REMINDER! Uitnodiging Themabijeenkomst: De media draaien door!
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
Datum: 30 juni 2016
Tijd: 19:30 - 21:30 uur (inloop 19:00 uur)
Locatie: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, 3512 GD, Utrecht 
Dagvoorzitter: Elisabeth van den Hoogen

De Media Draaien Door!

Debat over framing van minderheden

Op donderdagavond 30 juni 2016 organiseert Art.1 MN een themabijeenkomst over de invloed van de media op beeldvorming. Maken media gebruik van framing, wat is het en welke gevolgen heeft dat? Een definitie van framing luidt:  
 
“Het gebruiken van specifieke taal om de juiste emoties en wereldbeelden aan te wakkeren, waardoor de boodschap aan overtuigingskracht wint.”


 
Zijn journalisten zich bewust van het effect van hun taalgebruik en is framing soms juist nodig? Een scherp beeld neerzetten kan interesse opwekken voor een maatschappelijke kwestie, maar kan ook voor polarisatie zorgen.

Neem als voorbeeld de verslaglegging over vluchtelingen. Gaat het om gelukszoekers of oorlogsslachtoffers? En Sylvana Simons: is zij een racisme-expert of een Nederlandhater? De vraag is wat deze termen met onze beeldvorming doen en met het klimaat in de samenleving. Studenten van de Universiteit Utrecht proberen met de campagne ‘Dare to be grey’ het debat over minderheden minder polariserend te maken. Is dat nodig en zal het werken? Is er een evenwicht in het aantal negatieve als positieve berichten over bijvoorbeeld moslims en Turkse Nederlanders? En is het altijd nodig om de etnische afkomst van iemand te melden?

Draaien de media inderdaad door? Wat zijn de gevolgen van framing op onze beeldvorming en mening over minderheden? Wiens verantwoordelijkheid is het? Welke verbeterpunten kunnen we bedenken?
Tijdens het debat van Art.1 Midden Nederland komen deze vragen aan bod. We bespreken ze graag met jullie.

Update! Drie nieuwe interessante gasten zijn aanwezig en praten mee:

Daphne Koene, secretaris voor de Raad voor de Journalistiek.
Mariam El Maslouhi, toegepast psychologe, werkte in het onderwijs en mengt zich volop in het debat over framing en beeldvorming, met name op Twitter.
Zoë Papaikonomou, eigenaar van Diversity Media, journalist en mediacoach, werkte bij AT5 en doceerde aan de opleiding Journalistiek van Windesheim.

Naast de bovenstaande gasten zijn, zoals eerder aangekondigd, de volgende gasten uitgenodigd die vanuit hun expertise over het onderwerp meepraten:

Arzu Kökeng, creative producer en gastdocent diversiteit in de media
Ebru Aydin, fotograaf, interculturele mediacoach
Yael Woortman-De Haan, onderzoeker Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek aan de School voor Journalistiek/HU Utrecht, lid van de Raad voor de Journalistiek
Ewoud Butter, oprichter weblog Republiek Allochtonie, onderzoeker, adviseur en publicist, gespecialiseerd in diversiteits- en participatievraagstukken, radicalisering en polarisatie
Rianne Dekker, docent/onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, promoveert in oktober op een proefschrift over ‘Media-aandacht voor asiel- en immigratievraagstukken en hoe dat van invloed is op beleid’, publiceerde onlangs het onderzoek ‘Tsunami of Tragedie’
Stan Veldkamp, gedragswetenschapper, nudging expert bij Pennock & Postema 

En als knallende afsluiter geeft woordkunstenaar Christopher Blok een performance.

AANMELDEN


U kunt zich nu al voor de themabijeenkomst aanmelden via onderstaande link.
Het bijwonen van de bijeenkomst is gratis maar aanmelden wordt op prijs gesteld.
AANMELDEN
Art.1 Midden Nederland | Kaap Hoorndreef 42 | 3563 AV Utrecht 
info@art1middennederland.nl | 030-232 86 66

Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden

Copyright © 2016 Art.1 Midden Nederland
Nieuwsbrief

Email Marketing Powered by MailChimp