Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

EU: 'Green Deal of klimaathypocrisie? - Bitcoin is impliciet 60.000 dollar waard - Drijven de Facebookaccounts van zijn kinderen Carlos Ghosn in het nauw?

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.489 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Rousseau of De Croo aan zet?

De koning begint vandaag met z’n raadplegingen. Voorlopig zijn we zelfs ver van een aanstelling van een opdrachthouder. Heel het weekend wisselden PS en CD&V vijandigheden uit.

De essentie: Daarbij is één ding duidelijk: niemand die meteen weet hoe het nu verder moet.

  • Dit is op zich een behoorlijk explosieve situatie. Er is op dit moment een politiek vacuüm, een gat dat niet ingevuld is. ‘Dat blijf in de Wetstraat nooit lang duren, als niemand iets doet, vult zo’n vacuüm zich vanzelf, met zeer onvoorspelbare toestanden tot gevolg’, zo weet een ervaren partijvoorzitter.
  • De koning, en samen met hem de partijvoorzitters, hebben nu een dikke 72 uur de tijd om dat vacuüm te vullen. Er moet een naam komen, een nieuwe opdrachthouder, logischerwijze een informateur.
  • Of, indien dat niet lukt, moet er een meerderheid bijeen gesprokkeld worden van 76 zetels in de Kamer om verkiezingen uit te roepen. Dat lijkt vooralsnog niet aan de orde: er wordt minstens nog één rondje gelopen, zo is de inschatting in de Wetstraat. Lees meer
2. EU: ‘Green Deal’ of klimaathypocrisie?

Het Europees Parlement heeft vorige week zijn goedkeuring gegeven voor ruim 55 nieuwe projecten voor infrastructuur die het winnen en transporteren van vloeibaar gas mogelijk moeten maken. Dat gaat in tegen de klimaatplannen die Europa nastreeft. De klimaatbeweging heeft het over de klimaathypocrisie van de Parlementsleden.

De meeste projecten zijn grensoverschrijdend. Denk aan de bouw van pijpleidingen op het grondgebied van verschillenden lidstaten. Ook binden de projecten de EU aan een fossiel energiemodel dat royaal het jaar 2050 zal overschrijden. Dat is het jaar waarin Europa zegt klimaatneutraal te willen zijn. De projecten zijn een erfenis van de Commissie Juncker. Maar ze staan haaks op de ‘Green Deal’ van de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen. Die heeft van CO2-reductie een prioriteit gemaakt. Lees meer

3. Veroordeelde Catalaanse politici mogen gevangenis tijdens de dag verlaten

Drie van de negen voor het illegale referendum van 1 oktober 2017 veroordeelde Catalaanse politici mogen sinds donderdag de gevangenis verlaten om te gaan werken, vrijwilligerswerk te doen of om op familieleden te passen.

De drie genieten van de toepassing van het artikel 100.2 van het Catalaanse strafwetboek. Dat geeft hen toelating om telkens voor 24 tot 72 uur de gevangenis te verlaten. Nog 2 andere veroordeelde politici zullen eerstdaags onder hetzelfde regime komen. ’s Avonds moeten de vijf zich wel opnieuw bij hun strafinstelling melden.

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde de 9 Catalaanse separatisten in oktober tot celstraffen tussen 9 en 13 jaar. De 9 worden door het Catalaanse gevangeniswezen nu beschouwd als gevangenen van de tweede categorie. Die mogen de gevangenis verlaten, mits een speciale toelating. Verwacht wordt dat de 9 snel in aanmerking komen om in de derde categorie te worden geplaatst. Dan mogen ze het weekend met hun familie doorbrengen en kunnen ze voltijds gaan werken. (Tot de eerste categorie behoren terroristen, moordenaars, verkrachters,… Zij mogen de gevangenis niet verlaten.)

De vijf zullen van deze gunstmaatregel kunnen genieten tot ze de helft van hun straf hebben uitgezeten, waarna ze naar alle waarschijnlijkheid volledig voorwaardelijk vrij zullen komen. Ook Oriol Junqueras, de voormalige vicepresident van de Generalitat de Catalunya en compagnon de route van de naar België uitgeweken Carles Puigdemont, komt snel in aanmerking om van artikel 100.2 te genieten.

Volgens de laatste politieke barometer (5/12/2019) van het Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) van de Generalitat de Catalunya blijft de aanhang voor onafhankelijkheid in de deelstaat dalen. Slechts 43,7% van de kiezers wil dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt. 

4. Business AM | Meest gelezen
Belgische vastgoedmarkt koelt af
Leegstaande parkeergarages in Parijs worden stadsboerderijen
Banken zetten eerste stapjes naar bewaardiensten voor bitcoin
5. De toekomst van bitcoin: ‘Impliciet is ze 60.000 dollar waard’

De cryptomunt bitcoin staat vooral bekend om zijn wilde koersschommelingen. Critici schieten ook met scherp op de wildgroei aan eerder dubieuze ‘coins’, wat de sector geen goed doet. Toch oogt de toekomst voor bitcoin volgens experts als Michiel Lescrauwaet zeer mooi. En daar heeft hij 5 argumenten voor. 

Lescrauwaet is niet blind voor de tekortkomingen van heel wat cryptovaluta. Onlangs nog schoot de voorzitter van de afdeling van de Amerikaanse centrale bank in Minneapolis met scherp op cryptomunten. Hij erkende wel het potentieel ervan, maar volgens de man is de toestand van de sector te vergelijken met ‘brandend afval’.

Lescrauwaet gaat er verrassend genoeg grotendeels in mee. ‘Zowat 99 procent van de bestaande coins zijn ook volgens mij inderdaad afval’, zegt hij. ‘Maar de voorzitter maakt geen onderscheid tussen bitcoin en de rest.’

Voor bitcoin ziet de wereld er in Lescrauwaets ogen veel rooskleuriger uit. Dat staaft hij met 5 argumenten. Lees meer

6. Telex

Het Britse onderzoekscentrum IISS schrijft in zijn jaarrapport dat de militaire uitgaven in de wereld in 2019 met 4% zijn toegenomen. Het gaat om de sterkste stijging in 10 jaar. De Verenigde Staten investeerden vier keer meer in Defensie dan alle Europese landen gecombineerd

Nederland is er deze week in geslaagd in 4 minuten ruim 1,33 miljard euro op te halen tegen een negatieve rente van -0,487%. Het gaat om de laagste rente waarop ooit een Nederlandse staatsobligatie is geveild. Nederland krijgt een extra lage rente omdat investeerders groot vertrouwen hebben in de robuustheid van de Nederlandse overheidsfinanciën. Dit komt tot uitdrukking in de triple AAA-status van onze noorderburen. België raakt nergens verder dan een AA-status.

De Belgische voedselbanken hebben vorig jaar ruim 17.936 ton voedsel verdeeld, een absoluut record. De belangrijkste financiers en donateurs zijn de Europese Unie (37%), de distributiesector (30%) en de agrovoedingssector (28%). Eén kilo voedsel tot bij de behoeftigen krijgen kost voedselbanken gemiddeld 16 eurocent. De belangrijkste kostenposten zijn uiteraard het transport en de infrastructuur.

In de Canadese stad Vancouver is het bezoek aan Chinese restaurants met 70% gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis. Vancouver telt 2,3 miljoen inwoners, waarvan er 600.000 van Chinese origine zijn.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Noorwegen, geklemd tussen olie en klimaat

De Noorse regering staat voor delicate keuzes. In het land rijdt 1 op 2 voertuigen elektrisch. Verder profileert Noorwegen zich graag als een pionier in het gebruik van alternatieve energie. Maar nu moet dus worden beslist of het land alle of enkel de meest rendabele velden van de ‘Johan Sverdrup'-olievelden’ gaat exploiteren. Een daarvan ligt op de Noordpool, die tot nog toe beschermd bleef tegen ontginning. Maar de inkomsten voor het land worden op 100 miljard dollar geschat in de volgende 50 jaar.

Geen eenvoudige opdracht dus voor een land dat afhankelijk is van olie en gas en met die activiteiten 200.000 mensen tewerkstelt. Of zoals David Boyd, VN-rapporteur voor Klimaat, recent nog in de Britse krant The Guardian schreef: ‘De paradox van Noorwegen is dat de voortdurende afhankelijkheid van de olie en gas zijn gidsrol op sommige vlakken van klimaatactie ondermijnt.’ Voor de Noorse kusten gaat de zoektocht naar nieuwe olie ondertussen gewoon verder. Lees meer

8. Grafiek du Jour

Een adembenemende grafiek van de Hong Kong Tourism Board. Het gemiddelde aantal mensen dat in de stadstaat aankomt is in februari gedaald tot minder dan 3.000 per dag. Een jaar geleden waren er dat nog 200.000 per dag.

Nadat er al maandenlang rellen aan de gang zijn waarbij jonge bewoners van Hongkong meer onafhankelijkheid van China eisen, lijdt de voormalige Britse kolonie nu ook onder de gevolgen van het coronavirus.

9. Drijven de Facebookaccounts van zijn kinderen Carlos Ghosn in het nauw?

In hun boek ‘Le Fugitif’ (‘De vluchteling’) leggen de auteurs Régis Arnaud en Yann Tousseau uit hoe medewerkers van een gerenommeerd advocatenkantoor het vermeende frauduleuze netwerk van Ghosn blootlegden. Zo werden luxehorloges voor een bedrag van 24.000 euro doorgefactureerd aan RNBV. Dat is de structuur die de alliantie Nissan-Renault in Nederland had opgericht.

Daarnaast werden facturen teruggevonden voor maatpakken van Ermenegildo Zegna, opgemaakt door een herenzaak in Tokio. Ook zijn lidgelden bij diverse golfclubs en een reeks weekenduitstappen met vrienden werden gewoon aan RNVB doorgerekend. Eén factuur daarvan bedroeg 223.000 euro. Ghost had niet minder dan 8 bevriende koppels uitgenodigd om samen met hem het carnaval van Rio bij te wonen.

Maar het waren vooral de fel gestegen vliegtuigkosten die de aandacht van de advocaten trokken. In 2018 factureerde Ghosn niet minder dan 38,2 miljoen euro door aan RNBV voor vliegtuigreizen. In totaal slokte dat al 41% van het totale budget op dat Renault-Nissan voor vliegtuigtransport voorzag. Lees meer

10. Video du Jour

Een Airbus A380 van Etihad Airways is er zondag in geslaagd bijna verticaal te landen op de luchthaven van Heathrow in Londen, gehinderd door felle windstoten van de storm Dennis.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België