Deze week stellen we vijf vragen aan de nieuwe directeur van Nederland Monumentenland, krijgen we acht tips over het duurzaam verwarmen van een monument en lezen we over vijf projecten die aan de Erfgoed Deal zijn toegevoegd.
Sinds januari ligt er een illegaal fietspad door het archeologisch rijksmonument bij Anloo. Toch verleent het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nu een vergunning, omdat weghalen van het pad alleen maar meer schade zou veroorzaken.
30 september 2021 - Rijksdiesnt voor het Cultureel Erfgoed
De grootste uitdagingen rond erfgoed liggen in drie centrale thema’s: klimaat, ontwikkeling en identiteit. Dit zijn vraagstukken die Nederland overstijgen. Internationale kennisuitwisseling daarover is dus erg nuttig. In het boek A Research Agenda for Heritage Planning – Perspectives from Europe schetsen 30 onderzoekers uit ruim tien landen wat het erfgoedveld te doen staat de komende jaren.
Erfgoedbeschermers konden de sloop van de Van Eeghenstraat-panden niet voorkomen. Nu zijn de sloopwerkzaamheden tijdelijk stilgelegd vanwege een mogelijke broedplek van gierzwaluwen.
In de rubriek 'Vijf vragen aan…' stelt de redactie vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland sinds 1 oktober j.l.
4 oktober 2021 - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De RCE is op zoek naar innovatieve oplossingen om monumenten duurzaam te verwarmen, en maakt hiervoor gebruik van een competitie. De acht gekozen ideeën zijn nu bekend!
Hunebedden, boerderijen, de Koloniën van Weldadigheid…Drenthe heeft behoorlijk wat erfgoed en dat verdient bescherming. Om die reden is onlangs de stichting Drents Agrarisch Erfgoed opgericht.
Museum Van Loon gaf een rondleiding voor blinden en slechtzienden. "Mensen kunnen toegepaste kunst ervaren door er aan te voelen, dat maakt dit de ideale plek."
Cultuurhistoricus Marinke Steenhuis spreekt tijdens het Nationaal Monumenten Congres over de opgaven en culturele waarden van de laat 19e-eeuwse stad, en wat dit betekent voor de culturele waarden en opgaven van de hedendaagse steden en landschappen. Hoe kijkt Marinke tegen de huidige ontwikkelingen aan? Ze vertelt er alvast kort over.
Om monumenten te behouden is kennis nodig. Door eigenaren van goede informatie te voorzien zijn zij nog beter in staat om hun monument met oog voor kwaliteit klaar te maken voor de toekomst. Daarom stelden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds 20 jaar geleden de website Monumenten.nl beschikbaar.
In de nieuwe serie Alexanders ArcheoVlog neemt Alexander je mee naar allemaal bijzondere archeologische plekken in de provincie Utrecht. In de eerste aflevering vertelt hij ons over het Romeinse fort Fectio in Bunnik.
In vuurtoren Lange Jaap zitten grote scheuren. De vrees is dat de 144 jaar oude vuurtoren daardoor omvalt. In Nederland staan meer oude vuurtorens. Die zijn niet allemaal meer in gebruik. Zijn vuurtorens eigenlijk nog wel van nut?