Feest voor de Ridders van Gelre: afgelopen maandag werd de 100ste aflevering gepresenteerd. Kent u dit succesvolle tv-programma nog niet? Het is nooit te laat om te beginnen!
Ook goed nieuws voor de Nederlandse fans van het populaire Britse progromma Time Team. Dankzij een crowdfunding kunnen de archeologen waarschijnlijk binnenkort weer aan de slag.
Het begon met een idee voor zestien afleveringen over de Gelderse geschiedenis. Nu, vijf jaar later, reizen de Ridders van Gelre door heel de provincie en zendt Omroep Gelderland de 100ste aflevering van de tv-serie uit.
Vanaf 1 december 2020 geldt in alle culturele en erfgoedorganisaties de mondkapjesplicht. Dit geldt voor medewerkers en voor bezoekers. De directie Communicatie van het Ministerie van OCW heeft hiervoor een toolkit met materialen ontwikkeld.
9 december 2020 - International Centre for Pull Tab Archaeology
Wijnen bedacht 'Pull Tab Archaeology' uit onvrede met de ivoren toren archeologie. "Sinds de jaren 90 is het doen van archeologisch onderzoek voor burgers erg lastig geworden. Met het treklipjes project kan de burger weer meedoen."
9 december 2020 - Stichting Nederland Monumentenland
Juryvoorzitter Laetitia Griffith: "De werkgroep vormt een hecht en divers team, dat zich al sinds 2009 inzet voor het behoud van Maasheggenvlechten. In weer en wind houden zij dit eeuwenoude ambacht in stand."
Projectontwikkelaars willen appartementen op het Werkeiland bouwen. Dat doet volgens de bewoners het open en historisch karakter van het uniek cultuurhistorisch Werkeiland teniet.
De gemeente gaat eigenaren van monumenten informeren over de gevolgen voor hun woonhuisverzekering. Veel verzekeraars weigeren verzekeringen van nieuwe monumenten te verlengen.
Bijna duizend spitsen uit het Mesolithicum spoelden afgelopen jaren aan op het strand. Een masterstudent van Universiteit Leiden ontdekte dat sommige spitsen van mensenbot zijn gemaakt.
Het verplichte archeologische onderzoek voorafgaand aan het beplanten van de percelen zou het regionale economische netwerk schaden, schrijft Tree Centre Opheusden in een brandbrief aan de gemeente.
Voor de Routekaart Verduurzaming Monumenten heeft de werkgroep Monitor een enquête ontwikkeld. Hiermee wil de werkgroep de voortgang en eventuele knelpunten bij verduurzaming van monumenten volgen. De primaire doelgroep van de enquête is de particuliere woonhuis monumenteigenaar.
Met 1500 leden is de Monumenten Community in een paar jaar uitgegroeid tot een grote onafhankelijke kennisbron voor veel monumenteigenaren, waar veel ervaring zit. Monumenteigenaren zijn zelf namelijk een zeer belangrijke kennisbron voor andere eigenaren die nog aan het begin staan van hun droom om van een monument een bijzondere woon- of werkplek te maken.
Marianne Klerk maakt zich kwaad over de omgang van de gemeente met het inmiddels gesloten Museum Rotterdam. Kennis van erfgoed gaat verloren. "Na een vernietigend advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur ging de gemeente tot sluiting over van Museum Rotterdam. Uit onderzoek blijkt echter dat de gemeente jarenlang het museum liet doormodderen tot het doek viel."
Van 14 tot en met 25 september 2020 heeft de technische evaluatie van het nominatiedossier van de NederGermaanse Limes plaatsgevonden. De evaluatie werd uitgevoerd door Adrian Olivier, adviseur van ICOMOS. De missie had als doel om de situatie in het veld te beoordelen: hoe zien de genomineerde terreinen eruit, hoe is het Romeinse verleden zichtbaar gemaakt en wat is de staat van onderhoud. Bekijk het fotoverslag.
In het begin van de 20e eeuw zorgden drie jonge architecten uit de hoofdstad voor een revolutie in de Nederlandse bouwkunst. Hun 'Amsterdamse School' vond in het hele land navolging, vooral in de provincie Groningen. Hoe kwam het dat deze expressionistische bouwstijl zo populair was in het noorden? Bekijk de prachtige foto's van Amsterdamse School in Groningen, gemaakt door Norma van der Horst.
Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. Beno Hofman en Mirre van de Klok staan stil bij de Singels. De Singels staan bekend om de prachtige villa’s en herenhuizen, die rond 1880 gebouwd zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers zeer geïnteresseerd in de villa's. Zo heeft de Wehrmacht een tijdlang het pand waar nu het bisdom van Groningen en Leeuwarden in gevestigd is overgenomen.