Erfgoed Deal schenkt ruim € 9 miljoen aan projecten die erfgoed gebruiken als inspiratie of houvast bij grote ruimtelijke opgaven. De versterking van de Grebbedijk in Rhenen waarbij het 18e eeuwse Hoornwerk zichtbaar wordt gemaakt is daar een goed voorbeeld van. Verder deze week een Vlaams onderzoek waaruit het belang blijkt van digitale toegankelijkheid van erfgoed. Hasselt gaat met zijn tijd mee en heeft rijksmonumenten al gechipte informatieborden gegeven.
Erfgoed inzetten bij klimaatadaptatie, energietransitie en omgang met stedelijke groei en krimp in een duurzamer Nederland. Dat is wat de komende drie jaar door overheden en maatschappelijke organisaties wordt gerealiseerd in de Erfgoed Deal. "We staan de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Daarbij kan het verleden ons niet alleen inspiratie bieden maar ook houvast."
Het Boerderijenfonds is bijna startklaar. In de pot zit € 5 miljoen om herbestemming, verduurzaming en restauratie van historische boerderijen mogelijk te maken. De nood is hoog, want het aantal leegstaande bedrijven groeit snel. Begin maart volgt meer informatie over het indienen van een subsidieaanvraag.
20 februari 2020 - Persbericht Nationaal Restauratiefonds
Beide organisaties zetten zich zonder winstoogmerk in voor het in stand houden van monumenten. Die verbinding inspireert en zet aan tot intensivering van de samenwerking.
"Het project is een echte win-winsituatie. De Grebbedijk krijgt de benodigde versterking en het Hoornwerk wordt beter zichtbaar." De Erfgoed Deal draagt financieel bij aan het project.
"De bruggen aan het Piet Heinplein, waarvan de funderingen nog stammen uit 1902, zijn toe aan vervanging. Een uitgelezen kans om het Piet Heinplein nog aantrekkelijker te maken."
In de borden bij rijksmonumenten worden chips geplaatst waarmee informatie naar de telefoon kan worden verstuurd. Zo hoeven toeristen alleen nog maar hun mobieltje uit de broekzak te halen.
Hoe belangrijk is erfgoed voor Vlamingen? Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat men belang ziet in een hedendaagse invulling van erfgoed. Niet alles moet fysiek bewaard worden. Vooral jongeren zien mogelijkheden in digitalisering.
21 februari 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De wens tot energiebesparing is ook van toepassing op monumenten. Door het onderzoek zouden de verduurzamingsmaatregelen beter afgestemd kunnen worden met het oog voor het behoud van de cultuurhistorische waarden.
In april starten zowel de cursus Groen erfgoed als de module Historische interieurs bij Hogeschool Utrecht. Als opmaat is er op donderdag 19 maart een Openbaar College met als thema 'BINNEN en BUITEN - interieur en park'. Ronald Stenvert houdt een inleiding over interieurhistorie in de praktijk, Caroline Stegewerns over Utrechtse parken.
Energietransitie in een rijksmonument? Van de lage huur is het moeilijk te betalen. In Leiden lukt het stapsgewijs. Hier ligt een van de duurzaamste hofjes van Nederland: het rijksmonument Meermansburg, opgeleverd in 1681 en op weg naar energielabel B. In 2017 ontstond het idee om de huurwoningen te isoleren en van het 'kookgas' af te halen. Inmiddels zijn deze elf woningen verduurzaamd en kun je ze "met een waxinelichtje warm krijgen".
Afgelopen jaar is in Amsterdam een interieur van Mendini aan het licht gekomen. Het interieur is ontstaan als vriendendienst van architect Mendini voor oud-directeur van het Groninger Museum Frans Haks. Een bijzonder element is het verzonken bad midden in de kamer. Haks zag het leven als theater. Als een keizer zou hij gasten ontvangen in bad. Haks’ studio is naast het Groninger Museum het enige nog bestaande door Mendini ontworpen interieur in Nederland.
Alleen een commissie voor rijksmonumenten is met de invoering van de Omgevingswet nog verplicht. Is het kwetsbare belang van cultuurhistorie en beeldkwaliteit straks nog wel geborgd? Directeur Flip ten Cate van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit: "Gemeenten gaan heus niet alleen bij monumenten zorgen voor een goede omgevingskwaliteit. De enige reden dat dit nog in de wet staat, is dat het gaat om rijksmonumenten en het Rijk daar dus zelf een procedure voor moet maken. Het welstandsbeleid blijft overeind."
Als een razende wordt in Nederland gezocht naar nieuwe plekken voor grote wind- en zonneparken. Kristel Lammers, programmadirecteur Nationaal Programma Energie Strategieën: "Ons landschap is altijd in ontwikkeling geweest. Het past in de historie om te discussiëren over wat een nieuwe tijd vraagt en wat we fysiek willen behouden. Tijdens de drooglegging van onze polders stond ook niet iedereen te juichen bij de bouw van molens. Nu is Kinderdijk een trekpleister en maken ze deel uit van ons nationaal erfgoed."