Bekijk deze mail in uw browser.

Duurzaamheid & Energie
Duurzaamheid en Energie
Schouders eronder!
De noodzaak om de gebouwde omgeving milieuvriendelijker, energiezuiniger en minder fossiel te maken hoeft niet meer uitgelegd. Nieuwe maatregelen vanuit de overheid zullen misschien nog een extra zetje geven (denk aan de eis voor energielabel C in 2023 – dat is al over vijf jaar!), maar de echte motivatie moet nu toch echt uit de markt komen. Uit jou, u, jullie, wij, ons. Hoe we dat moeten doen is bekend, waarom mag duidelijk zijn. Wie, wat, waar en wanneer? Jij en de mensen met wie je samenwerkt, schouders eronder, in alle projecten en nu.
Dubo Techniek
Duurzame energie laten zien, horen en voelen
Begin bij Mascha van den Heuvel niet te snel over warmtepompen, WKO installaties, warmtewisselaars, tapwatersystemen of de nieuwste duurzame energiesystemen. Tenzij je de tijd hebt. Van den Heuvel, directeur bij Dubotechniek in Zaltbommel, kan er namelijk 24/7 over vertellen, zegt ze zelf. Waarom? Omdat haar passie voor duurzaamheid en techniek, in combinatie met bouw en vastgoed, gewoon heel groot is. Bij Dubotechniek komen duurzaam bouwen en techniek op een mooie manier bij elkaar, aldus Van den Heuvel. Daarom zit ze daar ook helemaal op haar plek. Het is lastig om het bedrijf in een zin te omschrijven, erkent ze, maar het kan: Dubotechniek adviseert, realiseert, onderhoudt, beheert en exploiteert innovatieve, conceptuele en duurzame energiesystemen.
Reynaers gevel
Karaktervolle gevel volledig geïsoleerd
Met de oplevering van ruim zestig appartementen op het Prozeeterrein in Utrecht is het volledige gebied nu klaar voor bewoning. Het slotstuk ‘Neerlandia’ heeft het karakter van een restauratie, maar in werkelijkheid zijn het slechts twee gevels die zijn bewaard rond een volledig nieuw opgetrokken appartementengebouw met horeca in de plint. Opvallend is de keuze voor de kozijnen: voor het gebouw zijn slanke aluminium profielen gebruikt op de beeldbepalende plaatsen. Bij de oude gevels is er de referentie naar de oorspronkelijke stalen kozijnen. Bij de entreepartijen is een visuele verbinding gemaakt door dezelfde gevelprofielen toe te passen. Overal voldoet de gevel aan de strenge eisen voor isolatie: zowel thermisch als akoestisch.
De vries
Meer dan een duurzaam gebouw
In de afgelopen jaren heeft De Vries en Verburg meerdere LEED- en BREEAM-projecten gerealiseerd, zoals Fugro TechCenter in Nootdorp. Momenteel zijn wij onder andere voortvarend bezig met het nieuwe gemechaniseerde distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. Naast de gebouwde omgeving leveren wij vanuit een duurzame visie een actieve bijdrage aan milieu en energie door maximale afvalscheiding op de bouwplaats, zonnepanelen op de bouwketen en elektrische auto’s.
Ruwbouwgroep
Meest duurzame gecertificeerde ruwbouwproduct
Het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft onafhankelijk aangetoond dat Compensatiesteen in al zijn toepassingen het meest duurzame gecertificeerde ruwbouwproduct is. Het is zelfs duurzamer dan ruwbouwproducten en constructies van leem of hout en heeft een minimum aan primaire grondstoffen nodig. Compensatiesteen van de Ruwbouw Groep wordt niet geproduceerd door traditionele productieprocessen die fossiele brandstoffen verbruiken. De steen wordt enkel verhard door pure CO2, waardoor significante hoeveelheden broeikasgassen permanent uit het systeem worden gehaald. Het DUBOkeur is ontvangen voor elk van zijn toepassingen, zowel dragend als niet-dragend.
Faay
Slim isoleren met W’all-in-One®
Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. NOM huizen, energieprestaties gekoppeld aan de rente op een hypotheek. Duurzaamheid werd eerst nog opgelegd, maar wordt steeds meer omarmd. In 2020 ligt de EPC norm op 0. Het systeem W’all-in-One® van Faay draagt bij in het behalen van die waarde. Alle typen van dit systeem bieden maximale thermische isolatie bij een minimale dikte. De constructie zonder koudebruggen zorgt voor een blijvend thermisch rendement. Wall-in-One® is een perfect systeem voor na-isolatie van slecht geïsoleerde woningen.
Panasonic
Panasonic Heating & Cooling Solutions ontvangt de kwaliteitsverklaring voor de lucht-water warmtepompen Aquarea All-in-One 5 kW en 7 kW. Het rendement van deze systemen is aantoonbaar hoger dan de standaardrendementen voor warmtepompen waar de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) op wordt gebaseerd. De Aquarea-warmtepomp en PV-panelen van Panasonic geven de mogelijkheid om tot 0,134 EPC-punt te besparen. De systemen zijn daardoor aantrekkelijk voor nieuwbouwprojecten, omdat zo eenvoudig – zonder investeringen in additionele oplossingen - wordt voldaan aan de wetgeving.
Recticel
Dankzij onze jarenlange ervaring en vakkennis bieden wij u hét antwoord op elke isolatievraag. Wij geven u graag advies over materialen, montage, eventuele subsidies en bieden altijd een oplossing op maat. Uw comfort vormt voor ons de drijfveer om elke dag te blijven zoeken naar innovatieve toepassingen voor een aangenaam, gezond binnenklimaat. Hoe garanderen we comfort en energiezuinigheid? Door isolatieplaten van de hoogste kwaliteit aan te bieden en meerdere isolatieoplossingen te combineren, afhankelijk van de toepassing. Sterk, ruimtebesparend, gemakkelijk te plaatsen of een kant-en-klaarsysteem.
Rockwool
Schaarste op isolatiemarkt geldt niet voor steenwol isolatie
De isolatieschaarste in de markt betreft de chemische stof Methyleen difenyldi-isocyanaat (MDI), het hoofdbestanddeel van zowel PUR- als PIR-platen en heeft geen betrekking op de steenwol isolatie van Rockwool. Die blijft leverbaar met de gebruikelijke korte levertijden. Voor zowel de spouw als het platte dak biedt Rockwool allerhande duurzame oplossingen. Met de waterafstotende en vormvaste RockFit spouwplaten kan al vanaf 135 mm een Rc van 4,5 worden behaald. De platdak isolatieproducten van Rockwool zijn onbrandbaar, presteren zeer goed op het gebied van akoestiek en zijn FM (Factory Mutual) approved, voldoen aan een internationaal keurmerk. Ga naar de compleet vernieuwde website van Rockwool voor BIM-objecten, detailtekeningen, rekentools, verwerkingsvideo’s en technische documentatie.
Ubbink
Innovatief modulair luchtverdeelsysteem
De 200 Serie luchtverdeelkasten van het Air Excellent luchtverdeelsysteem is nu verkrijgbaar bij de professionele handel. Door zijn afmeting is de 200 Serie zeer geschikt voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen met beperkte installatieruimte en toepasbaar voor wand-, vloer- en plafondmontage. Air Excellent van Ubbink is een innovatief modulair luchtverdeelsysteem voor toepassing in alle gangbare mechanische ventilatiesystemen, met of zonder warmteterugwinning. De luchtverdeelkast is een belangrijk onderdeel van het luchtverdeelsysteem, dat zorgt voor de luchtverdeling in de aangesloten Air Excellent luchtkanalen.
Vaillant
De behoefte aan duurzame oplossingen in de woningmarkt neemt toe, maar de kennis is nog niet voldoende toereikend. Dit blijkt uit de adviesgesprekken die Vaillant Group voert middels het onlangs gepresenteerde TPAonline. Via deze tool kunnen adviseurs, architecten en aannemers gratis online adviesgesprekken voeren met de Technisch Project Adviseurs. Er blijken vooral veel vragen te zijn over warmtepompen en subsidies en het combineren van energiebesparende maatregelen bij het verduurzamen van bestaande en nieuwbouwwoningen. TPAonline is een eenvoudige en laagdrempelige manier om snel een deskundig antwoord te krijgen op uiteenlopende vragen.
Solarsystems
Vind u projectcalculaties vervelend en tijdrovend? Dat is verleden tijd met de ValkPVplanner. Met deze gratis te gebruiken software maakt u in een mum van tijd een complete projectcalculatie. De voordelen van de ValkPVplanner:
 
  • Drie ontwerpmethoden met behulp van Google, te weten: intekenen op bestaand gebouw, intekenen van nieuw gebouw, direct systeem ontwerpen.
  • Online beheer van uw projecten
  • 3D-weergave met schaduwsimulatie
  • Voor platte en schuine daken
  • Standaard zelf uit te rekenen tot 25 m hoogte (hoger op aanvraag)
  • Zelf te berekenen tot aan de randen van het dak
  • Voor plat dak eenvoudige oplossing voor grinddaken
Van Oord
Visie op energietransitie
Je kunt er niet meer omheen: klimaatverandering beïnvloedt de wereld om ons heen. Maar hoe kunnen we het tij keren? Neem een kijkje in de laatste editie van Van Oord’s Engelstalige magazine. In deze editie deelt CEO Pieter van Oord zijn visie op de energietransitie: ‘De energietransitie is vergelijkbaar met de bouw van de Deltawerken. Als land kunnen we nog steeds voorloper zijn in de transitie naar een CO2-neutralere samenleving. We hebben immers andere landen ook al geïnspireerd om de kosten binnen de offshore windsector te verlagen.’ Lees het volledige artikel in ons online magazine.
Schrijf u uit voor deze Cobouw Special mailing.