NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
  
 
 
Nieuwsbrief ROZENDAGEN 2 en 3 april
10.00-17.00 uur
WAT IS ER TE BELEVEN OP DE ROZENDAGEN
 
   
Soldanella villosa 'Spring Symphonie'     700 zaden bij De Nieuwe Tuin
en andere voorjaarsbloeiers bij De Kleine Plantage  

   
Biologische rozen van De Bierkreek        Rosa 'Zeelandia'
 
   
Clematis 'Arabella'                               Clematis 'Bill Mckenzie'
 
PROGRAMMA VOOR ZATERDAG EN ZONDAG
12.00Janneke Aué:snoeien van rozen en clematissen
13.00Hans van Hage:de favorieten van De Bierkreek
14.00Peter Bauwens:vijgen voor een noordelijker klimaat
15.00De Hofenier: rondgang door de tuin

   
Vogeltje-op-de-kruk                             Leverbloempje
 
WHAT'S IN THE NAME

Als we nu door de tuin lopen zien we dat bijvoorbeeld de Anemone, Corydalis, Hepatica en Pulmonaria hun schoonheid tonen en uitbundig bloeien. In het Nederlands: de bosanemoon, vogeltje op de kruk, leverbloempje, longkruid. We gebruiken die namen regelmatig maar we weten nauwelijks waarom ze zo heten. Vaak verwijzen namen naar de vorm van het blad en van de bloem, of naar een geschiedenis of naar hun werking. Het is leuk om in de literatuur dat eens op te zoeken. We vinden dan voor de genoemde planten:

Anemona was een nymph aan het hof van de godin Flora op wie Zephyr, god van de westenwind en man van Flora, verliefd werd. Dat zinde Flora geenszins. En zij veranderde Anemona in een bloem. Vandaar.

Corydalis komt volgens Backer “van het Griekse Korudalos, kuifleeuwerik, een gekuifde vogel met langgespoorde achterteenen. De naam zinspeelt op den vorm der bloemen, welke eenigszins op een zittende vogel  (“vogeltje op de kruk”) gelijken en een lange spoor bezitten”.

Hepatica heet leverbloempje naar de levervormige omtrek van het blad en

Pulmonaria heet longkruid omdat het gebruikt kan worden om de longaandoening bronchitis tegen te gaan.

Zo wordt een wandeling door de tuin en door de kwekerij een verdieping in mythologie, ornithologie, morfologie en fytotherapie. Kortom een tuin is veel meer dan een tuin. Dat hadden wij altijd al gedacht. Maar toch. Reden genoeg om dat aan den lijve te komen ontdekken. Een ontdekkingstocht door onze tuin.

Mooi in combinatie met een bezoek aan De Bierkreek en Peter Bauwens.

 
 
ROZENDAGEN
Op zaterdag 2 en zondag 3 april van 10.00-17.00 uur. 
 
De Bierkreek kweekt sinds 1999 rozen in de volle grond zonder het gebruik van chemische middelen, zonder kunstmest en in harmonie met natuur en landschap. Zij hebben hiermee een unieke positie in Nederland en in Europa. De kwekerij levert uitsluitend eerste kwaliteit biologisch gekweekte rozen.
 
De Belgische kwekers Peter Bauwens en Kathelijne Thiers van De Nieuwe Tuin brengen dit weekend hun complete assortiment van ruim 700 moestuinzaden mee en daarbij vijgen die het hier goed doen. De Nieuwe Tuin is een kleinschalige en eigenzinnige kwekerij waar op intensieve wijze gewerkt wordt aan de selectie en de vermeerdering van buitengewone planten voor een nieuwe eetbare tuin. Ze spelen met smaak, kleur en een zorgeloze teeltwijze, een avontuur in biodiversiteit op zoek naar een nieuw tuinpubliek. Ze streven naar een functionele moestuin nieuwe stijl, waarbij het plezier en de ervaring van het kweken van groenten, kruiden, vruchten en bloemen even belangrijk is als de oogst. Het resultaat van hun zoektocht vind je hier in de vorm van zaden, planten en boeken.
 
Op zowel de zaterdag als de zondag houdt Peter Bauwens een praatje over vijgen in de lage landen Vorig jaar is er een nieuwe herwerkte versie verschenen van zijn boek 'vijgen in de lage landen' 
en Hans van Hage over de favorieten van De Bierkreek. De lezing van Hans van Hage gaat over een heel divers pallet aan rozen: Van hele oude soorten duinroosjes, uitermate geschikt voor de noordelijke klimaten tot de allernieuwste krusingen van Ierse, Franse, Amerikaanse en Canadese kwekers: en natuurlijk de allerlaatste hit uit rozenland: de zogenaamde Oogroosjes!!
 
Leden van de Nederlandse Rozenvereniging zijn er voor advies en info. 
 
Hoveniersbedrijf  ‘De Hofenier’ geeft op beide dagen tijdens een rondgang door de tuin voorlichting over het voorjaarswerk. 
 
Janneke Aué van De Kleine Plantage laat zien hoe je rozen en clematissen moet snoeien.
De tuingalerie heeft onder meer vazen van DesPots, Ekelund handdoeken, Sneeboer gereedschap.
“Priska Bakt” komt met taart en meer. 
 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
     
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum

Adres wijzigen / Uitschrijven
Powered door YMLP