Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  3 | 7 juni 2021

 

Deze nieuwsbrief geeft u een goed beeld van de ontwikkelingen binnen, voor en in Regio Zwolle.


Welke onderwerpen kunt u onder andere lezen in deze nieuwsbrief? 
  • Den Haag ontvangt van Regio Zwolle kabinetsaanbod in unieke vorm
  • Hybride bijeenkomst over ‘Energieoplossingen in wijken van de toekomst’
  • Regio Zwolle vaart een duidelijke koers
  • Twee nieuwe leden Economic Board Regio Zwolle
  • In gesprek over de ontwikkelingen in Regio Zwolle
  • Ondernemers voor lange termijn meenemen in online wereld
  • Innovatief bedrijf uit Urk landelijk in beeld
  • Leadax sluit zich aan bij wereldtentoonstelling in Dubai
  • Subsidie voor de snelle fietsverbinding Epe-Zwolle
  • Dutch Climate Systems winner XIC Innovation Award
  • Nieuws vanuit Regio Zwolle United
  • Investeringsagenda Kop van de Veluwe geeft goede richting en structuur aan versterking van het vestigingsklimaat voor ondernemers
  • Theaters in Regio Zwolle gaan samenwerken

Den Haag ontvangt van Regio Zwolle kabinetsaanbod in unieke vorm

De regio biedt zich aan als dé experimenteerregio voor Nederland

‘Regio Zwolle zoekt een ministersploeg die met ons samen wil werken aan de brede welvaart van Nederland. Vanuit een nieuw regeerakkoord met oog en oor voor de regio. Een kabinet dat het aandurft landelijk beleid toe te spitsen op regionale verschillen. Om meer impact te maken in het belang van inwoners en ondernemers’. Zo staat te lezen in het kabinetsaanbod dat Regio Zwolle heeft aangeboden aan de informateur Mariette Hamer en de fractievoorzitters. Het is voor het eerst dat Regio Zwolle een kabinetsaanbod heeft opgesteld met wat de regio biedt en vraagt aan Den Haag. Uniek is ook het filmpje met spoken word dat de grote verscheidenheid en onderscheidende kracht van de regio benadrukt.

Lees meer

Hybride bijeenkomst over ‘Energieoplossingen in wijken van de toekomst’

Verhalen uit de praktijk van de energietransitie van Zwolle en Hoogeveen: botsing tussen de systeemwereld van het klimaatakkoord (Rijk en gemeenten) en de leefwereld van de wijkbewoners.

We zijn met elkaar verantwoordelijk voor de toekomst voor de volgende generaties: meer duurzaamheid, minder broeikasgas en een groene vitale planeet. Afspraken hierover zijn gemaakt in Parijs en Den Haag. Maar hoe maken we dat waar? In Regio Zwolle zijn mooie voorbeelden: Hoogeveen en Zwolle zijn druk bezig met concrete plannen in bestaande woonwijken. Hoogeveen met waterstof in de Erflanden en Zwolle waar inwoners zelf een groot deel van het project trekken in de wijk Berkum. Alle reden voor Regio Zwolle een bijeenkomst te organiseren om deze praktijkervaringen met elkaar uit te wisselen op vrijdag 18 juni van 15.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden uit het bedrijfsleven, vanuit de overheid en het onderwijs zijn van harte welkom om dit digitaal bij te wonen. Ook voor professionals die met dit onderwerp bezig is vanuit bijvoorbeeld woningcorporaties en netwerkbeheerders is dit interessant.

Lees meer

Regio Zwolle vaart een duidelijke koers

Jaarverslag 2020 laat een regio in ontwikkeling zien

De licht bestuurlijke netwerksamenwerking Regio Zwolle presenteert het jaarverslag over 2020. Het jaarverslag laat zien dat de 22 regiogemeenten en 4 provincies goed op weg zijn om in 2030 de vierde economische topregio van Nederland te zijn. Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle licht toe: “Het jaar 2020 was historisch en memorabel. We vierden de toekenning van het investeringsprogramma Regio Deal Regio Zwolle en kort daarna viel alles stil door corona. Ook in Regio Zwolle. Dat onze regio wendbaar en veerkrachtig is, hebben we direct laten zien. We pakken economische maatregelen en mogelijkheden grootschalig op om samen uit de crisis te komen.”

Lees meer

Twee nieuwe leden Economic Board Regio Zwolle

Twee ambitieuze ondernemers zijn toegetreden als lid van de Economic Board Regio Zwolle (EBRZ). Beiden zijn werkzaam in de kunststoffensector en het domein circulariteit; Emmelien Regeling (General Manager RPP Kunststoffen, Nieuwleusen) en Roeland van Delden (CEO, Leadax, circular building materials, Wapenveld). Vanaf 25 mei zijn ze actief voor de EBRZ. De EBRZ staat voor economische dynamiek in Regio Zwolle. Zij agendeert onderwerpen die bijdragen aan de versterking van de concurrentiepositie van de regio. Ook leiden deze onderwerpen tot meer economische activiteit en werkgelegenheid. Trudy Huisman, voorzitter: “Met deze twee nieuwe mensen in huis is onze ontwikkelkracht verder versterkt. Ik kijk uit naar een plezierige en succesvolle samenwerking.”

Lees meer

In gesprek over de ontwikkelingen in Regio Zwolle

De regio is volop in ontwikkeling. Hoe spelen we daar op in en hoe dragen we daar mogelijk aan bij? Wat betekent dit voor de betrokken gemeenten? Hoe zorgen we ervoor dat ondernemers en andere maatschappelijke partners enthousiast aanhaken? Dit zijn vragen die Regio Zwolle Bureau regelmatig ontvangt. Kees Praamstra, secretaris-directeur: “Daarom hebben we voor alle regiogemeenten en de vier provincies online bijpraatsessies gehouden waarin we over deze onderwerpen in gesprek zijn gegaan.”

De bijpraatsessies, ook wel webinars genoemd, waren zowel voor de ambtelijke als de bestuurlijke organisaties. “Tot nu toe hebben we in drie sessies ruim honderd bestuurders en ambtenaren bereikt. Deze webinars zijn een van onze vele middelen hoe we onze partners betrekken bij alle ontwikkelingen binnen de regio. Het sloot goed aan bij de behoefte van mensen die een sleutelpositie hebben in de samenwerking. Op deze manier kunnen zij de achterban nog efficiënter bijpraten."       

Lees meer

Ondernemers voor lange termijn meenemen in online wereld

Duurzaam digitaliseren
Topcentrum E-Commerce, Human Capital Agenda E-commerce en IT, ‘Upgrade jezelf’, ‘MoveDigi’ en nog veel meer ontwikkelinitiatieven dragen bij aan de economische groei van Regio Zwolle. Wie zijn hierbij betrokken? Wat zijn de doelen? Hoe versterken ze elkaar? Jacquelien Diender is een van de projectleiders, partner en ambassadeur van deze digitale beweging en geeft antwoord op de vragen.                             
       
Lees meer

Innovatief bedrijf uit Urk landelijk in beeld

RTL Nieuws besteedde eind mei aandacht aan een innovatief bedrijf uit Regio Zwolle: Blindsight Mobility.
Het  bedrijf is gevestigd op Urk en is een initiatief van Michel van den Berg en Meindert van de Berg. Samen bedachten zij een alternatief voor een hulphond: de Sightguide, een blindengeleidenrobot.
 
Lees meer

Leadax sluit zich aan bij wereldtentoonstelling in Dubai

Bron: nieuwsbrief Cleantech Regio

De World Expo vindt eens in de vijf jaar plaats en is dé tentoonstelling waar de wereld gedurende zes maanden haar grootste innovaties laat zien. Leadax uit Wapenveld in de gemeente Heerde heeft de eer om het Nederlandse Paviljoen op World Expo 2020 Dubai waterdicht te maken met circulaire bouwmaterialen, zoals haar loodvervanger en dakbedekking.

Het waterdicht maken van het Nederlandse Paviljoen is onderdeel van een exclusieve sponsorovereenkomst tussen Leadax en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo organiseert Leadax tijdens de World Expo ook diverse symposia voor haar internationale netwerk op het paviljoen. Hierbij staat het onderwerp ‘Circulariteit & Winstgevendheid in de Bouw’ centraal. Het Nederlandse Paviljoen staat volledig in het teken van duurzaamheid, circulariteit en innovatie. Het gebouw wordt dan ook aan het einde van de World Expo afgebroken, waarna de materialen weer hergebruikt kunnen worden.

Lees meer

Subsidie voor de snelle fietsverbinding Epe-Zwolle 

Onlangs ​heeft Regio Zwolle ​subsidie beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het tweede deel van de snelle fietsverbinding tussen Apeldoorn en Zwolle. Het gaat om het deel Epe – Zwolle. Dankzij deze bijdrage kunnen ​de betrokken gemeenten en de beide regio’s (Cleantech en Zwolle)​ starten met de verkenning naar de beste route. Een mooie nieuwe impuls voor een volledige snelle fietsverbinding tussen beide steden.

Doel van de snelle fietsverbinding is een afname van het ​autoverkeer ​op de A50, waardoor de doorstroming op deze weg verbetert. De verwachting is dat er meer mensen gebruik gaan maken van de fiets wanneer er een goed alternatief is. En die is er met deze fietsverbinding, waarbij fietsers ​zoveel mogelijk voorrang krijgen. 

Lees meer
Op de foto winnaar Dutch Climate Systems: Ton Letwory en Arthur van der Lee

Dutch Climate Systems winnaar XIC Innovation Award 2021

Dutch Climate Systems uit Meppel is de winnaar van de XIC Innovation Award 2021 met de ICECUBE. Tijdens het online XIC Innovation Event op donderdag 3 juni 2021 namen Arthur van der Lee en Ton Letwory de innovatieprijs van Regio Zwolle in ontvangst. De ICECUBE is een energiezuinige en milieuvriendelijke airconditioner die koeling en ventilatie levert.

De ICECUBE is tachtig procent energiezuiniger dan traditionele airconditioners en maakt gebruik van natuurlijke, onschadelijke koelmiddelen. De airconditioner koelt door middel van een slim systeem dat zorgt voor waterverdamping in combinatie met luchtdroging. De innovatie is gemaakt van gerecycled kunststof en is volledig modulair. Dutch Climate Systems wil deze zomer de nieuwe productielijn uitbrengen en daarna zo snel mogelijk uitbreiden.

Lees meer

Nieuws vanuit Regio Zwolle United

Een hele week in het teken van de logistiek. Dat stond maandag 17 tot en met vrijdag 21 mei op de agenda bij PEC Zwolle / Regio Zwolle United. Een initiatief in samenwerking met Port of Zwolle, Kennispoort Regio Zwolle en het Logistiek Netwerk. Met onder andere logistieke partnerverhalen, het online Havendiner (lustrumeditie) en de uitverkiezing van de havenondernemer van het jaar (2020) besteedde de organiserende partijen volop aandacht aan dit thema en de ambitie van Regio Zwolle om de vierde economische topregio van Nederland te zijn. PEC Zwolle is het kloppend hart van deze regio, waarbij Regio Zwolle United zich inzet om deze positie te versterken.

Lees meer
Bestuurder van VNO-NCW VeluweVallei, Hans van Norel (r), en de voorzitter van VNO-NCW Regio Zwolle, Laurens de Lange (l), zetten hun handtekening onder de investeringsagenda van de Kop van de Veluwe.

Investeringsagenda Kop van de Veluwe geeft goede richting en structuur aan versterking van het vestigingsklimaat voor ondernemers

VNO-NCW en de gemeenten in de Kop van de Veluwe halen de banden aan en gaan nauw samenwerken in de uitvoering van de Investeringsagenda Kop van de Veluwe. Om dit te bekrachtigen zetten de voorzitters van twee regionale afdelingen van VNO-NCW hun handtekening onder deze investeringsagenda.

Lees meer

Theaters in Regio Zwolle gaan samenwerken

Publiek krijgt meer keuze

Tien theaters in Regio Zwolle gaan intensiever samenwerken op het gebied van programmering, marketing, techniek en bedrijfsvoering. Dit moet leiden tot meer keuze voor het theaterpubliek en een betere beheersing van de kosten. De tien theaters presenteren zich voor het eerst gezamenlijk met de campagne ‘Theater. Goed voor elkaar!’. Hiermee wijzen ze de inwoners van Regio Zwolle op hun samenwerking en het plezier van een theaterbezoek. De samenwerkende theaters zijn het HOFtheater in Raalte, Veluvine in Nunspeet, Theater De Tamboer in Hoogeveen, Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, Theater de Voorveghter in Hardenberg, de Stadsgehoorzaal in Kampen, De Meerpaal in Dronten, Theater ’t Voorhuys in de Noordoostpolder, Schouwburg Ogterop in Meppel en Zwolse theaters in Zwolle.

Lees meer

Wie is wie Regio Zwolle


Kijk op onze contactpagina. 

 

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp