Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  3 | 2020

 

Videoboodschap van regiovoorzitter Peter Snijders

‘Achter de stilte van Regio Zwolle schuilt dynamiek en wilskracht’

 

“De coronamaatregelen houden mensen thuis. De straten zijn leger dan ooit.  Binnensteden zijn grotendeels uitgestorven. In de natuur is het rustig. Een wandeling of fietstocht kan. Met afstand…,”, zo begint voorzitter Peter Snijders van Regio Zwolle het filmpje met luchtbeelden van enkele regiogemeenten. De opnames zijn gemaakt in de vier provincies in willekeurige gemeenten: Urk (Flevoland), Meppel (Drenthe), Heerde (Gelderland) Hardenberg, Steenwijkerland en Zwolle (Overijssel).
 
De regiovoorzitter geeft aan dat de coronacrisis als gezondheidscrisis een enorme impact heeft op iedereen. Hij staat erbij stil dat sommige regiogemeenten harder zijn getroffen dan andere. Ook is het een gezondheidscrisis met economische gevolgen.
 
De beelden geven op een integere wijze de pijnlijke stilte van Regio Zwolle weer. Peter Snijders benadrukt: “Achter deze stilte schuilt dynamiek en wilskracht. Met steunmaatregelen, een regiobrigade voor advies, én inwoners die lokaal inkopen doen, helpen we elkaar én ondernemers om samen uit de crisis te komen.”
 
“Beste mensen, de schrijnende stilte in onze regio gaat voorbij! Houd vol!”

Regio Zwolle in beeld tijdens coronacrisis

Samen uit de crisis in Regio Zwolle
 

Ondernemerspeiling brengt behoeften ondernemers in beeld
 
De website samenuitdecrisisregiozwolle.nl is begin april gelanceerd door partners in Regio Zwolle, waaronder de Economic Board Regio Zwolle. Steeds meer ondernemers in Regio Zwolle gebruiken de informatie op deze site. Een van de onderdelen op de website is een ondernemerspeiling. Ondernemers vullen deze veelvuldig in. De uitkomsten van de peiling laten zien wat de impact is van de coronacrisis op ondernemers en hun behoefte aan hulpmaatregelen.
 
De maatregelen om verspreiding van het coronavirus terug te dringen, leggen een enorme druk op ondernemers in Regio Zwolle. Ondernemersorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen hebben ook de Regio Zwolle Brigade opgericht om ondernemers door de crisis heen te helpen. De Regio Zwolle Brigade is aanvullend op reguliere dienstverlening van gemeentes, UWV en andere instanties. Vragen die binnenkomen, zijn veelal gericht op maatregelen vanuit het Rijk, liquiditeit en vraag- en aanbod van medewerkers.
 
De steun bestaat uit bijvoorbeeld uit voorlichting over hulpvoorzieningen, het Meldpunt onder- en overbezetting en hulp op maat van businessexperts. “Het doel is de werk- en innovatiekracht in Regio Zwolle op peil te houden om samen aan de toekomst te blijven bouwen”, aldus Trudy Huisman, voorzitter van de Economic Board Regio Zwolle, de regiehouder van dit initiatief.
 
De wekelijkse ondernemerspeiling geeft aan dat ondernemers in Regio Zwolle zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Circa 60% van de ondernemers heeft te maken met omzetverlies. Bij meer dan 50% van deze ondernemers bedraagt de omzetdaling meer dan 60%. Bijna 60% van de ondernemers zegt gebruik te maken van een van de hulpmaatregelen die verschillende instanties aanbieden.
 
Verreweg de meest gebruikte hulpmaatregel is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Andere uitkomsten zijn te vinden op samenuitdecrisisregiozwolle.nl.
 
Ondernemers die willen, zijn van harte welkom om de vragenlijst in te vullen (dat vraagt vijf tot tien minuten). Klik hiervoor op onderstaande vragenlijst.



 

Het jaarverslag Regio Zwolle 2019 is uit!

 

Het jaarverslag van en over Regio Zwolle geeft een overzicht van de resultaten in het afgelopen jaar. Lees in het jaarverslag wat we hebben gedaan voor Regio Zwolle op het  gebied van economie, human capital, leefomgeving, bereikbaarheid en energie. Ook Kennispoort Regio Zwolle, MarketingOost en onze partners vanuit het onderwijs blikken terug op wat zij in 2019 voor de regio hebben betekend. Verder benoemen we enkele highlights op het gebied van public affairs en communicatie.
 
Regiovoorzitter Peter Snijders: “In 2019 is de ambitie van Regio Zwolle in een zichtbare flow terechtgekomen. Dat zie je ook terug in dit jaarverslag.  Regio Zwolle wil de economische hoofdstructuur van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven completeren als vierde economie van Nederland. In 2019 bestonden we tien jaar. Ik durf te zeggen dat we in deze korte tijd uitgegroeid zijn tot een voorbeeld voor heel Nederland. We zijn een proeftuin voor ons land waarbij we de ruimte bieden voor bedrijven, ondernemers en inwoners en waar we rust koesteren waar nodig.”
 

Lees verder

 
Overheidvannu in gesprek met Kees Praamstra, secretaris Regio Zwolle

Samenwerken met zo min mogelijk regels. Regio Zwolle doet het’
 
Een lichte netwerksamenwerking. Zo noemt Kees Praamstra, secretaris van de Regio Zwolle, de samenwerking tussen 22 gemeenten, 4 provincies en verschillende andere stakeholders in het onderwijs en bedrijfsleven. Geen overeenkomsten, geen reglementen, geen regionale raad. Maar een coalition of the willing die elkaar wat gunt.
 
Zo begint het artikel op www.overheidvannu.nl geschreven door Linda de Veen van overheidvannu. Een helder verhaal waarin Praamstra vertelt hoe Regio Zwolle samenwerkt: “Wat ons verbindt? Dat zijn onze drie G’s. Van grensontkennend werken, elkaar iets gunnen en willen groeien.” Ook benoemt Praamstra het initiatief van de coronabrigade, een regiobrigade die ondernemers de weg wijst in de coronacrisis. “Dat begint gewoon te draaien, iedereen bespeelt zijn eigen kanalen. Dan zie je onmiddellijk dat de samenwerking werkt.”
 

Proces om te komen tot Regio Deal gaat voorspoedig

In februari maakte het kabinet bekend dat het voor de Regio Deal Regio Zwolle een maximale bijdrage van € 22,5 miljoen uit de zogeheten Regio Envelop beschikbaar stelt. Sinds deze toezegging werken Rijk en regiopartners samen voortvarend aan de uitwerking van de Regio Deal in een concreet programma voor de regio, inclusief afspraken over financiering en de wijze van organisatie (governance) .
 
Op de Regio Zwolle Dag in Steenwijkerland, net voor de coronacrisis, was er een startgesprek over de Regio Deal Regio Zwolle met het Rijk waarin afspraken zijn gemaakt over het proces tot aan ondertekening. Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit, maar ondanks alle zorgen over corona, gaat het dealmakingproces (op afstand) door. Naar verwachting vindt  voor de zomer de ondertekening van de Regio Deal plaats. Daarna kunnen in het najaar  de eerste projecten van start.
 
Voor indieners van projecten en andere belangstellende ambtenaren uit de regio organiseerde het programmateam Regio Deal Regio Zwolle  op dinsdag 21 april een eerste webinar van een reeks van drie om iedereen bij te praten. Ook hier ‘op afstand’ vanwege de coronamaatregelen.
 
Regio Zwolle gaat de Regio Deal sluiten met het Rijk op het niveau van de actielijnen. We maken met elkaar afspraken over de ambitie, doelen, aanpak op hoofdlijnen en resultaat. Regiovoorzitter Peter Snijders: “Met de investering van het Rijk willen wij het fundament onder onze regio verder versterken. Zo doen we wat kan om onze economie en arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, de weerbaarheid van onze regio te vergroten en investeren we in een verbetering van leefbaarheid, biodiversiteit en waterveiligheid. We doen wat hard nodig is voor een goede toekomst voor de mensen die in Regio Zwolle wonen, werken en ondernemen. Ook wel de brede welvaart genoemd. Hoewel de toezegging van het kabinet om tot een Regio Deal te komen, al voor de coronacrisis was gedaan, is de uitvoering van de Regio Deal nu nog belangrijker gezien de impact van de coronacrisis op iedereen.”
 
Rijk en regio willen van deze Regio Deal een groot succes maken. De Regio Deal markeert het begin van een langjarige samenwerking tussen Rijk en regio. Samen bouwt de regio  verder aan een krachtige Regio Zwolle, in het belang van de brede welvaart in de regio én heel Nederland.
 

Regio Opleiders biedt gratis online cursusaanbod

 

De huidige crisis brengt niet alleen narigheid met zich mee. Op onverwachte momenten ontstaan mooie initiatieven. Zo komt Regio Opleiders, in samenwerking met online opleider SkillsTown en Calibris Advies, met een speciale online leerlijn voor de arbeidsmarkt in Regio Zwolle: Regio Opleiders Online. Bedrijven die behoren tot de getroffen sectoren en zzp’ers kunnen tot 1 juni gratis gebruik maken van een online cursusaanbod. Het aanbod geldt voor bedrijven binnen de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Hierdoor kunnen werknemers die nu gedwongen thuis zitten, van de tijd gebruik maken om bij te scholen.
 
Directeur van Regio Opleiders Douwe Prinsse is blij met de landelijke primeur. ‘Door het coronavirus zitten veel werknemers noodgedwongen thuis, misschien wel met genoeg beschikbare tijd. Je hebt na vier weken de muren immers wel gezien. Uitgerekend nu moet je dit als een kans zien, het momentum pakken voor bezinning en nadenken over je eigen ontwikkeling. Regio Opleiders wil hieraan bijdragen en biedt iedere werknemer 500 gratis leeroplossingen, mensen hoeven de deur hier niet voor uit. Denk aan cursussen zoals Word of Excel, buitenlandse talen of time-management. De meeste werkgevers kunnen nu wel iets positiefs gebruiken voor hun personeel en in deze vorm kunnen ze dit kosteloos aanbieden. Het initiatief wordt omarmd door o.a. MKB, VNO/NCW, FNV, CNV en Regio Zwolle.’ 
 
Sectoren die niet op de geselecteerde SBI-lijst staan kunnen tijdens de coronaperiode een  Regio Zwolle korting ontvangen op de lesprogramma’s.
 
Wilt u gebruik maken van het online cursusaanbod? Kijk dan op www.regioopleiders.nl voor de mogelijkheden.
 
Douwe Prinsse, directeur Regio Opleiders

Wie is wie Regio Zwolle

Onze contactpagina is vernieuwd.Klik hier

 

10 Meest gestelde vragen over het reilen en zeilen van Regio Zwolle

 

Lees hier

Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp