Rundetaarn

a group of children eating ice cream

Rundetaarn i juni

Solpletter, skraldekunst og historiejagt for børn. I dette nyhedsbrev kan du læse mere om juni måneds aktiviteter, Observatoriets sommeråbning og om et mini-Rundetaarn, der er skudt op af jorden i den anden ende af landet.

a telescope in an observatory by day

Kig på Solen i sommerferien

Studer solpletter fra toppen af det gamle tårn, når Rundetaarns astronomer bemander teleskopet hver søndag i sommerferien.


I 1750’erne gik den danske astronom Christian Horrebow rundt i Rundetaarns observatorium og funderede over, hvad de mystiske mørke pletter på Solens overflade mon var. Han satte sig for at kortlægge dem, og mellem 1761 og 1776 observerede han regelmæssigt solpletter fra Rundetaarn. Gå i Horrebows fodspor og kig selv gennem kikkerten, når vi på særlige søndage ser nærmere på vores nærmeste stjerne, Solen, og vores dygtige astronomer kan fortælle meget mere om solpletter.

Kommende arrangementer

Kommende udstilling:
“Lost Library Legends”

Hvad efterlader vi os reelt, når vi tager herfra? Hvad gemmes, hvad glemmes og hvilke brudstykker lever videre, når vi dør? Det spørger den tysk-svenske kunsterduo Christoph og Sebastian Mügge om i denne stedsspecifikke udstilling.

“Lost Library Legends” folder sig ud i Bibliotekssalen, der var hjemsted for Københavns Universitets bogsamling i 200 år. Udstillingen undersøger hvordan arven fra vores levede liv akkumuleres som en samling af skatte, skrald, ligegyldigheder, hemmeligheder, minder og muligvis misvisende informationer.


Mød kunstnerne på åbningsdagen, når de gæster tårnet til en Tower Talk om udstillingen.

Et lille Rundetaarn i Løgstør

Den 14. maj var Rundetaarns direktør og formidlingsansvarlige på besøg i Løgstør for at deltage i indvielsen af byens eget mini-Rundetaarn, der med sine 3,6 meter nu står færdig.

Fortolkningen af Rundetaarn i Løgstør er blevet bygget til minde om bysbarnet Peder Nielsen Horrebow, der blev født der i 1679 og senere voksede op og blev videnskabsmand og direktør for Observatoriet i Rundetaarn. Rundetaarns nuværende direktør, Jeanette Bursche, fik æren af at klippe silkebåndet og formidlingsansvarlig Rasmus Agertoft sagde et par ord om Horrebows forbindelse til Observatoriet på toppen af Rundetaarn i København.