Om de webversie te openen Klik hier


Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, met dit jaar 'vrijheid' als thema. Een mooi moment om aandacht te schenken aan enkele makers in het komende festival, onder wie choreograaf Nadia Beugré die zich in L'homme rare afvraagt wat eigenlijk de begrippen mannelijk en vrouwelijk bepaalt, zangeres Rokia Traoré die een ode brengt aan 'Mama Africa' Miriam Makeba, en Susanne Kennedy met een radicale bewerking van Tsjechovs Drie Zusters.

 

L’homme rare

Nadia Beugré, Studios Kabako

 

16 - 17 juni, Frascati

In haar nieuwste werk L’homme rare verheft Nadia Beugré (in 2018 met Legacy op het festival) het gendervraagstuk tot centraal thema. Wat bepaalt eigenlijk de begrippen mannelijk en vrouwelijk, en hoe beïnvloeden die onze manier van kijken? Geamuseerd vraagt de Ivooriaanse choreograaf zich af waar de gêne vandaan komt als mannen dansbewegingen maken die als ‘typisch vrouwelijk’ te boek staan. De vijf hooggehakte, schaars geklede dansers zijn geschoold in verschillende stijlen. Met hen creëert Beugré een prikkelende choreografie met het bekken als middelpunt.

 
 

Together Games

Ashley Fure, Simon Steen-Andersen, Ensemble Modern

 

19 juni, Muziekgebouw

De Amerikaanse componist en geluidsartiest Ashley Fure brengt muziek vanuit een frisse, speelse benadering die de concertbeleving op zijn kop zet. In Together Games koppelt ze Ensemble Modern aan een ongewoon gezelschap van twaalf zangers die door het publiek bewegen met ingenieuze, 3D-geprinte megafoons. Het levert een architectonische klankcomplexiteit op. Het andere deel van het concert wordt ingevuld door de Deense componist Simon Steen-Andersen.

Vocal Classics of the Black Avant-garde

Elaine Mitchener

 

27 juni, Bimhuis

Zangeres, improvisatietalent en componist Elaine Mitchener brengt een eerbetoon aan enkele van haar spirituele, politieke en artistieke voorouders in de Afrikaans-Amerikaanse avant-gardejazz van de jaren zestig en zeventig: Eric Dolphy, Archie Shepp en Jeanne Lee. De revolutionaire ideeën en de omvang van de vrijheid en individuele expressie in de muziek zijn een metafoor voor de behoefte aan rechtvaardigheid in de maatschappij.

 

Drei Schwestern

Susanne Kennedy, Münchner Kammerspiele

 

10-11 juni, ITA

Als de Brits-Duitse regisseur Susanne Kennedy (1977) een repertoiretekst als basis neemt voor een voorstelling, dan zet ze die volledig naar haar hand. In haar radicale bewerking van Tsjechovs Drie Zusters bevrijdt ze Masja, Olga en Irina van hun eindigheid. Het toneel is veranderd in een schijnbaar virtuele omgeving, acteurs zijn inwisselbaar, de mogelijkheid vooruit of achteruit te spoelen oneindig. Maar zou de mens zonder de beperking van tijd werkelijk andere keuzes maken? bekijk de video

Once Upon a Time, an Iron Rose...

Rokia Traoré

 

16 juni, Muziekgebouw

‘De eerste internationale ster in de Afrikaanse muziek was een vrouw, dat is belangrijk, maar er wordt niet veel over haar gesproken.’ De veelzijdige Malinese singer-songwriter Rokia Traoré brengt daar zelf verandering in. Met onder andere zang en historische beelden brengt zij een ode aan haar grote inspiratie, zangeres Miriam Makeba (1932- 2008). Makeba streed tegen apartheid in haar geboorteland Zuid-Afrika en won bovendien als eerste Afrikaanse vrouw een Grammy Award. bekijk de video

 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.