Radio Prague International

Zprávy: Čtvrtek, 4. březen 2021

Zdeňka Kuchyňová

S prokázaným covidem zemřelo v Česku více než 21.000 lidí

V Česku zemřelo od začátku epidemie nemoci covid-19 přes 21.000 lidí s potvrzenou nákazou novým koronavirem. Poslední tisíc úmrtí přibyl za šest dní. Denní nárůsty nově potvrzených případů jsou nadále vysoké. Ve středu přibylo 15.088 potvrzených případů covidu, o 1300 více než před týdnem. Byl to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Nejhorší epidemická situace je na Kolínsku, kde na 100.000 obyvatel připadá 1293 nově potvrzených případů za posledních sedm dní. Následuje Tachovsko.

V Česku nadále pokračuje očkování proti novému typu koronaviru, které začalo 27. prosince. Zdravotníci dosud aplikovali přes 735.000 dávek. Obě potřebné dávky dostalo přibližně 251.000 lidí. Prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše (ANO) Čínu o dodávku čínské vakcíny Sinopharm proti nemoci covid-19. Na twitteru to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Čína žádosti podle něho okamžitě vyhoví. Prezident již dříve požádal Rusko o jeho vakcínu Sputnik V. Tyto vakcíny zatím nejsou schváleny pro použití v zemích Evropské unie.

Sněmovna podpořila novelu volební zákona poslanců KDU-ČSL

Sněmovna podpořila v úvodním kole novelu volebního zákona poslanců KDU-ČSL. Změny by se měly týkat hlavně přepočtů hlasů na mandáty. Podle některých opozičních poslanců má předloha sloužit pro rychlé schválení nutných změn volebního zákona. Ústavní soud zrušil některá jeho ustanovení. Porušovala podle něj rovnost volebního práva a šance kandidujících stran. Kromě přepočtu hlasů na mandáty by se mělo změnit také nutné kvorum pro kandidující koalice.

Vláda připravila vlastní předlohu, kterou má Sněmovna v prvním kole projednat v úterý. Vládní novela zachovává pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny pro jednotlivé strany. V případě koalic by podle kabinetu měly být hranice zvýšeny na sedm, devět a 11 procent podle počtu koaličních stran. Zástupci obou komor se minulý týden shodli na tom, že zvýšené limity pro koalice by měly být pouze dva. Nová pravidla by mohla platit už v podzimních volbách.

Hejtmani mohou do nemocnic povolat další lékaře a sestry

Hejtmani a pražský primátor mohou ode dneška kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů. Rozhodla o tom ve středu vláda. Některé nemocnice už vyčerpaly kapacity. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dál zvažuje také povolání mediků.

Podle Blatného bude pomoc zdravotníků z ambulancí či zařízení jednodenní péče třeba po příští tři týdny, než počty nově nakažených začnou klesat, a další dva, kdy bude mít nynější vlna epidemie dozvuk v hospitalizacích. Zdravotníci mohou být povoláváni také do lázeňských zařízení, která by se mohla starat o lehké pacienty na doléčení, což by podle ministra lázeňský personál zvládal jen těžko.

Lékový ústav eviduje přes tisíc sto podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu

Státní ústav pro kontrolu léčiv zaznamenal k úterku přes tisíc sto podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. To je zhruba o 120 víc než před týdnem. Vyplývá to z dat, která ústav zveřejnil na svém webu. Nejčastěji se u lidí objevila horečka, únava, bolest hlavy nebo svalů. Za poslední týden nepřibylo žádné hlášení o úmrtí, které by mohlo s očkováním souviset. Celkově jich SÚKL eviduje osm. Na webu taky připomíná, že všechna hlášení jsou jen podezřeními, a nejde o prokázané nežádoucí účinky vakcín. Podle virologů se obtíže objevují i u jiných typů očkování a nejčastěji odezní do několika hodin.

Nemocnici u Svaté Anny v Brně se ozvalo 20 nemocnic se zájmem o ivermektin

Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně se k dnešnímu ránu ozvalo 20 nemocnic se zájmem o lék ivermektin, který nemocnice podává při léčení covidu-19. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocnice obdržela 10.000 balení ivermektinu, podle Lipovské jedná o další dodávce léku. Personál už lék podává pacientům s covidem, které hospitalizuje. Nemocnice používá lék od loňského listopadu, kdy ho dala zhruba 30 pacientům. Jejich stav se podle Lipovské používáním ivermektinu ve spojení s další léčbou zlepšil.

Median: Volby by vyhrálo ANO s těsným náskokem před koalicí Pirátů a STAN

Volby do Sněmovny by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by stejně jako o měsíc dříve získalo 26,5 procenta hlasů. Těsně za ním by podle volebního modelu agentury Median skončila koalice Pirátů a STAN, která si rovněž udržela lednovou podporu 25 procent lidí. Do Sněmovny by se ještě dostali vedle koalice Spolu, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kterou by v únoru volilo 18,5 procenta voličů, také zástupci SPD a KSČM. Podpora ČSSD klesla na 4,5 procenta, hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by tak nepřekročila. Vyplynulo to z průzkumu Medianu, který jeho výsledky poskytl ČTK. Podle průzkumu 33,5 procenta dotázaných chce k volbám určitě jít, ale není pevně rozhodnuto o tom, kterou stranu si vybere. Svou účastí ve volbách i volenou stranou si je jisto 49 procent lidí. "Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny," uvedl Median.

Odbory: Škoda chce do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o 3000

Automobilka Škoda Auto chce podle odborů od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o pět procent, tedy asi o 3000 lidí. Zastavil se už například nábor nepřímého personálu, a to zejména mimo výrobní oblasti. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář. Odbory se snižováním počtu zaměstnanců nesouhlasí a chtějí snížit pětiprocentní krácení personálu na minimum. Škoda Auto zaměstnává téměř 39.000 lidí, z toho v Česku asi 34.000. Jedná se o kmenové zaměstnance, kromě nich v automobilce pracují i agenturní pracovníci.

Provoz ve Škodě mezitím komplikuje pandemie koronaviru. Na výrobních linkách už nastal podstav. "Řešení firma nalezla tak, že nutí agenturní zaměstnance, aby po noční pokračovali na ranní směnu a nahradili tak chybějící pracovníky. Podotýkáme, že toto je ten nejhorší hazard s lidským zdravím," doplnili odboráři. Agenturní zaměstnanci musí podle odborů po noční směně čekat, až se zjistí, kolik lidí se nedostavilo do práce, a pak jsou podle potřeby posíláni na další směnu. Odbory to kritizují.

Rada: Konsolidace veřejných financí si patrně vyžádá růst daní

Vláda by měla podle Národní rozpočtové rady připravit realistickou konsolidaci veřejných financí, která by měla být proti aktuálním plánům rozsáhlejší. Je patrné, že si to vyžádá významné zvýšení daní. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí a nastavení rozpočtové politiky, kterou dnes Národní rozpočtová rada zveřejnila. Česku podle ní hrozí, že kvůli vývoji veřejných financí narazí na takzvanou dluhovou brzdu již v roce 2024. Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později.

Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovena je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v únoru poslancům řekla, že veřejný dluh by měl ke konci letošního roku stoupnout na 45 procent HDP.

Připravuje se geologický průzkum u hranic pro trať do Drážďan

Začíná příprava geologického průzkumu pro přeshraniční část vysokorychlostní železnice Praha - Drážďany. ČTK o tom informovala Správa železnic. Ústecký kraj chce o podobě trasy ještě jednat, trvá na zastávce v Ústí nad Labem. Novinářům to řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Pro přeshraniční úsek Ústí nad Labem - Heidenau byly uzavřeny dvě smlouvy mezi českou Správou železnic a německou DB Netz potřebné k přípravě terénního průzkumu. Podílet se na něm budou experti ze zahraničí. Z trasy budoucí vysokorychlostní trati pokročila příprava přeshraničního úseku zatím nejdále. Zahrnuje nejméně 26 kilometrů dlouhý česko-německý tunel a navazující trať do Ústí nad Labem. Krušnohorským tunelem se bude jezdit rychlostí 200 kilometrů v hodině a mimo spojů s cestujícími jej budou využívat i nákladní vlaky.

Nové železniční spojení Drážďany - Praha napojí Českou republiku na západoevropskou vysokorychlostní železnici a zkrátí cestování. Mezinárodní expresní vlaky budou z Prahy v centru Ústí nad Labem za 25 minut a z Ústí v Drážďanech za dalších 26 minut.

První svazek edice spisů Karla Engliše je věnován Masarykovi

Dosud nevydané spisy významného národohospodáře a státníka Karla Engliše začínají vycházet. První publikací zamýšlené řady a zároveň prvním svazkem Englišových pamětí jsou Vzpomínky na T. G. Masaryka. Karel Engliš byl prvním rektorem Masarykovy univerzity a později rektorem Univerzity Karlovy.

Englišovo vyprávění provází čtenáře obdobím od roku 1900, kdy se autor s Masarykem setkal poprvé, do roku 1937, ve kterém Masaryk zemřel. S prvním prezidentem Československa prožil Engliš vrcholnou etapu svého života jako vědec i národohospodář. Při získávání a zpracovávání podkladů Nakladatelství Munipress spolupracuje se Spolkem přátel Karla Engliše. Spolek sdružuje zástupce rodiny, akademické obce i lokální patrioty.

Sňatky za 150 let z módy nevyšly, ale je jich míň

Svatby, z nichž ta úplně první občanská se v Čechách odehrála 5. března 1871 na Staroměstské radnici, prošly za 150 let své existence různorodým vývojem. Jejich počty v různých obdobích stoupaly a klesaly, aktuálně jich v souvislostí s pandemií covid-19 také znatelně ubylo. A mnohým párům, které si spolu na radnici řeknou ano, navíc soužití nevydrží. Rozvádí se skoro polovina manželství.

Rekordní počet svateb se odehrál v roce 1973. Do manželství tehdy vstoupilo téměř 100.000 dvojic. Podle odborníků, možností cestování a vyžití ubylo, takže se lidé soustředili na rodinný život. Roli mohly sehrát také výhodné novomanželské půjčky. Na začátku nového století počet sňatků stagnoval mezi 52 a 53 tisíci. A potom dál klesal k minimu, jehož bylo dosaženo v roce 2013. Koncem druhého desetiletí ale sňatky začaly zase přicházet do módy. V roce 2018 se už v Česku uskutečnilo 52.567 svateb, nejvíc za posledních deset let. Pak ale přišla pandemie koronaviru.

Mění se také věk, kdy lidé do manželství vstupují. Od počátku 60. do konce 80. let minulého století se ženy poprvé vdávaly v průměru v 21 letech, jejich vyvolení byli o tři roky starší. V polovině 90. let muži vstupovali do manželství v průměru v 26 letech, ženy ve skoro 24 letech. Na přelomu tisíciletí bylo ženichům skoro 29 let a nevěstám přes 26 let. V roce 2009 muži poprvé říkali své "ano" ve 32 a ženy ve více než 29 letech.

Zájemci už mohou začít navrhovat stromy do ankety Strom roku

Zájemci už mohou přihlásit své oblíbené stromy do jubilejního 20. ročníku ekologické ankety Strom roku. Veřejnost v ní vybírá nejsympatičtější strom v Česku. Přihlášky lze podávat do 22. dubna, porota vybere 12 finalistů. V tiskové zprávě to dnes oznámil za pořadatelskou Nadaci Partnerství David Kopecký. Titul Strom roku 2020 získala jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku. Nejpopulárnější strom postoupí do celoevropského kola soutěže.

Za dobu konání ankety již navrhli lidé, školy nebo různé spolky na ocenění 1531 stromů.

Samková vyhrála v Gruzii a vede Světový pohár ve snowboardcrossu

Snowboardcrossařka Eva Samková vyhrála dnešní závod Světového poháru v gruzínském Bakuriani. Předloňská mistryně světa si připsala šestnáctý triumf v kariéře a druhý v této sezoně. Dostala se díky tomu do čela seriálu před Italku Michelu Moioliovou, která skončila ve finále čtvrtá. Samková byla nejrychlejší v kvalifikaci a čtvrtfinále vyhrála stylem start-cíl. V semifinále i finále měla krátce po startu kolizi se soupeřkami, kterou ustála a dojela si pro vítězství.

V Bakuriani se pojede další závod v pátek. Světový pohár pak vyvrcholí 20. března ve švýcarském Veysonnaz.

Počasí

Oblačno až zataženo a od severozápadu postupně místy déšť nebo přeháňky, na severu Čech později nad 700 m srážky sněhové.  Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.

Je Světový den obezity. Mnozí lidé v karanténě tloustnou

Vstanu, najím, sedím u počítače, najím se, zase si k počítači sednu, pak se najím, sedím u televize a jdu spát. I tak může vypadat pracovní den lidí v karanténě na home office. A důsledkem je, že tloustnou.

Karel Zeman - kouzelník stříbrného plátna

Filmy režiséra Karla Zemana jsou v kinematografii dodnes fenoménem. Stačí říct Cesta do pravěku či Vynález zkázy.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se