Radio Prague International

Zprávy: Čtvrtek, 25. duben 2024

Lipavský: Zlepšování podmínek v cizině je ze strany Česka investicí do bezpečnosti

Zlepšování podmínek v zahraničí je ze strany Česka nejen projevem dobré vůle, ale také investicí do vlastní bezpečnosti a prosperity. Na zahájení Národního rozvojového dne to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Také podle prezidenta Petra Pavla, který se akce zúčastnil, by Česko mělo převzít svůj díl odpovědnosti jak z dobré vůle, tak v zájmu zachování vlastní bezpečnosti před krizemi, které mají potenciál překonávat hranice a ovlivnit bezpečnost a prosperitu ČR. Globální krize jako pandemie, klimatická změna nebo válka na Ukrajině jsou podle Pavla událostmi, které proměňují mezinárodní prostředí a v propojeném světě mají vliv na životy všech. Investice do rozvojové a transformační pomoci podle něj mají potenciál předcházet krizím nebo je aspoň mírnit. Rozvojové a humanitární aktivity jsou podle něj celospolečenským tématem. "Češi ve sbírkách prokazují, že jim pomoc druhým není lhostejná," řekl prezident ve svém úvodním projevu k Národnímu rozvojovému dni. Připomněl pomoc Ukrajině, zejména pak ukrajinským uprchlíkům na českém území, kde byla podle něj vlna solidarity mimořádná. Ministr Lipavský připomněl, že Česko má dlouholetou tradici solidárního zahraničního působení a hraje aktivní roli ve vytváření stability v různých regionech světa. Jako příklad zmínil dlouholeté partnerství s Bosnou a Hercegovinou, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. "Naší přidanou hodnotou jsou transformační zkušenosti, dlouholetá lidskoprávní tradice a také schopnost navazování partnerství napříč různými sektory," poznamenal ministr. ČR podle Lipavského dokáže stále více ovlivňovat evropskou rozvojovou politiku, patří podle něj k hlavním podporovatelům prevence a snižování rizika katastrof v evropské i globální humanitární politice, pomohla také v Evropské unii prosadit lidskoprávní sankční mechanismus.

Langšádlová končí ve funkci ministryně pro vědu a výzkum, zůstane poslankyní

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová z TOP 09 rezignuje. Vládní strana to oznámila v tiskové zprávě.  Předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na tiskové konferenci ve Sněmovně pak uvedla, že Langšádlová zůstane po rezignaci poslankyní TOP 09. Strana ji vyšle do sněmovní komise pro hybridní hrozby, dál se bude věnovat boji s dezinformacemi. O budoucnosti Langšádlové ve středu jednalo předsednictvo strany. Langšádlová dávala více úsilí do obsahové části práce než prezentaci navenek, i to je ale práce ministra, uvedla Pekarová Adamová. "Podcenila jsem komunikaci, mne to mrzí, je to realita, ale nemá smysl se k tomu vracet. Toto je moje rozhodnutí," uvedla Langšádlová k demisi. Dál se chce věnovat tématu dezinformací a komunikace státu. O nástupci ministryně chce strana jednat s premiérem Petrem Fialou a prezidentem Petrem Pavlem. Jména odmítla předsedkyně TOP 09 komentovat.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil práci ministryně Langšádlové. Posunula podle něj dopředu propojení výzkumu s praxí. O jejím nástupci by chtěl mít jasno příští týden. "Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji," uvedl. Spolupráci s Langšádlovou na prioritách, které jsou jim blízké, ocenili také vicepremiéři a předsedové Pirátů Ivan Bartoš a lidovců Marian Jurečka. Její činnost na ministerstvu oceňuje i akademická obec.

Elektřina i plyn v Evropské unii ve druhém pololetí zlevnily, v Česku elektřina zdražila

Ceny elektřiny a zemního plynu se v loňském druhém pololetí v Evropské unii meziročně snížily. Mezi jednotlivými zeměmi jsou ale značné rozdíly a například účty za elektřinu v České republice byly v místní měně vyšší o 83 procent. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ceny energií se začaly citelněji zvyšovat už před ruskou invazí na Ukrajinu, po které v létě 2022 přechodně zaznamenaly skokový růst. Ceny elektřiny pro domácnosti v loňském druhém pololetí meziročně klesly ve třinácti zemích EU, ve zbylých čtrnácti se zvýšily. Pokud se vezmou v úvahu ceny v místní měně, největší cenový nárůst zaznamenalo Nizozemsko. Tam elektřina zdražila o 86 procent. Další je s nárůstem o 83 procent Česko, pak Polsko, kde růst činí 35 procent, a Německo s růstem ceny o 20 procent. Naopak nejvíce elektřina zlevnila v Dánsku, a to o 39 procent. Ve Španělsku pokles cen elektřiny činí 30 procent a ve Švédsku 20 procent. Vyjádřeno v eurech měly ve druhém pololetí loňského roku nejlevnější elektřinu domácnosti v Maďarsku, kde cena činila 11,30 eura za 100 kilowatthodin. Následuje Bulharsko a Malta. Naopak nejdražší elektřinu měly domácnosti v Německu, kde cena činila 40,20 eura za 100 kWh.

ČSÚ: Vstup do EU pomohl rozvoji české ekonomiky, podpořil vývoz i investice

Vstup do Evropské unie před 20 lety pomohl rozvoji české ekonomiky. Otevření evropského trhu podpořilo český vývoz, který patří mezi hlavní příspěvky k tuzemskému hrubému domácímu produktu (HDP). Po vstupu do unie se zvýšily i investice v Česku. V poměru HDP na obyvatele ale Česko dosud evropský průměr nedohnalo, dosahuje zhruba 90 procent průměru. Novinářům to řekl předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček. Vstup do EU dal podle něj české ekonomice výrazný impulz odbouráním obchodních bariér. "Umocnila se výhoda České republiky z hlediska její polohy, ale i z hlediska průmyslu," řekl. Upozornil, že nové členské země unie byly tehdy velmi konkurenceschopné z hlediska nákladů na pracovní sílu, takže evropské firmy měly zájem v ČR víc investovat a vyrábět. Z pohledu zahraničního obchodu je členství v EU pro Česko velmi významné, protože do EU míří 80 procent českého exportu. Podle Rojíčka je to jeden z největších podílů mezi evropskými státy. Po otevření evropského vnitřního trhu dynamicky rostl objem zahraničního obchodu. Vstup do EU dal také růstový impulz českému průmyslu, který zaznamenal výrazný příliv zahraničních investic. To se projevilo růstem produktivity práce v průmyslu. Rojíček také podotkl, že ziskovost českých průmyslových firem je ve srovnání se staršími členy EU nadprůměrná, což je dáno nižšími náklady na pracovní sílu. Vstup do EU ovlivnil také český pracovní trh. Za 20 let od vstupu se celkový počet pracovníků v české ekonomice zvýšil o 13,5 procenta, podle Rojíčka to souvisí hlavně s přílivem zahraničních pracovníků. V současnosti v Česku pracuje zhruba milion cizinců, převážně v zaměstnaneckém poměru.

ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, vadí mu retroaktivita

Opoziční hnutí ANO napadlo změny ve stavebním spoření u Ústavního soudu. Informovala o tom místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová. Změny jsou součástí vládního konsolidačního balíčku, který platí od začátku letošního roku. Hnutí ANO vadí retroaktivita u spoření. Vláda totiž snížila maximální výši státního příspěvku na stavební spoření taky u existujících smluv - a to ze 2 tisíc na tisíc korun ročně. ANO tak navrhuje část předlohy zrušit. Vláda podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové svévolně a v rozporu se všemi trendy v ochraně spotřebitele změnila za pochodu podmínky třem milionům občanů. "Razantní snížení podpory se nevztahuje jen na nové, ale také na stávající smlouvy, což je podle našeho názoru v rozporu se zásadou předvídatelnosti práva, narušuje to legitimní očekávání a právní jistotu spotřebitelů," řekla na tiskové konferenci.

Hnutí ANO také oznámilo, že už nebude kvůli způsobu komunikace současné vlády s kabinetem jednat o hospodářských a sociálních tématech. A to ani za účasti prezidenta Petra Pavla.

Policie: Tragická střelba na fakultě významně psychicky zasáhla na 9 tisíc lidí

Tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události významně psychicky zasáhly na 9000 lidí. Podporu a krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků z Integrovaného záchranného systému (IZS) a partnerských organizací. Uvádí to policie ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci, kterou zveřejnila na webu. Při střelbě na fakultě v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Osobou pachatele se střelbou na fakultě souvisely také vraždy v Klánovickém lese a středočeské Hostouni. I lidem zasaženým těmito událostmi poskytovali psychologové a interventi podporu a policie to zahrnula do vydané zprávy. "Prvních 24 hodin od události střelby na FF UK krizovou intervenci na místě a v nemocnicích poskytovalo celkem 54 psychologů a interventů z řad IZS, v prvním týdnu to bylo okolo 190 odborníků z IZS a partnerských organizací. Psychologové a interventi IZS a partnerských organizací poskytli v prvním týdnu přímé krizové intervence pro téměř 1000 zasažených osob, a to již ve spojitosti se všemi činy, které pachatel spáchal," uvedla policie. Dalších 750 lidí se s žádostí o pomoc obrátilo na krizové telefonní linky. K polovině února evidovala policie přes 6500 poskytnutých intervencí, všechny formy psychické podpory ale podle ni není snadné vyčíslit.

Výborný: V roce 2035 by až 25 pct nově postavených budov v ČR mohlo být ze dřeva

Dřevostavby by v roce 2035 mohly tvořit až čtvrtinu nově postavených budov v Česku. Cestou k tomu je i úprava stavebních norem, řekl novinářům ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle připravované Surovinové politiky pro dřevo by to pomohlo zvýšit přidanou hodnotu celého odvětví, posílit domácí ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu, uvedl Výborný. Dodal, že české dřevo by se mělo více využívat a zpracovávat v tuzemsku a méně vyvážet do zahraničí. "Cílem surovinové politiky je zvýšit využívání a zpracování dřeva v České republice. Jsme dnes v situaci, že se více než 30 procent dřeva, které se u nás vytěží, vyváží do zahraničí a velmi často se tam zpracovává. Tam se přidá důležitá přidaná hodnota a poté se k nám vrací zpátky. Toto musíme změnit," uvedl ministr. Jednou z cest, jak zvýšit využívání dřeva ve stavebnictví, je podle něj právě zavedení stavebních norem pro dřevostavby s požární výškou 12 až 22,5 metru. Jejich absence často stavebníky odrazuje. Podle vrchního ředitele ministerstva průmyslu a obchodu Eduarda Muřického se například ekonomicky nevyplatí budovat nižší bytové domy, nové normy by tuto možnost víc zpřístupnily.

V Česku se v současnosti staví ze dřeva méně než jinde v Evropě. V roce 2022 byl podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů u v ČR 14,1 procenta, v Německu to bylo 29 procent, v Rakousku 33 procent a ve Švédsku 90 procent. V českých lesích se ročně vytěží 14 až 15 milionů krychlových metrů dřeva, roční přírůstek je zhruba o pět milionů krychlových metrů vyšší. Kapacity na zpracování dřeva jsou podle Výborného v Česku dostatečné.

Pražské arcibiskupství představí pravděpodobnou podobu tváře svatého Vojtěcha

Veřejnost má možnost poprvé spatřit pravděpodobnou podobu tváře svatého Vojtěcha, hlavního patrona pražského arcibiskupství. Detailní trojrozměrná dokumentace byla vytvořena na základě lebky světce ze Svatovítského pokladu. Svatý Vojtěch žil ve druhé polovině 10. století, byl druhým pražským biskupem. Digitální kopii světcovy lebky zkoumal tým expertů z Česka, Brazílie, Polska a Austrálie pod vedením Brazilce Cicera Moraese. Výsledek své práce, kterým je pravděpodobná podoba Vojtěchovy tváře, představí dnes v budově pražského arcibiskupství za přítomnosti arcibiskupa Jana Graubnera. Pro Moraese není Vojtěch prvním českým světcem, jehož vzhled rekonstruoval. V roce 2021 představil se svým týmem podobiznu svaté Ludmily. Podobně rekonstruoval i tváře jiných historických osobností. Využívá k tomu software určený především lékařům, kteří na něm mohou zpracovávat data z počítačové tomografie a mohou v něm plánovat operační zákroky.

Svatý Vojtěch, v zahraničí známý spíše pod biřmovacím jménem Adalbert, žil ve druhé polovině 10. století. Pocházel z rodu Slavníkovců. Vzdělání získal v Magdeburgu. Po návratu do Prahy se stal pomocníkem prvního českého biskupa Dětmara. Po jeho smrti se stal druhým pražským biskupem. Zasloužil se mimo jiné o založení Břevnovského kláštera v Praze.

Ceny paliv dál rostou, nafta je nejdražší od loňského listopadu

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Benzin Natural 95 řidiči natankují v průměru za 40 korun a 40 haléřů. To je o 28 haléřů víc než před týdnem. Cena nafty se pak zvedla o 3 haléře na průměrných 39 korun a 22 haléřů za litr. Je tak nejdražší od loňského listopadu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, nafta stojí nejmíň v Královehradeckém kraji. Naopak nejdražší paliva nabízí už tradičně čerpací stanice v Praze.

Americký nobelista s českými předky převzal v Brně čestný doktorát

Biochemik a držitel Nobelovy ceny Thomas R. Cech, Američan s českými předky, převzal v Brně čestný doktorát Masarykovy univerzity. Stejným způsobem škola ocenila také zásluhy rakouského matematika Petera W. Michora. Oba s Masarykovou univerzitou dlouhodobě spolupracují, informovala škola v tiskové zprávě. Šestasedmdesátiletý Cech je špičkovým experimentálním biochemikem a biofyzikem. Nobelovu cenu získal v roce 1989 za objev katalytické funkce ribonukleových kyselin. Jeho dědeček z matčiny strany Josef Červený emigroval z Čech do USA v roce 1913 a v Chicagu založil obuvnickou firmu. Ještě dříve vědcovu pradědečkovi Čechovi imigrační úředník vymazal z příjmení háček. "Když jsem se v roce 1947 v Chicagu narodil, ve čtvrtích podél Cermak Road se ještě mluvilo česky a v každé výloze pekárny byly vystaveny koláče a další tradiční pečivo," popsal Cech. I po přestěhování do státu Iowa vařila Cechova matka dál tradiční jídla staré vlasti, třeba vepřovou pečeni s kmínem, svíčkovou, knedlíčky a vánočky, jimž říkali houska. "Jedna z mých dcer dodnes o svátcích peče tuto pletenou housku a rozdává ji rodině a sousedům - k jejich velké radosti," uvedl Cech. Čtyřiasedmdesátiletý Michor od roku 1985 spolupracoval s brněnskými matematiky na moderní revizi základů diferenciální geometrie. Pořídil si za tím účelem obdobu diplomatického pasu, aby mohl pravidelně jezdit do Brna, v čemž pokračoval i po pádu komunistického režimu.

Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami

Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami. Jde o čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území v Chráněné krajinné oblasti Brdy. Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u Malého Drahlína na Příbramsku. Roste tam například masožravá rosnatka okrouhlolistá, suchopýry a nejrůznější druhy mechů, zalétá tam vzácný motýl modrásek bahenní, žijí tam zmije obecná a užovka hladká, řekl ČTK vedoucí správy CHKO Bohumil Fišer. "Je to jedinečné místo, podobná už z naší krajiny skoro vymizela. Půda tu pod nohama čvachtá, odstíny porostu se v prostoru i čase mění. Najdeme tu prameniště tak silně podmáčená, že bývá problém vytáhnout nohy ven i s botami," uvedl Fišer. Rostou tam rašeliníky a vzácnější hnědé mechy, mezi nimi jsou třpytivě červené masožravé rosnatky a bílé chomáčky suchopýru. Na podzim pak houby - oranžová čapulka bahenní, na sušších místech pak některé druhy voskovek. "Na plošky pramenišť navazují louky s mnoha druhy ostřic, žlutě kvetoucími vrbinami, hadím mordem nízkým nebo fialovým čertkusem, který vykvétá až koncem léta," dodal vedoucí správy CHKO.

V CHKO Brdy bylo podle mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolíny Šůlové dosud vyhlášeno 14 maloplošných chráněných území, sedm přírodních rezervací a stejný počet přírodních památek.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze hostí výstavu Český porcelán tří století

V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze dnes začíná výstava Český porcelán tří století. Zájemcům do neděle 8. září přiblíží vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků k dnešku. Výstava v Praze je druhým výstupem společného projektu českých muzeí s německým Porzellanikon – Státním muzeem porcelánu v Selbu a Hohenbergu an der Eger, kde se loni uskutečnila první část věnovaná výhradně českému porcelánu 19. století. Od 13. prosince do 27. dubna příštího roku bude pokračovat v Západočeském muzeu v Plzni, kde šířeji představí tvorbu českého figurálního porcelánu. Expozice v Praze představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy prostřednictvím vzhledu porcelánových výrobků typického pro určitá období. Na poměrně malém prostoru provede návštěvníka proměnou tvarů a dekorů stolního i ozdobného porcelánu v různých etapách. Upozorní na zajímavá řešení a významné mezníky. Návštěvníci například na výstavě uvidí nejstarší porcelánový výrobek z Čech, koflík s nápisem Vivat Böhmen z roku 1794, proslulé soupravy pro císaře Ferdinanda I. a hraběte Thuna nebo soupravy a plastiky, které reprezentovaly československý porcelán na EXPO 58 v Bruselu či na XII. Trienále v Miláně v roce 1960.

Jméno nově narozeného gorilího mláděte v Zoo Praha vybere světoznámá bioložka Goodallová

Jméno mláděte gorily nížinné, které se samici Kijivu narodilo předminulý týden v pražské zoologické zahradě, vybere slavná britská bioložka, znalkyně primátů a ochránkyně přírody Jane Goodallová. Jméno se lidé dozvědí v sobotu 11. května v zahradě v rezervaci Dja. Pohlaví nově narozené gorily zoo určí na základě testu DNA z trusu mláděte. ČTK to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Uvedl, že podle vzhledu by nové mládě mohla být samička. Kijivu přivedla potomka na svět v pátek 12. dubna. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi. Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se Mobi narodila. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka samice Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu. Jméno nově narozeného gorilího mláděte vybere světoznámá britská bioložka, která se zabývá výzkumem primátů, Jane Goodallová. "Její zásluhy o ochranu zvířat jsou nezměrné. Už před lety ji zaujal náš projekt Toulavý autobus a opakovaně navštívila naši zoo," řekl ČTK Bobek. Projekt Toulavý autobus je naučný program pro školní děti v Kamerunu, děti z programu vybrali jméno Mobi pro samičku narozenou v lednu. Přírodovědkyni Goodallové je 90 let a velkou část své kariéry se věnovala studiu chování šimpanzů v přírodním parku v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích a navštívila i Českou republiku.

Mariánské Lázně zřídí unikátní kolumbárium se stromem vzpomínek

Na městském hřbitově v Mariánských Lázních na Chebsku vznikne podzemní kolumbárium s křišťálovým stromem vzpomínek. Na skleněné lístky si budou moci pozůstalí nechat napsat jméno zesnulého, listy mohou obsahovat i malé množství zataveného kremačního popela. Strom bude navíc interaktivní. Podle starosty Martina Hurajčíka (ANO) půjde o unikátní dílo, které nemá v České republice obdoby. "Jako většina měst máme problémy s kapacitou a rozšířením hřbitova. Rozhodli jsme se k tomuto poněkud netradičnímu a unikátnímu kroku. Je to takzvaný křišťálový strom vzpomínek, který ještě nikdy v České republice nebyl vystaven," řekl Hurajčík. Do nového pietní místa bude možné uložit až 600 uren. Nad nimi bude stát strom vzpomínek se skleněnými lístky, který bude interaktivní. Prostřednictvím aplikace bude možné daný lístek rozsvítit, ale i přidat fotografie či parte nebo sdílet přístup ke konkrétnímu lístku. Skoro tři metry vysoký strom bude krytý uzamykatelným altánem z bezpečnostního skla. Vybudování stromu schválili zastupitelé. Celkové náklady jsou 4,3 milionu korun, přičemž letos město zaplatí 2,5 milionu korun. Projekt pochází z dílny české firmy Memory Crystal. Hotový by měl být letos na Památku zesnulých.

Počasí na pátek

Jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy i mrznoucí. Postupně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C.

V sadu za mnou nebude ani jedna višeň, řekl ministr zemědělství. Škoda na ovoci kvůli mrazům přesáhne miliardu korun

Tento týden zasáhly Česko mrazy. Škoda na úrodě ovoce přesáhne miliardu korun. Nejednalo se o běžné ranní mrazíky, před kterými se ovocnáři dokáží bránit.

Kafkova Praha: „Tahle matička má drápy“

Po stopách Franze Kafky se znovu vydáme do Prahy. Dozvíte se, na kterých adresách slavný spisovatel bydlel, kde pracoval a psal, ale také kde trávil svůj volný čas.

Nové realismy v galerii Městské knihovny

V obrazárně Městské knihovny v Praze se setkáte s uměleckými díly z meziválečného Československa. Kromě území, na kterém vznikaly, je spojují nové směry realistické tvorby, i když jazykem umělců byla čeština a němčina, slovenština i maďarština.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2024, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se