Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  5 | 6 oktober 2021

 

Deze nieuwsbrief geeft u een goed beeld van de ontwikkelingen binnen, voor en in Regio Zwolle.


Welke onderwerpen kunt u onder andere lezen in deze nieuwsbrief? 
  • Brief aan gemeenteraden: Regio Zwolle maakt verschil, ook in de komende vier jaar
  • Forse tijdwinst mogelijk voor treinverbinding Randstad-Zwolle-Twente-Münster
  • Mark Strolenberg (VVD) nieuw Tweede Kamerlid uit Regio Zwolle
  • Ruim veertig internationale onderzoekers in de regio voor kennisuitwisseling over klimaat
  • Dinsdag 12 oktober: Workshop Digitale transitie in de regio's tijdens de Europese Week van Regio's en Steden
  • Digitaler worden als bedrijf? Dat kan met MoveDigi
  • Station Steenwijk wordt visitekaartje van de regio
  • Robertpach en Perron038 zetten samen de high tech maakindustrie in Regio Zwolle op de (wereld)kaart
  • Prinsjesdagcongres op unieke locatie in de regio
  • Van Werven Plastic Recycling winnaar van de Circulair Ondernemen Award 2020
  • Wethouders Regio Zwolle bezoeken Perron038 in Spoorzone Zwolle
  • Innovatieve verbinders ontmoeten elkaar bij PEC Zwolle - Sparta Rotterdam
  • Peter Snijders schiet Clubhuis Regio Zwolle officieel open
  • Parels uit Regio Zwolle: het bedrijf Tradecast in de schijnwerpers
  • Beeldbank Regio Zwolle aangevuld met prachtig materiaal uit de regio
  • Wie is wie bij het Regio Zwolle Bureau
  • Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!
 

Regio Zwolle maakt verschil, ook in de komende vier jaar

Fractievoorzitters in de regio ontvangen brief namens de regiovoorzitter

‘Economische groei in onze regio gaat hand in hand met de brede welvaartsgroei: een goed leven voor onze 780.000 inwoners in 22 regiogemeenten. Het stimuleren van brede welvaart betekent dat we oog hebben voor een blijvend prettige leefomgeving voor onze inwoners. Denk hierbij aan een optimale bereikbaarheid, goed onderwijs, voldoende werkgelegenheid, mogelijkheden voor omscholen en waar het prettig wonen is met voldoende ruimte om te recreëren en te sporten. Lokaal wat kan en regionaal waar krachten bundelen effectiever is’, zo staat te lezen in de oproep aan alle fractievoorzitters van de 22 gemeenteraden om vanuit het regionale denken en doen ook de komende vier jaar flinke stappen te zetten.

Primeur
Het is voor het eerst dat Regio Zwolle een fractiebrief in deze vorm heeft aangeboden aan de politieke partijen die momenteel vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraden. De boodschap wordt ook in beeld en geluid uitgedragen in een video waarin we de regionale opgaven kort toelichten. ‘Nieuwe’ partijen die zich naderhand aanmelden, ontvangen het document later dit jaar.

Lees meer
 

Forse tijdswinst mogelijk voor treinverbinding Randstad-Zwolle-Twente-Münster

De treinverbinding tussen de Randstad, Zwolle en Twente kan met zeker een half uur worden verkort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Overijssel. Dit is niet alleen gunstig voor de treinverbinding tussen de Randstad en Twente, maar ook voor de grensoverschrijdende spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster. Tijdens een bijeenkomst in Den Haag op donderdag 30 september pleitten de provincie Overijssel, Regio Zwolle, Twente Board, het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio en het Duitse Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) voor actie. Gezamenlijk roepen zij de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet met klem op om deze spoorverbinding tussen Zwolle, Twente en Münster de komende jaren als prioriteit aan te merken. Zo wordt een snelle opwaardering van deze belangrijke binnenlandse en grensoverschrijdende spoorverbinding mogelijk.

Uit een quick scan onder leiding van Royal Haskoning DHV blijkt dat door aanpassingen aan het spoor tussen Zwolle en Twente veel reistijdwinst behaald kan worden. De investeringen op het spoor die hiervoor nodig zijn (ongeveer 3,5 miljard euro) betreffen onder meer de verdubbeling en de versnelling van de nu nog grotendeels enkelsporige spoorverbinding, de aanpak van het spoorknelpunt bij Wierden en aanpassingen van stations.

Lees meer
 

Mark Strolenberg (VVD) nieuw Tweede Kamerlid uit Regio Zwolle

Een nieuw regionaal Kamerlid is geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Mark Strolenberg werd op dinsdag 7 september beëdigd. Hij woont in Hoogeveen en was tot zijn beëdiging fractievoorzitter namens de VVD in het Algemeen Bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Ook was hij gemeenteraadslid in Hoogeveen. Hij is voor de VVD onder meer woordvoeder regionale deals, visserij, interbestuurlijke verhoudingen en financiën mede-overheden. Regiovoorzitter Peter Snijders: “Wij zijn blij met de komst van Mark in de Tweede Kamer. Daarmee hebben wij weer een vertegenwoordiger uit Regio Zwolle erbij in Den Haag. Wij wensen Mark veel succes de komende jaren.
 


Ruim veertig internationale onderzoekers in de regio voor kennisuitwisseling over klimaat

Regio Zwolle is interessant gebied voor internationale wetenschappers  

Een groep van ruim veertig internationale onderzoekers verbonden aan het zogeheten ‘4TU Centre for Resilience Engineering’ ontmoet vandaag en morgen de Climate Campus en een afvaardiging van Regio Zwolle in Zwolle. 4TU Centre for Resilience Engineering’ is een samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten in ons land. De onderzoekers buigen zich gedurende deze twee dagen onder meer over twee vraagstukken: hoe Regio Zwolle zich verder kan ontwikkelen in het teken van klimaatverandering en hoe de regio klimaatadaptatie leidend kan maken bij alle ontwikkelingen in de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Regio Zwolle is een interessant gebied voor internationale wetenschappers.  De verwachting is dat de status van Regio Zwolle NOVI-gebied vaker bezoeken van (inter)nationale delegaties aantrekt.

Lees meer
 

Dinsdag 12 oktober:
Workshop Digitale transitie in de regio’s tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden

In oktober vindt de Europese Week van regio’s en steden weer plaats – net als in 2020 volledig digitaal. Het evenement blijft ook in digitale vorm een belangrijke ontmoetingsplek tussen het lokale en regionale niveau en vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Samen met collega-regio’s in Oost-Nederland organiseert Regio Zwolle op dinsdag 12 oktober van 16.30 tot 18.00 uur een online Engelstalige workshop over digitale transitie in de regio’s.

Lees meer
 

Digitaler worden als bedrijf? Dat kan met MoveDigi

Slimme, ambitieuze en vooruitstrevende studenten met digi-skills verbinden aan de veelheid aan mkb-bedrijven in de regio. Met als doel om bedrijven digitaal sterk te maken zodat ze beter vindbaar zijn en hun productiviteit kunnen vergroten. Dat is wat MoveDigi wil bereiken. En natuurlijk ook om studenten de kans te geven om werkervaring op te doen. Want een eerste stap op de arbeidsmarkt blijft altijd lastig, zelfs in deze tijd.

MoveDigi, de Digitale Werkplaats Regio Zwolle, is nu een jaar in volle gang. Al 77 mkb-bedrijven dienden een aanvraag in en al 42 opdrachten werden uitgevoerd door studenten van het mbo en hbo. Mooie eerste resultaten! Maar … tevreden is MoveDigi nog niet. Want met nog twee jaar te gaan wil MoveDigi nog veel meer betekenen voor bedrijven in de regio.

Wat kunnen de studenten voor bedrijven betekenen?
Van simpel tot maatwerk. Sommige bedrijven zijn toe aan een nieuwe website, hebben behoefte aan SEO-teksten of willen beter vindbaarheid zijn. Andere bedrijven hebben verbetervraagstukken op het gebied van automatisering en procesoptimalisatie. Maar er zijn ook bedrijven die vragen hebben over vernieuwende businessmodellen en specifieke maatwerkopdrachten. Het kan allemaal. De studenten zijn van alle markten thuis.

Wilt u optimaal gebruik maken van de digitale mogelijkheden die er zijn en tegelijkertijd enthousiaste studenten een kans geven? Kijk dan op movedigi.nl en meld u aan.

 

Station Steenwijk wordt visitekaartje van de regio

Het college van Steenwijkerland heeft het ontwikkelkader voor station Steenwijk vastgesteld. Met deze ontwikkeling willen zij drie doelen bereiken: het stationsgebied wordt een aantrekkelijke bestemming en een plek om langere tijd te verblijven en het geeft een hartelijk welkom in Steenwijk(erland) en de regio. Daarnaast wordt het stationsgebied een duurzaam mobiliteitsknooppunt. De ontwikkeling van het station is onderdeel van de Regio Deal Regio Zwolle.

Lees meer
 

Robertpack en Perron038 zetten samen de high tech maakindustrie in Regio Zwolle op de (wereld)kaart!

Coca-Cola, Heineken, FrieslandCampina, Bavaria, Bolletje, Unilever, Wavin, Royal A-ware; zomaar een greep uit een aantal grote (wereld)merken waar (verpakkings)robots van system integrator Robertpack uit Zwolle 24/7 draaien. Om deze positie te kunnen waarborgen én versterken, is het van belang om continu te blijven innoveren, verduurzamen en elkaar te inspireren. Bij Perron038 worden technische bedrijven zoals Robertpack samen met andere bedrijven uit de regio en studenten met elkaar verbonden in een innovatieve omgeving waardoor er een mooi netwerk ontstaat. Onlangs werden dan ook de handtekeningen gezet onder de partnerovereenkomst tussen Robertpack en Perron038.

Lees meer
 

Prinsjesdagcongres op unieke locatie in de regio

In goede sfeer kwamen ruim tachtig ondernemers en bestuurders bij elkaar in een tot congreszaal omgetoverd magazijn bij Duntep Chalet in Staphorst. Een unieke locatie om met elkaar in gesprek te gaan over de verwachte economische trends verwoord in de Miljoenennota onder leiding van gastheer René de Heer, wethouder Zwolle en voorzitter Human Capital Agenda. Medewerking werd verleend door Jan ten Kate, burgemeester Staphorst, Marcel Klok, senior econoom bij ING, vier jongeren van het Britten Jeugd Strijkorkest, Jan Hofstede van Duntep en drie andere ondernemers uit Staphorst en omgeving, en de ‘economische’ voorzitters uit de regio.

  

  

Lees meer

 

Van Werven Plastic Recycling winnaar van de Circulair Ondernemen Award 2020

Van Werven Plastic Recycling heeft woensdagmiddag 8 september 2021 de Circulair Ondernemen Award 2020 gewonnen. Trudy Huisman, voorzitter van de Economic Board Regio Zwolle en Eddy van Hijum, gedeputeerde Provincie Overijssel overhandigden tijdens de zomerbijeenkomst van VNO-NCW en MKB Nederland Regio Zwolle de award aan Ton van der Giessen van Van Werven Plastic Recycling. De 3 finalisten waren Komeco, Vepa en Van Werven Plastic Recycling.

Na een spannende eindstrijd kwam Van Werven Plastic Recycling als winnaar uit de bus. Uit het juryrapport: ‘Deze verwerker van harde plastics uit milieustraten heeft na het scheiden, wassen, sorteren en shredderen vele verschillende eindproducten. Kortom: producten die vaak als afval worden gezien, worden door Van Werven weer tot grondstoffen getransformeerd, die kunnen opboksen tegen virgin materialen.’

Lees meer
 

Wethouders Regio Zwolle bezoeken Perron038 in Spoorzone Zwolle

Met succes samen werken aan de grote innovatievraagstukken van morgen. Dat is wat er gebeurt op Perron038, het innovatiecluster van de Maakindustrie in Zwolle. Eind september kregen de wethouders Economische Zaken van Regio Zwolle de kans om te zien tot welke dynamiek die samenwerking leidt. Managing director Marius Woldberg van Perron038 leidde de bestuurders rond en lichtte toe hoe technici, studenten, onderzoekers en ondernemers gezamenlijk opgaven oppakken.  

Lees meer
 

Innovatieve verbinders ontmoeten elkaar bij PEC Zwolle – Sparta Rotterdam

Waarom is het belangrijk om in Regio Zwolle samen te werken op het gebied van innovatie? Hoe kunnen de regio en het Rijk de krachten bundelen? Dit thema stond centraal in het Clubhuis Regio Zwolle tijdens een regiobijeenkomst met innovatiecentra en -hubs uit Regio Zwolle. De ontmoeting vond plaats voorafgaand aan de wedstrijd tussen het vermakelijke duel tussen PEC Zwolle en Sparta Rotterdam.

De bijeenkomst was een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle en Regio Zwolle United en had als doel om innovatieve verbinders te inspireren en met elkaar in contact te brengen. Na een warm welkom door Netty Wakker (Kennispoort Regio Zwolle) en Eilt Staal (Regio Zwolle United) gaven Annelieke van der Giessen en Justien Dingelstad (Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie) een inspirerende presentatie over het adviesrapport ‘Samen de lat hoog leggen’. De avond stond onder leiding van dagvoorzitter Boudewijn Koops.

Lees meer
 

Peter Snijders schiet Clubhuis Regio Zwolle officieel open

De naam ‘Clubhuis Regio Zwolle’ schittert al enige tijd op de voorgevel van het MAC3PARK stadion, het nieuwe kantoor van SportService Zwolle en Regio Zwolle United. Peter Snijders (voorzitter Regio Zwolle) zorgde met een fraaie uithaal op het veld van PEC Zwolle voor de officiële opening, onder aanmoediging van circa honderd gasten op de hoofdtribune. Eerder deze middag vond er ook een inspiratiesessie plaats voor de wethouders sport uit Regio Zwolle.

Lees meer
 

Parels uit Regio Zwolle

Het bedrijf Tradecast in de schijnwerpers

Regio Zwolle biedt bedrijven volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Regio Zwolle is hard op weg om in 2030 de 4e economische topregio van Nederland te zijn. Sectoren zoals logistiek, e-commerce, health, VTE, agri & food, de maakindustrie en kunststoffen zijn de drijvende krachten achter onze snel groeiende regio. In de interviewreeks ‘Parels uit Regio Zwolle’ op regiozwolle.info/parels uit Regio Zwolle delen iedere maand ondernemers uit Regio Zwolle hun verhaal over ondernemen en werken in deze prachtige regio.

Deze maand is dat : Yillmaz Schoen, oprichter en CEO van Tradecast in Zwolle



Lees meer


 

Beeldbank Regio Zwolle aangevuld met prachtig materiaal uit de regio

In de eerste helft van 2021 zijn twee professionele fotografen de regio ingegaan om foto’s en dronebeelden te maken. De foto’s brengen onze vijf regionale opgaven goed in beeld.

Het aanbod van beeldmateriaal is op een prachtige wijze aangevuld. Kosteloos en rechten vrij kunt u hiervan gebruik maken in uw communicatie vanuit de programma’s economie, menselijk kapitaal, bereikbaarheid, leefomgeving en energie.

Lees meer
 


 

Wie is wie bij het Regio Zwolle Bureau


Kijk op onze contactpagina. 

 

 

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp