Nieuwsbrief Regio Zwolle - Oktober

Infrastructuur voor groei

Port of Zwolle, Amsterdam en Rotterdam met elkaar om tafel

Op vrijdag 1 november 2019 speelde PEC Zwolle de thuiswedstrijd tegen landskampioen Ajax. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een themabijeenkomst van het Logistiek Netwerk, die in het teken stond van samenwerking tussen de zeehavens en de corridor Regio Zwolle. Ook werden Sycade Groep, Wezenberg Groep en ING als nieuwe leden van het netwerk voorgesteld.

Welkom
De bijeenkomst werd afgetrapt met een kennismaking met nieuwe leden van het Logistiek Netwerk. Maarten de Jong (Sycade Group), Jeroen Jebbink (ING) en Rogier Verkley (Wezenberg Groep) stelden zich voor en werden welkom geheten door de bestaande leden. Ook gaf Bert Beun (Deltion College) een toelichting op de meerjarige contractverlenging met Regio Zwolle United, waarbij het thema logistiek één van de speerpunten is. Aansluitend was het woord aan René de Heer (wethouder gemeente Zwolle). Met een delegatie van 30 bestuurders was hij in oktober op bezoek in Brussel. Regio Zwolle sprak met Europarlementariërs o.a. over de aanpak van de A28. Het is een belangrijke verkeersader tussen de Randstad en Noord- en Oost-Europa. De regio heeft gevraagd om Europese steun om te voorkomen dat de A28 een knelpunt wordt.

Jan Stegeman (Manager Logistiek Windesheim) gaf een terugkoppeling op de resultaten van een werkgeverslunch en banenmarkt voor de logistieke sector op vrijdag 11 oktober 2019. Deze werd georganiseerd door Windesheim, Deltion, Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Tiem en PEC Zwolle United. De banenmarkt had 40 standhouders (werkgevers) met 170 vacatures. Hiervoor werden 3000 werkzoekenden aangeschreven en dat leverde een bezoekersaantal van meer dan 250 personen op. De werkgevers voerden met deze groep meer dan 700 gesprekken voor invulling van de vacatures.

Lees meer

Topmanagementdag Regio Zwolle en Talentenregio in teken van aantrekkelijk werkgeverschap


Vrijdag 1 november was het zover: de Topmanagementdag 2019 ging van start. In de ‘Kas van Kaat’ kwam een honderdtal managers bij elkaar voor een leerzame, inspirerende en gezellige dag. De leidinggevenden waren afkomstig uit organisaties die aangesloten zijn bij Regio Zwolle en Talentenregio. De dag stond in het teken van ‘Het geheim van een aantrekkelijke werkgever’. Trainees – jonge hoogopgeleide starters – van Talentenregio organiseerden deze dag.

Lees meer

Lokaal team voor Kamper ondernemers op zoek naar personeel


Werk maken van WSP Regio Zwolle: “Bellen naar Zwolle is bellen naar Kampen.”
 
Werkgevers in Kampen die op zoek zijn naar personeel kunnen terecht bij het lokale team in Kampen van het Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle. Het team, dat werkt vanuit de locatie Gildestraat 1, kent de lokale arbeidsmarkt én heeft door de samenwerking met 13 regiogemeenten direct zicht op het volledige regionale arbeidspotentieel.
 
Of het nu gaat over werving en selectie of advies over subsidiemogelijkheden, WSP biedt werkgevers kosteloos en professioneel ondersteuning. “Ons doel is om samen met werkgevers meer banen voor meer mensen te realiseren. Een kans op werk is namelijk een kans om bij te dragen aan de maatschappij”, zegt adviseur werkgeversdienstverlening Hans Vermeer.
Ook maatschappelijk werkgever IMpact is vertegenwoordigd in het WSP-team van Kampen. “Een bundeling van krachten en expertise waarmee we het werkgevers makkelijker maken geschikt personeel te vinden en tegelijkertijd de kansen voor werkzoekenden mét en zonder een arbeidsbeperking vergroten’’, aldus Vermeer.
 
Ondernemers ‘ontzorgen’ is het belangrijkste doel volgens verantwoordelijk wethouder Jan Peter van der Sluis. Om dat te doen, moeten klantmanagers in de eerste plaats de kansen en mogelijkheden van mensen goed in beeld hebben. Verder moet je slim samenwerken binnen de gemeente, zodat een goede oplossing voor het personeelsvraagstuk onderdeel wordt van het vestigingsklimaat. En werkgevers moeten je makkelijk kunnen vinden.
 
Eén loket
“Tijdens werkbezoeken kreeg ik vaak de vraag: als ik mensen in dienst wil nemen die in jullie bestand zitten, waar moet ik dan naartoe bellen?” zegt Van der Sluis. Het antwoord op die vraag is sinds vorig jaar heel eenvoudig: naar WSP Regio Zwolle. Er is één digitaal loket en één telefoonnummer voor de hele arbeidsmarktregio Zwolle. Een bewuste keuze: “We maken nu echt werk van WSP Regio Zwolle.”
Door de samenwerking in de regio kan het lokale team de vraag van een Kamper werkgever meteen oppakken. Bellen naar Zwolle is bellen naar Kampen. Vermeer: “Wij krijgen de vraag door en plannen een afspraak.” Lokaal contact dus, maar wel met een regionaal netwerk. En daar gaat het om. “Hoe wij het aan de achterkant regelen daar moet de ondernemer niets van merken”, vindt Van der Sluis, “Die moet gewoon een match krijgen.”

Lees meer

Upgrade Jezelf: ontwikkelfonds maakt arbeidsmarkt Regio Zwolle klaar voor de toekomst

Minister Arie Slob en staatssecretaris Tamara van Ark reikten maandag 14 oktober de allereerste ‘Upgrade Jezelf Regio Zwolle toekenningen’ uit aan advies- en ingenieursbureau Enconsol en B.V. Kraanbedrijf BKF, beide actief in Regio Zwolle. Met de twee toekenningen kunnen in totaal vijf werknemers van twee verschillende bedrijven scholing volgen. Ook andere werkgevers in Regio Zwolle kunnen cofinanciering aanvragen voor het upgraden van werknemers.
 
‘Waar wij van dromen in Den Haag, dat gebeurt hier met de Human Capital Agenda van Regio Zwolle’, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘De vraagstukken die samenhangen met beschikbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt, dat is mensenwerk. Jelle Jan Burggraaff (BKF) ziet als werkgever wat nodig is om mensen vitaal te houden voor de arbeidsmarkt en zet daar op in. Hij is een inspiratie voor andere werkgevers.’
B.V. Kraanbedrijf BKF, een bedrijf met vier vestigingen waar in totaal 45 mensen werken, deed een aanvraag bij het Ontwikkelfonds Regio Zwolle (een initiatief van de Human Capital Agenda, HCA) om een werknemer te upgraden naar ‘uitvoerder hijswerken’. ‘In de economische crisis moesten we mensen laten gaan. Nu is het weer tijd om te investeren in mensen’, licht Burggraaff toe. ‘Met de certificering die voortvloeit uit deze opleiding bieden we straks uiterst professionele werkvoorbereiding.’
 
Nieuwe generatie
Minister Arie Slob van het ministerie voor Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media onderstreept het belang van de nieuwe generatie die aan het werk gaat. ‘Ook jonge mensen helpen om de doelen op de arbeidsmarkt te bereiken.’ Jelmer Visscher (24) is werkvoorbereider bij Enconsol. Hij is een van de vier medewerkers van het zeskoppige bedrijf die binnenkort een upgrade krijgen dankzij opleidingen die mede zijn gefinancierd door het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. ‘Toen ik een jaar geleden mijn opleiding afrondde, dacht ik niet ‘en nu ben ik klaar met studeren’. Ik vind leren leuk en wil in mezelf blijven investeren. Voor mijn werkgever is het belangrijk dat ik breed inzetbaar ben en ik wil mijn positie op de arbeidsmarkt blijven verbeteren.’

Lees meer

Tanja Haseloop beëdigd als burgemeester Oldebroek

Op 3 oktober 2019 is mevrouw Tanja (T.H.) Haseloop-Amsing in een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Oldebroek. In een volle raadszaal in het gemeentehuis in Oldebroek zag het ruim toegestroomde publiek hoe Commissaris van de Koning in Gelderland de heer John Berends Tanja Haseloop beëdigde. Voor de recent aangetreden Commissaris van de Koning is Tanja Haseloop de tweede burgemeester die hij installeert.
 
Na felicitaties van zijn kant was het de beurt aan loco-burgemeester Liesbeth Vos – van de Weg om de nieuwe burgemeester toe te spreken. Ze sprak Tanja Haseloop toe en hing haar de ambtsketen om. Liesbeth Vos: ”Voor ons als wethouders is het belangrijk dat we als team samen zullen optrekken in het belang van onze gemeente en haar inwoners, met jou als voorzitter. Dat is een taak die vandaag vol vertrouwen in jouw handen is gelegd en waar we ook veel goeds van verwachten.”
 
Installatierede 
Aan het slot van de vergadering sprak Tanja Haseloop haar installatierede uit. Naast onderwerpen als kennismaken, integriteit en veiligheid was ‘samen’ een belangrijk onderwerp. Burgemeester Tanja Haseloop: “Vanzelfsprekend verwacht u een integere burgemeester die toegankelijk is en bovenal een luisterend oor heeft. Maar daarnaast verwacht u vernieuwing, iemand met een herkenbare stijl en bovenal onafhankelijk. […] U geeft me een forse, maar o zo uitdagende en mooie opdracht mee. Ik heb er heel veel zin in om die samen met u aan te gaan.” Vervolgens overhandigde plaatsvervangend voorzitter van de raad, Henk Kemp, de voorzittershamer aan burgemeester Haseloop.

Lees meer

Brainport Industries Campus inspireert Regio Zwolle

Op 29 september speelde PEC Zwolle de thuiswedstrijd tegen PSV. Voorafgaand aan de wedstrijd vond een regiobijeenkomst plaats bij Perron038, waarbij de hightech maakindustrie uit de Regio Zwolle zich liet inspireren door Brainport Industries Campus uit Eindhoven.
 
Als sterkste groeiregio buiten de Randstad ontwikkelt de regio zich tot de vierde economische topregio en vormt daarmee de vierde hoek van de economische hoofdstructuur van het land naast Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Innovaties door het bedrijfsleven en beschikbaarheid van talent zijn belangrijke succesfactoren om deze ambitie te verwezenlijken. Daarom hadden organisaties in de slimme maakindustrie de handen ineengeslagen voor de ‘Bijeenkomst Smart Industry’ voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en PSV uit Eindhoven.
 
Bezoek aan Perron038
 
De gasten verzamelden zich bij het MAC3PARK stadion, om daarna met de PEC Zwolle-bus naar het stationsgebied en het Wärtsilä-terrein af te reizen. Daar bezochten ze Perron038; een inspirerende locatie en het toekomstige hart van de innovatieve maakindustrie in Regio Zwolle. Ondernemers uit deze industrie hebben gezamenlijk de handen ineengeslagen om met scholen zich samen in te zetten met bevlogen studenten, briljante engineers, hightech machines en hypermoderne tools. De bezoekers werden bij Perron038 verwelkomt door Marius Woldberg (kwartiermaker Perron038) en Arend van der Sluis (bestuurder stichting Perron038 en voorzitter Tembo). Marius Woldberg deelde op een bevlogen manier de toekomstplannen vanPerron038 met de gasten.
 
Brainport Industries Campus
 
Aansluitend lieten de bezoekers zich inspireren door Metropoolregio Brainport Eindhoven. Brainport Eindhoven is wereldwijd koploper in de hightech maakindustrie. Sinds dit Eredivisieseizoen wordt dit ook uitgedragen op het wedstrijdshirt van PSV. Dit was aanleiding om de bezoekers uit Eindhoven te vragen om ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in de Regio Zwolle te inspireren met hun verhaal. Erik Veurink (campusdirecteur van Brainport Industries Campus) had een indrukwekkende presentatie over de ontwikkeling van de hightech maakindustrie in Eindhoven.  Met de oppervlakte van circa 130 voetbalvelden aan geplande bedrijfsgebouwen is deze campus hét gezicht van de hightech maakindustrie en de wereldwijde bakermat van open-innovatie

Lees meer

Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Hattem

Vandaag is door John Berends, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Hattem. Hij vervangt vanaf dinsdag 24 september 2019 Jan Willem Wiggers die benoemd is tot waarnemend burgemeester van de gemeente Hardenberg.
 
Toon van Asseldonk (65 jaar, lid van D66, wonende te Randwijk) is in april van dit jaar gestopt als burgemeester van Overbetuwe. Na een periode van 6 jaar ontstond bij hem de behoefte om een andere uitdaging aan te gaan. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van het 4-5 mei comité in Wageningen.

Lees meer

Henk Jan Meijer gestart als voorzitter raad van toezicht Kennispoort

Per 1 september 2019 is Henk Jan Meijer de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Kennispoort Regio Zwolle. Hij koos voor deze positie omdat hij betrokken wil blijven bij Regio Zwolle en hij op economisch vlak graag een steentje wil bijdragen aan deze regio.

Regionale en economische betrokkenheid

Meijer ziet zijn nieuwe positie bij Kennispoort als een mooie aanvulling op zijn huidige activiteiten. “Ik wist al dat ik Eerste Kamerlid zou worden en vond mijn pakket aan werkzaamheden nagenoeg compleet. Toch wilde ik graag iets in Regio Zwolle gaan doen, in de economische sfeer, want dat laatste zat nog niet in mijn pakket.” Regio Zwolle gaat Meijer aan het hart. Toch ging de beslissing, om de nieuwe voorzitter van Kennispoort te worden, niet over één nacht ijs. Meijer: “Ik wilde, de nieuwe burgemeester van Zwolle (Peter Snijders) en daardoor de nieuwe voorzitter van Regio Zwolle, niet voor de voeten lopen. Ik heb me dus goed laten informeren over mijn beoogde rol. Als voorzitter van de raad van toezicht heb ik een hele andere rol en daardoor een andere inbreng als die ik had als voorzitter van Regio Zwolle.”

Lees meer

Agenda: Social Impact Day Zwolle 2019

Datum: 19 november 2019
Tijd: 13.00 - 17.30 uur
Locatie: Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25, 8011 ND  Zwolle
 

Lees meer

Agenda: Hoe koude acquisitie toch heel warm kan zijn
 

Datum: 21 november 2019
Tijd: 19.00 uur
Locatie: De Westerbergen, Oshaarseweg 24, 7932 PX Echten

Lees meer

 

Nieuws

Regio Zwolle Connect 


Met een enkele vraag, een enkel antwoord maken we elkaar sterker. Dat is de kracht van de regio Zwolle en van Regio Zwolle Connect. Al bijna 700 ondernemers hebben zich aangemeld in hét netwerk van, voor en door ondernemers in de regio. Heb je de video al gezien?

Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
 

COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp