Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  3 |  14 juli 2022

 

Bijna vakantie voor velen. Hoog tijd dus om u te informeren over de laatste wetenswaardigheden uit Regio Zwolle. Met allereerst het mooie nieuws dat de Economic Board Regio Zwolle een nieuwe voorzitter heeft. Nieuw elan. Verder attenderen wij u graag op de bijzondere lobbyintroductiedagen in Den Haag. Speciaal voor iedereen die meer wil weten over public affairs is het mogelijk een op maat gemaakt programma te volgen. Natuurlijk blikken we kort terug op de Regio Zwolle Dag, waar vele bestuurders elkaar weer na lange tijd troffen. En tot slot berichten we u over de nieuwste ontwikkelingen binnen Regio Zwolle die we dankzij onze samenwerking tot stand brengen. 
 
Voor iedereen een fijne zomer gewenst!

Rob Zuidema nieuwe voorzitter Economic Board Regio Zwolle


De gerenommeerde Economic Board Regio Zwolle krijgt een nieuwe voorzitter. Rob Zuidema - directeur van de Zwolse Theaters - neemt per 1 september de voorzittershamer over van Trudy Huisman, die ruim 4 jaar als voorzitter de prestigieuze raad gezicht gaf. Niet alleen neemt de Economic Board Regio Zwolle afscheid van een zeer ervaren voorzitter. Ook Janko Lolkema verlaat de Board. Zijn plek wordt overgenomen door Dennis Melenhorst, die velen al kennen als (oud-)wethouder. Kortom: nieuw elan binnen de economische agenda!

                                                                                
Lees verder
 

Mooie Regio Zwolle Dag in Hoogeveen

Na twee jaar kon het weer: elkaar ontmoeten op de Regio Zwolle Dag. Een feest van herkenning dus op 30 juni 2022 in Hoogeveen. Veel bekende gezichten, maar toch ook veel nieuwe bestuurders vanuit de colleges uit de 22 gemeenten die Regio Zwolle rijk is. Een goede reden voor voorzitter van Regio Zwolle Peter Snijders om stil te staan bij de kracht van de samenwerking, de resultaten die we hebben geboekt en de uitdagingen waar we voor staan. Hoe kunnen we groeien in kwaliteit en hoe zorgen we ervoor dat de economische groei bijdraagt aan de groei van de brede welvaart, zodat het goed wonen, werken, leren en recreëren blijft voor onze inwoners.

Otto Raspe, Hoofd RaboResearch Nederland Regio’s en Thema’s nam ons mee in zijn visie op de relatie tussen Brede Welvaart en economie. Hij ziet Regio Zwolle excelleren in ondernemerschap, in een gunstig woon/leefklimaat en we mogen trots zijn op de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers. En als het aan hem ligt, zetten we de stap van allrounder naar specialist. Meer focus. Kies een duidelijke stip aan de horizon. Zijn suggestie? Zet brede welvaart centraal, help bedrijven in transitie en focus op missie-gedreven innovatie.

Lees verder

Waarom de brede welvaart in Zwolle hoger is dan in Amsterdam


Otto Raspe - Hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap - geeft er antwoord op in deze podcast. Neem de tijd en laat u bijpraten over de kracht van Regio Zwolle. 

Luister hier de podcast
 

134 Miljoen voor aanpak N36 en N50

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat trekt 134 miljoen euro uit voor het verkeersveiliger maken van de N36 en N50. 115 Miljoen euro gaat naar de aanpak van de Rijks-N-weg N36 tussen Almelo en Ommen. Het fysiek van elkaar scheiden van de rijbanen wordt daarbij het uitgangspunt. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep in april op tot een snelle aanpak van de N36. Minister Harbers geeft daar nu gehoor aan. Half augustus komt minister Harbers op werkbezoek om de situatie ter plekke te  bekijken.

De aangekondigde maatregelen volgen op een langdurige gezamenlijke lobby vanuit de provincies Overijssel en Drenthe, Regio Zwolle, Twente Board, de gemeenten Almelo, Twenterand, Ommen, Hardenberg, De Wolden, Hoogeveen en VNO-NCW Midden, bedrijvensociëteit A37 en Ondernemend Hoogeveen.

De N50 tussen Kampen en Ramspol wordt eveneens aangepakt. Minister Harbers trekt voor dat traject 19 miljoen euro uit om de rijbanen fysiek van elkaar te kunnen scheiden. Dat bedrag komt nog bovenop de kortetermijnmaatregelen die in juni werden aangekondigd.

Lees verder

Miljoenen voor versnelde bouw woningen in Regio Zwolle

In de eerste tranche Versnellingsafspraken woningbouw is een Rijksbijdrage van ruim 81 miljoen euro (inclusief BTW) voor vier gebieden in Regio Zwolle toegekend, waarmee in totaal 5.750, vooral betaalbare, woningen versneld worden gebouwd. Met het geld wordt vooral de infrastructuur rondom de woningbouwlocaties verbeterd. Dit zorgt voor een goede ontsluiting van deze gebieden. Op 23 juni is bekend gemaakt welke projecten een Rijksbijdrage krijgen toegekend.

De gemeente Meppel ontvangt ruim 28 miljoen euro voor Nieuwveense Landen en Noordpoort. Aan de ontwikkeling van Spoorzone en Stadshart in Zwolle draagt het Rijk ruim 53 miljoen euro bij. Voor Meppel gaat het om de toevoeging van minimaal 2.500 woningen, in Zwolle om 3.250 woningen. De Rijksbijdrage geeft een impuls aan de woonkwaliteit en leefomgeving. Het geld wordt benut voor onder meer de aanleg en aanpassing van (fiets)tunnels, herinrichting van singels, langzaamverkeersverbindingen, een nieuwe stadsentree en de aanleg en ontsluiting van een mobiliteitshub.

Lees verder

Uniek introductie-programma Public Affairs in Den Haag

De opgaven waar Regio Zwolle voor staat, worden steeds groter en public affairs wint aan belang. Den Haag, Brussel, Europa. Steeds vaker trekken de collega's van het Regio Zwolle Bureau eropuit om daar te zijn waar de beslissingen vallen. Hoe pakt Regio Zwolle dat aan? Wat staat er op regionale public affairs agenda en hoe vergroot u de beïnvloedingskracht van uw organisatie en de regio? Wie wil weten wat public affairs en lobby inhouden, is van harte welkom op een unieke tweedaagse reis naar Den Haag in september. 

Tijdens een speciaal introductieprogramma op 15 en 16 september 2022, een week voor Prinsjesdag krijgt u een gevarieerd programma aangeboden waarin alle facetten van de lobby aan bod komen. U gaat in gesprek met Kamerleden, er is een rondleiding door de Tweede Kamer en u krijgt een introductie op de Haagse lobby. En uiteraard blikken we alvast vooruit op Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Het programma staat open voor bestuurders uit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Ook gemeente- en provinciesecretarissen zijn van harte welkom. En zoals portefeuillehouder Richard Korteland het omschrijft: "Een absolute aanrader voor iedere bestuurder of secretaris die echt wil weten wat public affairs inhoudt."

Het introductieprogramma komt dit jaar in de plaats van het Prinsjesdag Congres. In 2023 pakken we graag de draad weer op met een bijeenkomst in de buurt. Daarover volgt op een later moment meer informatie.

Meer weten over het programma en aanmelden? Klik hier 

Maak kennis met Kamerleden uit de regio


In deze rubriek maken we kennis met de Eerste en Tweede Kamerleden uit de regio. Hoe gaat het met hen en welke kansen zien ze voor Regio Zwolle?

                                   
Alweer even geleden gingen we in gesprek met Chris Stoffer. Geboren in Harderwijk, woonachtig in Elspeet en SGP Kamerlid sinds april 2018.

                                    
Tevens gingen we in gesprek met Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD sinds maart 2021 en woonachtig in Harderwijk. Harderwijk ligt net buiten de regio, maar Peter voelt zich nauw betrokken bij de ontwikkelingen in Regio Zwolle. Als een echte ambassadeur zet hij zich in voor Regio Zwolle en Oost-Nederland.

Lees verder

Werkbezoek Kamerleden aan klimaatbestendig Vechtdal

Hoe geeft Regio Zwolle invulling aan het uitgangspunt klimaatbestendig groeien? Wat zijn de mooie voorbeelden? Dat lieten we op 24 juni zien aan een aantal Eerste en Tweede Kamerleden die met ons het Vechtdal-gebied bezochten. De Kamerleden hebben verdiepend kennisgemaakt met enkele voor Nederland en de regionale brede welvaart belangrijke ontwikkelingen. 

Lees meer

Kooiker Groep wint innovatieprijs Regio Zwolle


Eind juni was het weer zover: de uitreiking van de innovatieprijs Regio Zwolle 2022. Dit keer ging de prijs naar de Kooiker Groep uit Staphorst met hun innovatie de Uitblinker met reiniger. Uitblinker met reiniger is een machine die waterpasserende en waterdoorlatende verharding reinigt zodat wateroverlast kan worden voorkomen. Een welkome innovatie! De prijs werd uitgereikt tijdens het PROTO Kennisfestival op vrijdag 24 juni. Roel Poolman en Angela Buitenhuis van Kooiker Groep namen de innovatieprijs in ontvangst.

                          
Drie finalisten 
Gemakkelijk had de jury het niet, want in de finale stonden nog twee bedrijven met bijzondere innovaties. Zo dong ook de SIIP Group mee met een app die ongeregeldheden in het stadiom mede help voorkomen – de Smart Safe Stadiums. En Purgatoria deed mee met de ICABUS-zeefmachine die toiletpapier eerder, sneller en effectiever uit rioolwater filter. Mooie en relevante innovaties uit Regio Zwolle. 
 
De innovatieprijs Regio Zwolle is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle en heeft als doel bedrijven te stimuleren om te blijven innoveren.  

Meer weten? Kijk op https://bit.ly/3uHZQT3

Zesde editie van High Five  geheel in teken van circulair ondernemen


In het zesde nummer van High Five, het magazine van de Kop van de Veluwe, gaat het deze keer over circulair ondernemen. Dit is ondernemen op een wijze die het hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en hun waardeverlies minimaliseert.

Lees verder

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!


Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp