‘Prop een boek in je rugzak als extra ballast en ga ermee op de A12 zitten.’

Lieve lezer,
 

‘In de oorlog schrijf je geen romans’, zei Mulisch in de jaren zestig. Hij schreef in die periode wel, maar zijn engagement met de Vietnamoorlog en het communisme in Cuba vond vooral zijn weg naar pamfletten, non-fictie dus.

De klimaatcrisis is geen oorlog, en als ze dat wel was, waren jij en ik de baddies. Als alle mensen op aarde als Nederlanders zouden leven, zouden we niet één, twee of drie, maar vier aardbollen nodig hebben. Daarom denk ik de laatste tijd, als ik me probeer te zetten aan het schrijven van mijn lang uitgestelde debuutroman, vaak aan Mulisch’ woorden: moet je romans schrijven tijdens een klimaatcrisis? Voorlopig zit de wereld niet om mijn debuut verlegen: in 2022 werden in ons taalgebied 43,2 miljoen boeken verkocht. Er werden trouwens ook 10 miljoen boeken verpulpt. Allemaal papier, allemaal bomen. E-boeken zijn ook de toekomst niet, want zeg nou zelf, e-boeken.
 

Ik ben lang niet de eerste die zich de vraag stelt of een nieuwe ethiek in de kunstwereld nodig is. Vooral klimaatartivisten (met een r dus), die hun kunst inzetten om hun publiek te doordringen van de ernst van de crisis, worstelen met de afweging of hun kunst geen onevenredig zwaar beroep doet op bepaalde grondstoffen. Afgelopen zomer deed de Raad voor Cultuur een oproep aan de culturele sector om minder werk te maken om de eigen duurzaamheidsambities waar te maken.

Die oproep hoor ik ook. Toch kan ik het – het zit in mijn aard als schrijver – niet laten om in de pen te klimmen, júíst tijdens een klimaatcrisis. Ik schreef een opiniestuk voor Hard//hoofd – over de onzinnige vraag of fossiele subsidies ‘wel echt subsidies zijn’ – en een optimistische column voor OneWorld – over het sociale omslagpunt dat ik steeds dichterbij zie komen – en toen zelfs dat mijn schrijfdrang niet bedwong, kroop ik in deze nieuwsbrief.

Maar het is niet genoeg. Ik kan schrijven wat ik wil – het heeft geen effect. Terwijl wetenschappers en activisten aan de deur rammelden, terwijl klimaatdichters hun metrums oppoetsten, bleven regeringen wereldwijd elke seconde 200.000 dollar uitgeeft aan het onleefbaar maken van de aarde. Politici lezen geen romans, ben ik gaan vrezen, alleen kwartaalcijfers. En waar mijn pen is uitgesproken, neemt mijn lichaam het woord. Als deze brief in je inbox belandt, zit ik met mijn billen op een verzengend hete A12 in Den Haag, waar ik pas vertrek als onze regering stopt met het op onvoorstelbare schaal subsidiëren van de grootste catastrofe in de geschiedenis van de mensheid – of als ik door de sterke arm der wet wordt verwijderd.
 

Moet je romans schrijven tijdens een klimaatcrisis? Ik weet het antwoord wel: ja. Schrijf ze, schrijf er veel en schrijf ze dik. Prop ze in je rugzak als extra ballast, ga ermee op de A12 zitten. Laat de arm der wet zich maar inspannen.
 

Lieve groet,

Marte Hoogenboom
eindredacteur

Column: Wegwerpliefde

Tekst: Marthe van Bronkhorst

Beeld: Jasmijn ter Stege

Leestijd: 4 minuten

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst.

Stuur je pitch in voor ‘Sorry’, het vierde Hard//hoofd Magazine!

Beeld: Nina Läuger

Leestijd: 2 minuten

We zijn weer op zoek naar nieuwe inzendingen van literaire virtuozen, opiniërende vedetten en visuele vagebonden. Denk je bij ‘sorry’ aan een stamelende verontschuldiging na een onbedoelde belediging? Zie je een pruillipje voor je, dat sorry zegt, met tranen in de ogen? Waar komt de drang vandaan om soms sorry te zeggen als je helemaal niets fout hebt gedaan? Of denk je bij het thema aan de bevrijdende zucht die je lichaam ontsnapt omdat er eindelijk excuses door de regering worden gemaakt? (En de vraag of dat wel genoeg is.)

Lees waaraan je pitch moet voldoen en stuur uiterlijk zondag 8 oktober een pitch naar magazine@hardhoofd. com onder vermelding van ‘Magazine 4: Sorry’.

Verhaal: Pulpa

Tekst: Ileen Rook

Beeld: Daan Lucas

Leestijd: 7 tot 10 minuten

Ileen Rook schreef een afstudeernovelle over autoriteit, de supermarkt en een teveel aan tanden. Wie is Aline, waar komen al die tanden vandaan en hoe kan ze grip krijgen op een realiteit die steeds verder van haar verwijderd raakt?

Opinie: Wat dondert het of fossiele subsidies ‘echte subsidies’ zijn?

Tekst: Marte Hoogenboom

Leestijd: 4 minuten

37, 5 miljard geeft de Nederlandse staat jaarlijks uit aan ‘fossiele subsidies’, aldus berekeningen die deze week werden gepubliceerd. Behalve verontwaardiging over de hoogte van dat cijfer zag Marte Hoogenboom ook een heilloze discussie over de term ‘subsidies’. ‘De grootste catastrofe in de geschiedenis van de mensheid is niet het moment voor afleidingsmanoeuvres.’

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2023 Hard//hoofd.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com.

Vragen over je donatie?
kunstverzamelaars@hardhoofd.com

Postadres:
Da Costakade 158A
1056GA Amsterdam

Wil je de uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dat kan via deze link.