede welvaart en die van de toekomstige generaties”.

Regio Zwolle bevestigt veerkracht

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor Regio Zwolle. Het was een jaar waarin de veerkracht van Regio Zwolle bevestigd werd, waarin we definitief in het vizier van de landelijke politiek zijn gekomen en waarin we op tal van vlakken de mooie vruchten van de bestuurlijke samenwerking hebben geplukt. 
 
We hebben ons nadrukkelijk gepositioneerd als economisch knooppunt in Noordoost-Nederland en als vierde economische topregio van Nederland. Zo hebben we in 2021 definitief de status van NOVI-gebied toegekend gekregen. En daarmee gaat Regio Zwolle – na de Regio Deal voor de periode van 2020 tot en met 2023 – opnieuw een langdurige samenwerking aan met het Rijk. Parallel hieraan werken we sinds 2021 aan een regionaal investerings- en ontwikkelprogramma. Dit plan kijkt naar de investeringen die Regio Zwolle samen met partners in de toekomst wil doen om de positie als economische topregio te bevestigen. Tot slot noemen we de verstedelijkingsstrategie waarbij we kijken naar de manier waarop we de ruimte in de regio verdelen tussen wonen, bereikbaarheid en de energietransitie. Deze drie grote projecten en resultaten hebben we alleen kunnen bereiken dankzij de bestuurlijke samenwerking en de afstemming met gemeenten, provincies, ondernemers en onderwijs. Door de krachten te bundelen en te focussen op projecten die voor al onze inwoners van waarde zijn, wordt onze stem gehoord in Den Haag en Brussel. Zowel nationaal als internationaal geeft men aan ook in de toekomst majeure projecten samen met ons op te willen pakken. 

Lees meer

Governance en nieuwe benamingen

Wie doet wat binnen Regio Zwolle, wie neemt welke beslissingen en wat is er nodig om slagvaardig te werken? Kortom: hoe ziet de governance van Regio Zwolle eruit. Die vraag stond centraal bij de evaluatie van Regio Zwolle door adviesbureau BMC. BMC constateerde dat de governance van de regio door betrokkenen verschillend werd uitgelegd. Ook paste de governance niet meer bij de grotere slagvaardigheid die nodig is om de toegenomen ambities waar te maken. Door Regiegroep en Regio Zwolle Bureau is om die reden de afgelopen tijd gekeken naar rollen, verantwoordelijkheden en verhoudingen. U heeft er ongetwijfeld al iets over gehoord. Inmiddels heeft de Regiegroep op 21 april 2022 de nieuwe governance vastgesteld. Hieronder vindt u een korte weergave.

Triple Helix – gelijkwaardig samenwerken
Regio Zwolle is en blijft triple helix. Dit betekent dat ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden gelijkwaardig samenwerken binnen Regio Zwolle. Samen zetten we ons in om van Regio Zwolle een economische topregio te maken, waar inwoners maximale kansen krijgen zich te ontwikkelen.

Werken vanuit opgaven
Ook is besloten dat Regio Zwolle opgavegericht gaat werken. Dat betekent dat we vaker vanuit duidelijke ambities aan het werk gaan. Dit vergroot de slagvaardigheid.

Nieuwe benamingen 
De namen van de Regiegroep en het Kernteam zijn gewijzigd, namen die de actuele lading beter dekken. De Regiegroep heet voortaan Regiobestuur. Het Kernteam heet voortaan Raad van Advies. Ook nieuw is het Dagelijks Bestuur (DB) dat dient om het functioneren van het Regiobestuur en andere overleggen te versoepelen.

Lees meer

Podcast Upgrade jezelf Regio Zwolle 

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Ook in Regio Zwolle. Dit daagt ondernemers uit. Hoe kun je succesvol zijn en blijven als het gaat om je personeel? De Upgrade jezelf Podcast neemt je mee in dè relevante thema’s van nu. Elke aflevering is een regionale ondernemer te gast. We gaan in gesprek over personeelsbeleid, de krappe arbeidsmarkt en het blijven groeien als bedrijf met nieuwe keuzes en oplossingen. Denk aan het vinden of binden van medewerkers, de kansen van open hiring, de meerwaarde van bij- of omscholing en creatief werven.

Wil je dus inspiratie opdoen en met een frisse blik kijken naar je personeelsbeleid? Luister dan de Upgrade jezelf Podcast. Podcast (upgradejezelfregiozwolle.nl).

Regio Zwolle streeft naar meer samenwerking en betere verbindingen langs de North Sea Baltic corridor 

Regio Zwolle streeft naar betere verbindingen langs de Europese North Sea Baltic corridor (NSBC), onderdeel van het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Het gaat daarbij om verbetering van de infrastructuur en de uitwisseling van ideeën en ambities om nieuwe business en duurzame samenwerkingsverbanden te creëren. De centrale ligging van Regio Zwolle op de North Sea Baltic Corridor en de gunstige ligging aan de grens met Duitsland is een reden waarom internationale en Europese samenwerking zo belangrijk is. Regio Zwolle wil samen met partners langs de corridor een samenwerking ontwikkelen, zodat we gezamenlijke belangen onder de aandacht kunnen brengen in Europa en kansen voor projecten kunnen realiseren.

Om dit alles in kaart te brengen, heeft Regio Zwolle, samen met provincie Overijssel en de regio’s Twente en Cleantech een onderzoek laten uitvoeren door het onderzoeksbureau Public Result. In het kader van dit onderzoek heeft er een consultatie plaatsgevonden onder belanghebbenden langs de NSBC. Hieruit is duidelijk geworden dat de realisatie van een goed vervoersnetwerk als waardevol wordt beschouwd. Samenwerking is ook nodig om de zichtbaarheid te vergroten en om kennis beter op elkaar te kunnen afstemmen. Duurzaamheid komt uit de interviews naar voren als het verbindend thema voor samenwerking langs de NSBC.

Lees meer

Lagemaat is Winnaar Circulair Ondernemen Award  

Het was lang spannend, maar op 31 mei werd duidelijk dat Familiebedrijf Lagemaat de circulair ondernemen Award 2021 heeft gewonnen. Een mooie prijs die als doel heeft om circulaire voorlopers in de regio Zwolle een podium te bieden en om anderen te inspireren en motiveren.  

Lees meer

Terugkijken 2 Masterclasses Energie 


We hebben 2 succesvolle en inspirerende masterclasses van de tafel Energie achter de rug. Energie en duurzaamheid - twee belangrijke thema's die inmiddels een belangrijke plek op het netvlies van bedrijven en overheden hebben gekregen. Het was dan ook niet gek dat er meer dan zestig geïnteresseerden deelnamen aan de twee masterclasses van Regio Zwolle. Door middel van onderstaande linkjes kunt u beide masterclasses terugkijken. 

Maak kennis met: Eerste Kamerlid Theo Rietkerk 

In deze rubriek maken we kennis met de Eerste en Tweede Kamerleden uit de regio. Hoe gaat het met hen en welke kansen zien ze voor Regio Zwolle? We gingen in gesprek met Theo Rietkerk, Eerste Kamerlid voor het CDA sinds juni 2019 en voorzitter College van Bestuur van de Landstede Groep (VO en MBO). Geboren in Goes, woonachtig in Kampen.  

Lees meer

Parels uit Regio Zwolle: Consmema Metalworking

Als je het hebt over ‘Parels uit Regio Zwolle’, mag Consmema Metalworking uit Hattemerbroek zeker niet in dat rijtje ontbreken. ‘Wij leveren hoogwaardige producten in staal, aluminium en rvs en staan bekend om onze klantgerichte en pragmatische aanpak’, vat Johan Kooij, sinds 2005 directeur van het bedrijf, kort samen. ‘Ik kom van oorsprong uit Friesland, maar ik heb zo’n beetje overal gewoond en ben uiteindelijk in Regio Zwolle neergestreken. Het is een fantastische regio om in te wonen. En te werken.’

Lees verder

Natuur staat centraal in vijfde editie High Five, het magazine van de Kop van de Veluwe 

In het vijfde nummer van High Five, het magazine van de Kop van de Veluwe, staat dit keer de natuur centraal. Waar alle geïnterviewden het over eens zijn: de kwaliteit van de natuur op de Veluwe staat onder druk.

Gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland deelt zijn visie op de balans in wonen en natuur en het omgaan met stikstofruimte. Wethouder Marije Storteboom (Nunspeet) vertelt over de lasten en lusten van gemeentelijk bosbeheer, wethouder Ben Engberts (Oldebroek) spreekt over het belang van een lokale stikstofaanpak. Willem Bijleveld, voorzitter van de VeluweAlliantie, kijkt met een toeristisch-recreatieve bril naar de Veluwse natuur. Ondernemers Bram van den Nagel (bosbouw) en Albert Hassink (veehouder) hebben elk hun eigen ondernemende visie op natuurbeheer. Namens Waterschap Vallei en Veluwe vertelt heemraad Henk Veldhuizen over de maatregelen die het waterschap neemt om water vast te houden op de Veluwe. Jos Bisschops en Luc Berris van Natuurmonumenten bespreken onder andere de (on)mogelijkheden van productiebos op de Veluwe.

Lees meer

Handreiking circulaire ecosystemen

Het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie van Hogeschool Windesheim heeft onderzoek gedaan naar hoe circulaire ecosystemen functioneren, wat de meerwaarde is en welke bijdrage de ecosystemen leveren aan de transitie naar een circulaire economie. Interessant om te delen is de handreiking die naar aanleiding van dat onderzoek is verschenen.

Lees verder

Wie is wie bij het Regio Zwolle Bureau


Kijk op onze contactpagina. 

 

 

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp