'Daar liggen ze dan, de verhalen van de stad. De een wat onbekend, de ander naar waarde geschat. Altijd werk aan de winkel, elke plek is een ruwe diamant. Voor nu en voor later, maken wij ze relevant. Dus ga eropuit, zoek en vind zo'n juweel. Want wat je zult ontdekken, is dat het onderdeel uitmaakt van het geheel. En of het verhaal nu eindigt of begint, het is het erfgoed dat verbindt.'
Het dilemma: Rotterdam wil meer en betere huizen bouwen, maar dit gaat soms ten koste van het erfgoed. Een inspirerend vraagstuk voor erfgoedliefhebbers die waarden hechten aan duurzaam wonen.
14 december 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het Ministerie van OCW heeft eenmalig een extra budget van € 350.000 toegekend aan de subsidieregeling Vind elkaar in erfgoed. Verken de Faro-werkwijze. De tweede aanvraagperiode start op 1 februari 2021 en loopt tot en met 30 april bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.
De identificatie van schepen die verzwolgen werden door de Zuiderzee is zeldzaam, maar nu is het twee keer raak. Dit blijkt uit onderzoek van archeoloog Yftinus van Popta.
Wat betekent het Verdrag van Faro voor de gemeente? Drie monumentenambtenaren vertellen over hun ideeën, twijfels, ervaringen en vragen met betrekking tot Faro.
Is het erg als een markant pand wordt gesloopt en in dezelfde stijl teruggebouwd? Ja, zegt Anthonie Dieleman: "Ook op de geschiedenis áchter de voorgevel moeten we in een beschermd stadsgezicht zuinig zijn."
'Zuudloarn' stond voor Groningers tientallen jaren synoniem voor 'het gekkenhuis', maar projectontwikkelaar Thijs van Bree draait dat om. Hij zegt: "Je bent gek als je hier niet wilt komen wonen."
We zijn trots om te kunnen melden dat we dit jaar 65 NCE-diploma’s hebben mogen uitreiken en dat we ondanks corona zijn gestart met 5 opleidingen. Door samenwerking met branches, erfgoedorganisaties en onderwijspartners staat er nu een goede opleidingsinfrastructuur voor het restauratie-onderwijs in ons land. In 2021 gaan we toe werken naar een goede borging van continuïteit van de nieuwe NCE-opleidingen.
De redactie van de Erfgoedstem doet onderzoek naar de best- en de niet-zo-bestpractices van publieksparticipatie en burgerinitatief. Heb je er zin of is het vooral 'gedoe'? Wat werkt en wat werkt niet? Wat zijn de kritische factoren? Welke steun is nodig voor het laten participeren van publiek? Vertel het ons! Anoniem of met naam en toenaam, kan allebei.
Leonard de Wit was als jurist actief betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe Erfgoedwet in 2016: "Wat mij altijd mateloos interesseert is de rol van de overheid. Hoe kan de overheid stimuleren dat erfgoed goed gebruikt wordt bij de ontwikkeling van onze leefomgeving? Het stimuleren van herbestemming is daar een aspect van."
Architect Rein Hofstra: "Nij Ylostins, dat na de bouw in 1970 uitvoerig werd geprezen, in NRC 'een hoogtepunt in bouwkunst' werd genoemd en landelijke status had op het gebied van experimentele woningbouw, wordt opgeofferd. Na alle gedraai, gekonkel, schijnbewegingen en obstructie is de gemeente ten slotte gekomen waar ze altijd wilde uitkomen."
De opkomst en ondergang van een van de mooiste schepen in Nederland te Muiden. Harry Smit begon eind jaren 70 met de restauratie van De Barketijn Elisabeth Smit. Een schip waar alles kapot en rot aan is, breng dat maar weer eens in de vaart. Kijk naar de prachtige beelden van het Vlaggenschip van Nederland in de vorige eeuw dat later weer transformeerde naar wrakhout.
In deze podcast onderzoekt Harry Reddick de relatie tussen erfgoed en de natuulijke omgeving. Hij ziet erfgoed als iets dat constant in beweging is. Reddick vraag zich af: welke invloed hebben emoties op de definitie van erfgoed? Hoe kunnen erfgoed en duurzaamheid gecombineerd worden? Deze podcast is alleen te beluisteren in het Engels.