Revolusi in Indonesië
Revolusi in Indonesië
Zaterdag 27 oktober, 21:20 uur, NPO 2

Revolusi in Indonesië


 
Op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan, wordt de onafhankelijke Republik Indonesia uitgeroepen. De rol van de Nederlanders is al een paar jaar van geen belang meer, zo vinden de Indonesiërs. De Nederlandse regering, 12.000 kilometer verderop, denkt daar heel anders over. De kolonie is nog van 'ons'. Maar in Den Haag kennen ze de situatie in de praktijk nauwelijks. In Andere Tijden de ervaringen van de Nederlanders die de praktijk wel kennen: zij die ter plekke de Japanse bezetting hebben overleefd. Aan de hand van niet eerder vertoond archieffilm, vastgelegd door filmers van de Republiek Indonesië en cameramannen die met de Britse troepen meekwamen, kijken we mee naar het leven in tijden van revolutie.

Bekijk en lees meer over op NPO Focus:
- Waarom verklaart Indonesië zich zo snel na de oorlog onafhankelijk?
- Hoe krijgt de nieuwe republiek vorm?
- Wat betekent de keuze voor Bersiap of Revolusi?
 
Lees verder online
 

Het jachtseizoen is geopend
 
Bekijk de laatste uitzending

Het jachtseizoen is geopend

 

80 Jaar Oorlog - aflevering 5: Discipline
 

80 Jaar Oorlog - aflevering 5: Discipline

 
 
Vrijdag 26 oktober, 21:05, NPO 2

Na de dood van Willem van Oranje neemt zijn zoon Maurits de leiding over. Op dat moment staat de opstand er niet erg goed voor. Filips II is nog steeds de machtigste man ter wereld, zijn rijk strekt zich over de hele aardbol uit. Maar Maurits blijkt een gewiekste en vakkundige militair. Misschien wel omdat hij al als jonge knaap met tinnen soldaatjes speelde. Hij gaat systematisch aan het werk met hervormingen van het leger en de nieuwe discipline onder de soldaten levert wat op: in een succesvolle veldtocht verovert hij de ene stad na de andere. En tenslotte is daar de slag bij Nieuwpoort: een triomf voor Oranje, maar wel op het nippertje.

Ontdek de Tachtigjarige Oorlog in de buurt of juist verder weg en krijg een overzicht van alle activiteiten tijdens dit nationale herdenkingsjaar. Van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van bevrijdingsfestivals tot lezingen.
 
Ontdek meer
 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 24 oktober, 02:00 uur, NPO Radio 1

Uit de gevangenis, en dan?
Het overgrote deel van de criminelen is man. Criminoloog Elanie Rodermond is gepromoveerd op onderzoek naar vrouwelijke daders. Waarom stoppen sommige vrouwen na vrijlating uit de gevangenis wel met criminaliteit en anderen niet? Radio Focus spreekt haar over haar bevindingen en het doen van onderzoek naar zo'n gevoelig onderwerp.

Verder in Focus:
- Graven naar oude teksten in de nieuwe databank Nederlab
- Een bijzondere zolderkamer in Amsterdam
- Historisch Hitje: Wall Street Blues van Procol Harum
 
Luister uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 28 oktober, 10:00 uur, NPO Radio 1

Uitreiking Libris Geschiedenis Prijs 2018
Op 28 oktober zendt OVT uit vanuit de rode zaal in De Brakke Grond in Amsterdam. Op deze plaats en op deze dag wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2018 bekendgemaakt. Wie o wie? De genomineerden zijn allen aanwezig; een van hen mag de gewilde prijs in ontvangst nemen, recht uit de handen van Jeroen Dijsselbloem.

Verder in OVT:
- Beatrice de Graaf over haar nieuwe boek Tegen Terreur
- 50 jaar Man Vrouw Maatschappij
- De botten van Oldenbarnevelt

 
Luister online
 

Artikelen

 
De vrouw achter de man achter het geweer

De vrouw achter de man achter het geweer

Twintig miljoen vrouwen nemen in Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog de plaats in van mannen die het leger in gaan. Er is een ongeëvenaarde overheidscampagne voor nodig om de vrouwen aan het werk te krijgen. 75 jaar geleden ontstaat daarom een van de grootste wapens in deze oorlog. Ze is mooi, ze is gespierd, ze is wilskrachtig en ze is overal. Haar naam is Rosie the Riveter en mede door haar wordt de oorlog gewonnen.
 
Kijk Andere Tijden terug
 

De Caransa ontvoering

De Caransa ontvoering

41 jaar geleden, in de nacht van 28 oktober 1977, ontvoeren onbekende mannen de Amsterdamse zakenman Maurits Caransa. Het is de eerste ontvoering in Nederland waarbij het verkrijgen van losgeld het enige motief is.

Kijk aflevering terug
Erasmusweek 2018

Erasmusweek 2018

Vandaag begint de Erasmusweek met dit jaar als thema: Gesprek. Dit naar aanleiding van zijn publicatie van Colloquia 500 jaar geleden. Maar wie is Desiderius Erasmus ook alweer? En wat is zijn nalatenschap?

Lees verder
 
43 jaar Bohemian Rhapsody

43 jaar Bohemian Rhapsody

Op 31 oktober 1975 brengt de Britse rockband Queen de single Bohemian Rhapsody uit. Het is een enorm succes. Wat maakt dit nummer zo bijzonder? En waarom staat Bohemian Rhapsody altijd bovenaan in de 'beste ooit'-lijstjes?

Lees verder
Actie in Woensdrecht

Actie in Woensdrecht

In 1983 wijst het kabinet de luchtmachtbasis Woensdrecht aan voor de plaatsing van 48 kruisraketten. Die zomer wordt het dorp overspoeld door actievoerders, van wie sommigen jarenlang in tentenkampen blijven om de kernraketten tegen te houden.

Kijk aflevering terug
 

Andere Tijden tipt

Nacht van de Geschiedenis

Nacht van de Geschiedenis

Op zaterdag 27 oktober organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis met bekende sprekers en grote talenten, debatten, lezingen en interviews. Het thema dit jaar is: Opstand.

Bekijk het programma
 
Tentoonstelling Ik, Maria van Gelre

Tentoonstelling Ik, Maria van Gelre

Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Zij wordt wel gezien als de Máxima van de 15de eeuw.

Meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.