Deze week zie je hoe Amersfoort in 1982 reageerde op 'Roze Zaterdag', vertellen Nederlanders hoe ze 80 jaar geleden de atoombom overleefden en kun je alle afleveringen van Andere Tijden en Andere Tijden Sport van vorige week nog eens terugkijken.
 
 
De dramatische Gay Pride van 1982
De Schatkamer van Andere Tijden

De dramatische Gay Pride van 1982


 
Pride Amsterdam is begonnen! Tijdens dit festival vieren we de vrijheid om te zijn wie we willen zijn. In 1982 probeert een groep homodemonstranten hetzelfde in Amersfoort, maar dat gaat gruwelijk mis. De feestelijke optocht loopt uit op rellen en verschillende homo’s worden ernstig mishandeld.
 
Bekijk online
 
Hoe overleef je een atoombom?
 

Hoe overleef je een atoombom?

 
 
'Ik zag die flits nog, heel helder… Ik kwam in een geheel verduisterende wereld terecht, je zag niks… toen het wat helderder was, zag je dat alles plat was.’ Wat is er aan de hand? Een van de Nederlandse krijgsgevangenen vertelt over de atoombom op Nagasaki die hij overleefde, deze week 80 jaar geleden. We interviewden hem in 2015 voor de aflevering Ooggetuigen van de atoombom.
 
Bekijk de aflevering
 
Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes
NPO Start

Andere Tijden Sport: vier keer olympisch succes


 
De eerste medailles in Parijs beginnen binnen te rollen en dus komt Andere Tijden Sport met de Olympische succesverhalen van Inge de Bruijn en 'foute' sprinter Tinus Osendarp. Maar ook het succes van bokser Orhan Delibas en de hockeyvrouwen van 2012 wordt ontrafeld. Kijk de reeks afleveringen terug.
 
Terugkijken
 
 
Een jonge vrouw uit Nederland probeert in de jaren 70 in de bossen van Zeist een groep Noord-Ierse katholieken en protestanten jongeren nader tot elkaar te brengen.

 

The Stones in Scheveningen

The Stones in Scheveningen

Zanger Mick Jagger is intussen 81, maar nog steeds treden ze op: The Rolling Stones. Kijk nog eens naar het roemruchte concert dat de piepjonge Stones in het Kurhaus in Scheveningen gaven in augustus 1964. Het publiek had zoiets nog nooit meegemaakt en brak de tent af. In deze Andere Tijden uit 2011 ooggetuigen en toen nog nooit vertoonde beelden.

Bekijk de aflevering
Vredesmacht in de knel

Vredesmacht in de knel

Met de oorlog in Gaza loopt ook de spanning op tussen Israel en Iran, en tussen Israel en Hezbollah. Om die laatste twee uit elkaar te houden, is er al 46 jaar een VN-vredesmacht op de grens tussen Israel en Libanon gestationeerd. Ook Nederland leverde militairen, die ineens midden in het conflict stonden. Kijk nog eens naar de aflevering die we in 2013 maakten.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Hoe Schiphol de nationale luchthaven werd

Hoe Schiphol de nationale luchthaven werd

Vakantie en dus topdrukte op Schiphol! In de documentaire '100 jaar Schiphol' (NOS) zien we de ontwikkeling van onze nationale luchthaven. Bekijk op deze pagina ook andere historische beelden van Schiphol.

Kijk de docu
 
Hier wordt gewerkt!

Hier wordt gewerkt!

Wandtegels met voorstellingen van mensen die werken, musiceren, wandelen of gewoon stilstaan, of grote tegeltableaus die begin twintigste eeuw voor winkels gemaakt werden en een nostalgisch beeld geven van het vakmanschap.

Deze tegels en tableaus met bezigheden van alledag brengen het verleden heel dichtbij en zijn nu in het Nederlands Tegelmuseum te zien!

Naar de tentoonstelling
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat is Hamas?

Deze week werd de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, gedood bij een luchtaanval in Teheran. Israël heeft de aanval niet opgeëist, maar experts twijfelen er niet aan dat Israël verantwoordelijk is. In deze story van NPO Kennis lees en bekijk je hoe Hamas is ontstaan.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Verzonnen verleden #5: ‘Een wereld valt uiteen’


In de serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans, met onder anderen Nelleke Noordervliet over Heren van de thee, Gustaaf Peek over Gejaagd door de wind en Vamba Sherif over Een wereld valt uiteen.

Deze week het laatste deel: Een wereld valt uiteen met Vamba Sherif en Raf Njotea. “Achebe was een van de eersten die de gekoloniseerde Afrikaan liet terugpraten.”

Verder in OVT:
- OVT op reis: de heuvels van Zuid-India met Carolien Stolte


Vorige keer in OVT:
 - OVT op reis: Camilla de Koning neemt ons mee naar een Puerto Ricaanse koffieplantage
 
Luister de laatste aflevering
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.