Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  5 | 2020

 

Geslaagd werkbezoek van VVD-Tweede Kamerlid Arne Weverling aan Regio Zwolle

De Regio Deal Regio Zwolle is half juli ondertekend door de bewindspersonen van zes departementen, Bert Boerman, gedeputeerde provincie Overijssel en Peter Snijders namens de netwerkorganisatie Regio Zwolle. Regio Zwolle ontving daarom Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD) om hem te laten ervaren hoe de Regio Deal gaat uitpakken. Weverling bezocht op donderdag 27 augustus verschillende locaties in Regio Zwolle met de nadruk op circulair en innovatief ondernemerschap in het mkb, en het investeren in een toekomstbestendige en veerkrachtige arbeidsmarkt.
 
Arne Weverling reageert enthousiast:

“Met eigen ogen heb ik gezien wat de Regio Deal voor Regio Zwolle betekent en waar deze het verschil maakt. De innovatieve kracht spat ervan af! De deal maakt de versnelling naar een meer circulaire economie mogelijk. En ik ben onder de indruk van hoe de regio aan de slag is met human capital; een belangrijke sleutel voor duurzame economische groei. Mooie voorbeelden kwamen langs van het belang van om-, her- en bijscholing van medewerkers tijdens de coronacrisis. Een regio die van aanpakken weet.”

Lees meer


 

Overijssel en regio’s in gesprek met minister over N35: ‘stap in de goede richting’

De uitkomsten van het gesprek met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) over de N35 zijn een stap in de goede richting. Gedeputeerde Bert Boerman en regiovoorzitters Peter Snijders (Regio Zwolle) en Onno van Veldhuizen (Regio Twente) spraken met de minister over de aanpak van de Rijksweg. “Tijdens het gesprek trof ik een welwillende minister die bereid is om samen te kijken naar een oplossing. In oktober spreken wij elkaar opnieuw zodat er later dit jaar een besluit kan worden genomen over de aanpak”, aldus gedeputeerde Boerman.
 
De Tweede Kamer heeft eind 2019 bij de minister erop aangedrongen om met de provincie Overijssel in gesprek te gaan over de verdere planning van de N35. De Rijksweg verbindt de twee economische topregio’s in Oost-Nederland. Regiovoorzitters Peter Snijders en Onno van Veldhuizen namen daarom ook deel aan het gesprek met de minister.
Zij onderstrepen het belang van een goede verbinding die geschikt is voor de grote aantallen weggebruikers die nu en in de toekomst van deze verbinding afhankelijk zijn.

Lees meer


 

Expat Center East Netherlands opent deuren

‘Vraagbaak voor bedrijven, internationale medewerkers en studenten’
 
Medewerkers en studenten van internationaal georiënteerde bedrijven in de 22 gemeenten van Regio Zwolle kunnen voor vragen en advies terecht bij het Expat Center East Netherlands. Dit nieuwe dienstverleningspunt opent op 1 september haar balie in het Stadskantoor in Zwolle. “Een mooi initiatief dat past bij de groeiende internationalisering die Regio Zwolle nastreeft. Makkelijker je weg weten te vinden als ondernemer of medewerker in een vreemde omgeving, is uitnodigend”, aldus René de Heer, wethouder Zwolle en voorzitter Human Capital Agenda Regio Zwolle.
 
Vestigingsklimaat versterken 
Regio Zwolle is een van de sterkste en meest innovatieve economische regio’s van Nederland. Bij een verdere groei past ook een sterke profilering buiten de landsgrenzen en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en instellingen. De vestiging van een Expat Center in deze regio, waar (tijdelijke) internationale medewerkers en studenten terecht kunnen voor allerlei diensten, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.


Lees meer
 

Leergang samenwerking tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven in Regio Zwolle
 

Regio Zwolle en Talentenregio organiseren in de tweede helft van 2020 een leergang regionale samenwerking. Deze is speciaal ontwikkeld voor medewerkers van provincies, gemeenten, werkgeversorganisaties en onderwijs- en onderzoeksorganisaties die zich willen doorontwikkelen tot netwerkprofessional in  samenwerken tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs.

De leergang staat onder leiding van dr. mr. Maarten Hageman, onder andere kerndocent samenwerken van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en van de Vrije Universiteit Law Academy. De begeleiding is in handen van Corné Paris, voormalig strateeg van de provincie Overijssel, partner bij Twynstra Gudde en directeur bij de provincie Utrecht en de gemeente Apeldoorn. De docenten zijn toonaangevend in de wereld van samenwerkingsvraagstukken, als wetenschappelijk onderzoeker en adviseur. 
Gastsprekers (bestuurders, managers, onderzoekers en ondernemers afkomstig uit samenwerkingspartners Regio Zwolle) leveren een bijdrage vanuit deskundigheid en praktische ervaring in Regio Zwolle: wat zijn de belangrijkste thema’s, welke samenwerkingswensen leven er, welke samenwerkingsexpertise kunnen we delen en wat verwachten we van elkaar als professionals?
 
De bijeenkomsten zijn op 26 oktober, 14 december, 18 januari, 1 maart en 29 maart.
 
Meer praktische en inhoudelijke informatie, waaronder de kosten van de leergang,  staat in de folder
Leergang regionale samenwerking Regio Zwolle.
 

 

Regio Deal Regio Zwolle van start

 
Miljoenenimpuls voor brede welvaart Regio Zwolle
 
Het moment is daar: Rijk en Regio Zwolle hebben een akkoord bereikt over de Regio Deal Regio Zwolle. Maandag 13 juli heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Regio Deal Regio Zwolle aan de Tweede Kamer aangeboden. Regio Zwolle gaat aan de slag met het grootste investeringsprogramma ooit voor deze regio. Een Regio Deal waarvoor het Rijk €22,5 miljoen beschikbaar stelt en Regio Zwolle minimaal eenzelfde bedrag investeert om bij te dragen aan een sociaal sterke, circulaire, innovatieve klimaatbestendige regio.


 
ZWOLLE – Peter Snijders(links) en Bert Boerman bij de ondertekening van de Regio Deal Regio Zwolle – FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle ©2020 
 
“De Regio Deal Regio Zwolle is rond! Dat is een ongelooflijke mooie mijlpaal in ons nog jonge bestaan als regio. De Regio Deal versterkt de economie, innovatie, werkgelegenheid en leefbaarheid van onze regio. Een investering in de samenleving vanuit een langjarige samenwerking tussen Rijk en onze regio. De komende jaren gaan duizenden ondernemers en 780.000 inwoners daar heel direct en zichtbaar de effecten van merken”
Regiovoorzitter Peter Snijders

In de komende drie jaar investeren Rijk en Regio Zwolle gezamenlijk in meerdere programma’s en projecten die bijdragen aan het versterken van de brede welvaart: economische groei en persoonlijk welbevinden. Nu de handtekeningen zijn gezet, starten in het najaar de eerste projecten. 
 
De hele regio plukt hier de vruchten van; we kunnen met de Regio Deal knelpunten binnen onze regio sneller oppakken en kansen verzilveren. We zijn blij met het afgesproken langjarig commitment en het partnerschap van het Rijk. Hiermee tillen we de samenwerking in de Regio Zwolle naar een nieuw niveau”
Bert Boerman, gedeputeerde provincie Overijssel


Lees meer

 
 

Spoorzone belangrijke spil in en voor Regio Zwolle

'Het stationsgebied van Zwolle is dé verborgen parel van Nederland’
 
Het stationsgebied in Zwolle is volop in beweging. Er wordt hard gewerkt om het station gereed te maken de toekomst. Ieder uur arriveren treinen uit acht richtingen. Het station is daarmee een spil in Regio Zwolle en in het Stedelijk Netwerk Nederland.
 
Het gebied rondom het station is een populaire plek om te wonen, te werken en te leren. De Spoorzone in Zwolle is de afgelopen jaren steeds meer ontdekt en zal de komende jaren doorgroeien naar een belangrijke hotspot in Nederland. De Spoorzone wordt het innovatiehart. Boordevol vernieuwing, slimme techniek, creativiteit en cultuur én meer dan drieduizend nieuwe duurzame woningen.
 
De ontwikkeling van de Spoorzone staat niet op zichzelf. Zwolle groeit flink, is populairder dan ooit en wordt gedragen door sterk ondernemerschap. De stad trekt volop bedrijven  én nieuwe bewoners uit heel Nederland aan. Met name de trek uit de Randstad naar Zwolle valt op.
 
Wonen en werken op de plek waar het gebeurt 
Zwolle gaat het centrum met de oude binnenstad  en haar iconen uitbreiden met de nieuwe Spoorzone.  Hier woon en werk je op de plek waar het gebeurt. Uniek is de locatie van het Zwolse Spoorzonegebied: tussen de historische binnenstad én de prachtige natuur aan de IJssel, maar ook verbonden met het netwerk van steden in Nederland. Geen enkele Spoorzone in Nederland heeft zulke bijzondere buren. Dat maakt de Spoorzone van én voor Regio Zwolle tot een unieke plek.

Lees meer

Voorstel minister aan Tweede Kamer: Regio Zwolle wordt voorlopig NOVI-gebied

Landsdeel Oost – waaronder Regio Zwolle – komt als eerste met integrale gebiedsgerichte aanpak
 
Om de gebiedsgerichte aanpak van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) uit te werken, is de omgevingsagenda ontwikkeld. Landsdeel Oost, waartoe Regio Zwolle behoort, is begin 2018 gestart als pilot en heeft daarom nu als eerste landsdeel haar omgevingsagenda gereed. Met omgevingsagenda’s wordt een belangrijke stap gezet richting de nieuwe manier van interbestuurlijke samenwerking over de inrichting van Nederland. Naast omgevingsagenda’s wordt binnen de NOVI gewerkt met NOVI-gebieden; er zijn momenteel acht regio’s als voorlopig NOVI-gebied aan de Tweede Kamer voorgesteld. Een van de regio’s is Regio Zwolle.
 
Pilot omgevingsagenda Landsdeel Oost
In de omgevingsagenda landsdeel Oost zijn gezamenlijke gebiedsopgaven van Rijk en regio’s in Oost-Nederland – waaronder Regio Zwolle opgenomen. De opgaven worden als één overheid gezamenlijk opgepakt. Dit in het belang van inwoners en ondernemers. Voorbeelden van opgaven zijn bereikbaarheid, klimaat en woningen. De omgevingsagenda landsdeel Oost is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen provincies Gelderland en Overijssel, vijf waterschappen (Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Rivierenland, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta), regio’s en gemeenten in dit landsdeel en het Rijk. De omgevingsagenda wordt op basis van nieuwe inzichten en beleidsontwikkelingen regelmatig aangescherpt.
 
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat weten dat met de vaststelling van de omgevingsagenda Oost een belangrijke stap is gezet naar het integraal en gebiedsgericht oplossen van het ruimtetekort in Nederland: “Alleen als Rijk, regio’s en samenleving de handen ineen slaan, kunnen we zorgen voor een economisch sterk en leefbaar Nederland op de lange termijn.”

Lees meer

Regio Zwolle gaat aan de slag met gezamenlijke Bereikbaarheidsambitie

'Wat werkt in Regio Zwolle kan opgeschaald worden naar de rest van Nederland’

De eerste Bereikbaarheidsambitie van het samenwerkingsverband Regio Zwolle is een feit. Met het uitvoeren van de Bereikbaarheidsambitie richt Regio Zwolle zich op het behoud van goede verbindingen via weg, spoor en water naar de Randstad en naar Duitsland. Dat is belangrijk voor een blijvend goed vestigingsklimaat en de economische ontwikkeling in en van Regio Zwolle. “Het is een unieke prestatie om in regionaal verband een gezamenlijke Bereikbaarheidsambitie te ontwikkelen. Ik nodig alle deelnemers uit, gemeenten groot en klein, onze provincies, ondernemers én onderwijsinstellingen om met de Bereikbaarheidsambitie aan de slag te gaan. Doe mee en samen maken we dit waar! In het belang van onze duizenden ondernemers en 780.000 inwoners”, aldus Martijn Dadema, voorzitter bestuurlijke tafel Bereikbaarheid.
 
Bij de uitvoering hebben de zogeheten corridors een rol. Een corridor is een aantal gemeenten rondom een snelweg of spoorlijn. In Regio Zwolle zijn er zes zoals Corridor Vechtdal met Dalfsen, Ommen en Hardenberg rondom een spoorlijn, de N34 en de N340. De corridors gaan aan de slag met het verkennen van de haalbaarheid van projecten om de verplaatsingsbehoefte en -afstand te verminderen, het aantrekkelijker maken van duurzame vervoerwijzen als (elektrische) fiets en openbaar vervoer en het slim en duurzaam wijzigen van mobiliteitsgedrag. Met de uitvoering van de Bereikbaarheidsambitie sluit Regio Zwolle aan bij haar ambitie om een nadrukkelijke rol spelen in de economische hoofdinfrastructuur van Nederland als vierde economische regio van ons land.
 
Dadema vervolgt: “Regio Zwolle is ook de ideale proeftuin om te experimenteren met de hele vervoersketen. Dé plek om nieuwe zaken te testen en uit te proberen op het gebied van bereikbaarheid. We kijken graag vooruit: als regio willen we met het Rijk en Brussel verder werken aan een slimme én groene aanpak van gecombineerd goederenvervoer. Dit zal de bereikbaarheid van de regio verder versterken en we dragen tegelijk bij aan de realisatie van de klimaatdoelen. Wat werkt in Regio Zwolle kan daarna opgeschaald worden naar de rest van Nederland.” 

Lees meer

Regio Zwolle start met de opgave energie
 

 "We zoeken vooral praktische oplossingen en leren van elkaar”
 
Regio Zwolle is formeel gestart met de laatste van de vijf opgaven van Regio Zwolle: energie. Vijf wethouders uit vijf verschillende zogeheten RES-gebieden ontmoetten elkaar op woensdag 18 juni aan de bestuurlijke tafel Energie. De ontwikkeling van de opgave Energie staat onder leiding van Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen:

 
 “Ik heb veel zin in deze klus en wil graag de schouders eronder zitten. Dat doe ik samen met enkele andere bestuurders uit Regio Zwolle. Energie vind ik een belangrijk onderwerp en ik verheug me erop om de verbindingen te bevorderen tussen al die verschillende betrokkenen op dit thema. Denk aan netbeheerders, ondernemers, onderwijsinstellingen, bestuurders en medewerkers van overheden en waar kan inwoners. Mooi om mijn bestuurservaring én mijn bagage vanuit enkele energiebedrijven te combineren om de opgave Energie te mogen begeleiden.”
 
Opdrachtformulering Regiegroep Regio Zwolle
Vanuit de Regiegroep Regio Zwolle heeft de tafel Energie de opdracht gekregen verbindingen te leggen over de grenzen van de RES-gebieden om zo kansen en bedreigingen te signaleren. Ook het initiëren van acties is een belangrijke taak, met name daar waar de transitie op het gebied van energie grote impact kan opleveren voor de andere opgaven van Regio Zwolle: Economie, Leefomgeving, Bereikbaarheid en Menselijk kapitaal. Alle ontwikkelingen vanuit de tafel Energie gaan uiteraard in overleg en afstemming met netwerkpartners die bij deze andere regionale opgaven betrokken zijn.

Lees meer
 

Wie is wie Regio Zwolle

Kijk op onze contactpagina. 

 

10 Meest gestelde vragen over het reilen en zeilen van Regio Zwolle

 

Lees hier
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp