Elf jaar geleden werd in Gelderland een rijksmonumentale vakwerkboerderij uit 1644 gedemonteerd en opgeslagen. Binnenkort wordt Boerderij Beernink weer opgebouwd op een nieuw perceel in Beuningen. De vraag is of deze boerderij nu nog gezien kan worden als een monument. Verder zijn er deze week twee interessante video’s over de renovatie van een historische brug in Dordrecht en over het behoud van stolpenstructuren in Noord-Holland verschenen.
In 2009 werd Boerderij Beernink gedemonteerd en opgeslagen door BOEi. Na een lange zoektocht is er een nieuw plekje gevonden in Beuningen waar de rijksmonumentale boerderij weer opgebouwd kan worden.
Van 1 maart tot en met 30 april kunt u als eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de woonhuissubsidie aanvragen over kosten gemaakt in het voorgaande jaar.
Fred Vos, voorzitter van Stichting Nederland Monumentenland, neemt na vijf jaar afscheid. Wij stelden hem vijf vragen. "Ik geloof in de kracht van samenwerken."
Provincie Noord-Holland heeft de eerste landschapsanalyse van de Stelling van Amsterdam afgerond. Het rapport is een belangrijk document voor de tracékeuze voor een verbindingsweg tussen de A8 en A9.
De 290 jaar oude slangenmuur op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland is zondagnacht in storm Ciara omgewaaid. Bij de restauratie moet steen voor steen losgebikt worden.
Prins Mienus XIV van Kaaiendonk: "Carnaval maakt al eeuwen deel uit van onze cultuur. Dankzij de diversiteit van dit feest voelt vrijwel iedereen zich vrolijk en gelukkig."
10 februari 2020 - Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland
"Stolpen en het Noord-Hollands landschap horen bij elkaar. De structuren van de stolpen zijn karakteristiek voor de verschillende landschappen in Noord-Holland. Bij nieuwbouw is het belangrijk dat de structuur van de stolpen zichtbaar blijft. Dat is vastgelegd in de leidraad Landschap en Cultuurhistorie." Jan Dirk Hoekstra vertelt in de video van Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland over het belang van het behoud van de stolpenstructuren.
De kunstenares Romualda Bogaerts-van Stolk (1921-2012) maakte tussen 1955 en 1970 baksteen- en betonreliëfs aan gebouwen in stad en provincie Utrecht. Recent zijn er onontdekte werken van Romualda boven water gekomen. Arjen den Boer: "Veel kunstwerken uit de naoorlogse periode, ook van Romualda van Stolk, zijn inmiddels verloren gegaan bij sloop en verbouwingen. Toch kunnen ook die worden 'herontdekt' op foto's en in kranten en tijdschriften."
"Nieuw te bouwen woningen krijgen geen gasaansluitingen meer. Ik zou zeggen: ook bij monumenten moet zoveel mogelijk regelruimte komen om te verduurzamen. Esthetische regels waren daar lange tijd de rem op, maar er is gelukkig beweging aan het ontstaan. Ik hoor nog vaak dat verduurzamen van monumenten ingewikkeld en kostbaar is, maar dat zal veranderen!" Marlou Boerbooms vertelt hoe zij haar eigen monumentale woonhuis verduurzaamt.
Stop de razende sloopwoede in Amsterdam. Dat is de boodschap van Amsterdamsloopt.nl, een site opgericht door UvA-wetenschappers Hanneke Ronnes en Wouter van Elburg. Ronnes: "Nieuwbouw wist een groot deel van de Amsterdamse identiteit uit." De oprichters hopen met hun initiatief invloedrijke mensen te bereiken die iets doen aan de sloopwoede. Beleidsmedewerkers en woningcorporaties bijvoorbeeld. "We willen best hun geweten zijn."