Regio Zwolle financieel gezond met ruimte voor ambities
Regio Zwolle presenteert een sluitende begroting voor het regiobudget 2020. De begroting bestaat uit het budget dat gevormd is door de basisbijdrage van de deelnemende gemeenten en de provincie Drenthe. Deze bijdrage is voor de basisinfrastructuur om onder meer tot een gezamenlijke gecoördineerde aanpak en uitvoering van de regionale agenda te komen. De provincie Overijssel draagt bij aan afzonderlijke programma’s en projecten in de regio. Voor de provincies Gelderland en Flevoland zijn er ook programma’s en projecten om aan bij te dragen.
In 2019 hebben alle deelnemende gemeenten ingestemd met de basisbijdrage voor de komende vier jaar. “Vanuit een financieel gezonde situatie gaan we in 2020 volop aan de slag met onze regionale agenda. Deze bestaat uit de opgaven Economie, Menselijk Kapitaal, Bereikbaarheid, Leefomgeving en Energie. Dat doen we met alle aangesloten gemeenten en vier provincies in samenwerking met onderwijs en ondernemers. Dus met financiële bijdragen en inzet van menskracht. Bijdragen van lokale en provinciale overheden werken bovendien als een versneller op de inzet en cofinanciering van overige partners’, aldus de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal, portefeuillehouder Financiën van Regio Zwolle.
Regio Zwolle is een economische topregio met een centrale en strategische ligging. De samenwerking is naast bestuurlijk vooral economisch van aard. Rozendal vervolgt: “Regio Zwolle wil de economische hoofdstructuur van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven completeren. Van driehoek naar vierkant. Deze begroting geeft inzicht met welke inzet we tot dat vierkant willen komen. Regio Zwolle bestaat in 2019 tien jaar en de regio heeft veel bereikt in afgelopen periode. We vormen een regio waar heel Nederland letterlijk niet omheen kan. Vanuit ons motto ‘gunnen, groeien en grensontkennend werken’ zien we telkens bevestigd dat Regio Zwolle een duidelijke infrastructuur voor groei kent.”
Regio Zwolle Bureau heeft haar toolkit vernieuwd. De toolkit is een spreekwoordelijke gereedschapskist met allerlei instrumenten om u snel wegwijs te maken in de licht bestuurlijke samenwerking. Ook als u al een tijd werkzaam bent in en voor Regio Zwolle is het handig om regelmatig de toolkit te raadplegen. We zijn een dynamische netwerkorganisatie en bieden u graag steeds actuele informatie over het reilen en zeilen binnen Regio Zwolle en wat dat voor uw organisatie betekent.
Kees Praamstra, secretaris Regio Zwolle: ”Een ‘gereedschapskist’ die laat zien wat Regio Zwolle is, wat onze ambitie is en hoe we daar naar toewerken. Speciale aandacht vraag ik u voor de tien meest gestelde vragen. Een handig instrument voor raadsleden, statenleden en medewerkers van regiopartners zoals gemeenten, provincies, bedrijfsleven en onderwijs. Tip: attendeer nieuwe collega’s en bestuurders op de instrumenten in de toolkit. Op deze manier helpen we hen om zich snel thuis te voelen in Regio Zwolle.”
Daarnaast zijn onder meer de Atlas van Regio Zwolle, de praatplaat Regio Zwolle en het jaarverslag 2019 toegevoegd. Meer weten? Lees dan ook het rapport ‘Regio Zwolle stapt over eigen grenzen’ en de uitgebreide uitleg over onze governance: hoe Regio Zwolle als samenwerkingsverband is ingericht. Denk aan taken, rollen en verantwoordelijkheden.
De begroting ‘regiobudget Regio Zwolle 2020’ volgt in de loop van december 2019. Mocht u een idee hebben dat ook in toolkit zou passen, laat het ons dan weten via regiozwolle@zwolle.nl.
De gemeenteraad van Nunspeet heeft besloten om per 1 januari 2020 te willen aansluiten bij Regio Zwolle. Regio Zwolle is een licht bestuurlijk samenwerkingsverband van 22 gemeenten (inclusief Nunspeet) verspreid over 4 provincies dat samenwerkt met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties. De regio werkt aan vijf gezamenlijke opgaven, waarbij de kern Economie is, aangevuld met Menselijk Kapitaal, Bereikbaarheid, Leefomgeving en Energie.
Regio Zwolle is de meest krachtige groeiregio buiten de Randstad met sterke sectoren en een ideale infrastructuur voor groei. De regio heeft de ambitie om als sterkste groeiregio buiten de Randstad de economische hoofstructuur van Amsterdam, Rotterdam en Brainport Eindhoven te completeren: van driehoek naar vierkant.
De gemeente Nunspeet vindt de aansluiting bij Regio Zwolle belangrijk vanwege haar centrale positie op de Veluwe. Wethouder Mark van de Bunte geeft aan dat het als enkele gemeente niet lukt om grotere opgaven voldoende onder de aandacht te brengen van de provincie, het rijk of Europa: “En de kracht van Regio Zwolle is juist met elkaar optrekken op een succesvolle manier.” Lees meer
Regio’s Oost presenteren zich in Den Haag
De vier Gelderse en Overijsselse regio’s Cleantech, FruitDelta Rivierenland, Zwolle en Veluwe presenteren vandaag hun Regio Deals aan politiek Den Haag. Dit in aanloop naar 1 december waarop de sluitingsdatum is om voorstellen in te leveren voor de Derde Tranche. De deals dingen mee om geld te krijgen uit de ‘regio-enveloppe’. Hiervoor is dit keer 180 miljoen te verdelen. In de vorige editie werden in het Oosten overeenkomsten gesloten met de FoodValley, Twente en de Achterhoek.
Commissaris van de Koning Andries Heidema van Overijssel: ‘Er zit enorm veel energie in de regio. Dat blijkt wel uit de ingediende voorstellen. Ook aan daadkracht ontbreekt het niet, maar er zijn uitdagingen waar we zonder een duw in de rug van het rijk niet uit komen. Commissaris van de Koning John Berends van Gelderland: ‘De uitdagingen liggen vooral op het gebied van duurzaamheid, economie, werkgelegenheid en onze leefomgeving. Deze vier voorstellen helpen Overijssel en Gelderland om ook voor de toekomst de welvaart en het welzijn voor hun inwoners te kunnen verbeteren.’
ORegio Zwolle is partner van Social Impact Day, hét ondernemersevent over toekomstbestendig ondernemen in de regio. Een event georganiseerd door Foster, met een missie: laten zien dat het anders moet én anders kan. En dat gebeurde op dinsdag 19 november in Schouwburg Odeon in Zwolle waar 250 deelnemers aanwezig waren voor Social Impact Day 2019.
Winst gaat niet alleen over geld. Dat werd (pijnlijk) duidelijk door de keynotes van Jan Terlouw en uit de verhalen en ondernemerslessen van Maurits Groen (WakaWaka en Kipster) en Hans Stegeman (Triodos). De vier praktische sessies zorgden voor een extra verdieping over de meerwaarde van inclusief werkgeverschap, circulair ondernemen, het opschalen van impact en het belang van hoop voor duurzame transities. Vijf pitches van circulaire koplopers uit de regio voor de Circulair Ondernemen Award 2019 lieten zien, dat er al veel moois gebeurt in Regio Zwolle.
Kijk terug op Social Impact Day Zwolle voor foto’s en de aftermovie via deze link
Koning in gesprek met ambtenaren, inwoners en raadsleden van Raalte
De Koning sprak dinsdag 3 december met medewerkers, inwoners en bestuurders van de gemeente Raalte. De gesprekken gingen over het betrekken van de inwoners bij zowel beleid als uitvoering. Het bezoek was mede bedoeld om waardering uit te spreken voor lokale overheden en besturen. We kijken terug op een waardevolle ochtend.
Het werkbezoek van de Koning startte met een gesprek met een aantal medewerkers, collegeleden en inwoners. De Koning was geïnteresseerd in hoe de gemeente samenwerkt met de samenleving en hoe zij omgaat met de nieuwe taken die zij als overheid heeft gekregen. Het gesprek ging bijvoorbeeld over: hoe is je werk de afgelopen jaren veranderd? En wat heb je nodig in deze tijd om je werk als ambtenaar of bestuurder goed te doen? En welke dilemma’s horen bij de participatie met de samenleving? Ook inwoners kwamen aan bod. Zij vertelden over hun veranderende rol in bijvoorbeeld een Plaatselijk Belang en over hoe zij de samenwerking met de gemeente ervaren.
Vervolgens voerde de Koning drie gesprekken op verschillende werkplekken in het gemeentehuis. Deze drie gesprekken gingen over de Omgevingswet, de energietransitie en de transformatie in het sociaal domein.
Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met leden van de gemeenteraad. Ze spraken over hun rol en taken als volksvertegenwoordiger. Een persoonlijk gesprek over onder andere de combinatie van raadslid zijn en daarnaast een baan hebben. Ook de veranderende rol van de gemeenteraad door toenemende participatie van inwoners enerzijds en toenemende regionalisering anderzijds kwam ter sprake.
In de Volkskrant schreef verslaggever Ariejan Korteweg een column over hoe Raalte de Koning binnenhaalde.
Bron: gemeente Raalte
Economische missie Indonesië met ministers Kaag, Van Nieuwenhuizen en Bruins 8 t/m 13 maart 2020
Wilt u zakendoen in Indonesië of uw contacten uitbreiden en verstevigen? En bent u actief op het gebied van Agri & Food, Life Sciences & Health, Maritiem en Integraal kust- en waterbeheer of Afvalmanagement (Circulaire Economie) en Watertechnologie? Ga dan van 8 tot en met 13 maart 2020 mee met deze economische missie naar Jakarta en Surabaya.
Deze missie loopt deels parallel aan het staatsbezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Indonesië. De Koning en de Koningin nemen deel aan enkele programmaonderdelen.
Voor wie? Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen actief binnen onderstaande sectoren: •Agri & Food •Life Sciences & Health •Maritiem en Integraal kust- en waterbeheer •Afvalmanagement (Circulaire Economie) en Watertechnologie Vrouwelijke ondernemers nodigen wij van harte uit om deel te nemen Lees meer
Havendiner Regio Zwolle (2020)
Vrijdag 7 februari vindt alweer de vierde editie van het Havendiner Regio Zwolle plaats. Het thema van deze avond is ‘De Haven van de Toekomst’. Dit heeft gevolgen voor de gehele regionale logistieke keten, van binnenvaart tot vervoer over weg en spoor. Uiteraard ontbreekt de uitreiking van de award voor ‘Havenondernemer van het Jaar’ niet. Wilt u meer informatie over het diner? Stuur dan een e-mail naar Jarno van Eijken via jvaneijken@peczwolle.nl.
Eerste lokale ondernemer maakt gebruik van ontwikkelfonds
Kroeze Dienstverlening Wezep is de eerste lokale ondernemer die gebruik maakt van het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. Dit fonds is in het leven geroepen om werkgevers en werknemers financieel te ondersteunen om meer uit hunzelf of uit hun bedrijf te halen door te investeren in mensen. Ondernemer Erik Kroeze: “Er is in de infratechniek een dringende behoefte aan vakbekwame mensen. Met deze subsidie kan ik twee medewerkers opleiden tot expert in het aanleggen van distributienetwerken voor bijvoorbeeld gas, water, energie en warmte en het verzorgen van de aanleg, montage en het gebruiksklaar maken van de distributienetten.” Lees meer .
10 Meest gestelde vragen over het reilen en zeilen van Regio Zwolle